31 augusti 2016

Noveller för världens barn 2013

Titel: Noveller för världens barn 2013
Originalets titel:-
Redaktör: Kirsi Ylioja
Medverkande författare: Arne Dahl, Charles Dickens, Kerstin Ekman, Claes Eriksson, Jan Fridegård, Kajsa Ingemarsson, Sara Kadefors, Mons Kallentoft, Jonas Karlsson, Pär Lagerkvist, Jens Lapidus, Sara Lidman, Astrid Lindgren, Barbro Lindgren, Viveca Lärn, Bodil Malmsten, Fritiof Nilsson, Leif GW Persson, Nour El Refai, Oline Stig, Hjalmar Söderberg, Johan Theorin, Lina Wolff, Lasse Åberg
Översättare:-
Serie:-
Antal sidor: 323
Utgivningsår: 2013
Förlag: Informationsförlaget 
Utläst: 7/8

Mina tankar
Emellanåt tycker jag det är rätt kul att läsa noveller, kanske just på grund av att det är ett kortare format och att det inte heller brukar ta så lång tid att  läsa en novell heller. Det passar rätt så bra med en novell efter att man har läst en bok och man inte vill börja en ny.

Denna samling har jag hållit på med länge! Så det känns rätt så skönt att ha läst ut den nu. De allra flesta av novellerna är rätt så medelmåttiga, men en del sticker ut så jag tänkte bara skriva lite kortfattat om mina omdömen om dem.

Jag gillade faktiskt Sara Lidmans novell Moster Evelina och Anton mer än vad jag trodde att jag skulle göra där delar av den är skriven på lite dialekt. Sen hette ju huvudpersonen Evelina...

Den andra novellen som jag tyckte riktigt bra om är Johan Theorins Södergatans östra trottoar. Har läst några noveller av honom nu och alla som jag har läst har jag tyckt bra om. Framförallt så gillade jag stämningen i den.

Sen har vi också Arne Dahls Övervåld, en riktigt spännande novell och jag gillade temat i den och att den handlade lite om psykologi.

Vi har också Jens Lapidus Heder som handlar om en man som just kommit ut ur fängelset.

Den novell som förmodligen gjorde starkast intryck på mig var Nour el Refais Inshallah habibti som handlar om hennes mors liv. En riktigt gripande novell som jag faktiskt kommer att komma ihåg länge.

Novellsamlingen innehöll också en riktig klassiker, En julsaga av Charles Dickens. Känns skönt att faktiskt beta av en klassiker också. Gillade den faktiskt mer än vad jag trodde jag skulle göra! Speciellt hur Scrooge förändras när han får se hur andra människor har det och när andarna besöker honom. Läsvärd!

Allt som allt så blir det ett medelbetyg på grund av att de allra flesta inte var så jättebra, men å andra sidan fanns det ju flera som stack ut och som jag verkligen tyckte om.

Betyg: 3/5



   

30 augusti 2016

Länktisdag #13

1. Jag har själv inte läst hela serien om Anne på Grönkulla, men jag har sett några av de filmatiseringar som gjorts. I veckan kom nyheten att Netflix kommer göra en ny dramaserie om just Anne på Grönkulla.

2. Hittade denna artikel på Facebook om katter och hur man kan tolka deras beteenden.

3. En av de roligaste videos jag upptäckt när det gäller musik. Ett band som gjort ett medley med kända låtar som alla innehåller samma ackord. Ett klipp jag återkommer till ofta när jag vill ha lite underhållning.

4. Detta var ett klipp jag upptäckta i veckan. En parodi på Sherlock och den är riktigt bra! 

5. Temat på Kulturkollo den här veckan är "vi måste prata om det". Under veckan kom detta inlägg upp, som handlar om att uppmärksamma de personer de som inte tillhör normen på ett eller annat sätt. Dessutom innehåller den en del boktips!

29 augusti 2016

Veckoplanering v.35

Den här veckan är betydligt mindre intensiv när det gäller jobb. Är ledig helgen så förhoppningsvis har jag lite mer tid över för läsning och annat. Trots att jag jobbade rätt mycket i veckan hann jag ändå med att läsa mer än vad jag trodde att jag skulle göra.

Just nu har jag två påbörjade böcker, dels Lilla Berlin 2 av Ellen Ekman som jag räknar med att läsa ut idag och så håller jag på med Eligible som är riktigt bra faktiskt! Har inte hunnit så långt i den än men det jag läst är riktigt bra! Dock är den rätt så tjock men jag hoppas att jag ska hinna läsa ut den i veckan.

Efter det har jag tänkt börja med en av de böcker jag har på min läsplanering i september, nämligen Harry Potter and the goblet of fire av J.K. Rowling. Har ju haft som mål att läsa hela den serien i år och nu känns det som att jag verkligen måste ta tag i det om jag ska hinna.

Sen vet jag inte heller om det är smart eller dumt att läsa två engelska böcker efter varann, men hoppas att det innebär att jag kommer in i språket lättare och att det går lite fortare att läsa när man vant sig vid att läsa på engelska.

28 augusti 2016

Läsplanering september

Som sagt så försöker jag planera min läsning lite mer, men kruxet när jag gör det är att jag inte heller vill känna mig stressad och pressad till att läsa just de böckerna. Vill kunna välja böcker som jag bara är sugen på att läsa just då. Min planering för förra månaden var att bara läsa det jag var sugen på i just den stunden och det var otroligt skönt. Den här månaden tänker jag bara sätta upp 3 böcker som jag vill läsa och då hinner jag förhoppningsvis läsa fler böcker också.

Den första boken på min planering för september är Mordet i prästgården av Agatha Christie. Christie är en av mina favoriter och denna bok har jag haft stående i bokhyllan väldigt länge och dessutom påbörjat tidigare men aldrig läst klart den. Känns som att det är dags att göra det nu.

Belinda Bauer ingår i min Boktolva för året och den första bok jag läser av henne får bli Mörk jord. Har hört mycket gott om Bauer så jag ser fram emot att läsa boken.

Den sista boken i min planering får bli Harry Potter and the goblet of fire av J.K. Rowling. Har ju haft som mål i år att läsa hela serien om Harry Potter och känns det som att jag måste lägga på ett litet kol när det gäller det målet om jag ska hinna klara av den.

27 augusti 2016

Percy Jackson: Född till hjälte

Titel: Percy Jackson: född till hjälte
Originalets titel: Percy Jackson and the Olympians: The Ligtning Thief (2005)
Författare: Rick Riordan
Översättare: Anders Bellis
Serie: Percy Jackson #1
Antal sidor: 428
Utgivningsår: 2005
Förlag: Bonnier Carlsen 
Utläst: 6/8

Handling
Tänk om de gamla grekiska gudarna skulle vara levande och promenera runt på gatorna som du och jag? 

Tänk om de fortfarande träffade och blev förälskade i vanliga dödliga människor och dessutom fick barn med dem? 

Tänk om du var ett av de barnen? Och att din dyslexi visade sig bero på att din hjärna är inställd på att läsa det grekiska alfabetet? Och att din mattelärare bokstavligen är ett monster som vill förgöra dig? 

Och att du är född till att bli hjälten som räddar världen?

Percy är en 12-åring med dyslexi och ADHD – och har lite problem med sin verklighetsuppfattning. Så när det dyker upp monster i hans liv vet han inte vad han ska tro. Det visar sig att de grekiska gudarna fortfarande tar aktiv del i människornas liv, och en av dem är Percys pappa. Som barn till en gud är man född till hjälte och behöver vara annorlunda. Ett fantastiskt actionäventyr i gudarnas fotspår!


Mina tankar
Rick Riordan var en av de författare som jag satte upp på min boktolva får året, det var en författare som jag hade hört väldigt mycket bra om. Det här var precis den typ av läsning jag behövde just nu! Lättläst, spännande och roligt!

Jag försöker att inte vara en ytlig person men jag måste bara få säga att omslaget till den utgåva jag läste är fruktansvärt. Men att boken är riktigt bra! Så don´t judge a book by its cover!

För det första så gillar jag verkligen den typ av värld som Riordan byggt upp där Olympens gamla gudar fortfarande lever, men människorna är inte medvetna om det och hur gudarna har påverkat historien. Sen är det också ett kreativt och roligt sätt att lära sig mer om den grekiska mytologin genom främst Percys ögon.

Karaktärerna är också väldigt intressanta och jag gillar att halvbloden (gudarnas barn) i den mänskliga världen anses som något av problembarn. Percy, till exempel, har både ADHD och dyslexi vilket kanske inte betyder hjälte. Även bikaraktärerna är levande och man får lära känna de också.

Det enda jag har lite svårt för är att Percy och hans vänner är för mogna för sin ålder. Det står flera gånger i boken att Percy är 12 år gammal och att han ska klara av allt som händer i boken vid den åldern köper jag inte riktigt.

Sedan är Född till hjälte också riktigt spännande och underhållande! Man kastas rakt in i en helt ny värld där våra huvudpersonerna måste försöka rädda världen från krig och längs vägen stöter de på alla typ av olika gamla grekiska monster.

Sättet som Riordan skriver på är väldigt underhållande och jag skrattade högt flera gånger under läsningen. Det  var också en bok som passade sig väldigt bra att läsa just nu. Jag kommer att fortsätta läsa denna serie och jag ser fram emot att läsa om Percys vidare äventyr.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Rick Riordan ingår i in Boktolva.

26 augusti 2016

Helgens läsning

Den här helgen har jag jobbarhelg, men har varit ledig idag och har mest bara tagit det lugnt. Imorse läste jag ut Gideons ring av Carin Gerhardsen så det blir till att börja på en ny bok.

Den bok jag tänker börja med i helgen är Eligible av Curtis Sittenfeld, som alltså ska vara en modern version av Stolthet och fördom och ingår i en serie där välkända författare får göra sin egen version av en av Austens böcker. Har läst Stolthet och fördom tidigare så det ska bli kul att läsa den här också.

Sen håller jag också på med Lilla Berlin 2 av Ellen Ekman. Läste den första delen för någon vecka sedan och ville bara ha mer  av hennes serie. Lättläst och underhållande och det passar perfekt att läsa när man inte har så mycket tid över heller.


25 augusti 2016

Morden i Midsomer säsong 18

Handling
Habeas Corpus
Efter att den rike landägaren Gregory Lancaster dragit sitt sista andetag på sin dödsbädd, försvinner den döda kroppen spårlöst. Kommissarie Barnaby, assistent Nelson och rättsläkare Kam Karimore dras in i en härva av lögner, hemligheter och likstölder i byn Little Malton.

The Incident at Cooper Hill
Märkliga ljusfenomen siktas i skyn ovanför Cooper Hill, en känd samlingsplats för UFO-entusiaster. När en skogsvårdare från trakten dör en märklig död, tror de övertygade att utomjordingar bär ansvaret. Barnaby och Nelson utreder och blottlägger sedan länge begravna hemligheter i sin jakt på sanningen.

Breaking the chain
En internationell cykeltävling äger rum i den lilla byn Burwood Mantle. När tävlingens ledare blir mördad dras Barnaby och hans team in i en hänsynslös värld av utpressning, mutor och blodsutgjutelse.

A dying art
Invigningen av en skulpturpark i Angel's Park blir allt annat än fridfull när eldsjälen bakom projektet mördas

Saint and sinners
Upptäckten av en helgonrelik vid en arkeologisk utgrävning väcker uppståndelse i byn Midsomer Cicely. När chefen för utgrävningen mördas, förstår Barnaby och Nelson snart att det är mer än skelett som legat begravt. 

Harvest of souls
Den årliga skördefesten kommer till Whitcombe Mallet och så även de våghalsiga ryttarna i Wall of Death. När ägaren till en ridskola blir ihjältrampad av sin egen häst, måste Barnaby och Nelson utreda en snårig fejd från det förflutna.

Säsong 18 hade 6 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Neil Dudgeon och Gwilym Lee.

Mina tankar
Att se Morden i Midsomer hör som sommaren till för mig. Att få se Barnaby och Nelson jaga mördare i engelsk landsbygd är sommar för mig.

Det är kanske ingen serie med otrolig spänning, men man får följa med under utredningens gång och dessutom lära känna karaktärerna som är inblandade gör väldigt mycket, åtminstone för min del.

Mina favoritscener är faktiskt när hunden Sykes är inblandad. Och det bidrar verkligen till den humor som finns med. Sen är scenerna mellan Nelson och rättsläkaren Kam också rätt så roliga och bidrar till att skapa en liten lättsammare ton.

Alla avsnitten är välgjorda och håller samma kvalitet, och det är svårt att välja ut något favoritavsnitt. Habeas Corpus eller Saint and sinners. 

Morden i Midsomer säsong 17

24 augusti 2016

Lilla Berlin: so last year

Titel: Lilla Berlin: so last year
Originalets titel:-
Författare: Ellen Ekman
Översättare:-
Serie: Lilla Berlin #1
Antal sidor: 157
Utgivningsår: 2014
Förlag: Kolik 
Utläst: 5/8

Handling
Dagens ungdom fotar, festar, facebookar och förfasar sig genom 2010-talet. I Lilla Berlin trängs de särskilda och speciella ipasorternas anhängare, skäggbeundrare och neggningsraggare med dryga trafiklärare, arbetsförmedlare och estradpoeter. Varje stripp är en mininovell, med träffsäkra porträtt av unga storstadsmänniskor på 2010-talet där vardagliga, igenkänningsbara situationer skildras med precis humor och satir.

Mina tankar
Jag kände för något lite mer lättsmält underhållning och när jag var på bibloteket så såg jag denna och tänkte varför inte. Jag är inte van med att läsa serier, men detta var riktigt bra! Perfekt underhållning och passade bra att läsa innan man skulle sova.

Ekman lyckas att med bara några få bildrutor och ord fånga en hel generation. Sen älskar jag samhällskritiken och jag är så imponerad över hur hon lyckas förmedla det så tydligt på så lite utrymme.

Lilla Berlin innehåller gott om humor, satir och igenkänning. Det är riktigt vasst och roligt! Och perfekt underhållning!

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

   

23 augusti 2016

Länktisdag #12

1. Ibland funderar man verkligen hur folk är funtade och hur osportsligt vissa människor kan bete sig. Detta upptäckte jag på SVT och man blir verkligen förfärad över hur de kan bete sig på det viset. Läs mer HÄR.

2. På hösten brukar de dyka upp en hel del nya serier och tvdags visar upp några av de serier som SVT kommer att visa. Blir faktiskt intresserad av flera utav dem, speciellt The collection och Billions. 

3. Bokbabbel visar bokyoga. Verkar vara ett ypperligt sätt att komma i form!

4. John Green, som är en av mina favoritförfattare, har en youtube-kanal och den här veckan  lade han upp ett riktigt roligt och inspirerande video där han berättar om några av de positiva saker som hänt under 2016.


5. SVT Sport har gjort en serie korta filmer om en del idrotter i Paralympics går till. 

22 augusti 2016

Veckans bokbloggsfråga - Vecka 34

Bild lånad av Barnboksbloggen
Idag är jag också ledig, och det känns som att det har behövts efter hösthelgen. Idag har det inte blivit mycket gjort, men man behöver sådana dagar ibland också. Såg att veckans bokbloggsfråga hade dykt upp tidigare idag så jag tänkte passa på och svara på den nu.

Vad anser du, är bokbloggskommentarer idag ett minne blott? Får du fortfarande kommentarer? Skriver du själv kommentarer? Vilket forum är det som du numera håller kontakten med dina läsare och ni kan diskutera det du och andra bokbloggare har skrivit i dina inlägg? 

Jag kan tänka mig att man kanske kommenterade mer på bloggar för några år sedan än vad man gör nu. Då var kanske bloggar det enda sättet att nå ut till sina läsare. Nu finns det många fler plattformar för att kommunicera med sina läsare och andra likasinnade att många istället håller kontakt via t.ex. Instagram eller andra sociala medier.

Jag är mest aktiv på min blogg, och någon gång ibland lägger jag upp bilder på Instagram och det är något som jag länge har tänkt att jag ska bli bättre på. Jag försöker att kommentera på de bloggar jag läser om jag hittar inlägg som jag själv har en åsikt om eller är intresserad av. Ofta handlar det t.ex. om en bok som jag också har läst och vill skriva om eller en bok som jag fått upp ögonen för efter att ha läst en recension.

Jag följer rätt så många bloggar och jag brukar utnyttja mina lunchraster till att läsa igenom inlägg. Men när man läser på telefonen är ju nackdelen att det är lite mer besvärligt att kommentera än vad det är om man sitter vid datorn, men ofta försöker jag att kommentera på några bloggar per vecka.

Jag själv blir otroligt glad när jag får kommentarer på mina inlägg, och jag inbillar mig att många andra tycker precis samma sak och jag är gärna med och sprider bloggkärlek med hjälp av en kommentar.

Denna fråga är otroligt intressant och det ska bli  intressant att se vad ni andra har svarat!

Veckoplanering v.34

Den här veckan är jag bara ledig måndag och fredag, då jag ska jobba helg så tyvärr tror jag inte att jag kommer hinna med speciellt mycket läsning. Jag hoppas att jag ska lyckas hitta någon form av rutin i mitt läsande och hitta tid till att läsa lite varje dag, för en del gånger kan det gå några dagar utan att jag läser någonting alls.

Igår kväll läste jag ut den bok jag höll på med så idag har jag också tänkt börja på Gideons ring av Carin Gerhardsen, känns som att det passar rätt så bra med en lättläst deckare.

Sedan har jag också lånat seriealbumet Lilla Berlin 2 av Ellen Ekman på bibblan och tänker att jag ska hinna läsa det också. Fastnade verkligen för det första seriealbumet och jag gillar verkligen hennes seriestrippar.

Om jag mot all förmodan skulle hinna med att läsa mer, så blir nästa bok jag börjar Eligible av Curtis Sittenfeld, som vad jag har förstått ska vara en modern version av Stolthet och fördom.

21 augusti 2016

Den sista striden

Kunde ej hitta någon bra bild på internet, så min egen får duga.
Titel: Den sista striden
Originalets titel: The Last Battle (1956)
Författare: C.S. Lewis
Översättare: Birgitta Hammar
Serie: Narnia #7
Antal sidor: 160
Utgivningsår: 2004
Förlag: Bonnier Carlsen  
Utläst: 3/8

Handling
"Just som tåget körde in på stationen och Eustace och Jill tittade ut genom fönstret hördes ett förfärligt brak - och så var de i Narnia igen. Aslan ordnade det på sitt eget sätt."

Det är ett Narnia fyllt av förvirring barnen kommer till den här gången. Den unge kungen, Tiriran, för en ojämn kamp mot fienden calormenerna och mot den listiga och grymma tyrann som uppträder i Aslans namn. Landet är skövlat och folket vet inte längre vem de ska sätt sin lit till. Tillsammans utkämpar Tirian, barnen och några trogna vapendragare en sista strid.


Mina tankar
Nu har jag äntligen fått avsluta en serie och det är något som jag brukar ha väldigt svårt för. Måste börja säga att titeln verkligen gör boken rättvisa, det är den sista striden på flera sätt. Tyckte faktiskt mer om den än vad jag trodde att jag skulle göra.

Jag gillar att man får återse väldigt många av de karaktärer man mött tidigare och framförallt gillar jag hur Lewis knyter ihop det hela, det är ett värdigt och bra avslut. Även om den tog en riktning som jag inte hade förväntat mig.

I de här sista böckerna tycker jag kopplingen till kristendomen har varit ganska tydlig, i alla fall om man kan en del och sen innehåller hans böcker väldigt mycket symbolik vilket gör att man inte behöver vara barn för att kunna tycka om denna serie. Sen lyckas han få med en hel del samhällskritik och det är alltid intressant att läsa om.

Jag förstår definitivt varför Narnia har blivit en klassiker, det är en väldigt tidlös serie och passar nästan alla åldrar.

Även om jag själv inte har tyckt att de har varit "wow"-böcker så kommer jag ändå att sakna den fantastiska värld som Lewis byggt upp.

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Min morbror trollkarlen
Häxan och lejonet
Hästen och hans pojke
Caspian, prins av Narnia
Kung Caspian och skeppet Gryningen
Silvertronen

En smakebit på søndag: Från och med du

Tänkte att jag skulle ta och vara med i en smakebit på søndag på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten. Utmaningen går ut på att man delar med sig av några meningar ur boken man läser just nu.

Igår var det en väldigt intensiv dag med marknad under dagen och sedan middag hos några bekanta i byn. Idag är det fisketävling, så då blir det att stå nere vid sjön ett par timmar. Jag själv ska inte vara med, men som tur är finns det lite aktiviteter på land. 

Tänkte passa på att vara med på smakebiten idag, även om jag inte vet hur mycket tid jag kommer ha över till att läsa andras smakebitar, i värsta fall får jag läsa dem imorgon. Den bok jag håller på med just nu är Från och med du av Mhairi McFarlane. Jag har tidigare läst You had me at hello av henne och denna är minst lika bra. Hoppas  att jag ska hinna läsa ut den idag eller imorgon. 

Smakebiten kommer från sidan 240.

Trots att hon var fullkomligt hopplös när det gällde sport och nästan alla andra fysiska aktiviteter var Anna en helt okej skridskoåkare. När hon var liten  hade hennes pappa tagit med henne till isrinken för att slippa ifrån shoppingrundor med sin fru och yngre dotter. Han hade läst en bok och glatt vinkat åt Anna varje gång hon avslutade ett helt varv. Hemligheten var att övertyga dig själv om att du klarade det, att glida framåt och skjuta ut fötterna i eleganta, svepande skär. Det hjälpte att du som amatör inte behövde vara särskilt smidig utan bara ha bra balans. 

20 augusti 2016

Harry Potter and the prisoner of Azkaban

Titel: Harry Potter and the prisoner of Azkaban  
Originalets titel:-
Författare: J.K. Rowling
Översättare:-
Serie: Harry Potter #3
Antal sidor: 547
Utgivningsår: 2004
Förlag: Scholastic Inc. 
Utläst: 31/7

Handling
Harry Potter is lucky to reach the age of thirteen, since he has already survived the murderous attacks of the feared Dark Lord on more than one occasion. But his hopes for a quiet term concentrating on Quidditch are dashed when a maniacal mass-murderer escapes from Azkaban, pursued by the soul-sucking Dementors who guard the prison. It's assumed that Hogwarts is the safest place for Harry to be. But is it a coincidence that he can feel eyes watching him in the dark, and should he be taking Professor Trelawney's ghoulish predictions seriously?

Mina tankar
Detta är nog den bok i serien som jag läst flest gånger, jag har läst den några gånger  på svenska men även en gång på engelska tidigare så den här gången gick den riktigt fort att läsa. Det är dessutom det längsta jag tagit mig i serien, så alla böcker efter den här kommer att vara helt nytt för mig.

Varje gång jag läser Rowling blir jag förundrad över hennes berättarteknik och språk. Bara det gör det till en fröjd att läsa. Boken tappar aldrig sin spänning eller fart. Sen är hon fantastisk på att skriva dialoger och lyckas också få med en hel del humor i sina böcker. Som jag har förstått det så är Harry Potter and the prisoner of Azkaban den sista "ljusa" boken i serien och att resten av böckerna är betydligt mörkare.

Karaktärerna är ju också helt fantastiska! Såklart tar Harry, Ron och Hermione den största platsen, men jag gillar hur man även får lära känna många av de andra karaktärerna som finns kring Hogwarts. Och sättet som deras vänskap skildras på är riktigt fint också, även om jag  blir illa berörd av sättet som Harry och Ron behandlar Hermione.

De karaktärer som jag tyckte bäst om i den här boken är nog den lärare som introduceras, Remus Lupin och Sirius Black. Både Lupin och Black är komplexa karaktärer och jag har en känsla av att vi kommer att få träffa dem även i fortsättningen.

Något som jag egentligen inte har tänkt så mycket på tidigare har varit hur hemska familjen Dursley egentligen är mot Harry, deras behandling av honom är rent ut sagt vidrig!

Jag har ju som jag nämnt tidigare läst den här fler gånger och jag måste säga att den blev bara bättre den här gången och jag ser fram emot att läsa de nästkommande böckerna.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Harry Potter and the Philosopherś Stone
Harry Potter and the Chamber of Secrets

19 augusti 2016

Helgens läsning

Första jobbveckan är gjord och nu känns det som att man börjat komma in i sina rutiner igen. Idag slutade jag i alla fall rätt så tidigt så då körde jag hem, är ledig i tre dagar så ska passa på att ta vara på tiden.

Jag vet inte riktigt hur mycket läsning jag kommer hinna med i helgen, det känns som att det är rätt så fullt upp. I helgen är det hösthelg i min lilla by och det innebär att det på lördagen är marknad med lokala försäljare och fisketävling på söndagen så största delen av tiden kommer att gå till det.

Ikväll ska vi dessutom hjälpa till att ställa iordning inför marknaden, men jag hoppas ändå att jag kommer få en del läst.

Den bok jag håller på med just nu är Från och med du av Mhairi McFarlane, tyckte verkligen om den första boken jag läste av henne så hoppas att denna är ungefär likadan. Jag hoppas att jag ska hinna läsa ut den i helgen, då jag dessutom måste lämna igen den på biblioteket rätt snart.


18 augusti 2016

Film: Mike and Dave need wedding dates

Handling
Partybröderna Mike och Dave lägger ut en annons på nätet för att hitta de perfekta dejterna till deras systers bröllop på Hawaii. Bröderna hoppades på en vild semester men blir överlistade av tjejerna som tar festandet till en helt ny nivå.

Filmen är 98 minuter lång och regisserad av Jake Szymanski. I huvudrollerna ses bland annat Zac Efron, Adam Devine, Anna Kendrick och Audrey Plaza. Filmen hade premiär 2016.

Mina tankar
När jag var till Örnsköldsvik med en kompis passade vi på att se en film och då föll valet på Mike and Dave need wedding dates. Jag hade inte hört speciellt mycket om filmen innan så därför hade jag inga större förväntningar på den.

Jag måste börja med att säga att filmen var betydligt grövre än vad jag trodde att den skulle vara, speciellt med tanke att den är från 11 år. Med det sagt så måste jag säga att den ändå uppfyllde sitt syfte att underhålla, visst den är rätt så förutsägbar men vägen dit är ändå spännande och underhållande.

Den största behållningen av filmen tyckte jag var Aubrey Plaza och Anna Kendrick, som spelar Tatiana och Alice och tjejerna som får följa med till Hawaii. För min egen del så var det de som bar upp hela filmen.  Förutom det så tyckte jag mycket om miljön den utspelades i.

Rätt många av scenerna är roliga, men de drivs lite till sin spets och kan tippa över till att bli lite osmakliga i mitt tycke. Sen ska man heller inte förvänta sig mästerverk eller fantastiskt skådespeleri. Men det är en underhållande film som passar bra att se under sommaren. Nu kanske det låter som jag inte alls tyckte om filmen, men det gör jag absolut.




17 augusti 2016

Zack

Titel: Zack
Originalets titel:-
Författare: Mons Kallentoft & Markus Lutteman
Översättare:-
Serie: Herkulesserien #1
Antal sidor: 424
Utgivningsår: 2014
Förlag: Bookmark 
Utläst: 27/7

Handling
Fyra asiatiska kvinnor hittas brutalt avrättade i en lägenhet. En femte dumpas svårt stympad utanför Södersjukhuset. Att döma av hennes sargade kropp har hon blivit attackerad av hundar.

Tjugosjuårige Zack har gjort kometkarriär inom Stockholmspolisen. På dagarna är han en driven kriminalinspektör vid Särskilda enheten. På nätterna flyr han verkligheten med droger på klubbar. Han vet att det inte kommer att hålla, men de blodiga minnena från hans barndom driver honom mot avgrunden.

Jagad av polisens internutredare försöker Zack tillsammans med kollegan Deniz att lösa den värsta mordvågen i Sveriges moderna historia. Handlar det om kvinnohat, rasism eller människohandel? Det enda som är säkert är att fler kvinnor kommer att dö om de inte hittar mördaren.


Mina tankar
Kallentofts serie om Malin Fors har jag tröttnat rätt rejält på, så därför var jag rätt tveksam till att börja läsa denna serie. Men när det började dyka upp rätt så många positiva recensioner på denna bok så tänkte jag att jag i alla fall skulle testa.

Zack är rätt så mycket annorlunda än Malin Fors och det är jag tacksam för. Han är verkligen en antihjälte i ordets rätta bemärkelse, och även fast jag inte tycker om att läsa om dysfunktionella poliser så kan jag ändå inte sluta läsa om honom av någon anledning. Han är en intressant karaktär, som jag gärna lär känna bättre och framförallt vill jag veta mer om hans relation till sin döda mor som jag tror har format honom rätt så mycket.

De andra poliserna i teamet är också intressanta, men sammansättningen av karaktärerna känns nästan lite som en parodi där man har en Svensson, ett datageni, en handikappad och en ung kvinnlig polis. Sen är ju namnen också väldigt speciella. Innan jag började läste trodde jag faktiskt att Deniz var en man...

Zack är en väldigt spännande bok där spänningen verkligen hålls vid liv ända till slutet. Men den är väldigt våldsam och blodig och känns lite som att läsa en actionfilm. Men det är absolut inte dåligt! Tvärtom. Det enda jag kan ha emot Zack är att det stundvis nästan blir alltför rå och hemsk att läsa.

Sen slutade boken också med en ordentlig cliffhanger så jag får se hur länge jag kan hålla mig med att läsa fortsättningen.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Midvinterblod
Sommardöden
Höstoffer
Vårlik
Den femte årstiden
Vattenänglar

16 augusti 2016

Länktisdag #11

1. En ny studie har gjorts som visar att äldre som äter choklad kan minska risken för att drabbas av demenssjukdomar. Speciellt mörk choklad har ju länge ansetts ha vissa hälsoeffekter.

2. Bokblomma har gjort ett intressant inlägg om blogg vs. sociala medier som t.ex. Instagram.

3. I början av veckan kom en förvånande nyhet, i alla fall för mig. Brooklyn Nine Nine är en av mina favoritserier och nu ska det göras en crossover mellan BNN och New Girl i höst. New girl har jag bara sett några avsnitt ur första säsongen av, men jag ser fram emot avsnittet som kommer sändas i oktober.

4. Sen kom det också en nyhet om att det kommer komma fler filmer om Morden i Sandhamn, men den här gången kommer det bli fyra filmer där några av dem kommer vara fristående från  böckerna.

5. Att Sarah Sjöström har tagit OS-guld och världsrekord är det väl ingen som missat. SVT Sport har skrivit en liten artikel om hennes fantastiska karriär.

6. Jag älskar blåbär, och även om vi inte hunnit plocka något i år så har vi i frysen så man kan ta upp och lyxa till det ibland. Här hittade jag ett inlägg som beskriver hälsofördelarna med blåbär.

15 augusti 2016

Veckans bokbloggsfråga - Vecka 33

Bild lånad av barnboksbloggen
Första arbetsdagen efter semestern är gjord, det gick bra, men det var ovanligt jobbigt att stiga upp imorse! Men som med så mycket annat så brukar det ju gå bra när man väl kommer igång. Imorgon har jag sovmorgon, så ska försöka passa på att utnyttja det när jag har chansen.

Nu tänkte jag svara på bokbloggsfrågan, som är riktigt svår den här veckan.

Vad anser du – är bloggen död som fenomen? Har de sociala medierna tagit över eller är det snarare så att de sociala medierna bara är ett komplement till bloggen? Vilka är dina upplevelser och erfarenheter av att vara bokbloggare och att läsa bokbloggar? 

Det är en svår fråga, och visst kan jag tänka mig att vissa bloggar har hamnat skymundan till förmån för olika sociala medier. Men däremot tror jag inte att det kommer att sluta finnas bloggar, många människor har ett behov av att få läsa om andras liv eller om intressen som man själv har och hitta nya bekantskaper via nätet.

Sociala medier har definitivt haft stor inverkan på bloggarna och många har också både t.ex. Instagram och Facebook för att kunna göra reklam för sin blogg. Jag själv har t.ex. instagram, även om jag inte promotar mig blogg så mycket så är det ändå ett sätt att nå ut till andra. Jag tror att sociala medier definitivt är ett bra sätt att nå ut till en större publik och kan också vara ett sätt att lära känna personerna bakom bloggen på ett annat sätt.

Jag är först och främst en läsare. Visst, jag gillar snygga omslag och bilder på böcker, men jag föredrar ändå att läsa.

Veckoplanering v.33

Min läsning förra veckan gick riktigt bra! Mycket bättre än vad jag förväntade mig, men tyvärr tror jag inte att jag kommer hinna läsa like mycket den här veckan. Det här blir min första jobbarvecka efter semestern, men som tur är jag ledig helgen så jag kanske hinner läsa lite i alla fall.

För det första tänker jag läsa ut Ensamfjäril av Gabriella Ullberg Westin.

Jag tänker också börja på och förhoppningsvis läsa ut Från och med du av Mhairi McFarlane.

Jag vill inte sätta upp något mer mål, då det känns bara känns ännu mer stressande så om jag skulle hinna läsa något mer är det bara bonus.

14 augusti 2016

En smakebit på søndag: Ensamfjäril


En smakebit på søndag är tillbaka! Känns skönt att börja komma in i vanliga rutiner igen. Imorgon börjar jag jobba, just nu känns det rätt så gruvsamt men det ska nog gå bra. I helgen har jag bara tagit det lugnt, mest på grund av att det har regnat både lördag och idag. I fredags var det i alla fall fint väder så få for vi ut i skogen och plockade blåbär.

Den bok jag håller på att läsa just nu är Ensamfjäril av Gabirella Ullberg Westin. Har läst drygt hundra sidor ur den så nu börjar historien ta fart.

Smakebiten kommer från sidan 100,

"Hon dök aldrig upp på den avtalade tiden på sjukhuset", sa Almén.
"Jaså, inte?" sa Siv förvånat. "Vad är det som har hänt Henna, egentligen?"
"Hon har påträffats död", sa Almén. "Tyvärr kan jag inte gå in på fler detaljer än så."
Siv tittade på honom. De röda rosorna på hennes kinder hade svalnat.




13 augusti 2016

Himlen börjar här

Titel: Himlen börjar här
Originalets titel: The Sky is Everywhere (2010)
Författare: Jandy Nelson
Översättare: Ulla M. Danielsson
Serie:-
Antal sidor: 264
Utgivningsår: 2010
Förlag: Gilla böcker 
Utläst: 26/7

Handling
Lennie är sjutton år och lever ett stilla liv i skuggan av sin utåtriktade syster Bailey, en tillvaro hon trivs med. Men en dag händer det ofattbara - Bailey faller ihop i en hjärtattack och dör. Sorgen och saknaden är oändlig, och Lennie drar sig undan alla i sin närhet. Samtidigt drabbas hon för första gången av kärleken, och passionen - svindlande och förbjudna känslor som får Lennies värld att explodera.

Mina tankar
Mina förväntningar på Himlen börjar här har blivit högre och högre, inte minst på grund av all hype den fått av andra bokbloggare och youtubers. Sen såg jag vilka betyg som fanns av den på goodreads och då blev jag lite orolig för att läsa boken när så många andra verkar älska den.

Jag skulle inte ha behövt oroa mig ett dugg, jag föll pladask för boken! Den grep verkligen tag i mig och den lyckas vara både romantisk, sorglig och rolig på samma gång. När sorgen efter Lennies syster beskrivs så känns det verkligen i kroppen och det gör nästan fysiskt ont. Karaktärerna får också en varm plats i mitt hjärta, allt från härliga Lennie, Joe, morbrodern Big och såklart mormodern.

Det är en fin roman om syskonkärlek och vem den andra egentligen är utan den andra och hur man går vidare utan att glömma. Och att man faktiskt får känna sig lycklig och kär även fast man sörjer. Lennies känsloliv är helt fantastiskt beskrivet och hur hon bearbetar sin sorg med att spela klarinett och skriva dikter, som är så vackra och sorgsna.

Jag har tidigare i år klagat lite över att jag har läst så få böcker som verkligen blir favoriter. Jag har läst många riktigt bra, men som har saknat det lite extra. Den här boken har det lilla extra och lite till. Det finns helt enkelt inte ord för att beskriva hur den här boken kändes att läsa, den grep verkligen tag i en med full styrka och vägrade släppa taget.  Den är helt enkelt oförglömlig och en bok som jag kommer tänka tillbaka på länge.

Himlen börjar här en helt fantastisk bok och om ni ännu inte har läst den så vill jag verkligen att ni ska göra det!

Betyg: 5/5


Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Författaren ingår i min Boktolva.  

12 augusti 2016

Helgens läsning

Precis som vanligt tänkte jag presentera vad jag tänker läsa nu i helgen. Igår kväll började jag på Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän) av Jonas Jonasson. Har läst alla hans andra böcker, så nu tänkte jag läsa den här också. Jag hoppas att den ungefär som hans andra böcker och början lovar gott.




11 augusti 2016

Bones säsong 11

Handling
In the eleventh season premiere, Booth, Brennan and family have gone in search of a crime-free life, but their ties to the Jeffersonian are only frayed. Brennan returns to the institute when a case involves her and Booth. Booth, however, has disappeared, prompting an FBI investigation and an agent who looks at the team as suspects. Meanwhile, Arastoo, who has taken over Brennan's duties in her absence, hopes that the lead position becomes permanent. Elsewhere, Brennan meets one of Booth's family members. 

Huvudrollerna spelas av David Boreanaz, Emily Deschanel, Michaela Conlin, TJ Thyne, Tamara Taylor och John Boyd.

Säsong 10 bestod av 22 avsnitt.


Mina tankar
Jag använde en engelsk text för att beskriva början av denna säsong, mest på grund av att jag inte har hittat någon svensk beskrivning som är lika bra och jag tyckte det skulle bli alldeles för svårt att själv försöka sammanfatta det. 

Jag måste också varna för spoilers, då detta är en av mina favoritserier och jag känner att jag måste få skriva av mig lite grann. 

Det känns verkligen som att Bones har fått ny energi och lite av en nytändning. Serien har ändå pågått i 11 år och det är väldigt länge och visst kan skådespelare/regissörer och teamet runt om bli lite less. Men detta har verkligen varit en nytändning och alla avsnitt har varit otroligt bra och välgjorda och det har verkligen gått från glädje till sorg och flörtat med flera olika genres, såsom skräck och mockumentär. 

Redan premiäravsnittet för säsongen var riktigt bra, där Booth har försvunnit och Brennan återvänder till sitt gamla jobb för att ta reda på sanningen. Varje avsnitt har känts väl genomtänkt och jag har inte heller varit besviken på något avsnitt eller tyckt det har varit dåligt. 

Bones är riktigt bra på att blanda olika genre, både komedi, skräck och drama. Ett av mina favoritavsnitt av säsongen är avsnitt 11, The doom in the boom, som verkligen fick en del uppmärksamhet innan. Det var otroligt spännande och man visste hela tiden att något hemskt skulle hända, men inte vad. Det visade sig att Hodgins som från  början klarat av explosionen och inte skadat sig hade egentligen fått en allvarlig skada och förlamades. 

Jag blev riktigt chockad när det hände, men samtidigt väldigt spänd på fortsättningen. Det var intressant att få se en av huvudkaraktärernas liv förändras få drastiskt och hur det skulle påverka alla andra karaktärer. Det blev mycket Angela-Hodgins-drama ett tag och de två skådespelarna TJ Thyne och Michaela Conlin fick verkligen glänsa. Läste också att Thyne under resten av säsongen när hans karaktär sitter i rullstol själv satt i den hela dagarna och inte steg upp ur den när han hade filmat klart sina scener, vilket  jag tycker är väldigt beundransvärt. 

Ett annat av mina favoritavsnitt är avsnittet som är en mockumentär, The movie in the making, där man får följa utredningen och personerna ur ett litet annat perspektiv. Ett väldigt fint avsnitt som också blickade tillbaka på händelser i andra säsonger på ett rörande sätt. 

Förutom dessa avsnitt så fick även Booth och Brennan gå undercover, brukar alltid uppskatta de avsnitten och detta var inget undantag. Även denna säsong dyker det upp en seriemördare som kommer att hänga med till nästa säsong.

Jag ser så grymt mycket fram emot nästa säsong, speciellt efter det som hände i säsongsavslutningen men det kommer att bli jobbigt att behöva vänta så länge på att få veta hur det går för Brennan och om Zach verkligen är mördaren.

Boreanaz (som spelar Booth) har regisserat flera avsnitt och alla de har varit så, så bra. Han regisserade även säsongsavslutningen och för någon vecka sedan såg jag att det blir Deschanel (Brennan) som kommer att regissera premiäravsnittet nästa säsong. Tycker det är så kul när skådespelar som medverkar i serien själva får chans att testa på att t.ex. skriva avsnitt och regissera. 

Sen så hade Bones ett väääldigt långt uppehåll och det kommer bli ytterligare ett fram till den sista säsongen som bara kommer bestå av 12 avsnitt, men det känns som att alla som jobbar med denna serie vill se till att den blir så bra som möjligt och jag tror verkligen att serien kommer få ett värdigt avslut.

Åh vad skönt det var att få skriva av sig och dela med mig av tankarna kring denna säsong! 

Bones säsong 10

10 augusti 2016

Veckans bokbloggsfråga - Vecka 32

Bild lånad av barnboksbloggen
Idag är det en lugn dag, har inget speciellt planerat och mina föräldrar jobbar så jag är själv hemma just nu. Kan faktiskt vara rätt så skönt. I alla fall såg jag att Veckans bokbloggsfråga hade kommit upp så jag tänkte svara på den.

Har du någon erfarenhet av att böcker har hjälpt dig må bättre i vissa skeenden i livet? Finns det några speciella böcker, författare eller genrer som du återkommer till när du har drabbats av sorg, känner dig ledsen/arg/glad/förvirrad eller någon annan känsla? Kan du tipsa om några sådana böcker som har betytt extra mycket för dig i olika känslostämningar och situationer i livet? 

Åh, vilken svår fråga! Jag kan på rak arm egentligen inte säga några speciella böcker, men att läsa om favoriter brukar funka också. Sen vet jag inte heller om det är så att jag måste läsa en viss typ av böcker alls. För mig blir det ofta att jag läser mer, bara för att liksom fly verkligheten en stund och tänka på något annat.

Sen om jag mår dåligt så vill jag gärna läsa mer lättsmälta och roliga böcker (typ feelgood), böcker som kanske får en att må bättre för en stund och som lämnar en med en god känsla. Så var det t.ex. när jag läste Lucy Dillons senaste När livet börjar om. Sen har jag också läst Nora Roberts bröllopskvartett flera gånger, just för att det är lättläst och garanterat lyckliga slut.

Jag läste nyss den första delen om Percy Jackson av Rick Riordan och kan även tänka mig att de böckerna skulle passa mig åtminstone om jag känner mig lite nere. Det är spännande och så har en rolig ton boken igenom som jag tilltalas av.

Silvertronen

Titel: Silvertronen
Originalets titel: The Silver Chair (1953)
Författare: C.S. Lewis
Översättare: Birgitta Hammar
Serie: Narnia #6
Antal sidor: 181
Utgivningsår: 2004
Förlag: Bonnier Carlsen
Utläst: 1/8

Handling
"- Skynda dig! sa Eustace. Håll mig i handen. Vi måste hålla ihop. Och innan Jill förstod vad som hände hade han dragit henne med sig genom porten, bort från skolan, bort från England, bort från hela vår värld till Det Där Landet - Narnia."

Eustace och hans skolkamrat Jill kommer till Narnia kallade av dess skapare, lejonet Aslan, för att ge sig ut på ett svårt och farofyllt uppdrag. De ska leta reda på landets tronföljare, prins Rilian, som länge varit försvunnen. Många har försökt - ingen har lyckats. Hur ska Eustace och Jill klara det?


Mina tankar
Som vanligt när man läser Narnia så är det ett spännande äventyr och man vill verkligen veta hur det går. Just den här delen innehåller ett riktigt spännande äventyr och jag tyckte mycket om att läsa om deras uppdrag.

I denna bok får vi återse Eustace och så får vi även träffa Jill. Men jag måste tyvärr säga att jag inte tycker speciellt mycket om någon utav dem. I denna märks det också att kvinnorna anses vara mindre begåvade än männen och det är inte till bokens fördel.

I Silvertronen får vi också träffa en myrslingerbult som heter Surpöl och han har nog blivit min nya favorit efter Ripipip, det så så roligt att läsa om honom och hans attityd som inte direkt är positiv.

I den här boken tycker jag att kopplingarna till kristendomen känns väldigt tydliga, bland annat med ormen och häxan.

Som vanligt så tycker jag mycket om Lewis berättarstil och jag ser fram emot att läsa den sista boken snart.

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Min morbror trollkarlen
Häxan och lejonet
Hästen och hans pojke
Caspian, prins av Narnia
Kung Caspian och skeppet Gryningen

9 augusti 2016

Länktisdag #10

1. Jag såg nyligen en recension av Barnet från Ingenstans som handlar om ett av de barn som föddes i i en del av nazisternas avelsprogram. Där var det länkat till en artikel i DN som är både intressant, berörande och avskräckande.

2. Detta känns som en väldigt annorlunda händelse och det är skrivet om den i bland annat DN men jag hörde den allra först i radio i morgonpasset. Handlar alltså om en man i Falköping som gick in på MacDonalds med en död grävling under armen och som senare använde kadavret för att slå på bilarna på parkeringen.

3. En lite mer upplyftande nyhet kanske är att polisen i Boston har skaffat en glassbil för att kunna nå ut mer till barn och unga. Hur det kommer gå är väl en senare fråga.

4. När det gäller vissa sporter så är jag väldigt intresserad och en del sporter som t.ex. fotboll och ishockey bryr jag mig inte ett skvatt om. Serien Mästarnas mästare brukar jag se varje år och deltagarna till programmet nästa år har nu offentliggjorts. Lite roligt att se att det är flera äldre personer som ska tävla också.

5. Att det snart är dags för val i USA är det väl ingen som har missat och knappast vilka kandidater som ställer upp. Jag personligen vill inte veta alltför mycket om det, det känns som att det kan gå hursomhelst och flera världsledare har uttalat sig om sitt motstånd mot Trump. Men som kanske är lite mer ovanligt är att Obama också har uttalat sig i saken.

6. En av de mest udda nyheterna jag läst är att John Cleese (från bland annat Pang i bygget) tänker starta en ny kyrka. Väldigt oväntat tycker jag!

7. Efter att ha läst Kampen om järntronen så tänker jag vänta ett tag med att läsa fortsättningen, men detta bildspel  hittade jag på internet där de har gjort en lista på vad karaktärerna i Game of Thrones läser. Riktigt rolig lista!

8 augusti 2016

Veckoplanering v.32


Veckorna bara rusar förbi! Nu har jag bara en vecka kvar av semestern innan det är dags att börja jobba igen. Tänkte att jag skulle ta och visa upp vad jag har tänkt läsa i veckan. För övrigt är jag också riktigt nöjd med förra veckans läsning och att böckerna har varit så bra.

Igår började jag på Stöld av babian av Anna Karolina. Verkar riktigt bra faktiskt, även om jag inte vant mig med språket än. Men spännande är den i alla fall!

Jag räknar med att jag kommer hinna läsa ut den och kanske även nästa bok som är En god man av Reidar Jönsson. Den är ett recensionsexemplar som har recensionsdag först i september, men jag har sneglat på den hela sommaren och nu tycker jag att det  är dags.

Den är inte speciellt tjock så jag hoppas att jag i alla fall ska hinna börja med Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän) av Jonas Jonasson. Har haft ett sug efter lite roligare böcker så de två senare på listan borde ju kvala in till det.

6 augusti 2016

Minns mig som en ängel

Titel: Minns mig som en ängel
Originalets titel:-
Författare: Kristina Appelqvist
Översättare:-
Serie: Helena Waller
Antal sidor: 410
Utgivningsår: 2014
Förlag: Piratförlaget 
Utläst: 22/7

Handling
På vackra Bjertorps slott möts ett sällskap för att utse den författare som ska tilldelas ett prestigefullt pris. Men inget blir som de tänkt sig. Morgonen därpå hittas en av medlemmarna död under märkliga omständigheter. Plötsligt förbyts den trevliga samvaron i en mardrömslik jakt på en oberäknelig mördare som tycks vara ute efter fler offer.

Litteraturforskaren Helena Waller dras allt längre in i ett kusligt morddrama som tycks ha egendomliga beröringspunkter med Svenska Akademien, en gammal kärlekshistoria, en okänd opera och den danska författarinnan Karen Blixen.


Mina tankar
Detta var verkligen en lättläst och somrig deckare! Trots att den utspelar sig på hösten får jag ändå sommarkänslor av den, det är ett snabbt tempo och spänningen hålls vid liv ändå till slutet. Den är inte heller speciellt blodig eller våldsam så jag tror att det är en bok som också kan passa personer som inte tycker om att läsa deckare.

Minns mig som en ängel utspelas i akademikervärlden bland litteraturforskare. Bara det att huvudpersonen Helena Waller är litteraturforskare gör att det hela blir ännu roligare att läsa för en riktig boknörd. De andra karaktärerna känns också välgjorda, och jag ser fram emot att lära känna dem bättre i kommande böcker.

Jag har läst några deckare på den senaste tiden där poliser inte har haft huvudrollen och där jag inte tycker att det har känts trovärdigt hur huvudpersonerna har löst hela fallet. I den här boken är det inte så och man får följa utredningen på lite avstånd, främst genom journalisten Frida Åbergs ögon.

Minns mig som en ängel är en spännande och lättläst deckare som passar perfekt att läsa under sommarn eller semestern! Den skapar verkligen läslust.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Minns mig som en ängel läste jag i juli till Spänningsutmaningen.

5 augusti 2016

Helgens läsning

Tänkte att jag skulle passa på och visa upp vad jag tänker läsa i helgen. Jag brukar försöka undvika slalomläsning, men just nu har jag 3 böcker på gång samtidigt, visserligen är det en novellsamling, ett seriealbum och en "vanlig" bok.

I novellsamlingen har jag bara en novell kvar och det är En julsaga av Charles Dickens. Jag har väldigt stor lust att faktiskt ta och läsa den nu bara för att få den utläst.

Jag håller också på med Ellen Ekmans Lilla Berlin - So last year. Den är riktigt rolig och vass! Läser lite ur den innan jag ska sova på kvällarna så jag kommer nog läsa ut den snart.

Den bok jag håller på med just nu är Född till hjälte av Rick Riordan och det är den första i serien om Percy Jackson. Riktigt lättläst, spännande och underhållande. Gillar speciellt den grekiska mytologin. Jag hoppas att jag ska hinna läsa ut den i helgen, men vilken bok det blir efter den har jag inte räknat ut än.

Och ja, omslaget till Percy Jackson är fruktansvärt! Men boken är bra i alla fall!



Bokbloggsjerka 5-8 augusti

Nu på morgonkvisten tänkte jag ta och svara på bokbloggsjerkan som den här helgen handlar om semester.

Vad brukar du generellt göra på din semester? Kryper du upp i hängmattan/lägger dig på stranden med en god bok och låter vardagen försvinna, eller är du mer stressad än någonsin under den här tiden? Har du något ”semesterläsningstips” att dela med dig av? Hur skulle en perfekt semester se ut enligt dig?

Jag har bara typ 1.5 vecka kvar av min semester, börjar jobba den 15 augusti igen. Är faktiskt rätt nöjd med min semester och känner att jag har fått göra det jag vill göra. Tyvärr så var vi i min familj bara ledig 1,5  vecka samtidigt vilket gjorde vårt semesterschema väldigt komprimerat, men vi hann i alla fall med en liten tripp ner till Dalarna och besöka mammas hemdomsby och så hann vi till och med bada! Sen gjorde jag också en roadtrip med en kompis.

Jag har faktiskt inte känt mig stressad nu när jag har varit ledig, det enda har varit att veckorna går ju så fort! Känns som att det var nyss man började sin ledighet.

Jag har också hunnit med att läsa en hel del, mycket mer än vad jag trodde att jag skulle göra. Och böckerna har varit bra också!Jag har inte läst speciellt mycket utomhus, men kan bero på att det låter betydligt skönare än vad det är. Så fort jag går ut för att läsa så kommer myggen och anfaller mig.

Några semesterläsningstips ska jag väl kunna skrapa fram. Deckare passar oavsett vilken tid det är på året så då skulle jag rekommendera t.ex. Agatha Christie eller Elly Griffiths böcker. Sen tycker jag feelgood passar riktigt bra på sommaren också och en av mina favoriter inom den genren är Lucy Dillon. Och ska vi prata ungdomsböcker så rekommenderar jag Himlen börjar här av Jandy Nelson. Är inte så länge sen jag läste ut den, men det är en fantastisk bok som jag rekommenderar till alla!

4 augusti 2016

Bokinköp juli

Tänkte att jag skulle visa upp de böcker som jag har köpt nu i juli. Den första boken jag skaffade blev Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän) av Jonas Jonasson. Köpte den i mataffären i början av månaden, såg den och kom på att jag äger alla hans andra böcker så varför inte köpa den här också.

Sen  var jag också en vända på Second hand och köpte några böcker. Patient 67 av Dennis Lehane är en av mina favoritböcker och när jag såg den där så tänkte jag att det skulle vara kul att faktiskt äga den själv. Åren i Paris av Paula McLain är en bok som jag är nyfiken på att läsa och när jag såg att den var i ett sånt fint skick kunde jag inte låta bli.

I slutet av månaden var jag till Örnsköldsvik och då jag gick jag in i Akademibokhandeln. De hade ett erbjudande om 4 för 3 och det var omöjligt att motstå! Så då passade jag på att köpa en del böcker på engelska som jag har varit nyfiken på. De två första delarna i Sarah J. Maas serie A court of thorns and roses, A court of thorns and roses och A court of mist and fury. Jag har hört så mycket om de på booktube och när jag såg de där så var jag snabb med att plocka på mig dem.



De andra två böckerna var Since you´ve been gone av Morgan Matson och The geography of you and me av Jennifer E. Smith. 


3 augusti 2016

Veckans bokbloggsfråga - Vecka 31

Bild lånad av barnboksbloggen.
Tänkte att jag skulle ta och svara på veckans bokbloggsfråga nu på kvällen. Tidigare idag gjorde jag och morsan en sväng ner till "stan" och passade på att göra lite ärenden. Vi passade också på att gå på bibblan och tanken var att jag inte skulle låna så mycket, men det slutade med att jag lånade ca. 10 böcker i alla fall.

Handen på hjärtat nu: hur ser det ut med dina hyllvärmare? Har du många olästa böcker i din bokhylla som du har dåligt samvete över, eller tillhör du de som faktiskt hinner läsa i samma takt som nytillskotten dyker upp i bokhyllorna? 

Nu äger jag inte så jättemånga böcker jämfört med många andra bokbloggare, men i och med att jag nu bland annat har fast jobb känner jag att jag kan lägga ner lite mer pengar på att köpa böcker om jag vill. Men fortfarande så köper jag bara böcker som jag verkligen vill ha.

Och jag har nog fler olästa böcker i mina hyllor än lästa. Sen har jag också bokhyllor på två olika ställen så jag kan blanda ihop lite också. Men någon direkt stress över det känner jag inte heller att jag har, de kommer ju att bli lästa någon gång.

I och med att jag lånar väldigt mycket  böcker så brukar jag prioritera dem, men nu på senare år har jag börjat med att jag ska läsa åtminstone en bok i månaden som är från mina bokhyllor. Men det är klart att högen med olästa böcker växer hela tiden...