30 april 2015

Sveket

Titel: Sveket
Originalets titel: Die Verratenen (2012)
Författare: Ursula Poznanski
Översättare: Sofia Lindelöf
Serie: Sveket #1
Antal sidor: 432
Utgivningsår: 2014
Förlag: Opal 
Utläst: 23/4

Detta var ett recensionsexemplar från förlaget. Tack! 

Första meningen: "Jag vet att det måste ha hänt något fruktansvärt så fort Tomma kommer in i rummet".

Handling
Vad gör du när ditt liv vänds ut och in? När ditt skyddade liv i sfären tar slut för att du hör ditt namn räknas upp bland de som måste dödas. De
som ska dödas för att en konspiration hotar hela sfärsystemet. En konspiration du aldrig hört talas om. Världen i sfärerna är perfekt och rättvis. Ria och de andra studenterna arbetar disciplinerat för att vidareutveckla denna värld och för att förbättra för klanerna som lever utanför i kyla och svält. Det tror de i alla fall.

När Ria tillsammans med fem andra studenter beskylls för att vara del i en konspiration faller deras värld i bitar. De flyr, svikna, förföljda och utlämnade åt ödet. Utanför sfärerna hotas deras liv inte bara av kyla, svält och illasinnade klaner, utan även av sfärernas verkställare. Varför är det så viktigt att de dör?

Mina tankar
Jag måste börja med att säga att jag verkligen tycker om hela värden som Ria lever i sfär och där kontakt med dem som bor utanför sfären är väldigt ovanlig. Det är intressant hur hela sfärsystemet funkar, jag skulle tycka det var otrolig obehagligt att leva i en bubbla i hela sitt liv och vara så fullständigt skyddad. De är i princip helt styra av sina salvatorer som ger de besked hur mycket och vad de ska äta och meddelar om deras puls eller blodtryck stiger för mycket.

Boken utspelar sig ju någon gång i framtiden, men det finns verkligen tydliga paralleller till hur vi lever idag där det blir allt vanligare att vi delar upp oss i olika grupper och det blir ett "vi- och dom -tänkande".

När Ria och hennes vänner flyr gillar jag hur insikten om den värld de har levt hela sitt liv i sakta förändras och hur de faktiskt börjar ifrågasätta vissa saker. Jag tycker om huvudpersonen Ria, det är väldigt härligt att läsa om en stark tjej som med hjälp av kunskap och logik försöker lösa problem.

Sveket är en väldigt spännande bok och de sista hundra sidorna flög bara förbi. Det var väldigt intressant att läsa och jag ser fram emot att fortsätta serien. Som tur är så behöver jag inte vänta så länge till den andra boken kommer!

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare


29 april 2015

Half Bad: Ondskans son

Titel: Half Bad: Ondskans son 
Originalets titel: Half Bad (2014)
Författare: Sally Green
Översättare: Carla Wiberg
Serie: Half Bad #1
Antal sidor: 352
Utgivningsår: 2015
Förlag: Semic 
Utläst: 14/4

Första meningen: "Det är två killar som sitter tätt ihop, kramande mellan armstöden på en gammal fåtölj, som i en famn."

Handling
Jagad av alla. Önskad av ingen. Sextonårige Nathan är son till en vit häxa och hans far är den mäktigaste och mest ondskefulle svarte magikern någonsin. Nathan är till hälften vit, till hälften svart. Ond, god - eller både och.

Omgivningen fruktar den kraft han bär på. Myndigheterna bevakar honom. Han får inte röra sig fritt. De enda ljuspunkterna i Nathans liv är storebror Arran och förbjudna kärleken Annalise.

Nathan förs bort och hålls inspärrad. Man bävar för hans sjuttonde födelsedag, det livsagörande ögonblick då en häxa får tre gåvor, sina magiska krafter. Men vem ska ge Nathan dessa gåvor? Hans mor är död och hans onde far har varit försvunnen och jagad under hela Nathans liv. Utan krafterna kommer Nathan själv att dö. Men det finns en sista möjlig utväg.

Nathan satsar allt på att fly. Ensam, utstött och jagad på liv och död tar han sin sista chans för att överleva.


Mina tankar
Jag har hört lite blandat om den här boken innan jag läste den och jag tycker det är en ganska bra bok. Det är verkligen en mörk läsning och den innehåller ganska otäcka skildringar av hur Nathan torteras och misshandlas.

Jag tycker om hur karaktärerna skildras, men det känns lite platta. De onda är onda och de goda är goda. Jag skulle gärna vilja se fler sidor av karaktärerna, kanske framförallt Nathan.

Jag tycker att Green har byggt upp en intressant värld, men jag har lite svårt att förstå när boken utspelar sig även fast det står i texten. Att man skiljer på de vita och svarta häxorna är intressant och man kan dra lite paralleller till hur världen ser ut idag. Jag  hade gärna velat ha lite mer bakgrundsinformation om hur Rådet fungerar, Marcus och Mercury. Jag hoppas att man får veta mer om det i nästa bok.

Något som jag hade väldigt svårt för i Half Bad var sättet boken var berättad på. I början berättades det i du-form men det gick senare över i vanlig jag-form. Det hade varit bättre om hela boken hade varit berättad i jag-form, då skulle man ha kommit närmare Nathan.

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.




28 april 2015

Himlen är alltid högre

Titel: Himlen är alltid högre
Originalets titel:-
Författare: Jonas Moström
Översättare:-
Serie: Nathalie Svensson #1
Antal sidor: 297
Utgivningsår: 2014
Förlag: Lind & Co 
Utläst: 12/4

Första meningen: "Det kommer snart att börja regna, men hon bestämmer sig för att chansa".

Handling
Nathalie Svensson, psykiatriker och medlem i rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp, trivs äntligen med tillvaron. Som nyseparerad har hon skaffat sig en etta i Stockholm för att kunna leva ett annat liv vid sidan av det som mamma i Uppsala.

På väg hem efter en sen kväll på Café Opera får hon ett sms från Rickard Ekengård, den berömde skådespelaren som hon tillbringat en natt med några veckor tidigare. Nu vill han ses igen och de bestämmer träff vid Karlaplan. Men det blir inget möte för när Nathalie kommer fram ser hon hur Rickard blir brutalt skjuten och slängd i fontänen. Överfallet är närmast identiskt med mordet på hennes stora kärlek för tio år sedan - ett fall som aldrig fick sin förklaring.

Är Nathalie utsatt för ödets grymma nyck eller finns det en koppling mellan morden? Har de obehagliga sms hon börjat få från okänt nummer något med det hela att göra? Snart är Nathalie indragen i en ondskefull historia som blir mörkare ju närmare sanningen hon kommer.

Mina tankar
Detta är den första boken som jag läser av Moström och jag kan redan nu säga att det inte är den sista jag läser. Himlen är alltid högre är otroligt lättläst och spännande. Jag tycker om Nathalie som karaktär, även om jag kan bli lite irriterad på henne när hon kräver information om en utredning där hon är vittne. Tvivlar på att man får göra så i verkligheten.

Vissa partier tycker jag är ganska obehagliga att läsa, t.ex. när Nathalie blir förföljd och hur hon hela tiden känner sig osäker och otrygg. Fallets upplösning är väldigt obehaglig och jag hade inte förväntat mig att det skulle gå i den riktningen, egentligen så känns det lite otroligt.

Nathalie Svensson är psykiatriker och jag skulle gärna vilja läsa mer om hennes arbete och hur hon har det på sitt jobb. Det har kanske med att göra att jag själv är intresserad av vården och kommer jobba med det i efter studenten.

Himlen är alltid högre slutar med en cliffhanger, så jag ser fram emot att få läsa nästa bok om Nathalie Svensson.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

HÄR kan ni läsa en smakbit 

Top Ten Tuesday 28 april - Top Ten Books Which Feature Characters Who ...

I den här veckans Top Ten Tuesday ska vi  berätta om Top Ten Books Which Feature Characters Who _____ (are musically inclined, have lost someone, have depression, who grow up poor, etc.) Jag brukar ha svårt för att komma på vilken kategori man ska välja, det måste ju vara något ämne som jag ändå har lite koll på. Efter lite funderande fram och tillbaka valde jag karaktärer som löser brott, både poliser och andra personer. 

1. Malin Fors (böckerna skrivna av Mons Kallentoft)

2. Thomas Andreasson (böckerna skrivna av Viveca Sten)

3. Lynley och Havers (böckerna skrivna av Elizabeth George)

4. Johan Kristian Homan (böckerna skrivna av Jan Mårtensson)

5. Patrik Hedström och Erica Falck (böckerna skrivna av Camilla Läckberg)

6. Patrick Kenzie och Angela Gennaro (böckerna skrivna av Dennis Lehane)

7. Ruth Galloway och Harry Nelson (böckerna skrivna av Elly Griffiths)

8. Poirot (böckerna skrivna av Agatha Christie)

9. Carl Morck (böckerna skrivna av Jussi Adler-Olsen)

10. Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander (böckerna skrivna av Stieg Larsson) 

27 april 2015

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Titel: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Originalets titel:-
Författare: Jonas Jonasson
Översättare:-
Serie:-
Antal sidor: 391
Utgivningsår: 2009
Förlag: Pocketförlaget 
Utläst: 10/4

Första meningen: "Man kan tycka att han kunde ha bestämt sig tidigare och att han kunde ha varit karl nog att meddela omgivningen sitt beslut".

Handling
Efter ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på det äldrehem han tänker ska bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt. Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsedagskalas. I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig.

Mina tankar
Nu har jag också läst Hundraåringen! När jag var på klassresa 2011 så hade jag med mig den här boken och då hann jag läsa lite drygt halva boken, men jag hann aldrig läsa klart den så då rann det liksom ut i sanden.

Jag hört lite blandat om boken, en del tycker att den är jättebra medan andra har lite svårt för den. Hundraåringen är väldigt lättläst och faktiskt ganska rolig, den levandegör historien på ett lite annorlunda sätt. Den är väl kanske inte speciellt sannolik, men det får man ta. Å andra sidan kan jag nu tycka att det är lika bra att boken är ordentlig skruvad. Det är väl inte så troligt att vår hundraårige vän har hunnit träffa Truman, Erlander, Stalin Mao och Kim Jong Il. Jag tycker om karaktärerna, speciellt Allan och hans lilla gäng. Vissa bitar tyckte jag dock kunde bli lite sega.

Ibland så jämför jag Hundraåringen lite grann med Forrest Gump, det finns väl vissa liknelser. T.ex. det att de båda har påverkat världshistorien och träffat flera amerikanska presidenter.

Jag valde att betrakta Hundraåringen lite mer som en skröna, som är bra underhållning för stunden. Någon gång har jag också tänkt se filmen, jag hoppas på att den är bra.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har  inte läst något av denna författare tidigare.

Jonas Jonasson är en författare i min Boktolva 2015.

Här kan ni läsa vad jag tyckte om filmen.

26 april 2015

En smakebit på söndag: Vecka 36


Det är söndag igen och dags för en smakebit på söndag på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten. Utmaningen går ut på att man delar med sig av några meningar ur boken man läser just nu. HÄR kan ni läsa mer. 

Den här veckan har varit ganska lugn, men det har ändå varit skönt med helg. Till veckan så har jag bara skola måndag och tisdag så det blir en kort skolvecka. Det känns egentligen ganska skönt. Sen betyder det också att jag får ta bilen ner och känna mig riktigt fri. I fredags började jag på Vecka 36 av Sofie Sarenbrant. Den är verkligen snabbläst och jag har hunnit läsa drygt halva boken. Det är en lättläst deckare, men jag tycker att själva temat är väldigt obehagligt med gravida kvinnor som försvinner. 

Smakebiten kommer från sidan 44.

Tobbe satt som paralyserad på stolen i exakt samma position som han haft då Johanna berättade att Agnes inte sovit i huset under natten. Han tog upp mobilen och ringde sin hustru. Fyra signaler gick fram och sedan kopplades telefonsvararen på. Efter ytterligare några försök gav han upp och kände samtidigt hur en kall våg av panik strömmade genom kroppen. Sådana här saker hände bara i filmer och böcker. Kvällstidningarna sålde lösnummer på försvinnanden, mord och våldtäkter, sådant som han själv medvetet undvek att läsa. Han koncentrerade sig hellre på sporten, en överlevnadsstrategi som hade fungerat alldeles utmärkt.
Till nu.



25 april 2015

Vassa föremål

Titel: Vassa föremål
Originalets titel: Sharp Objects (2007)
Författare: Gillian Flynn
Översättare: Rebecca Alsberg
Serie:-
Antal sidor: 279
Utgivningsår: 2014
Förlag: Modernista 
Utläst: 6/3

Första meningen: "Min tröja var ny, svidande röd och ful."

Handling
På sin chefs begäran beger sig Chicagojournalisten Camille Preaker till sin hemstad Wind Gap i Missouri, för att rapportera om fallet Natalie Wood, en tioårig flicka som är spårlöst försvunnen. Året innan kidnappades nioåriga Ann Nash under liknande omständigheter och hittades kort därefter mördad.

Camille har inte satt sin fot i hemstaden på åtta år och bävar inför att återse sin mor Adora. Relationen har alltid varit ansträngd och Camille inser snart att ingenting har förändrats; Adora håller henne på avstånd så som hon alltid gjort, samtidigt som hon verkar närmast besatt av att ta hand om Camilles trettonåriga halvsyster Amma, en bedårade men också manipulativ flicka som på ett märkligt sätt håller hela den lilla staden i sitt grepp.

Camille börjar intervjua de försvunna flickornas anhöriga, men i takt med att pusselbitarna faller på plats tycks sökande efter sanningen på ett oroväckande sätt leda henne tillbaka till den egna familjen, till ett sårigt förflutet som nu till slut hunnit ikapp henne.

Mina tankar
För ett tag sedan läste jag Gone Girl av samma författare, och den gav verkligen mersmak. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig av Vassa föremål, men jag hade ställt in mig på att det skulle vara en ganska mörk berättelse. Jag hade rätt.

Jag hade ganska svårt att komma in i boken, men när man väl gjorde det så var ville man bara fortsätta läsa. Precis som karaktärerna i Gone Girl så är jag inte speciellt förtjust i någon av karaktärerna, men trots det så gillar jag ändå boken.

Vassa föremål är en otroligt mörk, otäck och obehaglig bok att läsa. Även om man kanske anar hur allt ligger till så hålls spänningen vid liv tills sista sidan. Vassa föremål är inte en speciellt tjock på bok, den är på under 300 sidor, men det hinner hända otroligt mycket på dessa sidor.

Det känns som att Gillian Flynn är väldigt bra på att beskriva mörker och ondska, och emellanåt kan jag tycka om att läsa sådana böcker. Men det får inte bli för mycket på en gång. Efter den här boken känns det som att jag behöver något mer lättsmält.

Jag tycker att boken är bra, men den når inte upp i samma nivå som Gone Girl.

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Gone Girl

24 april 2015

Tips om tävling!

Alba på Boklyckan lottar ut tre fina böcker från Modernista. HÄR kan ni läsa mer om utlottningen. Man kan vinna Anna och den franska kyssen, Enklav och Outtalat.

Bokbloggsjerka 24-27 april

Nu är det snart helg! Jag längtar verkligen tills jag kommer hem idag och får hämta ut min studentmössa och klänning. Dessutom så har jag inte haft något internet i lägenheten sedan i onsdags och det har varit omöjligt att få tag på kundtjänst. I torsdags lyckades jag med det, men det visar sig att de måste skicka upp nytt och att det tar 3-4 arbetsdagar. Som tur är det inte så mycket arbete i skolan just nu, men man känner sig ända lita handikappad utan internet.

Såhär skriver AnnikaVeckans fråga/utmaning kommer från Koko:
Jag tycker ibland att bokbloggosfären fokuserar onödigt mycket på det som är nytt och spännande. Jag skulle vilja komma med en utmaning: blogga om en bok (eller flera) som är minst hundra år gammal, men fortfarande läsvärd. Vuxenbok, barnbok, facklitteratur, vad du vill. Motivera!
Jag har läst några klassiker som jag har tyckt mycket om. Av Jane Austen har jag läste både Emma och Stolthet och fördom. Jag tyckte det var riktigt bra böcker och jag gillade verkligen hur Austen porträtterade det vardagliga livet.

En annan klassiker som jag läst är Svindlande höjder av Emily Brontë. Jag tyckte mycket om den och den var ganska lättläst, men mycket mörkare än jag hade förväntat mig.

Det känns som att detta blev ett ganska kort svar, men jag nöjer mig med dessa tre tips på klassiker. Kan tänka mig att ganska många redan har läst dessa böcker.

Om en stund har jag lektion, så jag kommer titta in era svar ikväll när jag kommit hem.

23 april 2015

Född fenomenal

Titel: Född fenomenal
Originalets titel:-
Författare: Josephine Bornebusch
Översättare:-
Serie:-
Antal sidor: 262
Utgivningsår: 2014
Förlag: Bonnier Carlsen
Utläst: 8/4

Första meningen: "Jag hoppas att jag skall kunna anförtro dig allt, så som jag hittills inte har kunnat anförtro mig åt någon och jag hoppas att du skall vara ett stort stöd för mig."

Handling
Visste du att ett par snygga jeans och lite räkost kan få stora konsekvenser? Det vet i alla fall Rut. För tillsammans med hennes helt normala besatthet av Anne Frank, leder det till att Rut blir innebandygroupie, får ansvaret för att få iväg hela sina dysfunktionella klass på skolresa, och till slut får en uppenbarelse på en utländsk bajamaja.

Men som du förstår är det inga som helst problem - Rut är ju trots allt född fenomenal!

Mina tankar
Född fenomenal var precis vad jag behövde efter att ha läst Vassa föremål. Boken är väldigt lättläst  och härlig att läsa. Jag gillar humorn som finns i boken och på flera ställen skrattar ställen skrattar jag högt. Det var väldigt härligt att få läsa en sån här lättsam bok.

Född fenomenal är kanske inte den mest sannolika boken, men den är väldigt roligt och bra underhållning för stunden. Jag gillar verkligen Rut, hon är rolig, självsäker och väldigt kaxig. Jag gillar hur hon beskriver sina kompisar som att de inte alls är lika bra som henne och att hon är bäst.

Detta är Bornebuschs debut och den imponerar verkligen på mig, den var mycket bättre än vad jag trodde den skulle vara så jag läser gärna med av Bornebusch.

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av författaren tidigare.

Kaosutmaningen: Läs en svensk ungdomsbok (24).

22 april 2015

Tisdagsutmaning:Vad är det som är så himla roligt med det, då?

Kulturkollos tisdagsutmaning den här veckan handlar om humor.Veckans utmaning är att:

Berätta om en bok, film eller något på tv som skulle vara så vansinnigt rolig enligt alla andra – men som inte fick dig att skratta det minsta.
och
Berätta om en bok, film eller något på tv som du verkligen skrattade åt så att du höll på att gå sönder.

Den första frågan är väldigt enkel och jag misstänker att jag kommer få lite motstånd. En serie som jag absolut inte klarar av att se eller höra om är Solsidan. Jag fattar verkligen inte vad som är så bra med den serien! Jag har en kompis som tycker om serien och pratar om den nu och då. Jag tycker inte om den där Ove och handlingen är inte heller i min smak.



En bok som jag däremot tyckte om och skrattade till var Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. Jag har hört en del som inte alls tycker om boken, men jag läste hela boken som en skröna. Dessutom påminde den mig om Forrest Gump, som jag tycker är en riktigt bra film.

Jag vill också nämna en tv-serie som jag tycker är väldigt rolig. Det är The Big Bang Theory och jag skrattar alltid högt när jag ser den. Man måste älska Sheldon!




21 april 2015

Top Ten Tuesday 21 april - Top Ten ALL TIME Faorite Authors

Den här veckans Top Ten Tuesday handlar om favoritförfattare. Jag kommer bara välja ut några författare som jag tycker om.

1. John Green

2. Gillian Flynn 

3. Viveca Sten

4. Elly Griffiths 

5. Simona Ahrnstedt

6. Jonathan Tropper

7. Marissa Meyer

8. Dennis Lehane

9. Nora Roberts

10. Johan Theorin 

20 april 2015

Liebster Award

Jag har blivit taggad i ytterligare en Liebster Award, den här gången av LexieLäser. Tack! Den här gången kommer jag bara svara på frågorna.

Regler
Länka tillbaka till personen som nominerade dig.
Svara på frågorna som du fick av personen som nominerade dig.
Nominera 11 andra bloggar med färre än 200 följare.
Gör 11 frågor till dem som du nominerar.
Meddela de nominerade via sociala medier/bloggar.


1. Vad läser du just nu?
Just nu håller jag på att läsa Inga kelgrisar, inga styvbarn av Cia Sigesgård. Jag har inte speciellt mycket kvar i den, så kommer kanske hinna läsa ut den idag. 

2. Vilken är din favoritbok genom tiderna?
Åh, detta är verkligen en jättesvår fråga! Det finns massor av böcker som jag älskar, men jag säger nog The fault in our stars av John Green. Den måste nog räknas till en av mina storfavoriter! 

3. Vad väljer du: läsa boken först och sedan se filmen eller tvärtom?
Jag vill allra, allra helst läsa boken först och sedan se filmen. Ibland kan det skapa lite problem... Finns massa tv-serier och filmer som jag vill se, men de är ju baserade på böcker så jag måste ju läsa de först.

4. Vem är din favoritförfattare?
Det är så svårt att bara välja en, men jag tycker mycket om John Green, men jag vill inte upprepa mig. Jag svarar nog Simona Ahrnstedt. Hennes böcker är jättebra! 

5. Om du fick ge mig ett tips på en bok som du tycker jag måste läsa vilken skulle det i så fall vara och varför?
Jag tycker det är ganska svårt att rekommendera någon annan böcker och jag har inte superkoll på vad du läst och tycker om. Men några böcker som jag tycker att ALLA ska läsa The fault in our stars och Expeditionen: min kärlekshistoria av Bea Uusma. TFIOS är väldigt gripande och gör ett väldigt tungt ämne lättare att läsa, dessutom är språket väldigt bra. Expeditionen för att man sugs in totalt i boken och får ta del av en otroligt spännande expedition och mysterium. 

6. Vad fick dig att börja bokblogga?
Dels så var det nog för att jag ville kunna diskutera böckerna jag läste och för att jag skulle hålla koll på de böcker jag läst och lätt kolla vad jag tyckte om dem. 

7. Vilken är den bästa filmen som är baserad på en bok?
Jag vet inte riktigt om jag kan välja en favoritfilm, men en film som är riktigt bra och baserad på en bok är Gone Girl. Riktigt spännande och följer boken på ett bra sätt.

8. Vad är det bästa med att bokblogga?
Allt! Alla boktips man får av andra bloggare, att man kan diskutera böckerna. Det är helt enkelt väldigt roligt! 

9. Vilken bok har stått längst i din bokhylla?
För några år sedan  rensade jag ur min bokhylla och ställde undan en del barnböcker. De böcker som stått längst i min bokhylla nu måste vara böckerna om Narnia av CS Lewis. Jag har fortfarande inte läst de böckerna...

10. Vet du någon bok som du gillade men som andra inte alls gillade? Om ja, vilken var det och varför gillade du den?
Jag kan verkligen inte komma på någon bok på rak arm så jag får nog passa den här frågan. 

11. Har du någon bok som du har sagt att du ska läsa men inte gjort än? Om ja, vilken bok då?
Massor! Listan kan göras hur lång som helst! T.ex. Jussi Adler-Olsens böcker, Game of Thrones, Outlander, fortsättningen på Hammarbyserien, Hungerspelen och så vidare... 


Recensioner: Sagan om Isfolket bok 37-38

Titel: Stad i skräck
Originalets titel: Skrekkens by  (1987)
Författare: Margit Sandemo
Serie: Sagan om Isfolket #37
Antal sidor: 251
Utgivningsår: 2009
Förlag: Schibsted förlag
Utläst: 3/4

Första meningen: "Skräcken har många ansikten".

Handling
En råkall januaridag 1937 kom Döden till byn Halden, med en fripassagerare på ett skepp från Rotterdam. Bland de många, som blivit hotade till livet, var den självutplånande och underkuvade Vinnie Dahlen. Polismannen Rikard Brink av Isfolket fick uppgiften att hindra katastrofen. Men för att klara av det måste han först vinna den förskrämda flickan Vinnies tillit ...

Mina åsikter
En helt okej bok. Jag gillade verkligen Rikard Brink och Vinnie. Den var lättläst och spännande. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga mer om boken, det känns lite som en typisk mellanbok.

Betyg: 3/5

_________________________________________________________________________________
Titel: Små män kastar långa skuggor
Originalets titel: Skjulte spor (1988)
Författare: Margit Sandemo
Serie: Sagan om Isfolket #38
Antal sidor: 251
Utgivningsår: 2009
Förlag: Schibsted förlag
Utläst: 7/4

Första meningen: "Snön föll mjukt och tätt över bergstrakterna vid treriksgränsen mellan Italien, Österrike och Jugoslavien, som om den ville låta vintern råda ännu en stund".

Handling
Som liten flicka blev Karin Volden vid två tillfällen brutalt våldtagen. Även om hon till viss dell lyckas förskjuta de grymma upplevelserna, blev hon med tiden alltmer sluten och rädd för kontakt med andra människor. Under kriget blev hon utsatt för ett nytt övergrepp, och då blev det en våldsam reaktion. Värre blev det då hon kände att det var överfallets - och därmed hennes - fel att brodern Jonathan blev skickad till ett koncentrationsläger i Tyskland ...

Mina åsikter
I början var jag lite orolig för hur Sandemo skulle skildra andra världskriget, men jag tyckte att hon gjorde ett bra jobb med det. Kriget fanns hela tiden i bakgrunden och påverkade handlingen med det tog aldrig över. Jag gillade verkligen huvudkaraktärerna Karin och Jonathan, Det kändes lite som att slutet snabbspolades, men i övrigt var boken bra.

Betyg: 3/5

Andra recensioner
Sagan om Isfolket bok 23-24
Sagan om Isfoket bok 25-26
Sagan om Isfolket bok 27-28
Sagan om Isfolket bok 29-30
Sagan om Isfolket bok 31-32
Sagan om Isfolket bok 33-34
Sagan om Isfolket bok 35-36

19 april 2015

En smakebit på söndag: Inga kelgrisar, inga styvbarn

Det är söndag igen och dags för en smakebit på söndag på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten. Utmaningen går ut på att man delar med sig av några meningar ur boken man läser just nu. HÄR kan ni läsa mer. 

Nu har jag gjort den första skolveckan på nästan 2 månader! Tiden gick verkligen fort. På ett sätt så är det skönt att vara tillbaka i skolan, fast det känns inte som att man gör så mycket. Det är nästan bara 50 dagar kvar tills jag tar studenten! I veckan har jag hunnit läsa Half bad: Ondskans son, den var faktiskt ganska bra, men jag hade hoppats på mer. Nu håller jag på att läsa Inga kelgrisar, inga styvbarn av Cia Sigesgård. Den beskrivs som en folkhemsrysare. Hittills så tycker jag den är ganska bra, fast den är lite väldigt äcklig. 

Smakebiten kommer från sidan 7.

Det stod en främling i hallen.
Astrid spratt till. Först en gång när hon fick syn på honom och direkt efter det en gång till, när hon förstod att det faktiskt stod en främmande herre i hallen. Hon svalde och blinkade hårt. Stirrade. 
"Hallå?"
Inget svar. Hon prövade igen med samma resultat. Främlingen snurrade ett varv, som för att visa att han inte dolde något. Hans rörelser var graciösa, huvudet högt.
"Vem är du? Var kommer du ifrån?" 





18 april 2015

Legend

Titel: Legend
Originalets titel: Legend (2013)
Författare: Marie Lu
Översättare: Katarina Falk
Serie: Legend #1
Antal sidor: 291
Utgivningsår: 2013
Förlag: Modernista 
Utläst: 5/4

Första meningen: "Min mamma tror att jag är död."

Handling
Det landområde som en gång var USA:s västkust är nu Republiken, en stat som ständigt ligger i krig med sin granne i väster. Femtonåriga June kommer från en av Los Angeles mest ansedda familjer och betraktas som ett militärt underbarn. Hon brinner för sitt land och uppfostras för att en dag ta plats i Republikens absoluta toppskikt. Day, däremot, växer upp i slummen och är Republikens mest eftersökta brottsling. Men hans motiv är kanske inte så illasinnade som de först kan verka.

De kommer från två skilda världar och det finns inga skäl till att deras vägar någonsin skulle korsas - inte förrän den dag då Junes bror Metias mördas och Day utpekas som huvudmisstänkt. Fast besluten att hämnas tar June själv upp jakten och de dras nu in i en rafflande katt-och-råtta-lek.

Men genom en chockartad vändning upptäcker June och Day den egentliga orsaken till att de först samman, och börjar sakta inse hur skrämmande långt Republiken är berett att gå för att skydda sina mörka hemligheter.

Mina tankar
Legend är en bok som jag har hört väldigt mycket om, men det är inte förrän nu som jag faktiskt har läst den. Den är otroligt lättläst och sidorna bara flög förbi, det  var nästan så att jag önskade att den var lite längre och hade ett lite långsammare tempo så att man kunde få läsa lite mer om June och Day. Men som tur är finns det ju två uppföljare.

Jag gillar bokens upplägg där handlingen drivs framåt av att June och Day växelvis berättar. Det bidrar verkligen till spänningen. Jag gillar också den värld som Lu byggt upp. Tidigare har jag varit lite emot dystopier, men det känns verkligen som att det har vänt nu när jag läst både Divergent och Legend och bara vill läsa mer ur de serierna.

Om jag ska klaga på något så är det att jag hade gärna läst mer om Junes sorg efter Metias, det känns lite som att det hamnar lite för mycket i skymundan.

Jag kan inte hjälpa att jämföra Legend med Divergent, men jag måste säga att Divergent är bättre. Legend är också en riktigt bra bok och jag vill gärna fortsätta läsa serien.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Marie Lu ingår i min Boktolva.

17 april 2015

Liebster Award


Jag nominerades av Madde på Maddes Bokblogg och av Anna på Fantastiska Berättelser  TACK! Ska bli kul att göra den!

Regler
Länka tillbaka till personen som nominerade dig.
Svara på frågorna som du fick av personen som nominerade dig.
Nominera 11 andra bloggar med färre än 200 följare.
Gör 11 frågor till dem som du nominerar.
Meddela de nominerade via sociala medier/bloggar.

Maddes frågor 
1.Vilken är den bästa bok du läst och varför?
Det är svårt att bara välja en! Om jag måste välja en så blir det nog The Fault In Our Stars av John Green. Jag älskade den boken och tyckte verkligen om språket och humorn i den trots att det handlar om ett svårt ämne.

2. Hur står dina böcker i din bokhylla? (alfabetiskt, bokstavsordning m.m)
Just nu är de sorterade efter genre i författarens bokstavsordning. Jag sorterade om böckerna för ett tag sedan och är väldigt nöjd med det, är ganska lätt att hitta nu när man bara behöver ha koll på genren.

3. Vilken bok ligger på ditt sängbord just nu?
Insurgent ligger på mitt sängbord just nu, men jag har inte läst den än. Dessutom har jag en ganska stor hög med böcker från biblioteket.

4. Lånar du ut dina böcker till andra?
Ibland, det beror lite på. Jag har inga problem med att låna ut till mina familjemedlemmar, även om min pappa är expert på att vika hundöron och bryta ryggen på pocketböcker. Jag kan också låna ut till vänner, men då blir det bara de jag litar på och som inte förstör böckerna.

5. Finaste bokomslaget?
Jag har inte speciellt bra koll på bokomslag, men den här boken tycker jag har ett snyggt omslag.



6. Hur många olästa böcker äger du?
Väldigt många! Jag har mest olästa böcker i min bokhylla, men jag försöker bli bättre på att ta någon bok ur bokhyllan att läsa ibland. Just nu har jag 57 stycken, trodde faktiskt inte att jag skulle ha så många böcker.

7. Vilken bok ser du mest fram emot att läsa nu i vår?
Simona Ahrnstedts nya bok, En enda hemlighet, och En dröm från att dö av Emelie Kalen Loxi.

8. Kaffe eller te till läsningen?
Jag har inte lät mig att dricka kaffe än. Te tycker jag om att dricka, men då ska det vara ganska söta och fruktiga teer.

9. Läser du om böcker?
Jag kan göra det, men det blir väldigt sällan. Den enda bok som jag läst om under de senaste åren är nog Innan jag dör av Jenny Downham.

10. Vem hade du velat skulle skriva boken om ditt liv?
Någon som skriver roligt! Jag är väldigt alldaglig och jag misstänker att om någon skulle skriva om mitt liv så måste det vara någon som kan skriva på ett roligt sätt. Kanske Marian Keyes eller varför inte Josephine Bornebusch.

11. Favorit kärlekspar i en bok?
Hazel och Augustus i The Fault In Our Stars! 

Annas frågor
1. Vad läser du för bok just nu?
Just nu läser jag Inga kelgrisar, inga styvbarn av Cia Sigesgård. Nu under helgen passar jag också på att läsa en bok om Isfolket, Rop av stumma röster


2. Om du vann 1000 kronor som oavkortat måste spenderas på böcker, vad skulle du köpa?
Oj, vad svårt att veta vad man skulle köpa! Jag tror att jag kanske skulle köpa några serieboxar, kanske Harry Potter eller Hungerspelen. Skulle nog passa på att köpa böcker på engelska. 


3. Vilken är den senaste boken som har flyttat hem till dig?
Idag när jag kom hem hade jag fått ett recensionsexemplar  från Opal. Det var Sveket av Ursula Poznanski. 


4. Var handlar du helst böcker?
För det mesta så handlar jag via nätet, oftast blir det från CDON. De är ganska billiga och brukar ha snabbe leveranser. Jag har närmare 30 mil till närmaste bokhandel... 


5. Vilken genre läser du allra helst?
Jag läser väl lite olika genre, men jag tycker om att läsa deckare, chic-lit och ungdomsböcker. Det har blivit lite dystopier ett tag nu också. 


6. Vilken bok har du läst flest gånger?
Hmm, jag undrar om det kanske är Innan jag dör av Jenny Downham. 


7. Nämn den senaste boken du valde att inte läsa klart? 
Jag kommer faktiskt inte på någon bok på senare tid som jag valt att inte läsa klart. För det mesta försöker jag läsa ut en bok även om jag inte tycker om den. Måste nog bli bättre på att avsluta en bok om jag inte tycker den är bra. 


8. Du förflyttas till en fantasyvärld, vilken magisk varelse skulle du helst vilja vara?
Att vara en älva tycker jag verkar lite roligt. Eller en enhörning kanske. 


9. Vilken är din favoritsaga (saga som i folksaga - typ Askungen)?
Rödluvan tycker jag om. 


10. I vilket format läser du helst?
Nu på senare tid har jag blivit väldigt förtjust i flexband, som är som ett mellanting mellan pocket och inbundet. 


11. Vilken bok skulle du rekommendera mig att läsa?
Åh vad det är svårt att rekommendera böcker åt någon annan! Det finns ju en del böcker som jag tror många har läst men som jag ändå brukar rekommendera, Expeditionen och The fault in our stars. En bok som jag tycker fått alldeles för lite uppmärksamhet är I vargars följe av Stef Penney så jag rekommenderar den!

Jag har dålig koll på vilka som har blivit nominerade och inte, men jag väljer att nominera 11 stycken.

Jag nominerar:
Mias bokhörna 
Bokföring enligt Monika
Mest Lenas godsaker
Midnatts ord
Sofies bokblogg 
Ylva kort och gott 
Älskar att läsa 
Ladys library 
Cattis boktips 
Lottens bokblogg
Annas bokbord


Mina frågor:
1. Vilken/vilka böcker läser du just och vad tycker du om den?
2. Finns det någon bok som du ser fram emot att läsa i sommar?
3. Läser du böcker på andra språk än svenska?
4. Vilken är din favorit bokserie och varför?
5. Vem är din favoritförfattare just nu?
6. Vilken är din favoritfilm som är baserad på en bok? 
7. Vilken författare skulle du vilja träffa? (Levande eller död)
8. Varför började du bokblogga?
9. Vilken är den bästa bok som du läst i år?
10. Vilka intressen har du förutom läsning?
11. Brukar du läsa om böcker?

Recensionsexemplar

Idag när jag kom hem med bussen så hade jag fått ett paket. Det var verkligen en bra början på helgen. I paketet fanns Sveket av Ursula Poznanski. Fick den som recensionsexemplar och ser verkligen fram emot att läsa den! 

Handling
Vad gör du när ditt liv vänds ut och in? När ditt skyddade liv i sfären tar slut för att du hör ditt namn räknas upp bland de som måste dödas. De som ska dödas för att en konspiration hotar hela sfärsystemet. En konspiration du aldrig hört talas om.
Världen i sfärerna är perfekt och rättvis. Ria och de andra studenterna arbetar disciplinerat för att vidareutveckla denna värld och för att förbättra för klanerna som lever utanför i kyla och svält.
Det tror de i alla fall.
När Ria tillsammans med fem andra studenter beskylls för att vara del i en konspiration faller deras värld i bitar. De flyr, svikna, förföljda och utlämnade åt ödet. Utanför sfärerna hotas deras liv inte bara av kyla, svält och illasinnade klaner, utan även av sfärernas verkställare. Varför är det så viktigt att de dör?






Bokbloggsjerka 17-20 april

Det är äntligen fredag och snart dags för helg! Den här skolveckan gick faktiskt väldigt fort, men det känns skönt att få fara hem i eftermiddag. Nu i helgen är det dags för Annikas Bokbloggsjerka.

Helgens fråga: Har du någon riktigt nördig, udda eller till och med pinsam bok i hyllan (enligt dina egna kriterier, min anm.)?

Nja, jag har svårt att komma på några böcker jag har som är speciellt udda. Det enda som  jag kan komma på är att jag har några böcker om katter och en liten bok fylld med citat om katter. Sen vet jag också att jag fått några skämtböcker, som är fyllda med vitsar.

Uppdatering: Det enda jag kan hitta som kanske är lite udda är Bibeln på engelska i King James Version.

Annars äger jag nog mest "vanliga" böcker, mycket skönlitteratur, deckare och lite ungdomsböcker.

Trevlig Helg! 

16 april 2015

Tisdagsutmaning: Så in i Norden!


För första gången så väljer jag att delta i Kulturkollos tisdagsutmaning. Den här veckan ska vi berätta om en bok, en film, en tv-serie och musik från olika nordiska länder.

Bok
Boken som jag tipsar om blir en bok som jag läste för ett tag sedan, Det hänger en ängel ensam i skogen av Samuel Bjørk. Det är början på en deckarserie med Holger Munch och Mia Krüger i centrum. Den var väldigt spännande och jag rekommenderar den verkligen. 

Film
Filmen blir Hur många lingon finns det i världen, en härlig feelgood-film med Glada Hudik-gänget. En riktig härlig film som jag både gråter och skrattar till.


TV-serie
TV-serien blir den danska kriminalserien Dicte, en väldigt spännande serie där man för följa journalisten Dicte och polisen Wagner som löser brott. Brotten är ofta väldigt hemska och handlar om saker som tyvärr är väldigt aktuella, t.ex. huliganism.

Musik 
Mitt musiktips kommer faktiskt från Island. Förra sommaren så var det en låt som spelades väldigt mycket med ett isländskt band. Bandet hette Of monsters and men och låten hette Little Talks. Detta tycker jag är en riktigt bra låt, även om jag kanske inte lyssnar på den så jätteofta längre. 


15 april 2015

Tematrio: Faktion

Lyrans tematrio handlar den här veckan om faktion. Så här beskriver Lyran temat: Berätta om tre texter som blandar verkliga personer/händelser och fiktion!

När jag tänker efter så finns det massor av böcker inom genren faktion som jag skulle vilja läsa, men jag kommer tipsa om tre bra böcker som jag redan har läst.

1. Jag vet att jag har haft med den här tidigare, och den räknas väl egentligen som en självbiografi kanske. Mor gifter sig finns fortfarande med mig och jag tänker ganska ofta på den och eländet som beskrivs i den. Även om Mia kanske egentligen symboliserar författarinnan Moa Martinson väljer jag att ändå tipsa om den. 

2. Den andra boken blir en betydligt nyare, Brobyggarna av Jan Guillou. De tre norska bröderna utbildar sig till ingenjörer och det är tänkt att de ska återvända till Norge och järnvägsbygget över Hardangervidda. Bara den äldsta brodern återvänder, en flyr till London och en annan reser till det Tyska Östafrika. I boken för man följa järnvägsbygget, men också livet i de afrikanska kolonierna och upptakten till första världskriget. 

3. Den sista boken kan nog också räknas som en blandning mellan självbiografi och fiktion. Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad. Förra året så fick vi i skolan gå på en föreläsning med Arkan Asaad där han berättade om hur han nästan blev bortgift och utstött av hela sin familj. Efter föreläsningen läste jag hans bok som var väldigt bra och viktig. Förra året släpptes hans andra bok, Blod rödare än rött som också handlar om hans försoning med sin far. 










14 april 2015

Top Ten Tuesday 14 april - Inspiring Quotes

Jag har inte så bra koll på citat, när jag läser en bok så kan jag lägga märke till vackra ord och meningar som berör mig, men det är inte så att jag sparar dem. Istället för att sitta och leta massa citat som inspirerar mig, kommer jag att skriva ned några citat från The Fault In Our Stars. Boken innehåller många bra citat och oerhört vackra och sorgsna meningar som också är tänkvärda. 

1. “I believe the universe wants to be noticed. I think the universe is inprobably biased toward the consciousness, that it rewards intelligence in part because the universe enjoys its elegance being observed. And who am I, living in the middle of history, to tell the universe that it-or my observation of it-is temporary?” 

2. “Sometimes, you read a book and it fills you with this weird evangelical zeal, and you become convinced that the shattered world will never be put back together unless and until all living humans read the book. And then there are books like An Imperial Affliction, which you can't tell people about, books so special and rare and yours that advertising your affection feels like betrayal” 

3. "The world is not a wish granting factory."

 4. "There are infinite numbers between 0 and 1. There's .1 and .12 and .112 and an infinite collection of others. Of course, there is a bigger infinite set of numbers between 0 and 2, or between 0 and a million. Some infinities are bigger than other infinities. A writer we used to like taught us that."

5. "As he read, I fell in love the way you fall asleep: slowly, and then all at once."

6. "That's the thing about pain," Augustus said, and then glanced back at me. "It demands to be felt."

7. “You don't get to choose if you get hurt in this world, old man, but you do have some say in who hurts you.” 

8. “It's a metaphor, see: You put the killing thing right between your teeth, but you don't give it the power to do its killing.”

9. “I fear oblivion' he said. "I fear it like a proverbial blind man fears the dark” 

10. "But I believe in true love, you know? I don't believe that everybody gets to keep their eyes or not get sick or whatever, but everybody should have true love, and it should last at least as long as your life does."

13 april 2015

Går i alla gårdar

Titel: Går i alla gårdar
Originalets titel:-
Författare: Ulla Bolinder
Översättare:-
Serie:-
Antal sidor: 196
Utgivningsår: 2015
Förlag:  Orda förlag
Utläst: 30/3

Detta var ett recensionsexemplar från författaren. Tack! 

Första meningen:
"I oktober 1957 fick jag veta att en kvinna hittats mördad i byn där min äldre syster Signe bodde med sin man och deras nioåriga dotter Ingrid."

Handling
Året är 1957. I en liten uppländsk by sprider sig rädslan och oron när en av byns kvinnor hittas misshandlad och död på en äng. Vem kan ha gjort sig skyldig till detta illdåd? Polisen har inga spår efter förövaren och i byn växer sig skvallret allt starkare. Går i alla gårdar är en verklighetstrogen skildring med stark tidsfärg från livet på 1950-talet, då det svenska folkhemmet byggdes upp och framtidstron var ljus och stark. Men i den våldsdrabbade byn fortsätter man att fundera över det skedda och får ingen ro. 

Mina tankar
Jag hade inga speciella förväntningar på Går i alla gårdar, det började med att jag fick ett mejl av författaren där jag fick läsa igenom handlingen. Handlingen gjorde mig verkligen intresserad och jag valde då att läsa boken.

Jag gillar verkligen sättet som boken är uppbyggd på, att man får se liknande händelser ur olika perspektiv. De olika byborna får verkligen komma till tals och berätta om sina egna tankar kring mordet och deras känslor kring det. Det är intressant att se vilka konflikter som finns mellan byborna och hur de misstänker varandra. Jag bor själv i en liten by och jag kan bara föreställa mig vilket kaos det skulle bli om någon blev mördad och hur alla skulle gå omkring och misstänka varandra.

Går i alla gårdar utspelar sig under slutet av 1950-talet och det känns verkligen som att författaren skildrar miljön på ett bra sätt. Det känns trovärdigt och även om jag själv inte är född på 50-talet så kan jag ändå leva mig in i den miljön.

Mordet står inte i centrum, men det är ändå väldigt spännande. En stor del av det kanske är att man får möta flera olika karaktärer. Tempot är inte så snabbt i boken och det funkar väldigt bra med tidshoppen.

Det är som sagt många karaktärer som kommer till tals i den här boken, och det känns verkligen som att alla har sina egna unika röster. De kapitel som kanske berör mig mest är när Bolinder skriver kapitlen ur barnens perspektiv, t.ex. lilla Ingrid.

Går i alla gårdar är en lättläst och väldigt spännande bok som definitivt är läsvärd.

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

12 april 2015

En smakebit på söndag:Himlen är alltid högre


Det är söndag igen och dags för en smakebit på söndag på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten. Utmaningen går ut på att man delar med sig av några meningar ur boken man läser just nu. HÄR kan ni läsa mer. 

Den här veckan har varit väldigt lugn, det har varit väldigt skönt att få ha lov och vila upp sig inför de sista veckorna i skolan. Dessutom har det varit ganska dåligt väder, blåsigt och snöigt så det har inte varit så kul att vara ute. Tack vare det dåliga vädret har jag hunnit läsa ganska många böcker. Igår började jag på Himlen är alltid högre av Jonas Moström. Det är den första boken om Nathalie Svensson. Jag har inte läst något av honom tidigare, men hittills så verkar boken lovande. 

Smakebiten kommer från sidan 13.

Med ett ryck vände hon sig om. Allt var tyst, ingen syntes till. Hon drog ett djupt andetag och såg sig omkring, sökte av portarna, husknutarna och häststatyn på torget. 
   Inbillning, intalade hon sig och fortsatte framåt. Förbannade sig själv för att hon överreagerade, men visste vad det berodde på. En person i mörkgrön anorak som den senaste månaden tycktes dyka upp lite varstans där hon befann sig. Hon hade aldrig sett honom eller henne mer än på långt håll; utanför entrén till det nybyggda psykiatrihuset, utanför IKEA i Boländerna och på trappan till Carolina Redivia. Personen var normalbyggd, hade blå jeans och alltid den gröna huvan över huvudet så att ansiktet inte fick att urskilja.
   I början hade hon tänkt att det  bara var tillfälligheter, men nu hade det hänt för många gånger för det.