8 april 2017

Brev till min dotter

Titel: Brev till min dotter
Originalets titel: 
Redaktör: Elcim Yilmaz 
Översättare:- 
Serie: -
Antal sidor: 201
Utgivningsår: 2017
Förlag: Forum
Utläst: 28/3

Medverkande författare: Elcim Yilmaz, Elaine Eksvärd, Anneli Furmark, Nabila Abdul Fattah, Katerina Janouch, Katarina Mazetti, Martina Montelius, Maxida Märak, Carolina Neurath, Alexandra Pascalidou, Mia Skäringer, Therése Söderlind, Märta Tikkanen.

Handling
Hur delar vi med oss av vår livserfarenhet till våra barn? Hur berättar vi för våra döttrar om de misstag vi gjort? Saker vi skäms över, som vi ångrar. Lika svårt kan det vara att prata om det vi är stolta över. Höjdpunkter i livet, smarta val vi gjort, klokskap vi samlat på oss. Det kan vara besvärligt att hitta det rätta tillfället för sådana samtal.

Den här antologin är tänkt att vara en inspirationskälla som belyser den starka men också svåra relationen mellan kvinnor som spänner över generationerna. Några av Sveriges absolut bästa skribenter har tillsammans skapat en spännande, stark och stolt samling texter, skrivna av mödrar till döttrar. Texter om unika erfarenheter de vill förmedla till sina döttrar, kloka råd, smärtsamma upplevelser, triumfer och nederlag.


Mina tankar
Det är väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att recensera en novellsamling som består av författarnas egna personliga brev till sina döttrar. Det är väldigt personligt och berörande och det känns som att man kommer dem väldigt nära inpå livet.

Det som jag tycker är bokens styrka är att alla medverkande författare har olika bakgrund och gör att man får se moderskapet ur flera olika perspektiv och hur deras val har påverkat dem. Det som är gemensamt för alla novellerna är att de genomsyras av kärlek till sina barn och förhoppningar om att de ska få ett bra liv, trots att den värld vi lever i inte är den lättaste.

Det är vanligt när det gäller antologier att det finns bättre och sämre bidrag, och det beror såklart också på vilket tycke och smak man själv har. Mina favoriter i den här novellsamlingen blev Nabilda Abdul Fattahs novell som är en lista till sin dotter samt Katerina Janouchs bidrag Våga vara en bitch!


3 bra saker med boken: personligt, berörande och mångfalden

Betyg: 3/5


2 kommentarer:

  1. Den låter som en väldigt fin bok som inte bara passar unga flickor. Alla borde kanske ta del av visdomen författarna delar med sig av :)

    SvaraRadera