11 maj 2017

Någonstans brister himlen

Titel: Någonstans brister himlen
Originalets titel: -
Författare: Erika Olofsson Liljedahl
Översättare: -
Serie: -
Antal sidor: 355
Utgivningsår: 2017
Förlag: Historiska media
Utläst: 15/4

Handling
Bohuslän, sent 1920-tal. Trettonårige Elis och hans familj lever ett hårt och enkelt liv som fiskare. Arbetet är slitigt och dagarna förutsägbara. När Elis äldre syster en dag försvinner uppdagas också en mörk familjehemlighet.

Elis hela värld rämnar, och han tar ett drastiskt beslut. Han plockar på sig familjens få slantar och lämnar barndomens saltstänkta klippor bakom sig.

Någonstans brister himlen är både ett tätt familjedrama och en gripande uppväxtskildring. Men det är också en berättelse om ett Sverige i förändring, om framtidstro och modernisering, och om dem som hamnar på efterkälken.


Mina tankar
Någonstans brister himlen fick jag som en trevlig överraskning från Historia media redan innan den kommit ut. Av olika anledningar dröjde det ett tag innan jag började läsa boken, men till slut satte jag mig ner och läste den.

Det är en oerhört välskriven uppväxtskildring av Elis, som tidigare levt rätt skyddad från verkligheten och helt plötsligt måste växa upp och ta reda på sanningen bakom den familjehemlighet han inte haft en aning om tidigare. Jag måste säga att författaren verkligen lyckas beskriva det hela på ett troligt sätt, vilket är en utmaning då man får följa Elis tankar väldigt mycket och det kan inte vara det lättaste att skriva ur ett barn/ung vuxens perspektiv.

Utöver detta så börjar också Sverige att förändras, och fler och fler människor söker sig in till större städer och tar andra jobb och en del andra arbeten börjar sakta att försvinna. Elis befinner sig mitt i allt det och det enda han vill är att få återvända till havet och göra det han kan bäst.

Jag är otroligt imponerad över språket i Någonstans brister himlen, det är vackert och lite poetiskt och naturskildringarna är väldigt fint gjorda. Det går lätt att se alla  miljöer framför sig och tänka sig in i hur Sverige syntes ut på den tiden.

3 bra saker med boken: miljöerna, språket och stämningen i boken

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

HÄR kan ni läsa en smakebit ur boken.

2 kommentarer:

  1. Det låter inte som en bok för mig, men säker kan man inte vara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland kan man bli trevligt överraskad, jag var riktigt imponerad över miljöerna :)

      Radera