12 september 2020

Americanah

Titel: Americanah
Originalets titel: Americanah (2013)
Författare: Chimamanda Ngozi Adichie
Översättare: Ragnar Strömberg
Serie: -
Antal sidor: 585 
Utgivningsår: 2013
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utläst: 22/8

Handling
Ifemelu och Obinze blir kära redan i tonåren i Nigeria. Hon får ett visum för att studera i USA, och meningen är att han ska följa efter. Men attacken mot World Trade Center kommer emellan. Män från afrikanska länder får ännu svårare att ta sig dit.Det går bra för det mesta bra för Ifemelu, hon får vänner och har förhållanden, och startar en en uppmärksammad blogg om öppen och dold rasism i USA. För aldrig har hon varit så medveten om begreppetn ras som där.

Tankar om titel och omslag
Jag gillar titeln på boken, den känns lite annorlunda och är lätt att komma ihåg. Den säger också en hel del om boken. Omslaget är väl inte min favorit direkt.

Mina tankar om boken
Jag har varit så sugen på att läsa denna bok väldigt länge. Jag älskade författarens tidigare bok En halv gul sol. Av den anledningen hade jag så klart höga förväntningar.

Jag blir inte besviken, historien som målas fram är detaljerad och även om tempot är ganska långsamt så gör det mig ingenting. Jag gillar att få följa Ifemelu och Obinze på olika håll och deras relation till de nya länder de möter och hur relationen till hemlandet Nigeria ser ut.

Americanah handlar väldigt mycket om rasism och klass och hur det är att leva som icke-vit. De saker som tas upp i boken känns oerhört aktuella, inte minst med tanke på Black Lives Matter. Boken handlar även om klass och politik och Obama nämns flertalet gånger.

Språket gillar jag också, det är en härlig rytm och läsningen flyter på väldigt bra. Jag tycker om att det slängs in fraser på vad jag tror är igbo.

Det är verkligen en resa att få följa Ifemelu och Obinzes liv både i Amerika, England och slutligen i hemlandet Nigeria. Det finns en hel del likheter i hur de behandlas av andra människor, samtidigt som det finns en del skillnader också.

Nu är det bara hennes roman Lila hibiskus som jag inte har läst och jag kan med säkerhet säga att detta är en författare som jag tycker förtjänar otroligt mycket beröm. Hon lyckas skriva böcker som är aktuella, säger något om den tid vi lever i, skapar intressanta karaktärer och skriver på ett tillgängligt sätt.

Trots att Americanah har några år på nacken känns den otroligt aktuell och jag uppmanar de som ännu inte läst den att göra det.

3 bra saker med boken: rasism, klass och kulturkrockar

Betyg: 4/5

1 kommentar:

  1. Jag har läst En halv gul sol och Lila hibiskus. Den här vill jag gärna läsa. Står på listan över böcker att läsa, men den listan har en förmåga att bli allt längre...

    SvaraRadera