30 april 2019

Nyfiken på: Kvinnorna på slottet

Handling
Andra världskriget är slut och Nazityskland ligger i spillror när Marianne von Lingenfels återvänder till det slott som en gång tillhörde hennes man. Det är förfallet efter flera år av krig, och hon själv är änka sedan hennes man avrättats efter ett misslyckat försök att mörda Adolf Hitler.

Men Marianne är fast besluten att hålla sitt löfte. Hon ska hitta och rädda de andra kvinnorna, de som, precis som hon själv, blivit motståndsänkor. Tillsammans ska de bilda en slags familj, sammanbunden av hemligheterna de delar. Men hon upptäcker snart att det är betydligt mer komplicerat än så, och för att kunna gå vidare måste de tre kvinnorna försonas med alla de val de har gjort före, under och efter kriget.


Varför jag vill läsa den
Jag gillar att läsa böcker som har koppling till 2:a världskriget, både vanliga skönlitterära böcker men också fackböcker. Lite extra intressant tycker jag det är att läsa böcker som utspelar sig i tiden strax efter krigsslutet och där världen är i spillror. I Kvinnorna på slottet verkar kvinnorna verkligen ha huvudrollen och handlingen låter också intressant.

29 april 2019

Veckoplanering v.18

Förra veckan blev det väldigt tyst här på bloggen. Jag insåg sent på måndagen att jag hade helt glömt bort att tidsinställa några inlägg och jag orkade inte riktigt heller göra det, så då tänkte jag att jag skulle ta ledigt från bloggen en vecka.

Den här veckan gör vi sista rycket i kursen som handlar om e-hälsa och digitalisering så har en del att göra på inlämningsuppgiften. Kursen har genomgående varit väldigt intressant, inte minst belyser den effekterna och konsekvenserna av digitaliseringen.

Hursomhelst, ska jag försöka läsa lite vanliga böcker också. Tillsammans med Camilla läser jag Scythe av Neal Shusterman. Jag läste första delen idag, förvånansvärt lättläst och början fick mig verkligen intresserad av att läsa mer. Tror att det kan vara en bra bok.

Jag kämpar på med Den lilla bistron i Bretagne av Nina George. Det är något med den boken som gör att jag inte riktigt gillar den, men jag kan inte riktigt peka ut vad det är. Den är lättläst, men känns ändå seg på något vis. Förhoppningsvis hinner jag läsa ut den ändå.

Näst på tur har jag en bok som jag verkligen sett fram emot och det är Med ont fördrivas av Anna Tell och är uppföljaren till hennes debut. Har höga förväntningar på denna, inte minst hoppas jag att det ska vara en sträckläsningsbok med hög spänningsfaktor.

28 april 2019

Min bokresa #36 - Serieromaner/Grafiska romaner

Såhär på söndagskvällen tänkte jag svara på Camillas bokresa som den här veckan har temat serieromaner och grafiska romaner.

Jag hade en period när jag var mindre som jag läste/bläddrade en hel del Tintin-böcker. Det är de enda jag kan komma på förutom att jag läst en del serietidningar, men där minns jag nog mest antingen Kalle Anka eller Bamse.

Sedan var det en lång period som jag knappt visste om att det fanns serieromaner som var riktade till vuxna, men på senare år är det något som jag upptäckt.

Jag gillade Svindlande höjder så mycket att jag faktiskt läste serieromanen också, tyckte det var väldigt kul att få en klassiker återberättad med detta koncept.

Annars har större delen av de serieromaner jag läste på senare tid handlat mer om satir och feminism. Jag har läst en hel del Lilla Berlin av Ellen Ekman som jag verkligen tycker om. Sedan har jag också läst Hur man botar en feminist av Nanna Johansson.

Tycker verkligen om det grafiska formatet, det går snabbt att läsa och funkar bra om man vill läsa men inte har så mycket tid. Dessutom blir jag alltid imponerad av författare/skaparna som lyckas förmedla så  mycket med bara några få bildrutor och lite text.

22 april 2019

Min bokresa #35 - häxor/trollkarlar

Temat för Camillas bokresa den här veckan är häxor och trollkarlar.

Spontant känner jag att den typen av handlingar stöter jag mest på i filmer och serier, inte i böcker. Men jag tror jag ska kunna komma på några som jag har läst i alla fall.

Precis som Camilla har jag läst Sagan om Isfolket av Margit Sandemo. Otroligt att den serien hade 47 böcker och den handlade ju en hel del om häxor och trollkarlar.

Sen så för några år sedan läste jag ju även klart Harry Potter-serien på engelska och där är ju de allra flesta häxor eller trollkarlar.

Det är nu det blir svårt att komma på, men för bra många år sedan läste jag ju Alla själars natt av Deborah Harkness och där har en häxa huvudrollen. Tyvärr blev bara den första delen översatt, men jag lever på hoppet att resterande delar i serien översätts nu när den blir filmatiserad.

Jag har även läst Sally Greens Half bad-trilogi, tyvärr tyckte jag böckerna tappade mot slutet och den första boken var den bästa.

Nu höll jag nästan på att glömma bort Engelsfors-trilogin av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Jag slukade hela den serien!


20 april 2019

Obsidio

Titel: Obsidio
Originalets titel: -
Författare: Amie Kaufman & Jay Kristoff
Översättare: -
Serie: The Illuminae Files #3
Antal sidor: 615
Utgivningsår: 2018
Förlag: Rock the Boat
Utläst: 1/4

Handling
Kady, Ezra, Hanna, and Nik narrowly escaped with their lives from the attacks on Heimdall station and now find themselves crammed with 2,000 refugees on the container ship, Mao. With the jump station destroyed and their resources scarce, the only option is to return to Kerenza—but who knows what they'll find seven months after the invasion?

Meanwhile, Kady's cousin, Asha, survived the initial BeiTech assault and has joined Kerenza's ragtag underground resistance. When Rhys—an old flame from Asha's past—reappears on Kerenza, the two find themselves on opposite sides of the conflict.

With time running out, a final battle will be waged on land and in space, heroes will fall, and hearts will be broken.


Tankar om titel och omslag
Jag var tvungen att googla vad titeln betyder, men vet inte om jag blir så mycket klokare ändå. Gillar omslagen till denna serie väldigt mycket, väldigt snygga och coola.

Mina tankar om boken
Vad skönt att äntligen få läsa ut en serie! Även denna avslutande del lästes tillsammans med Camilla.

Jag var ganska spänd på hur avslutningen av denna serie skulle se ut. Jag har ju tyckt mycket om de tidigare böckerna. Det har känts väldigt nytt och annorlunda med hur boken är berättad och det tillför det lilla extra.

Vid det här laget har vi ju lärt känna Nik, Hannah, Ezra och Kady så väl man kan göra genom olika rapporter och dokument. I den här delen introduceras vi också till Kadys kusin Asha och hennes ex. I början tyckte jag det var lite besvärligt att även dessa karaktärer skulle vara med, men det blev bättre mot slutet. Rent generellt tyckte jag bättre om delarna som utspelades på Mao.

Vad jag tycker är intressant med denna serie är hur författarna inte varit rädd för att ta död på människor och visar upp vilka fasor som kan förekomma i krig. Även om detta är fiktion så är det ju inte helt taget ur luften och mycket känns igen.

Obsidio är väldigt lättläst och det går fort att läsa de dryga 600 sidorna och det är en passande och fin avslutning på hela äventyret.

Återigen ställer jag mig frågande till varför böckerna inte översätts till svenska, tror som sagt att det finns många som skulle uppskatta dem.

3 bra saker med boken: avslutningen, lättläst, spännande

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Illuminae
Gemina

17 april 2019

Tv-serie: Orphan Black säsong 1

Handling
Orphan Black follows outsider, orphan and street-wise chameleon Sarah. After witnessing a woman's suicide, Sarah assumes the stranger's identity - who happens to look just like her. Expecting to solve all her problems by cleaning out the dead woman's savings, Sarah is instead thrust headlong into a kaleidoscopic mystery as she realizes the dizzying truth - she and the dead woman are clones. As Sarah searches for answers, she discovers the chilling fact that there are more people like her out there - genetically identical individuals who were planted in unsuspecting birth parents and nurtured in completely different circumstances. With no idea who created the clones, she'll need to discover the reason in a hurry as an assassin is killing them one by one.

Den första säsongen har 10 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Tatiana Maslany, Jordan Gavaris och Maria Doyle Kennedy.

Jag såg klart säsongen 2 april.

Mina tankar
Det här var en serie som jag inte visste så mycket om innan jag började se den, annat än att den hade fina omdömen.

För det första måste jag berömma skådespelarna, speciellt Maslany som porträtterar flera av karaktärerna. Alla karaktärerna är olika, vilket gör det hela än mer imponerande. De övriga skådespelarna gör det också bra, men Maslany gör det bäst tycker jag.

Handlingen går i hög fart, det är spännande mest hela tiden. Serien tar också upp en del kring vetenskap och vilka gränser som finns. Temat känns ju kanske mer aktuell idag. Jag vill inte berätta alltför mycket om vad som händer, annat än att det är riktigt bra.

Orphan Black är trots allt en ganska mörk serie, men det finns en sorts mörk humor som jag uppskattar. Ett särskilt avsnitt är nästan lite farsaktigt, samtidigt som det är bra, underhållande men också för handlingen framåt.

Varje avsnitt slutar också med en cliffhanger så intresset hålls vid liv hela tiden. Så nu vill  jag snart se fortsättningen.

Orphan Black rekommenderar jag starkt, för mig var det en riktig lyckträff.

 

16 april 2019

Nyfiken på:Turtles all the way down

Handling
Sixteen-year-old Aza never intended to pursue the mystery of fugitive billionaire Russell Pickett, but there’s a hundred-thousand-dollar reward at stake and her Best and Most Fearless Friend, Daisy, is eager to investigate. So together, they navigate the short distance and broad divides that separate them from Russell Pickett’s son, Davis.

Aza is trying. She is trying to be a good daughter, a good friend, a good student, and maybe even a good detective, while also living within the ever-tightening spiral of her own thoughts.


Varför jag vill läsa den
John Green hör till en av mina favoriter när det gäller ungdomsböcker, speciellt hans The Fault In Our Stars. Jag följer också hans kanal på Youtube och har följt hans resa med denna bok. Att huvudkaraktären dessutom har tvångstankar och psykisk ohälsa är ytterligare en anledning till att jag vill läsa den. Tror det är viktigt att dessa ämnen tas upp och inte minst bland ungdomar för att skapa förståelse.

15 april 2019

Min bokresa #34 - romance/ Chick lit/ Feelgood

Idag passar jag att vara med i Camillas bokresa som den här veckan har temat romance/chick lit och feelgood.

Detta är en genre som kan vara väldigt blandad och som jag periodvis läser ganska mycket av. Jag har ofta märkt att jag gillar dessa genrer lite extra på våren och sommaren för att man vill ha något upplyftande och underhållande.

Det finns böcker från dessa genre som är väldigt välskrivna och bra alltigenom, och så finns det böcker som man kanske inte tycker är lika bra. Dock tror jag att denna genre fyller sin funktion, de är underhållande och "lättsmälta" och ibland kan det vara väldigt skönt och avkopplande att läsa.

Jag börjar med romancegenren. Jag läser inte jättemycket romance, men en del blir det. Jag gillar också att läsa denna typ av böcker som är mer riktade mot unga vuxna. Men ska vi nämna endast en författare så är det Simona Ahrnstedt som gäller! Det är smart, underhållande och väldigt välskrivet. Jag har läst enstaka romance av utländska (amerikanska) författare och det har jag inte gillat lika mycket.

När det gäller Chick lit och feelgood så kan listan på böcker jag läst göras ganska lång. Så av den anledningen får ni några favoritförfattare som Jenny Colgan, Lucy Dillon, Helen Fielding, Christoffer Holst, Sophie Kinsella, Ewa Klingberg, Mhairi MacFarlane och Jojo Moyes,

Veckoplanering v.16


Jag hade tänkt publicera den här tidigare,  men igår kväll var jag alldeles för trött efter en dag uppe på fjället i solen, Så jag passar på nu istället helt enkelt. Den här veckan hoppas jag blir ganska lugn, fast jag har en del studiearbete också samtidigt som jag gärna vill hinna vara ute om det är fint väder den här veckan. 

Läsningen under förra veckan var ändå godkänd, visst hade jag hoppats att jag skulle ha läst mer, men just nu så gör jag inte det. Tillsammans med Camilla läser jag The Stone Sky av NK Jemisin, det ska bli skönt att få avsluta en serie och jag är lite spänd på hur det här ska sluta. 

Jag läser lite nu och då ur Fascism av Madeleine Albright. Den är intressant, även om jag bara läsa korta bitar åt gången. 

Jag läser också Den lilla bistron i Bretagne av Nina George. Har inte hunnit så långt i den än, men jag tror att den här kan passa mig bättre än vad hennes förra bok gjorde. 

Om jag hinner läsa något mer så är den Anna Tells nya Med ont fördrivas som gäller. Den borde ju passa bra in på påskekrim!

13 april 2019

Eliza och hennes monster

Titel: Eliza och hennes monster
Originalets titel: Eliza and her Monsters (2017)
Författare: Francesca Zappia
Översättare: Lottie Eriksson
Serie: -
Antal sidor: 399 
Utgivningsår: 2018
Förlag: Modernista
Utläst: 23/3

Handling
I verkligheten är artonåriga Eliza Mirk blyg, knepig, smart och helt utan vänner.

På nätet är hon däremot en supersuccé: under sitt alias LadyConstellation skriver och ritar hon den otroligt populära serien Monsterhavet som har miljoner fans och läsare.

Eliza kan inte ens föreställa sig att hennes riktiga tillvaro ska kunna mäta sig med den hon lever i på nätet - åtminstone inte förrän den nye pojken Wallace Warland börjar på hennes skola och Eliza inser att den verkliga världen kanske inte måste vara så hemsk ändå.

Men så råkar Elizas alter ego bli avslöjat, varpå allt ställs på spel: hennes serie, hennes relation till Wallace och hela hennes tillvaro.


Tankar om titel och omslag
Gillar titeln, även om den kanske för tanken till böcker för yngre läsare. Gillar omslaget väldigt mycket och detaljerna i det, som färgfläckarna.

Mina tankar om boken
Jag hade missat att denna hade kommit på svenska, men när Camilla föreslog att vi skulle läsa denna var jag inte sen att haka på. Innan jag läste på om boken trodde jag på grund av titeln att det var en barnbok, men det är ju en ungdomsbok.

Eliza och hennes monster är en mysig och härlig bok. Vad jag framförallt gillar med boken är karaktärerna och Eliza Mirk. Hur hon bemöter skolan, men även sin familj och sina vänner. Det är intressant att följa hennes resa och när hon börjar öppna upp sig för Wallace.

Den handlar även om den del allvarligare ämnen som utanförskap och familjerelationer. Jag kunde förstå både föräldrarnas och Elizas situation. Jag tycker om stämningen som är i boken och det finns mycket att diskutera i den. Bara för att det var en ungdomsbok väntade jag mig en quick-fix motslutet, men det var det inte då den handlar om psykisk ohälsa.

Boken är snabbläst, underhållande men tar ju också upp viktiga ämnen. Inte minst när vi lever i en värld där man kan vara vem som helst på internet och hur nätet påverkar relationer i verkliga livet.

Kort sagt tycker jag denna bok var väldigt härlig att läsa och jag vill gärna läsa mer av Zappia.

3 bra saker med boken: snabbläst, illustrationer, allvarliga ämnen

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

10 april 2019

Tv-serie: The Blacklist säsong 3

Handling
A highly articulate, erudite and intelligent businessman and mastermind, "Red" Reddington, has allegedly been on the "10 Most Wanted List" of various U.S. law enforcement agencies for over 20 years. The legend is that Red is as elusive as he is clever, controlling a labyrinth of creative enterprises, coupled with uncanny ability to gather and finesse information at the drop of a hat. On the first day at FBI for a new female profiler fresh out of Quantico, Red offers to bandy wits with the FBI. Red promises to deliver various criminals and plots previously unknown to any branch of law enforcement... and all Red requests in return is to choose his muse.

Agent Keen and Red are on the run from the FBI, while Dembe receives contact that will jeopardise his future.

Den tredje säsongen har 23 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Megan Boone och James Spader.

Jag såg klart säsongen 1 april.

Mina tankar
Blacklist har ända från början varit en av mina favoritserier. Den är spännande, har ett högt tempo och så vet man riktigt aldrig vad som ska hände. Det dyker upp både små och stora twister här och var. Precis när man börjar få en del svar, händer något nytt och så har man en massa nya frågor.

Slutet av andra säsongen var riktigt spännande så jag började se den tredje säsongen direkt. Jag hade ju som på känn att Liz till slut skulle komma tillbaka till FBI, men vägen dit var inte helt självklart. Jag gillade också att serien inte kom tillbaka till status quo direkt, utan att serien och karaktärerna hela tiden fortsätter utvecklas.

Som sagt tycker jag serien är väldigt spännande, inte minst på grund av karaktärerna. Min favorit är nog Reddington ändå, han är en skurk men samtidigt som han är "ond" så har han andra sidor också som gör honom komplex men också farligare. Vi vet fortfarande inte hur han hör ihop med Elizabeth, även om man får mer information under säsongens gång. Sen finns det en hel del återkommande karaktärer, och jag tycker det är intressant att de också får egna storylines och får ta plats. Sen så dök också Leslie Jones upp som gästskådespelare, vilket var förvånande och kul!

Många serier av denna typ har en del så kallade fillersavsnitt, som inte tillför så mycket till handlingen. Jag tycker dock inte att Blacklist har det, utan varje avsnitt och brottsling de tampas med visar sig ha betydelse. Kanske inte på en gång, men det finns en större bild som jag tycker är intressant.

Det hinner ju hända väldigt mycket på 23 avsnitt, och den senare delen av säsongen tycker jag är så himla spännande. Jag vill ju inte spoila alltför mycket heller, men den håller för binge-watching om jag säger så.

Mot slutet av säsongen fick man också se alla karaktärer ställas inför nya utmaningar och vi fick också se en annan bild av Reddington. Och nu ser jag såklart fram emot att se nästa säsong, självklart slutade den med en cliffhanger.

Hur säsongen slutar
Det visar sig att Liz lever och att hon flytt från Reddington med hjälp av Tom och Mr Kaplan. Tom rymmer från Reddington tillsammans med dottern Agnes och de återförenas på Kuba. Dock jagar Alexander Kirk dem och kidnappar hela familjen. Han säger sig vara Liz pappa. Reddington får veta att Liz fortfarande är vid liv och upplever att Mr Kaplan förrådde honom. Även FBI-teamet får veta att Liz lever. Reddington reser till Kuba för att hitta Liz, men väl där är huset övergivet och alla borta. 

The Blacklist säsong 1
The Blacklist säsong 2

9 april 2019

Nyfiken på: Floden om natten

Handling
Winifred Allen behöver verkligen en semester.
När hennes bästa tjejkompisar planerar en adrenalinfylld resa till Maines vilda skogar ser hon ingen anledning till att inte tacka ja. Tillsammans med en snygg guide ger sig tjejerna iväg, med en plan om att pröva på forsränning i den amerikanska vildmarken. Men den vackra natursemestern förvandlas snart till en mardröm: en fruktansvärd olycka gör att gänget förlorar sin flotte och allt som de behöver för att klara resan.

Plötsligt är de ensamma, med endast hemligheter och livslånga lögner som sällskap. Och när mörkret faller kryper obehagligheterna fram. Vad döljer egentligen floden om natten? 


Varför jag vill läsa den 
Här är det verkligen handlingen som lockar. Den låter oerhört spännande, låter precis som det skulle kunna bli en bra film. Vildmark, strandsatta och hemligheter låter som det kan bli riktigt bra.

8 april 2019

Veckoplanering v.15

De senaste veckorna har det stått ganska still med läsningen, men nu har jag läst lite mer den här veckan och det känns lite bättre att göra en läsplanering då.

I kursen jag läser nu håller vi på med etik, något som jag tycker är väldigt svårt men det är samtidigt intressant. Vi har både en inlämning och ett seminarium denna vecka, men än så länge känns det ganska bra.

Förra veckan började jag så smått med Fascism: en varning av Madeleine Albright och jag kommer nog fortsätta läsa lite ur den även den här veckan. Den är intressant, men jag vill gärna varva med lite annan typ av böcker också.

Tillsammans med Camilla tänker jag läsa Flickan med sju namn av Hyeonseo Lee, ska bli väldigt intressant att läsa denna

Dessa böcker känns ju lite tyngre så för att väga upp har jag tänkt börja med Den lilla bistron i Bretagne av Nina George. Titeln låter ju väldigt mysig och jag hoppas att även boken är det.

7 april 2019

Min bokresa #33 - Science fiction genrer

Camilla på Mitt bokintresse har en inläggsserie som kallas för min bokresa och som varje vecka har ett nytt tema. Den här veckan är temat science fiction och olika genrer inom det området.

Spontant känns det som att science fiction är en genre som jag läser väldigt lite av, men när jag ser de exempel som Camilla nämner har jag ändå läst fler böcker än vad jag trodde.

Jag har faktiskt läst några böcker som utspelar sig i rymden som t.ex. Lunar Chronichles av Marissa Meyer men också serien The Illuminae Files av Amie Kaufman & Jay Kristoff.

Jag har också läst några få steampunkromaner, men har ännu inte läst Gail Carriger. Däremot har jag läst några böcker av Kady Cross som jag tyckte riktigt bra om.

Även Warcross av Marie Lu räknas till science fiction, som jag också läst.

Jag har faktiskt läst en post-apokalyptisk bok som handlar om zombies, Världskrig Z av Max Brooks.

Avslutningsvis har jag även läst Shatter me-serien av Tahereh Mafi som kan räknas in i denna genre.

Detta är de böcker jag kan komma på just nu, men jag har säkert läst fler men som jag inte kommer på just nu.

Jag har ju inte läst så många och detta får mig ju att inse att jag har en hel del intressanta böcker kvar att läsa.

6 april 2019

Mästaren och Margarita

Titel: Mästaren och Margarita
Originalets titel: Мастер и Маргарита (1967)
Författare: Michail Bulgakov
Översättare: Lars-Erik Blomqvist
Serie: -
Antal sidor: 376 
Utgivningsår: 1988
Förlag: AWE/Gebers
Utläst: 14/3

Handling
En vacker vårkväll kommer en främling till Moskva. I sitt sällskap har han en märklig schackrutig figur med jockeymössa, en naken blodtörstig kvinna och en jättelik sotsvart katt som röker cigarr och skjuter pistol. Genast börjar de mest oförklarliga och katastrofala saker hända.

Folk försvinner eller är som förbytta och hela staden tycks förtrollad. Men mitt i denna häxkittel finns också den egendomlige man som kallas Mästaren och som till sist förenas med sin älskade Margarita.


Tankar om titel och omslag
Jag fick tag i en äldre utgåva och jag påstår att det finns finare omslag till boken idag. Titeln är ju en klassiker.

Mina tankar om boken
Tillsammans med Camilla bestämde vi oss för att läsa böcker från olika länder och när vi kom till Ryssland bestämde vi oss för denna. Jag har noll erfarenhet av rysk litteratur och absolut inte klassiker så jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Något som jag däremot förknippar med den ryska litteraturen är många namn, vilket också förekommer i denna.

Det gick över förväntan att hålla reda på alla namn måste jag säga! Mästaren och margarita är en väldigt märklig berättelse och det är svårt att skriva ihop mitt omdöme av den. På sina relativt få sidor hinner mycket hända och den är också svår att genrebestämma. Den hinner både med filosofi, psykologi, fantasy och oväntad humor.

Boken var lättare att läsa än vad jag trodde. Överlag tyckte jag att den andra delen var bättre då man fick lära känna Margarita, det var den delen som var mest intressant och engagerande. Jag upplever också som att boken känns ganska tidlös på något sätt.

Jag tänker inte ens ge mig in på att försöka analysera Mästaren och margarita, det överlåter jag åt experter, men jag tyckte det var underhållande att få läsa om främlingens upptåg tillsammans med hans kumpaner och de folk som kom i hans väg.

Jag är förvånad över att den överhuvudtaget gavs ut i dåvarande Sovjet, då den innehåller en hel del kritik mot regimen och dessutom handlar om religion.

Jag tycker kanske inte att Mästaren och margarita är en fantastisk bok, men den var intressant och jag är glad att ha läst den. Jag blev inte heller avskräckt från rysk litteratur.

3 bra saker med boken: märklig, underhållande och intressant

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författaren
Har inte läst något av denna författare tidigare.

3 april 2019

Månadsutvärdering mars 2019

Lästa böcker i mars:
1. Warcross - Marie Lu
2. Mästaren och margarita - Michail Bulgakov
3. Eliza och hennes monster - Francesca Zappia

Manliga författare: 1
Kvinnliga författare: 2

Amerikanska författare: 2
Ryska författtare: 1
Svenska författare: 


Antal lästa sidor: 1108
Medelbetyg: 3,3

Snyggast omslag: Warcross

Månadens bästa bok: Eliza och hennes monster
Månadens överraskning: Eliza och hennes monster
Månadens besvikelse: Mästaren och margarita

Kommentar
Blev inte alls mycket läst i mars, men det är bättre än ingenting. Jag har prioriterat så mycket annat an läsning. Det var väldigt mycket VM och sport i mars om jag säger så, det var i princip det enda jag gjorde på helgen.

Däremot är jag väldigt nöjd över blandningen av böcker och hur olika de är. Roligt att äntligen få läsa en rysk klassiker också.

Hoppas att april ska bli bättre.

Om månadens bästa och överraskning: Så fin och underhållande
Om månadens besvikelse: Bitvis seg att läsa, inte riktigt som jag hade förväntat mig.


Filmer och Tv-serier:
AP Bio S2E1-S2E4
Barnmorskan i East End S8E1-S8E3
The Big Bang Theory S12E17
The Blacklist S3E14 - S3E22
Brooklyn Nine Nine S6E8 - S6E11
The DUFF
Mord i paradiset S8E8 (säsongsavslutning)
Once Upon a Time S1E6 - S1E9
Orphan Black S1E6 - S1E9
Riverdale S3E14 - S3E17
Young Sheldon S2E17


Månadens bästa: Orphan Black
Månadens överraskning: Orphan Black
Månadens besvikelse: Once Upon a Time

Kommentar
Blev däremot en del serier, och framförallt började jag se på en del nya serier. Tog också tag i och började med åttonde säsongen av Barnmorskan i East End, den serien är ju så härlig. Ser väldig många bra serier just nu, vilket är kul.

Orphan Black måste jag säga är en av överraskningarna, hur bra och spännande den är. Den kan mycket väl bli en ny favorit.

Om månadens bästa och överraskning: Så spännande och oförutsägbar
Om månadens besvikelse: Underhållande, men stör mig på de dåliga specialeffekterna

2 april 2019

Nyfiken på: Makten

Handling
På ytan är allt som vanligt. En nigeriansk dotter som slöar i familjens pool. En barnhemsflicka, vars religiösa föräldrar döljer sin sanna natur. En amerikansk lokalpolitiker. En okammad Londontjej med trasslig bakgrund. Men något är annorlunda. Något som får deras liv att smälta samman med förödande resultat. En mäktig,märklig kraft slår rot i världen och ger tonårsflickor monumentalfysisk styrka. En styrka som kan skapa fruktansvärd smärta och död. En liten justering av verkligheten, och en hel värld sätts i gungning. Makten är en spektakulär, prisbelönt roman provocerande, skarp och ambitiös som tar med läsaren till en alternativ verklighet där kvinnor styr, och som samtidigt kastar ljus över villkoren för allas våra egna,begränsade liv.

Varför jag vill läsa den
Denna fick jag först tips om av min vän Camilla, jag läste om boken på Goodreads och blev genast nyfiken på den. Den jämförs en del med Tjänarinnans berättelse, som jag inte heller läst, men bokens tema kring feminism får mig att vilja läsa den.

1 april 2019

Ser fram emot i: April

Den här veckan kommer det inte dyka upp någon veckoplanering, men min tanke är att  börja med de igen nästa vecka.

De senaste veckorna har det inte blivit så mycket läst, dels har det varit så himla mycket vintersport att se, men sen har jag inte haft så stor lust att läsa heller.

Jag funderar på att göra om min tbr som jag haft tidigare. Istället tänker jag göra ett sånt här inlägg, där jag dels gör en tbr för mina böcker, kanske något om en serie jag ser fram emot och eventuellt "övrigt" inför varje månad.

Jag har inte kunnat följa min tbr ett tag nu, men nu har jag rensat lite bland mina låneböcker hemma så nu känns det som jag har en chans att komma i fas igen.

TBR

  • Carrie av Stephen King
  • Fruktan: Donald Trump i Vita Huset av Bob Woodward
  • Fascism av Madeleine Albright
  • Tredje principen av Anna Jakobsson Lund
  • Flickan med sju namn av Hyeonseo Lee
  • Den lilla bistron i Bretagne av Nina George
  • Stad av glas av Cassandra Clare

Serier och film

  • Just nu se jag väldigt mycket fram emot att se det sista avsnittet av Orphan Blacks första säsong
  • Ser även fram emot Störst av allt som strax landar hos Netflix
  • Den nya säsongen av The Chilling Adventures of Sabrina

Övrigt

  • Påsk såklart. Vet dock inte hur mycket jag behöver studera under påsk.