13 april 2019

Eliza och hennes monster

Titel: Eliza och hennes monster
Originalets titel: Eliza and her Monsters (2017)
Författare: Francesca Zappia
Översättare: Lottie Eriksson
Serie: -
Antal sidor: 399 
Utgivningsår: 2018
Förlag: Modernista
Utläst: 23/3

Handling
I verkligheten är artonåriga Eliza Mirk blyg, knepig, smart och helt utan vänner.

På nätet är hon däremot en supersuccé: under sitt alias LadyConstellation skriver och ritar hon den otroligt populära serien Monsterhavet som har miljoner fans och läsare.

Eliza kan inte ens föreställa sig att hennes riktiga tillvaro ska kunna mäta sig med den hon lever i på nätet - åtminstone inte förrän den nye pojken Wallace Warland börjar på hennes skola och Eliza inser att den verkliga världen kanske inte måste vara så hemsk ändå.

Men så råkar Elizas alter ego bli avslöjat, varpå allt ställs på spel: hennes serie, hennes relation till Wallace och hela hennes tillvaro.


Tankar om titel och omslag
Gillar titeln, även om den kanske för tanken till böcker för yngre läsare. Gillar omslaget väldigt mycket och detaljerna i det, som färgfläckarna.

Mina tankar om boken
Jag hade missat att denna hade kommit på svenska, men när Camilla föreslog att vi skulle läsa denna var jag inte sen att haka på. Innan jag läste på om boken trodde jag på grund av titeln att det var en barnbok, men det är ju en ungdomsbok.

Eliza och hennes monster är en mysig och härlig bok. Vad jag framförallt gillar med boken är karaktärerna och Eliza Mirk. Hur hon bemöter skolan, men även sin familj och sina vänner. Det är intressant att följa hennes resa och när hon börjar öppna upp sig för Wallace.

Den handlar även om den del allvarligare ämnen som utanförskap och familjerelationer. Jag kunde förstå både föräldrarnas och Elizas situation. Jag tycker om stämningen som är i boken och det finns mycket att diskutera i den. Bara för att det var en ungdomsbok väntade jag mig en quick-fix motslutet, men det var det inte då den handlar om psykisk ohälsa.

Boken är snabbläst, underhållande men tar ju också upp viktiga ämnen. Inte minst när vi lever i en värld där man kan vara vem som helst på internet och hur nätet påverkar relationer i verkliga livet.

Kort sagt tycker jag denna bok var väldigt härlig att läsa och jag vill gärna läsa mer av Zappia.

3 bra saker med boken: snabbläst, illustrationer, allvarliga ämnen

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

1 kommentar:

  1. Jag vill också läsa mer av henne! Har Made You Up oläst i hyllan :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...