28 februari 2019

Lilla Berlin 3: Leva Life & Lilla Berlin 4: Cute Overload


Författare: Ellen Ekman
Översättare: -
Serie: Lilla Berlin 3 & 4
Antal sidor: 160
Utgivningsår: 2015
Förlag: Kolik
Utläst: 2/2 & 10/2











Handling
Ellen Ekman ritar den fenomenala humorserien Lilla Berlin, som dagligen publiceras i tidningen Metro. Dagens ungdom jobbar på, kopplar av, går ut, kommer in, kopplar upp och taggar ner i den tredje volymen, Lilla Berlin 3.

Varje stripp är en mininovell, med träffsäkra porträtt av unga storstadsmänniskor på 2010-talet där vardagliga igenkänningsbara situationer skildras med precis humor och satir. Skärpa, autentiska dialoger, suveräna person- och miljöskildringar och ett utsökt öga för de små detaljerna som särskiljer en rätt utstyrd unik och karakteristisk hipster från en annan unik och karakteristisk hipster.



Tankar om titel och omslag

Gillar omslaget och tecknarstilen.

Mina tankar om boken
Jag tyckte inte att det var så jättelänge sedan som jag läste Lilla Berlin, men det visade sig vara närmare 2 år sedan. Oavsett var det härligt  och underhållande att få göra bekantskap med Ekmans serie igen.

Som jag sagt i tidigare recensioner är jag imponerad över hur Ekman lyckas på bara några få serierutor dels underhålla och belysa aktuella samhällsproblem. Det sker på ett smart sätt och det finns en viss igenkänningsfaktor också.

En del av stripparna är hysteriskt roliga och jag kommer på mig själv med att tänka att "just precis så är det".

Jag gillar tecknarstilen, den känns väldigt karaktäristisk och är lätt att känna igen och texten är väldigt kärnfull.

Lilla Berlin bjuder på en hel del skratt och underhållning och jag ska försöka att inte vänta två år med att läsa mer av henne.

3 bra saker med boken: tecknarstilen, samhällsaktuell och rolig

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Lilla Berlin: So last year
Lilla Berlin 2: Mina vänner

27 februari 2019

Tv-serie: Unbreakable Kimmy Schmidt säsong 4

Handling
After being rescued from an underground bunker in which she lived the past fifteen years, Kimmy Schmidt decides to move to New York City to have a normal life. She makes friends with her new roommate Titus, and works as a babysitter for Jacqueline Voorhees, the wife of a billionaire with many issues. Even though many obstacles are thrown her way, Kimmy makes the best of her new life while having to adapt to the new world around her.

Den fjärde säsongen hade 12 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Ellie Kemper, Titus Burgess, Carol Kane och Jane Krakowski.

Jag såg klart säsongen 4 februari.

Mina tankar
Denna fjärde och sista säsong delades upp i två delar, vilket också medfört att jag glömt en del från den första delen av säsongen.

Jag tycker den här säsongen är ganska charmig och den innehåller även en del samhällskritik angående exempelvis metoo och Donald Trump. Däremot har de gjort en del tvister kring det hela.

Säsongen knyter ihop karaktärernas liv på ett sätt som gör att man är nöjd med avslutningen. Den bjuder kanske inte på några större överraskningar, men den är helt okej.

Säsongen är ganska jämn, men det finns några avsnitt som sticker ut. Det avsnitt som jag nog tyckte bäst om var ett när de föreställde sig hur livet skulle ha varit om Kimmy inte hamnat i bunkern. Det var riktigt roligt och man fick se alternativa versioner av karaktärerna.

Även det sista avsnittet var väldigt härligt, karaktärerna fick upprättelse och serien lämnar en med en varm och go känsla.

Jag tyckte nog allra bäst om de första säsongerna, men kan säga att det är en värdig avslutning på serien.

Unbreakable Kimmy Schmidt säsong 1
Unbreakable Kimmy Schmidt säsong 2
Unbreakable Kimmy Schmidt säsong 3

26 februari 2019

Nyfiken på: Räddaren av förlorade ting

Handling
En gång var Anthony Peardew en hyllad författare, men på ålderns höst vårdar han främst sin samling av förlorade ting: brottstycken av andra människors liv. Det är saker som han under många, långa år har tagit hand om, för att gottgöra för ett löfte han en gång bröt.

När han inser att tiden håller på att springa ifrån honom lämnar han över sitt hus och alla dess omhändertagna, förlorade skatter till sin assistent Laura den enda person han litar på kan överta ansvaret att återförena dessa ting med deras rättmätiga ägare.

Men de förlorade tingens vårdares sista önskan visar sig ha oförutsägbara återverkningar, som i sin tur leder till en rad slumpmässiga och lyckosamma möten.


Varför jag vill läsa den
Här ska jag erkänna att det första jag lockades av var omslaget, riktigt vackert. Sedan har jag också läst att boken fått en hel del fina omdömen och det gör mig såklart också nyfiken på boken. Det verkar vara en vacker bok, om man ska döma boken efter omslaget.

25 februari 2019

Utvärdering v.8 & Planering v.9


Måndag 18/2 - 66 sidor ur Askfödd
Tisdag 19/2 - 53 sidor ur Askfödd, 31 sidor ur Varför jag inte längre pratar med vita om ras
Onsdag 20/2 - 51 sidor ur Askfödd, 22 sidor ur Varför jag inte längre pratar med vita om ras (utläst)
Torsdag 21/2 - 51 sidor ur Askfödd, 57 sidor ur Kvinnor och makt
Fredag 22/2 - 61 sidor ur Askfödd, 61 sidor ur Kvinnor och makt (utläst)
Lördag 23/2 - 57 sidor ur Askfödd
Söndag 24/2 - 59 sidor ur Askfödd,

Utlästa böcker februari: 8

Ganska nöjd med läsningen under veckan trots allt, och framförallt har det jag läst varit bra. Önskade dock att jag hade hunnit läsa mer ur Carrie.

🌞

Den här veckan ser relativt lugn ut, vi har inga inlämningsuppgifter den här veckan vilket känns skönt. Området känns också lite lättare än det vi läst tidigare veckor så jag hoppas jag ska kunna få den del läst.

Tillsammans med Camilla läser jag Askfödd av Sabaa Tahir, tycker den är riktigt bra och spännande såhär långt. Den kommer bli utläst i början av veckan.

Jag läser också Carrie av Stephen King, en bok som jag verkligen hoppas att jag ska kunna läsa ut under veckan.

Jag hoppas att jag ska kunna börja Förälskad i trubbel av Sarah Title, som är en romance och att den bryter av lite mot en del tyngre böcker.

Jag tänker inte planera in några fler böcker under veckan, vi får helt enkelt se vad som blir läst.



24 februari 2019

Min bokresa #27 - böcker som blivit film/tv-serie

Camilla på Mitt bokintresse har en inläggsserie som kallas för min bokresa och som varje vecka har ett nytt tema. Den här veckan är temat böcker som blivit film eller tv-serie.

Sen så är det en fråga om tid också, och av någon anledning ser jag hellre serier än film.

Jag gillar att se filmatiseringar eller serier av böcker som jag läst. Många gånger vill jag också ha läst böckerna, vilket ställer till det en del och gör att jag måste vänta med serier. Det finns några undantag, It är en av dessa.

Vi börjar med de tv-serier och filmer som jag har sett:
Barnmorskan i East End
Beautiful Creatures
Big Little Lies
Bridget Jones
Cirkeln
En man som heter Ove
The Fault in our stars
Gone Girl
Harry Potter
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Och så var de bara en
Stolthet och fördom
Shetland
Små citroner gula
Sthlm rekviem
This is where I leave you
Morden i Sandhamn

Sen så finns det en hel mängd filmatiseringar där jag läst boken men inte sett filmerna
En halv gul sol
Love Simon
Agatha Christie-filmatiseringar
Filmatiseringen av Neapelkvartetten
Sharp objects
Outlander
Svärdet och spiran
Paper Towns
Till alla killar jag har gillat
True Blood
Vampire diaries
Kvinnan på tåget
Flyga drake
Divergent
The DUFF
Orange is the new black
Livet efter dig
Dumplin
Boktjuven

Sen så finns det en hel del filmer och böcker som jag inte läst än, och den listan är alldeles för lång för att räkna upp.

23 februari 2019

Till alla killar jag har gillat

Titel: Till alla killar jag har gillat
Originalets titel: To All the Boys I've Loved Before (2014)
Författare: Jenny Han
Översättare: Sofia Ejheden
Serie: To All the Boys I've Loved Before #1
Antal sidor: 362
Utgivningsår: 2018
Förlag: Lavender Lit
Utläst: 1/2

Handling
I sitt rum har sextonåriga Lara Jean en hattask full med kärleksbrev. Det är inte kärleksbrev som hon har fått, utan som hon har skrivit själv. Hon har skrivit ett för varje kille hon har varit kär i fem stycken totalt. I sina brev kan hon ösa ur sig alla sina känslor, men det är inte meningen att någon annan ska få se dem. Breven är bara till för henne. 

Men så en dag är de borta. Postade. Och alla killar som Lara Jean någonsin har gillat får reda på hur hon känner. Det värsta är att en av dem är hennes storasysters före detta pojkvän. Helt plötsligt är Lara Jeans kärleksliv, som tidigare bara existerade i fantasin, helt utom kontroll.


Tankar om titel och omslag

Gillar både titeln och omslaget. Tycker omslaget på boken är så mysigt och fångar boken så väl.

Mina tankar om boken
Detta är en bokserie som jag länge varit nyfiken, inte minst när den kom på svenska och jag har läst så många bra recensioner av denna. Jag läste den tillsammans med Camilla.

Jag föll för boken direkt! Tror  mycket att det är karaktärerna som gör det. Jag gillar verkligen Lara Jean och hela hennes familj. Det är fint att läsa om syskonen som trots allt har en ganska bra relation till varandra. Även de andra karaktärerna man stöter på i böckerna gillar jag.

Boken är lättsam att läsa. Såklart blir det förvecklingar längs vägen och det känns som en väldigt underhållande dramakomedi med en del romantik.

Jag gillade avslutningen också, att det lämnades lite öppet. Ser fram emot att läsa nästa del.

3 bra saker med boken: mysig, karaktärerna och lättläst

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

22 februari 2019

Helgfrågan v.8: Läser just nu och förväntningar inför våren


Innan jag sätter mig med dagens skolarbete tänkte jag svara på Mias helgfråga.

Vad läser du nu?

Förutom att jag läser om redovisning, bokslut och ekonomi inom hälso- och sjukvård så läser jag en del skönlitterära böcker, som är betydligt mer underhållande.

Igår började jag läsa Kvinnor och makt av Mary Beard. Det är en liten bok med endast två kapitel, men som är väldigt intressant och som både behandlar historia och nutid. Den kommer nog bli utläst ikväll.

Jag läser också Askfödd av Sabaa Tahir och har snart lästa halva den boken. Lättläst, underhållande och spännande fantasy.

Den tredje och sista boken jag håller på med är Carrie av Stephen King. Hoppas jag ska få lite lästid i helgen så jag hinner läsa lite mer ur den. Jag läser den på engelska och det är första boken som jag läser av honom. Av det jag läst hittills så gillar jag det.



Vad ser du fram emot i vår?

Oj, jag vet inte! Det ska i alla fall bli spännande att göra en kort praktik innan terminen är slut. Sen ser jag också fram emot sol och mildare väder.

21 februari 2019

Tv-serie: Stranger Things säsong 2

Handling
In a small town where everyone knows everyone, a peculiar incident starts a chain of events that leads to the disappearance of a child, which begins to tear at the fabric of an otherwise peaceful community. Dark government agencies and seemingly malevolent supernatural forces converge on the town, while a few locals begin to understand that there's more going on than meets the eye.

Den andra säsongen har 9 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Finn Wolfhard, Millie Bobby Brown och Winona Ryder.

Jag såg klart säsongen 30 januari.

Mina tankar
Jag såg Stranger things ganska så sammanhängande, så mycket av det jag skrev om förra säsongen kommer gälla här också.

Trots att jag inte varit så förtjust i skräck, är det ändå något med Stranger things som fångar mig. Det kanske är att det handlar en del om vänskap, drama och humor också. Jag hade väldigt roligt åt en scen i det sista avsnittet som handlar om Steve och barnen.

Jag tycker karaktärerna är så härliga att följa och framförallt att följa deras utveckling. Elevens tycker jag nog är mest intressant, hur hon utvecklas under säsongen. Sen så gillar jag Steve också, framförallt när han börjar umgås med Dustin.

Det händer ju en del under säsongens gång, men jag vill försöka att inte spoila alltför mycket, även om jag tror att en del redan har sett denna serie.

Jag tycker verkligen om skådespelarna, framförallt barnen och så Winona Ryder. Jag tycker att andra säsongen är precis lika bra som den första, och det ska verkligen bli spännande att se vad som kommer hända nästa säsong.

Stranger Things säsong 1

19 februari 2019

Nyfiken på: Fejk

Handling
Imogen är karismatisk, föräldralös och på rymmen från sitt arv.
Jule är en fighter, en kameleont och en atlet.
En intensiv vänskap. Ett försvinnande. Ett mord, eller kanske två. En farlig romans, eller kanske tre. Lögner och lojalitet, förklädnader och svek. Den amerikanska drömmen, superhjältar, förövare och offer.
En tjej som vägrar ge folk vad de begär av henne.
En tjej som vägrar vara den hon en gång var.


Varför jag vill läsa den
Jag har läst några böcker av Lockhart tidigare, men inte hennes senaste på svenska. Den har fått lite blandade omdömen, men sådant kan snarare göra mig mer sugen på att läsa. Det har jämförts som en blandning mellan Gillian Flynn och John Green, två författare som jag gillar. Det som kanske gör mig mest nyfiken på boken är att den är berättad baklänges, ett intressant berättargrepp som jag aldrig har stött på tidigare.

18 februari 2019

Utvärdering v.7 & Planering v.8


Måndag 11/2 -  52 sidor ur The Obelisk Gate                 
Tisdag 12/2 - 50 sidor ur The Obelisk Gate
Onsdag 13/2 - 39 sidor ur The Obelisk Gate
Torsdag 14/2 - 59 sidor ur The Obelisk Gate
Fredag 15/2 - 32 sidor ur The Obelisk Gate
Lördag 16/2 - 39 sidor ur The Obelisk Gate
Söndag 17/2 - 54 sidor ur The Obelisk Gate (utläst)

Utlästa böcker i februari: 6

Blev inte lika mycket läst den här veckan av flera anledningar. Dels hade vi rätt mycket att läsa i kursen, men sen har  jag också sett en hel del från VM vilket ju har tagit en del tid. Nöjd med att jag ändå läst ut en bok under veckan.

🌞

Den här veckan har vi inlämning på onsdag och på torsdag ska vi börja med ett nytt område, även det inriktat på ekonomi. Känns lite osäkert hur mycket som kommer bli läst. 

Jag och Camilla ska tillsammans börja läsa Askfödd av Sabaa Tahir, ska bli mycket spännande att läsa den då jag hört och sett så mycket bra om den serien. 

Jag håller fortfarande på med Varför jag inte längre pratar med vita om ras av Reni Eddo-Lodge och tänker att den får ta den tid det tar. Nästa fackbok jag kommer börja med är Kvinnor och makt av Mary Beard. 

Jag läste inte något alls ur Stephen Kings Carrie under veckan, men tänker försöka ta nya tag med att läsa den







17 februari 2019

Min bokresa #26 - litteratur som inspirerar till ny litteratur

Camilla på Mitt bokintresse har en inläggsserie som kallas min bokresa och som varje vecka har ett nytt tema. Den här veckan är ämnet litteratur som inspirerar till ny litteratur och knyter an till föregående veckors tema.

Då detta är en genre som jag inte läst så mycket av, blir det väldigt få tips. För att läsupplevelsen ska vara bättre är det nog en fördel om man har läst det verk eller känner till inspirationen bakom den nya boken.

När det gäller olika mytologier har jag läst några av Rick Riordans böcker som är inspirerad bland annat av den grekiska mytologin.

En svensk bokserie som vad jag förstår är baserad på Herkules stordåd är Zack av Mons Kallentoft och Markus Lutteman. Jag har bara läst första boken, men den gav mersmak.

Sarah J Maas serie A Court of Thorns and Roses ska vara inspirerad av Skönheten och odjuret om jag inte tar fel. Har läst de tre första böckerna, där den första nog var bäst.

Jag har också läst Marissa Meyers The Lunar Chronichles, inspirerad av de klassiska sagorna om bland annat Rödluvan och Snövit. Böckerna i den serien blev bara bättre och bättre,

Jag har läst några böcker som är moderna versioner av klassiker eller inspirerad av dessa. Jag har bland annat läst Eligible, eller Sanning och skvaller på svenska av Curtis Sittenfeld. Denna är då baserad på Stolthet och fördom, tyckte denna var väldigt bra och Sittenfeld hade satt sin egen prägel på den också.

För flera år sedan läste jag Julia av Anne Fortier som är inspirerad av Romeo och Julia. Jag minns inte så mycket om själva boken förutom att jag slukade den.

Det finns en mängd böcker som är skrivna på det här temat som jag vill läsa, men i många fall så vill jag läsa eller åtminstone vara mer bekant med originalet.

Här kommer dock några som jag vill läsa:
Pride, prejudice and zombies av Seth Grahame Smith
Pride av Ibi Zoboi
Circe av Madeleine Miller (kommer på svenska)
Heartless av Marissa Meyer
Norse mythology av Neil Gaiman
The Wrath and the dawn av Reneé Adhieh
My lady Jane av Cynthia Hand

16 februari 2019

Sånt är livet

Titel: Sånt är livet
Originalets titel: Väliaikainen (2014)
Författare: Rosa Liksom
Översättare: Janina Orlov
Serie: -
Antal sidor: 143
Utgivningsår: 2015
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utläst: 27/1

Handling
Med Sånt är livet är Rosa Liksom tillbaka i kortprosan, en form som hon behärskar till fullo. Alkoholism, arbetslöshet, depression, utanförskap, destruktiva relationer, passion, nyfamiljer, riksdagsengagemang, jaktupplevelser vid ryska gränsen, reflektioner kring Breivik, är bara några av ingredienserna som ingår i Liksoms burleska dekokt. Liksom berättelsen om kvinnan som i reality-tevens tidsålder planerar sitt och alla tiders bröllop i tre års tid, men glömmer att det behövs en brudgum.

Tankar om titel och omslag

I början var jag inte så förtjust i vare sig omslaget och titeln, men när man väl läst boken så växer det. Framförallt titeln. Sen älskar jag författarnamnet, det är ett som man kommer ihåg.

Mina tankar om boken
Jag och Camilla bestämde oss för att börja läsa böcker av författare som kommer från olika länder och på det sättet också bredda läsningen och upptäcka nya länder. Rosa Liksom hade jag aldrig hört talas om förut och vi bestämde oss för att testa denna novellsamling.

På ett vis är den inte riktigt som jag trodde. Efter innehållsförteckningen hade jag tänkt mig att det var 3 längre noveller, men varje novell är mellan 2-3 sidor långa. Jag gillar verkligen formatet och det är skickligt att på så få sidor skriva texter som berör. Det är mer som vardagsbetraktelser. Novellerna fångar varit samhälle så väl. En del av dem är satir, en del lite mer absurda, men alla berör. Många av novellerna har stora samhällsproblem som tema, arbetslöshet, missbruk, utanförskap, och är oerhört tragiska och sorgliga. Somliga av dem lämnar en bitter eftersmak.

Det finns många noveller som griper tag i mig, bland annat en om att planera bröllop, en annan om en mor som lämnar sina barn, en tredje om kontaktpersoner och hur utsatta personer behandlas.

Detta var mycket bättre än vad jag hade väntat mig och jag blir också nyfiken på fler av Rosa Liksoms böcker, inte minst hennes kommande Överstinnan.

3 bra saker med boken: det korta formatet, berörande och språket

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

14 februari 2019

Iskalla ögonblick

Titel: Iskalla ögonblick
Originalets titel: -
Författare: Viveca Sten
Översättare: -
Serie: Morden i Sandhamn
Antal sidor: 333
Utgivningsår: 2017
Förlag: Forum
Utläst: 25/1

Handling
Viveca Stens bästsäljande deckarserie har satt Sandhamn och Stockholms skärgård på kartan och fått miljoner läsare att följa Nora Lindes och Thomas Andreassons äventyr. Men hur gick det egentligen till när Nora och Thomas lärde känna varandra? Hur kom det sig att Nora fick ärva den legendariska Brandska villan? Vilka hemligheter döljer sig i havsbandet för en oskyldig seglare och är det verkligen säkert att fira midsommar i skärgården?

Här skildrar Viveca Sten i en samling minideckare – både nyskrivna och tidigare publicerade – på ett nytt sätt de karaktärer som fängslat läsare i mer än trettio länder. Samtidigt som stämningen förtätas får vi lära känna fler individer som rör sig i skärgården liksom helt nya sidor av huvudpersonerna i Morden i Sandhamn. 

Med Sandhamn som utgångspunkt bjuds läsaren på nervkittlande historier med oväntade turer och upplösningar. Viveca Sten visar än en gång att ingen går säker i skärgården.


Tankar om titel och omslag

Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag tycker om de nya omslagen. Titeln är helt okej, fast jag tycker inte att den har så mycket med boken att göra.

Mina tankar om boken
Viveca Stens böcker har jag tyckt om, det är underhållande och spännande deckare. Av flera anledningar hamnade jag efter i serien och nu tänkte jag göra ett försök att läsa ikapp. Jag vill ju läsa alla serier i rätt ordning, så jag bestämde mig för att även läsa denna "mellanbok".

Jag vet inte hur mycket den tillför till själva bokserien,men visst är det trevligt att få återse Thomas och Nora igen. Jag gillade verkligen att man fick läsa om deras första möte och hur de blev vänner. Sedan förekommer de inte alls i varenda novell, utan i en del är de endast omnämnda. Novellerna är lättlästa och flera av dem har också en del oväntade knorrar vilket jag uppskattar.

Jag upplevde det dock som att novellerna generellt är ganska långa,men som tur var så är de lättlästa så det går ändå ganska fort att läsa en novell. Hursomhelst ser jag fram emot att läsa nästa del i serien, ska försöka läsa den relativt snart.

3 bra saker med boken: lättläst, oväntade knorrar, spännande

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
I de lugnaste vatten
I den innersta kretsen
I grunden utan skuld
I natt är du död
I stundens hetta
I farans riktining
I maktens skugga
I sanningens namn

13 februari 2019

Tv-serie: The Good Place säsong 3

Handling
The show follows Eleanor Shellstrop, an ordinary woman who enters the afterlife and, thanks to some kind of error, is sent to the Good Place instead of the Bad Place, which is definitely where she belongs. While hiding in plain sight from Michael, the wise architect of the Good Place (who doesn't know he's made a mistake), she's determined to shed her old way of living and discover the awesome (or, at least, the pretty good) person within.

Michael having convinced the Judge to do so, Eleanor, Chidi, Tahani and Jason are all back on Earth having been given a second chance to prove that they are good people, they placed in exactly the moment before their accidental deaths. Michael's first task is to make sure they don't befall the same death they did the first time. Michael doesn't tell the Judge what's going on as he and Janet monitor the four humans' individual progress as the four have each fallen into somewhat the same routine that got them into the Bad Place the first time around despite they making initial changes in their behaviors and attitudes immediately after their respective near death experience.

Den tredje säsongen har 12 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Kristen Bell och Ted Danson.

Jag såg klart säsongen 26 januari.

Mina tankar
Detta är en otroligt underhållande och förvånansvärt lärorik serie när det gäller bland annat filosofi. Nu när jag sett tre säsonger vill jag försöka undvika spoilers, men det blir allt svårare.

För det första är skådespelarna riktigt bra, framförallt Kristen Bell och Ted Danson. Dessutom finns det gott om duktiga gästskådespelare. Jag gillar också att säsongerna inte är så långa, vilket gör att det är ett snabbt tempo och serien blir aldrig tråkig. Varje avsnitt för handlingen framåt, som för övrigt är väldigt oförutsägbar. Man vet aldrig riktigt vilken väg serien ska ta, och det kommer nya händelseförvecklingar hela tiden.

Karaktärerna fortsätter att utvecklas, samtidigt som de är desamma. Alla interaktionerna mellan huvudpersonerna är så bra, de är roliga, smarta och underhållande. Jag har så himla svårt att välja favoritkaraktärer, det skiftar hela tiden.

I den här säsongen hinner det hända väldigt mycket och man kan aldrig riktigt slappna av. Det ska bli oerhört spännande att se vad som händer i nästa säsong.



Hur slutar den? 
De får lov att utföra ett till experiment med nya människor för att kunna bevisa att människorna kan bli bättre. Michael mår dåligt över det hela och känner stor press, vilket gör att Eleanor får gå in som chef och lotsa de nya människorna. Chidis ex dyker oväntat upp, och Chidi begär att bli rebootad för att kunna rädda dem alla från The Bad Place. 

The Good Place säsong 1
The Good Place säsong 2

12 februari 2019

Nyfiken på: Sekten på Dimön

Handling
På en dimmig och vindpiskad ö utanför Bohusläns kust, har en New Age-rörelse slagit sig ner. Deras karismatiske ledare, Franz Oswald, har utvecklat en lära, ViaTerra, som sägs återställa själslig frid och kroppens naturliga balans. Rörelsen har en magnetisk dragningskraft på kändisar och makthavare i höga positioner. Sofia Bauman, som precis tagit sin universitetsexamen, blir fascinerad av Oswalds lära. Osäker på vad hon vill göra med sitt liv, och charmad av Oswald, antar hon hans jobberbjudande. Snart blir hon dock varse de enorma uppoffringar som engagemanget kräver. Och när sommaren ger vika och höstdimman driver in och slukar ön, börjar hon undra om hon blivit indragen i en sekt. Samtidigt anar hon att det finns en skillnad mellan rörelsens ansikte utåt och Oswalds avsikter, och ju fler stenar hon vänder på, desto mer ångrar hon sitt beslut. 
Men Oswald styr med järnhand och ett elstängsel har rests runt sektens ägor. 
Vägen tillbaka till ett normalt liv förvandlas långsamt till en mardröm. 
För ingen har någonsin lämnat ViaTerra.


Varför jag vill läsa den
Sekter är något som skrämmer mig, hur människor lockas in i något och har sådana svårigheter att ta sig ut medan andra går helt upp i sin gärning. Vad jag förstår ska den sekt som skildras i boken ha vissa likheter med scientologin. Jag är riktigt nyfiken på att läsa dessa böcker. För ett tag sedan läste också Flickorna av Emma Cline som också handlade om en sekt som jag tyckte riktigt bra om.

Veckans topplista v.7: Alla hjärtans dag

Temat för dagens topplista inne hos Johannas deckarhörna är passande nog alla hjärtans dag.

Tänkte har jag skulle om några böcker och författare som passar in på det temat, en del författare är återkommande på det här temat.

1. Christoffer Holst. Har läst två böcker av honom, de är perfekta romantiska komedier.

2. Simona Ahrnstedt. Sveriges bästa romanceförfattare, vilken bok som helst passar in ypperligt på detta tema.

3. Läsarna i Brokwn Wheel rekommenderar av Katarina Bivald. Så mysig och hjärtevärmande, plus också för att den handlar om böcker.

4. Till alla killar jag har gillat av Jenny Han. Läste denna tidigare i år och den passar alldeles perfekt.

5. Bara tre ord eller Love, Simon av Becky Albertalli. Förvirrande nog har denna bok två olika titlar på svenska. Boken är hursomhelst riktigt bra!

11 februari 2019

Utvärdering v.6 & Planering v.7

Måndag 4/2 - 66 sidor ur Spökstaden, 38 sidor ur Legend, 54 sidor Varför jag inte längre pratar med vita om ras
Tisdag 5/2 - 61 sidor ur Spökstaden, 37 sidor ur Legend, 19 sidor ur Varför jag inte längre pratar med vita om ras
Onsdag 6/2 - 77 sidor ur Spökstaden (utläst), 33 sidor ur Legend
Torsdag 7/2 - 57 sidor ur Legend
Fredag 8/2 - 69 sidor ur Legend
Lördag 9/2 - 59 sidor ur Legend (utläst), 22 sidor ur Varför jag inte längre pratar med vita om ras
Söndag 10/2 - 53 sidor ur The Obelisk Gate, 19 sidor ur Varför jag inte längre pratar med vita om ras, 160 sidor ur Lilla Berlin 4 (utläst)

Utlästa böcker i februari: 5

Jag är nöjd med veckans läsning, framförallt att jag kunnat avsluta flera böcker. Skönt också att läsa ett seriealbum, går så fort att läsa.

🌞

Den här veckan börjar vi med ett ny del i kursen så vi får se hur mycket läsning det blir. Oavsett kommer jag fortsätta läsa The Obelisk Gate av N.K. Jemisin tillsammans med Camilla. Har glömt en del av den första delen, men hittade en bra sammanfattning av första boken så gick det lättare att börja läsa den sen.

Jag fortsätter i långsamt takt ta mig igenom Varför jag inte längre pratar med vita om ras av Reni Eddo-Lodge. Den är väldigt intressant, och har jag lite flyt kan jag hinna läsa ut den under veckan också. Efter det kommer jag nog ge mig i kast med Kvinnor och  makt av Mary Beard.

I helgen började så smått med Carrie av Stephen King och jag gillar det lilla jag läst. Lättläst är den också.

Jag känner mig riktigt optimistisk och sätter upp Förälskad i trubbel av Sarah Title på listan också. Tänker att det passar bra att bryta av med lite romance efter King.



10 februari 2019

Min bokresa #25 - Sagor + folktro

Camilla på mitt bokintresse har en inläggsserie som kallas min bokresa och som varje vecka har ett nytt tema. Den här veckan är temat sagor och folktro. 

Har funderat på denna fråga till och från idag, men jag kan inte säga att det är ett ämne som jag har läst mycket om. I många fall har jag nog snarare sett filmatiseringar. 

Astrid Lindgren är ju en klassiker, men jag vet inte om jag läst så mycket av henne. Jag var väldigt förtjust i Vi på saltkråkan när jag var liten och jag tror att jag några böcker ur den serien och likaså om Pippi Långstrump. Vet också att jag läste Mio min mio, men det enda jag minns från den är att den var väldigt sorglig. 

I skolan hade lärarna en del högläsning och där kommer jag ihåg att vi läste Bortbytingen av Selma Lagerlöf och så Den lilla flickan med svavelstickorna av HC Andersen som jag tyckte var så oändligt sorglig. 

För några år sedan läste jag också hela Narnia-serien som jag tycker har en del sagoelement. 

9 februari 2019

Dumplin'

Titel: Dumplin'
Originalets titel: Dumplin' (2015) 
Författare: Julie Murphy
Översättare: Carina Jansson
Serie: Dumplin' #1
Antal sidor: 348
Utgivningsår: 2016
Förlag: Lavender Lit
Utläst: 24/1

Handling
Willowdean, av sin mamma kallad Dumplin, har alltid trivts med hur hon ser ut. Ja, hon är tjock, men vad gör det? Hennes inställning till den perfekta bikinikroppen? En kropp iklädd bikini.

På sitt nya jobb möter hon Bo, en trevlig och enormt snygg privatskolekille. Klart att hon attraheras av honom. Vad som däremot förvånar henne är att han verkar gilla henne tillbaka. Will, som aldrig tidigare besvärats av sina valkar, och som gärna chockerar sin omgivning genom att kalla sig själv tjock, börjar plötsligt känna sig osäker. Och det stör henne. Så hon bestämmer sig för att vinna tillbaka sitt självförtroende och samtidigt visa alla i Clover City att hon minsann duger precis som hon är.


Tankar om titel och omslag

Inget att anmärka på här, gillar framförallt omslaget.

Mina tankar om boken
Detta är ytterligare en bok som jag har läst tillsammans med Camilla. Dumplin' har jag varit nyfiken på ett bra tag, men det är en sådan bok jag aldrig kommit mig för att läsa. Nu har den ju dessutom blivit filmatiserad, så nu är den äntligen läst.

I början hade jag lite svårt för bokens huvudperson och precis som vanliga människor har hon både bra och mindre bra sidor. I takt med att man läser mer blir Willowdean mer komplicerad och något som jag tyckte var det bästa med boken var hur man fick läsa om relationen till hennes mamma, men också hennes vänner. Det var inte sådär puttenuttigt, utan det fanns konflikter och problem som var mer eller mindre uttalade. Ytterligare en aspekt som jag uppskattade var att det inte erbjöds någon klar lösning och det öppna slutet, så det var inget lever-lyckliga-i-alla-dagar-slut.

Bokens huvudkaraktär är som sagt modell större, och jag tycker det kändes uppfriskande att läsa om henne och att hon dessutom ställer upp i en skönhetstävling och bryter mot det förväntade utseendet. Vidare får man också följa några andra tjejer som vågar ta steget. För mig känns det hela med skönhetstävlingar som ett ganska främmande koncept, men vet ju att det är väldigt stort i USA.

Allt som allt en intressant bok som väcker en hel del diskussioner och tankar.

3 bra saker med boken: relationerna, lättläst och bryter mot utseendenormen

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

8 februari 2019

Helgens läsning

Jag lyckades mot förmodan skriva klart min inlämningsuppgift, så nu ska jag ta och försöka slappna av i helgen och titta lite på VM i Åre.

Läsningen under veckan har gått över förväntan. Tillsammans  med Camilla på mitt bokintresse läser jag Legend av Stephanie Garber och den kommer bli utläst i helgen. Tycker den är riktigt bra, både spännande och underhållande.

Jag läser också Varför jag inte längre pratar med vita om ras av Reni Eddo-Lodge. Tycker den är intressant och läser lite då och då ur den. Den utmanar i alla fall mitt sätt att tänka.

I helgen har jag också tänkt börja läsa Carrie av Stephen King. Ser så mycket fram emot att läsa en av King, ska bli lite extra spännande då den dessutom är på engelska.


7 februari 2019

Helgfrågan v.6: Bokreaspaning och förkylningstider


Har suttit och kämpat med en inlämningsuppgift som jag håller bli tokig på, men som tur är ska den inte vara inne förrän på måndag.

För att försöka varva ned tänkte jag ta och svara på Mias helgfråga.

Har du hittat några "måsten" att köpa på bokrean?

Jag köper väldigt sällan böcker så här blir svaret nej. Har inte ens kollat vilka böcker det är som gäller i år. Just nu känner jag inget större sug efter att köpa massa böcker heller, mina pengar kan läggas på annat när jag pluggar.

Bonusfråga: Följer du några tips för att inte åka dit på alla förkylningar som går nu?

Om man väl blivit förkyld är det nog inte så mycket som gör att göra i förebyggande syfte. Möjligtvis att se till att man håller sig torr och varm om händer och fötter och klär sig ordentligt. Sen så kan det säkert inte skada med lite extra vitaminer, citron- och ingefärashots är säkert inte så dumt att ta. Om inte annat så finns det kanske en placebo-effekt.

När man väl blivit sjuk är det väl bara vila och vätska som gäller. Däremot brukar jag passa på att dricka en del te med ingefära eller gurkmeja och så lite honung i. Vet inte hur mycket nytta det gör, men det kan då inte skada heller.

Blackmoore

Titel: Blackmoore
Originalets titel: Blackmoore (2013)
Författare: Julianne Donaldson
Översättare: Tove Janson Borglund
Serie: -
Antal sidor: 286
Utgivningsår: 2017
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Utläst: 19/1

Handling
Kate Worthington känner sig själv och vet att hon aldrig kommer att gifta sig. Hon är rastlös och drömmer om att resa till Indien, mest för att komma ifrån sin trångsynta familj. Men det här är England på 1820-talet och det är inte lätt för en kvinna att resa ensam runt jorden. Kates mamma bestämmer att hon ska få resa om hon först får tre män att fria till henne. Kate åker till Blackmoore med ambitionen att snabbt förvrida huvudet på tre män och tacka nej till deras frierier. Men i Blackmoores vackra omgivningar blir inget som Kate har tänkt sig. Kanske är den man hon bestämt sig för att avvisa i själva verket den som skulle kunna göra henne fri? 

Tankar om titel och omslag

Gillar titeln och omslaget. Omslaget känns typiskt för den tidsperiod boken utspelar sig i och påminner lite om de nya omslagen till Jane Austens böcker.

Mina tankar om boken
Detta är en bok som jag varit nyfiken på länge, speciellt då det börjat komma mer och mer romance även på svenska. Tyvärr var denna något av en besvikelse, men det finns några ljuspunkter.

Karaktärerna gjorde det svårt för mig att knyta an till boken. Alla kändes väldigt omogna och Kates mor och syster känns alldeles för överdrivna. Kärleksintresset tycker jag inte heller om, så tråkig och intetsägande som styrs helt av sin familj. Nej tack. Den enda karaktär som jag kan säga att jag gillar är katten och det säger en del.

Tempot känns ganska segt, fast det ändå händer ganska mycket. Språket är lättläst och när man väl läste var det ett bra flyt i texten. Miljöerna är Blackmoores räddning, de tecknas på ett fint sätt och lätta att se framför sig I övrigt är handlingen oerhört tråkig, det händer absolut ingenting känns det som.

Som sagt så är Blackmoore tyvärr en besvikelse för mig.

3 bra saker med boken: lättläst, miljöerna, tidsperioden

Betyg: 2/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

6 februari 2019

Månadsutvärdering januari 2018

Lästa böcker i januari:
1. The Seven Husbands of Evelyn Hugo - Taylor Jenkins Reid
2. Gemina - Amie Kaufman & Jay Kristoff
3. Blackmoore - Julianne Donaldson
4. Dumplin' - Julie Murphy
5. Iskalla ögonblick - Viveca Sten
6. Sånt är livet - Rosa Liksom

Manliga författare: 0
Kvinnliga författare: 5
Samarbeten: 1

Amerikanska författare: 3

Australiensiska författare: 1
Finska författare: 1
Svenska författare: 1

Antal lästa sidor: 2169
Medelbetyg: 3,3

Snyggast omslag: Gemina

Månadens bästa bok: Gemina
Månadens överraskning: Sånt är livet
Månadens besvikelse: Blackmoore

Kommentar
Ändå ganska nöjd med månadens läsning, kändes ganska varierad och jag kom ändå upp i 6 stycken böcker. Blev en hel del noveller också, vilket var trevligt. Jag fastnade lite i en del böcker, medan en del andra var riktigt bra. Hoppas jag ska ha ett jämnare flyt nästa månad.


Om månadens bästa: Så spännande!
Om månadens överraskning: Mycket bättre än vad jag trodde, gillade berättarstilen
Om månadens besvikelse: Tråkig och händelselös


Filmer och Tv-serier:
The Big Bang Theory S12E12 - S12E13
The Blacklist S3E8 - S3E10
Brooklyn Nine Nine S6E1 - S6E3
The Good Place S3E10 - S3E13 (säsongsavslutning)
Mord i paradiset S8E1 - S8E3
Riverdale S3E9 - S3E11
Stranger Things S1E3 - S2E9 (säsong 1, säsong 2)
Unbreakable Kimmy Schmidt S4E7 - S4E9
Young Sheldon S2E12 - S2E13


Månadens bästa: Stranger Things
Månadens överraskning: Riverdale 
Månadens besvikelse: -

Kommentar
En bra seriemånad. Svårt att välja ut det bästa och mest överraskande. Blev lite förvånad att jag tyckte så bra om Stranger Things, längtar tills den tredje säsongen kommer nu. Så himla härligt att Brooklyn Nine Nine är tillbaka.

Sett sista avsnittet för säsongen av The Good Place, den är verkligen oförutsägbar. Är dessutom inne på de sista avsnitten av Unbreakable Kimmy Schmidt.

Riverdale lika härligt att se som vanligt, men vet aldrig vad som väntar.

Om månadens bästa: SÅ BRA! 
Om månadens överraskning: Man blir alltid överraskad av den serien...

5 februari 2019

Nyfiken på: The Night Manager

Handlingen
At the start of it all, Jonathan Pine is merely the night manager at a luxury hotel. But when a single attempt to pass on information to the British authorities - about an international businessman at the hotel with suspicious dealings - backfires terribly, and people close to Pine begin to die, he commits himself to a battle against powerful forces he cannot begin to imagine.

In a chilling tale of corrupt intelligence agencies, billion-dollar price tags and the truth of the brutal arms trade, John le Carré creates a claustrophobic world in which no one can be trusted.


Varför jag vill läsa den
För några år sedan såg jag miniserien som är baserad på denna bok. När jag såg serien visste jag inte att den var baserad på en bok, men ända sedan dessa har jag velat läsa den. Vad jag minns så var serien åtminstone väldigt spännande och det skulle vara kul att läsa boken också.

Veckans topplista v.6: Varmare breddgrader

Tisdag och dags för en ny topplista inne hos Johannas deckarhörna. Den här veckan är temat varmare breddgrader.

Jag valde att inte vara med förra veckan, då jag hade svårt att hitta böcker som passade. Den här veckan var det betydligt enklare.

1. Fyra dagar i Kabul av Anna Tell
Uppföljaren kommer i år. Denna var oerhört spännande och en riktigt sträckläsningsbok. Jag läste ut den på mindre än ett dygn.

2. Innan floden tar oss av Helen Thorfinn
Utspelar sig i Bangladesh och handlar om en familj som antar jobbet som biståndschef, samtidigt som man får lära känna en del av dem som bor där. Intressant läsning om en värld långt borta från oss.

3. Damernas detektivbyrå av Alexander McCall Smith
Visserligen har jag bara läst den första delen, men den utspelar sig i Sydafrika och det får man väl säga har betydligt varmare klimat.

4. Bröllopsnatten av Sophie Kinsella
Lite mer lättsammare underhållning. Utspelar sig i den grekiska övärlden.

5. Flyga drake av Khaled Hosseini
Enda boken jag läst av Hosseini är så länge, men den är helt fantastisk!





4 februari 2019

Min bokresa #24 - böcker om mytologi/folktro

Camilla på Mitt bokintresse har en inläggsserie som kallas min bokresa och som varje vecka har ett nytt tema. Den här veckan är temat mytologi och folktro.

Det är ett ämne som intresserar mig, men som jag egentligen inte läst så mycket böcker om. Vi hade en del i skolan om den egyptiska, och likaså den grekiska, romerska och nordiska mytologin. Jag kan inte påstå att jag minns så mycket, men den del kommer man kanske ihåg.

Jag vet att jag läst en bok av Johanne Hildrebrandt i serien Sagan om Valhalla. Jag skulle tro att jag läste Saga från Valhalla, vad jag minns tyckte jag bra om den. Lite kuriosa om författaren, hon är från samma ort jag gick gymnasiet på och senare jobbade i.

Jag har också läst Sagan om Isfolket av Margit Sandemo. En väldigt lång bokserie, men bitvis tyckte jag ändå böckerna var bra.

Dessutom har jag läst några av Rick Riordans böcker om Percy Jackson. Tycker de är så väldigt underhållande, och han har ju skrivit om flera olika mytologier.

Detta är de enda böcker som jag kan komma på att jag har läst, men det är en genre som jag gärna vill läsa mer. Jag tycker det är ås kul när en författare tar en mytologi och omvandlar det till en egen historia.

Utvärdering v.5 & Planering v.6

Måndag 28/1 - 71 sidor ur Till alla killar jag har gillat
Tisdag 29/1 - 54 sidor ur Till alla killar jag har gillat, 36 sidor ur Spökstaden
Onsdag 30/1 - 79 sidor ur Till alla killar jag har gillat, 74 sidor ur Spökstaden
Torsdag 31/1 - 74 sidor ur Till alla killar jag har gillat
Fredag 1/2 - 63 sidor ur Till alla killar jag har gillat (utläst),
Lördag 2/2 - 160 sidor ur Lilla berlin 3 (utläst), 61 sidor ur Legend
Söndag 3/2 - 53 sidor ur Legend, 52 sidor ur Spökstaden

Utlästa böcker januari: 6
Utlästa böcker februari: 2

Nöjd med läsningen den här veckan och att jag ändå har lyckats läsa ut två böcker. Böckerna har dessutom varit riktigt bra, även om jag inte läste de böcker jag tänkt. Spökstaden går det lite trögare med däremot.

🌞

Den här veckan hoppas jag att jag ska kunna läsa ut Spökstaden av Ransom Riggs, jag gillar det jag läst såhär långt men märker att jag glömt en hel del från tidigare delar.

Tillsammans med Camilla läser jag Legend av Stephanie Garber som är uppföljaren till Caraval. Jag tycker om början, framförallt den magiska världen och stämningen.

I veckan började jag så smått med Varför jag inte längre pratar med vita om ras av Reni Eddo-Lodge. Läser ur den lite nu och då, den är intressant. Intresset blev inte mindre när jag såg en del av Opinion live som handlade om poliser och rasism.

Jag hoppas att jag ska kunna börja med någon ny bok också, Carrie av Stephen King har jag ju haft med på min planering i flera veckor utan att börja med den.


2 februari 2019

Gemina

Titel: Gemina
Originalets titel: - 
Författare: Amie Kaufman & Jay Kristoff
Översättare: -
Serie: The Illuminae Files #2
Antal sidor: 659
Utgivningsår: 2016
Förlag: Knopf Books for Young Readers
Utläst: 18/1

Handling
Moving to a space station at the edge of the galaxy was always going to be the death of Hanna’s social life. Nobody said it might actually get her killed.

The sci-fi saga that began with the breakout bestseller Illuminae continues on board the Jump Station Heimdall, where two new characters will confront the next wave of the BeiTech assault.

Hanna is the station captain’s pampered daughter; Nik the reluctant member of a notorious crime family. But while the pair are struggling with the realities of life aboard the galaxy’s most boring space station, little do they know that Kady Grant and the Hypatia are headed right toward Heimdall, carrying news of the Kerenza invasion.

When an elite BeiTech strike team invades the station, Hanna and Nik are thrown together to defend their home. But alien predators are picking off the station residents one by one, and a malfunction in the station’s wormhole means the space-time continuum might be ripped in two before dinner. Soon Hanna and Nik aren’t just fighting for their own survival; the fate of everyone on the Hypatia—and possibly the known universe—is in their hands.

But relax. They’ve totally got this. They hope.


Tankar om titel och omslag

Titeln får sin förklaring, men även utan förklaringen så gillar jag den. Den är enkel, men kärnfull och jag gillar när titeln bara har ett ord. Gillar den blå färgen på omslaget och tar man av skyddsomslaget så är den riktigt frän.

Mina tankar om boken
Årets första tegelsten är utläst! Jag läste den första delen i somras tillsammans med Camilla och tyckte bra om den, så nu var det dags att läsa fortsättningen.

Även Gemina var riktigt lätt att komma in i och den är trots sin storlek väldigt lättläst. Sättet den är berättad på känns annorlunda och jag tycker att alla rapporter och meddelanden förhöjer själva upplevelsen av boken.

Tempot går i en rasande fart, det är spännande mest hela tiden och längs vägen kommer en del oväntade händelser som gjorde mig helt chockad. Det är en bok som nästan inte går att lägga ifrån sig och man flyger genom hela boken.

I förra boken fick vi följa Kady och Ezra och de förekommer även på ett litet hörn i denna. Sättet som denna bok knyter an till den förra gillar jag också, hur den på något sätt gör världen lite större. I Gemina får vi istället följa Nik, Hanna och Niks kusin Ella. Att läsa deras konversationer är väldigt intressant och underhållande, och jag är imponerad över hur alla tre har så distinkta röster. Dessutom är alla karaktärerna väldigt starka och modiga, vilket är härligt att läsa om. Med det sagt är de inte heller maskiner, utan de påverkas också av de situationer de ställs inför.

Detta är en stark uppföljare och den känns inte alls som en mellanbok, och det ska bli spännande att se vad som händer i den sista delen och hur allt kommer knytas ihop.

Jag är lite förvånad över att dessa böcker inte har blivit översatta, då jag tror att det finns en hel del som skulle kunna uppskatta dem. Dessutom verkar någon sorts filmatisering vara på gång, vilket jag också ser fram emot.

3 bra saker med boken: berättarstilen, karaktärerna och SPÄNNINGEN

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Illuminae