16 februari 2019

Sånt är livet

Titel: Sånt är livet
Originalets titel: Väliaikainen (2014)
Författare: Rosa Liksom
Översättare: Janina Orlov
Serie: -
Antal sidor: 143
Utgivningsår: 2015
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utläst: 27/1

Handling
Med Sånt är livet är Rosa Liksom tillbaka i kortprosan, en form som hon behärskar till fullo. Alkoholism, arbetslöshet, depression, utanförskap, destruktiva relationer, passion, nyfamiljer, riksdagsengagemang, jaktupplevelser vid ryska gränsen, reflektioner kring Breivik, är bara några av ingredienserna som ingår i Liksoms burleska dekokt. Liksom berättelsen om kvinnan som i reality-tevens tidsålder planerar sitt och alla tiders bröllop i tre års tid, men glömmer att det behövs en brudgum.

Tankar om titel och omslag

I början var jag inte så förtjust i vare sig omslaget och titeln, men när man väl läst boken så växer det. Framförallt titeln. Sen älskar jag författarnamnet, det är ett som man kommer ihåg.

Mina tankar om boken
Jag och Camilla bestämde oss för att börja läsa böcker av författare som kommer från olika länder och på det sättet också bredda läsningen och upptäcka nya länder. Rosa Liksom hade jag aldrig hört talas om förut och vi bestämde oss för att testa denna novellsamling.

På ett vis är den inte riktigt som jag trodde. Efter innehållsförteckningen hade jag tänkt mig att det var 3 längre noveller, men varje novell är mellan 2-3 sidor långa. Jag gillar verkligen formatet och det är skickligt att på så få sidor skriva texter som berör. Det är mer som vardagsbetraktelser. Novellerna fångar varit samhälle så väl. En del av dem är satir, en del lite mer absurda, men alla berör. Många av novellerna har stora samhällsproblem som tema, arbetslöshet, missbruk, utanförskap, och är oerhört tragiska och sorgliga. Somliga av dem lämnar en bitter eftersmak.

Det finns många noveller som griper tag i mig, bland annat en om att planera bröllop, en annan om en mor som lämnar sina barn, en tredje om kontaktpersoner och hur utsatta personer behandlas.

Detta var mycket bättre än vad jag hade väntat mig och jag blir också nyfiken på fler av Rosa Liksoms böcker, inte minst hennes kommande Överstinnan.

3 bra saker med boken: det korta formatet, berörande och språket

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...