Camillas bokresa den här veckan består av en tagg med olika frågor som jag tänkte passa på att göra nu.
1. Your go-to genre or favorite type of book?
Jag skulle vilja säga att jag läser ganska varierat och vad jag är sugen på att läsa varierar. I år har det blivit ganska mycket YA och fantasy.
2. Retellings you are drawn to?
Jag gillar olika mytologier, men jag gillar också när författare skapar egna historier kring kända sagor, berättelser, böcker och liknande. Fast det förutsätter förstås att jag har koll på originalet.
3. Lifestyles or careers of the book charachters?
Hmm, jag är ju väldigt svag för när huvudpersonerna arbetar med något bok- eller djurrelaterat. Sånt gillar jag! Men även psykologi eller utredare.
4. Places or settings you are drawn to?
Gärna exotiska platser, eller sådant som är ovanligt för mig. Exempelvis länder som är obekanta för mig eller som utspelar sig i en väldigt ovanlig miljö. Gillar även böcker som utspelar sig på karga platser, typ Shetlandsöarna. Gillar också när böcker utspelar sig i mindre samhällen, finns en igenkänning där.
5. Relationships you enjoy reading about?
De allra flesta, både vänskapliga och mer romantiska. När det kommer till YA gillar jag verkligen vänskapsrelationer då många annars bara innehåller någon form av kärlekshistoria.
6. Buzzwords in the title of the book?
Svårt att säga om det finns några enstaka ord. Men det är klart att jag dras till böcker med exempelvis katt eller bok i titeln. Sedan gillar jag antingen väldigt korta titlar eller långa och krångliga.
7. Things on book covers that draw you in?
Jag gillar när det finns djur på omslaget. Annars gillar jag ofta ganska enkla och stilrena omslag. Ibland blir det lite för mycket detaljer på en del omslag, tycker ofta det är så i feelgoodgenren.
8. Non fiction buzzwords. Type of non-fiction you are drawn to?
Läser inte so ofta non-fiction. Gillar att läsa biografier emellanåt om kända och okända personer. Sedan gillar jag ju även historia.
9. Medical or physical conditions of characters.
Att säga att jag gillar att läsa om karaktärer som exempelvis har psykiska problem låter lite fel. Dock tror jag det är bra att det skrivs den typen av böcker för att väcka uppmärksamhet och debatt om de problem som finns. De kan visserligen vara ganska tunga, svåra och jobbiga att läsa, men jag tror att man blir en mer förstående och tolerant person av att läsa om andra människor som har andra förutsättningar.
10. Time of year, or time in history or future that your are drawn to?
Jag tycker det är spännande att läsa både historiska och futuristiska böcker. Böcker som utspelar sig i framtiden tycker jag är riktigt fascinerande, författaren kan verkligen skapa en egen bild av hur hen tror att vår framtid ser ut.
Gillar ju som sagt även att läsa historiska böcker, det är klart att det blir en hel del från 2:a världskriget. Kan ibland känna att tiden kring 1:a världskriget och även mellankrigstiden respektive efterkrigstiden glöms bort då det också är en väldigt händelsefylld period.
▼
29 juli 2019
Veckoplanering v.31
Precis som jag anade har jag inte hunnit läsa så mycket under veckan. Tillbaka på mitt jobb, en hel del förändringar och värmebölja gjorde att orken inte direkt har varit på topp.
Idag är jag ledig efter att ha jobbat helgen. Kommer nog bli en vända till "stan", gå runt lite i stan och en runda på biblioteket.
Den här veckan känns betydligt lugnare, jobbar tisdag-torsdag och sedan är jag ledig resten av veckan. Har inte gjort upp några större planer för de lediga dagarna heller.
När det gäller läsning, så läser jag tillsammans med Camilla Harem: en sann historia av Jillian Lauren. Den är intressant, även om det känns ganska långt från min egen verklighet.
Jag läser också The Hate U Give av Angie Thomas. Det är en bok som tar lite tid tid att läsa, men den är absolut värd det. Jag har inte orkat läsa så länge i sträck, men har läst drygt halva boken nu så jag kommer nog hinna läsa ut den.
Nästa bok som står på min att-läsa-lista är Saker ingen ser av Anna Ahlund. Är så nyfiken på hennes böcker!
Idag är jag ledig efter att ha jobbat helgen. Kommer nog bli en vända till "stan", gå runt lite i stan och en runda på biblioteket.
Den här veckan känns betydligt lugnare, jobbar tisdag-torsdag och sedan är jag ledig resten av veckan. Har inte gjort upp några större planer för de lediga dagarna heller.
När det gäller läsning, så läser jag tillsammans med Camilla Harem: en sann historia av Jillian Lauren. Den är intressant, även om det känns ganska långt från min egen verklighet.
Jag läser också The Hate U Give av Angie Thomas. Det är en bok som tar lite tid tid att läsa, men den är absolut värd det. Jag har inte orkat läsa så länge i sträck, men har läst drygt halva boken nu så jag kommer nog hinna läsa ut den.
Nästa bok som står på min att-läsa-lista är Saker ingen ser av Anna Ahlund. Är så nyfiken på hennes böcker!
27 juli 2019
Uppstigningens brunn (del 1 & 2)
Titel: Uppstigningens brunn
Originalets titel: Mistborn: The Whell of Ascension (2007)
Författare: Brandon Sanderson
Översättare: Lottie Eriksson
Serie: Mistborn #2
Antal sidor: 392 & 512
Utgivningsår: 2016
Förlag: Modernista
Utläst: 14/7
Handling
De gjorde det omöjliga: de lyckades övervinna den gudalika varelse vars brutala regim hade pågått i tusen år. Nu måste Vin ? tjejen från gatugänget som blivit landets mäktigaste dimfödde ? och Elend Venture, den idealistiske unge adelsmannen som är förälskad i henne, bygga upp ett nytt fungerande samhälle i askan efter imperiet.
De har knappt hunnit börja då tre separata arméer går till anfall. När belägringen intensifieras tycks en uråldrig legend erbjuda en glimt av hopp. Men även om den existerar, så är det ingen som vet hur man hittar Uppstigningens brunn, eller vilken sorts kraft den består en med.
Dödandet av Överstehärskaren visar sig ha varit den lättare delen. Att överleva i svallvågorna efter hans fall kommer att bli den verkliga utmaningen?
Tankar om titel och omslag
Har inget att anmärka på titeln, dock har jag lite svårt att förstå varför den svenska översättningen delades upp på två böcker. Omslagen är stilrena och jag gillar att de har olika färger.
Mina tankar om boken
Jag blev oerhört positivt överraskad av den första delen när jag läste den förra hösten. Har längtat efter att få fortsätta läsningen. Med det sagt så var också mina förväntningar väldigt höga, men som tur var blev jag inte besviken.
Jag har svårt att förstå varför den svenska översättningen delades upp på två böcker då det är en och samma bok egentligen.
För det första älskar jag att det i början av båda böckerna finns en sammanfattning över vad som hänt tidigare. Det gjorde att det gick väldigt fort att komma in i boken och trots att båda böckerna ändå är ganska tjocka så går de fort att läsa.
Brandon Sanderson har verkligen skapat en helt fantastisk värld. Beskrivningarna av hur världen och magisystemet funkar känns aldrig krångliga och man hänger med hela tiden. I denna bok får vi också veta ännu mer om bakgrunden till Överstehärskaren samtidigt som ett nytt samhälle håller på att ta form.
Jag är lite förundrad över att denna bok som ändå beskrivs som fantasy innehåller så mycket politik och intriger. Jag gillar att läsa om det, men jag är nästan förvånad över att jag gillar det så pass mycket som jag gör.
En anledning till att jag tycker så bra om boken är karaktärerna. En av mina favoriter är nog Sazed som kanske är mer lugn och betänksam än många av de övriga karaktärerna. Han bidrar med ett annat perspektiv. Vin är ju ändå bokens stjärna, men bitvis tycker jag det blir lite långrandigt att läsa om hur hon är den allra bästa och hur hon alltid tvivlar på sig själv. Dock känns det trovärdigt.
Mycket av boken handlar om krig och politik, men det finns även inslag av mer action. Blandningen gör detta till en nästintill perfekt bok.
Överlag tycker jag att den andra boken/delen är mer spännande, men det är ju ändå en och samma bok.
Jag är helt golvad av dessa böcker och jag ser fram emot att läsa mer av Sanderson! Problemet är bara att endast de två första böckerna är översatta, men får fortsätta på engelska.
Detta är verkligen ett måste för fantasyälskare! Och alla andra!
3 bra saker med boken: karaktärer, fantastisk värld och handling
Betyg: 5/5
Tidigare läst av denna författare
Sista riket
25 juli 2019
En kvinna i blått
Titel: En kvinna i blått
Originalets titel: The Woman in Blue (2016)
Författare: Elly Griffiths
Översättare: Ing-Britt Björklund
Serie: Ruth Galloway #8
Antal sidor: 322
Utgivningsår: 2016
Förlag: Forum
Utläst: 14/7
Handling
När Ruth Galloways vän Cathbad vaktar ett hus i pilgrimsorten Walsingham i Norfolk, får han en kväll syn på något högst märkligt. På kyrkogården i närheten av huset sitter en ung kvinna, klädd i nattlinne och blå morgonrock. Morgonen därefter hittas hon död i ett dike utanför Walsingham. Kriminalkommissarie Harry Nelson kallas in och konstaterar att den döda kvinnan behandlades för drogmissbruk på ett privat sjukhus i närheten.
Som hängiven ateist har Ruth själv undvikit Walsingham under sina 17 år i Norfolk, men blir kallad dit av en gammal universitetsvän som arbetar som präst. Väninnan har börjat få hätska, anonyma brev som riktar sig mot kvinnliga präster och refererar till ortens arkeologi - och med en slående formulering om "en kvinna i blått, gråtande över världen".
Sambandet mellan den döda kvinnan och de religiösa hotbreven kan omöjligt vara en slump. Medan det lilla samhället förbereder sig för det årliga påskspelet om Jesu korsfästelse, påbörjar Ruth och Harry en kamp mot tiden. Frågan är om de kan hitta mördaren innan fler faller offer?
Tankar om titel och omslag
Har inte så mycket att säga om vare sig titel eller omslag. Spontant känner jag att omslaget är lite tråkigt, men innehållet är ju bra.
Mina tankar om boken
Det är knappast någon hemlighet att jag gillar Elly Griffiths böcker om Ruth Galloway och denna är inget undantag. Av någon anledning blir det väldigt långt emellan att jag läser böckerna, men när jag väl gör det så uppskattar jag dem verkligen.
Det känns precis som att återse gamla bekanta. Karaktärerna känns familjära och jag gillar att vi åter får träffa karaktärer från de tidigare böckerna. Dock kan jag inte hjälpa att Cathbad är min favorit. Blandningen mellan kriminalhistorien, karaktärernas privatliv och Ruths arbete gör att det hela tiden finns något intressant att läsa om.
Mycket i denna bok handlar om kvinnliga präster och jungfru Maria. Det är inte speciellt mycket arkeologi i denna bok, men det gör mig ingenting. Själva mordhistorien är intressant, men det är inte nödvändigtvis därför jag läser hennes böcker.
En kvinna i blått är en perfekt mysdeckare och den är så härlig att läsa och känns typiskt brittisk.
3 bra saker med boken: intressanta karaktärer, mysdeckare och spännande
Betyg: 4/5
Tidigare läst av denna författare
Flickan under jorden
Janusstenen
Huset vid havets slut
Känslan av död
En orolig grav
De utstötta
De öde fälten
Originalets titel: The Woman in Blue (2016)
Författare: Elly Griffiths
Översättare: Ing-Britt Björklund
Serie: Ruth Galloway #8
Antal sidor: 322
Utgivningsår: 2016
Förlag: Forum
Utläst: 14/7
Handling
När Ruth Galloways vän Cathbad vaktar ett hus i pilgrimsorten Walsingham i Norfolk, får han en kväll syn på något högst märkligt. På kyrkogården i närheten av huset sitter en ung kvinna, klädd i nattlinne och blå morgonrock. Morgonen därefter hittas hon död i ett dike utanför Walsingham. Kriminalkommissarie Harry Nelson kallas in och konstaterar att den döda kvinnan behandlades för drogmissbruk på ett privat sjukhus i närheten.
Som hängiven ateist har Ruth själv undvikit Walsingham under sina 17 år i Norfolk, men blir kallad dit av en gammal universitetsvän som arbetar som präst. Väninnan har börjat få hätska, anonyma brev som riktar sig mot kvinnliga präster och refererar till ortens arkeologi - och med en slående formulering om "en kvinna i blått, gråtande över världen".
Sambandet mellan den döda kvinnan och de religiösa hotbreven kan omöjligt vara en slump. Medan det lilla samhället förbereder sig för det årliga påskspelet om Jesu korsfästelse, påbörjar Ruth och Harry en kamp mot tiden. Frågan är om de kan hitta mördaren innan fler faller offer?
Tankar om titel och omslag
Har inte så mycket att säga om vare sig titel eller omslag. Spontant känner jag att omslaget är lite tråkigt, men innehållet är ju bra.
Mina tankar om boken
Det är knappast någon hemlighet att jag gillar Elly Griffiths böcker om Ruth Galloway och denna är inget undantag. Av någon anledning blir det väldigt långt emellan att jag läser böckerna, men när jag väl gör det så uppskattar jag dem verkligen.
Det känns precis som att återse gamla bekanta. Karaktärerna känns familjära och jag gillar att vi åter får träffa karaktärer från de tidigare böckerna. Dock kan jag inte hjälpa att Cathbad är min favorit. Blandningen mellan kriminalhistorien, karaktärernas privatliv och Ruths arbete gör att det hela tiden finns något intressant att läsa om.
Mycket i denna bok handlar om kvinnliga präster och jungfru Maria. Det är inte speciellt mycket arkeologi i denna bok, men det gör mig ingenting. Själva mordhistorien är intressant, men det är inte nödvändigtvis därför jag läser hennes böcker.
En kvinna i blått är en perfekt mysdeckare och den är så härlig att läsa och känns typiskt brittisk.
3 bra saker med boken: intressanta karaktärer, mysdeckare och spännande
Betyg: 4/5
Tidigare läst av denna författare
Flickan under jorden
Janusstenen
Huset vid havets slut
Känslan av död
En orolig grav
De utstötta
De öde fälten
24 juli 2019
Serie: Störst av allt
Handling
När en tragedi sker i en av Stockholms rikaste förorter står en vanlig gymnasielev, Maja Norberg, anklagad för mord. När händelserna från den tragiska dagen uppdagas avslöjas också privata detaljer om Majas förhållande med Sebastian Fagerman och hans dysfunktionella familj.
Serien har 6 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Hanna Ardéhn, Felix Sandman och David Dencik.
Den är baserad på boken med samma namn av Malin Persson Giolito.
Jag såg klart serien 5 juli.
Mina tankar
Så fort jag såg att denna bok skulle bli till serie av Netflix blev jag genast sugen på att se den. Jag har läst boken för närmare tre år sedan, men kommer inte ihåg alla detaljer från den.
Jag brukar ha svårt för svenska serier och filmer, men det finns undantag. Jag måste säga att för att vara en svensk produktion så tycker jag Störst av allt är riktigt bra. Att serien dessutom har ganska få avsnitt gör att det finns ett bra driv i historien och att man inte blir uttråkad.
Skådespelarna gör det också bra får jag väl ändå säga. Det var också kul att se att författaren själv dök upp i en scen. Det är lite ovanligt att se både Felix Sandman och William Spetz i helt andra sammanhang. Framförallt gillar jag Ardéhn, sättet som hon porträtterar Maja i häktet känns verkligen och berör.
Generellt tyckte jag bättre om de delar som handlade om förhören och rättegången. De sekvenser som visade vad som ledde fram till rättegången tyckte jag var mindre intressanta. Å andra sidan kan det ha berott på att jag visste bakgrunden, då jag redan läst boken.
Jag minns inte exakt hur boken slutade, men jag tror inte att det var på samma sätt. Ni får gärna rätta mig om jag har fel. Slutet på denna serie känns lite antiklimaktiskt om jag ska vara ärlig. Det känns även väldigt öppet och jag vet inte egentligen om jag vill ha en fortsättning på denna serie.
Överlag är det dock en riktigt bra svensk serie som berör och tyvärr känns alldeles för aktuell.
När en tragedi sker i en av Stockholms rikaste förorter står en vanlig gymnasielev, Maja Norberg, anklagad för mord. När händelserna från den tragiska dagen uppdagas avslöjas också privata detaljer om Majas förhållande med Sebastian Fagerman och hans dysfunktionella familj.
Serien har 6 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Hanna Ardéhn, Felix Sandman och David Dencik.
Den är baserad på boken med samma namn av Malin Persson Giolito.
Jag såg klart serien 5 juli.
Mina tankar
Så fort jag såg att denna bok skulle bli till serie av Netflix blev jag genast sugen på att se den. Jag har läst boken för närmare tre år sedan, men kommer inte ihåg alla detaljer från den.
Jag brukar ha svårt för svenska serier och filmer, men det finns undantag. Jag måste säga att för att vara en svensk produktion så tycker jag Störst av allt är riktigt bra. Att serien dessutom har ganska få avsnitt gör att det finns ett bra driv i historien och att man inte blir uttråkad.
Skådespelarna gör det också bra får jag väl ändå säga. Det var också kul att se att författaren själv dök upp i en scen. Det är lite ovanligt att se både Felix Sandman och William Spetz i helt andra sammanhang. Framförallt gillar jag Ardéhn, sättet som hon porträtterar Maja i häktet känns verkligen och berör.
Generellt tyckte jag bättre om de delar som handlade om förhören och rättegången. De sekvenser som visade vad som ledde fram till rättegången tyckte jag var mindre intressanta. Å andra sidan kan det ha berott på att jag visste bakgrunden, då jag redan läst boken.
Jag minns inte exakt hur boken slutade, men jag tror inte att det var på samma sätt. Ni får gärna rätta mig om jag har fel. Slutet på denna serie känns lite antiklimaktiskt om jag ska vara ärlig. Det känns även väldigt öppet och jag vet inte egentligen om jag vill ha en fortsättning på denna serie.
Överlag är det dock en riktigt bra svensk serie som berör och tyvärr känns alldeles för aktuell.
22 juli 2019
Veckoplanering v.30
Nu är det dags för mig att börja jobba igen, ska vara fyra veckor på mitt gamla jobb där jag är tjänstledig nu. Ska bli spännande att komma tillbaka och se vad som förändrats.
Jag börjar min första vecka med att arbeta helgen så jag kommer inte vara så mycket ledig. Tror då också inte att jag kommer läsa så mycket, men hoppas på lite grann i alla fall.
Tillsammans med Camilla läser jag Aldrig ensamma av Anna Jakobsson Lund. Den är riktigt spännande och den kommer vi läsa ut under veckan.
Nästa bok vi ska läsa tillsammans är Harem av Jillian Lauren som ska vara en självbiografi. Valet föll på denna när vi skulle försöka hitta en bok från Brunei och detta var det som vi lyckades få fram. Ska dock bli intressant att läsa den, känns väldigt långt bort från vår värld.
Förra veckan började jag med The Hate U Give av Angie Thomas. Än så länge har jag inte riktigt vant mig vid språket, det är mycket slang. Själva historien verkar dock intressant och det går inte komma ifrån att det är en viktig bok, speciellt i USA.
21 juli 2019
Min bokresa #49 - Magisk realism
Camilla på mitt bokintresse har en inläggsserie som heter min bokresa och som varje vecka har ett nytt tema. Den här veckan är ämnet magisk realism.
Först ska jag erkänna att detta är en genre som jag inte har full koll. Jag tycker det blir svårt att veta vart gränsen går mellan "vanlig" skönlitteratur och magisk realism. Jag har alltid sett magisk realism som en genre mittemellan skönlitteratur och fantasy, men det stämmer ju inte helt det heller.
Jag kollade först på Goodreads vad de räknar som magisk realism, men jag tyckte inte att det listorna stämde så bra. De innehöll nästan mer fantasy, ex Harry Potter och de tycker jag inte hör till den genren.
Istället så utgår jag från wikipedias sida om just magisk realism och då blir mitt svar ett annat.
Direkt så ser jag att det finns många författare som jag vill läsa och som räknas till populära författare inom denna genre. Några exempel är Haruki Murakami, Kate Atkinson, Neil Gaiman och Isabel Allende.
När det då gäller magisk realism som jag läst blir det en väldigt kort lista. Först har vi självklart Mästaren och margarita av Michail Bulgakov, den är väldigt annorlunda. En annan bok jag kan komma på med detta tema är Vinden skugga av Carlos Ruiz Zafón. Jag tyckte så mycket om närjag läste den, men det börjar vara några år sedan nu.
Först ska jag erkänna att detta är en genre som jag inte har full koll. Jag tycker det blir svårt att veta vart gränsen går mellan "vanlig" skönlitteratur och magisk realism. Jag har alltid sett magisk realism som en genre mittemellan skönlitteratur och fantasy, men det stämmer ju inte helt det heller.
Jag kollade först på Goodreads vad de räknar som magisk realism, men jag tyckte inte att det listorna stämde så bra. De innehöll nästan mer fantasy, ex Harry Potter och de tycker jag inte hör till den genren.
Istället så utgår jag från wikipedias sida om just magisk realism och då blir mitt svar ett annat.
Direkt så ser jag att det finns många författare som jag vill läsa och som räknas till populära författare inom denna genre. Några exempel är Haruki Murakami, Kate Atkinson, Neil Gaiman och Isabel Allende.
När det då gäller magisk realism som jag läst blir det en väldigt kort lista. Först har vi självklart Mästaren och margarita av Michail Bulgakov, den är väldigt annorlunda. En annan bok jag kan komma på med detta tema är Vinden skugga av Carlos Ruiz Zafón. Jag tyckte så mycket om närjag läste den, men det börjar vara några år sedan nu.
20 juli 2019
En katts resedagbok
Titel: En katts resedagbok
Originalets titel: 旅猫リポート (2012)
Författare: Hiro Arikawa
Översättare: Carla Wiberg
Serie: -
Antal sidor: 292
Utgivningsår: 2019
Förlag: NoNa
Utläst: 4/7
Handling
Nana vet varken vart de är på väg eller varför de gör den här resan. Men han trivs med att sitta i en silverfärgad van bredvid sin älskade husse Satoru. Tillsammans far de tvärs över Japan och hälsar på hos gamla vänner.
Men varför reser de? Och varför är alla så intresserade av Nana? När det går upp för honom brister hans lilla hjärta och han gör allt för att få ett slut på äventyret.
Tankar om titel och omslag
Hur kan man inte älska en bok som har katt i titeln?! Bara det fångar min uppmärksamhet. Ett fint omslag och framförallt att det finns en tydlig tanke med det också.
Mina tankar om boken
Detta är ännu en bok som jag läst tillsammans med Camilla. Jag har inte varit så nyfiken på Arets bok som tidigare, men detta var en bok som fångade min uppmärksamhet utan att jag egentligen inte visste så mycket om den.
En katts resedagbok är en väldigt vacker och fin berättelse som stundtals är väldigt sorglig. Det är en bok man blir berörd av. Jag fångades snabbt av historien och den gick väldigt fort att läsa ut. Jag tror att det är en bok som vinner på att man inte vet så mycket om vad själva boken handlar om egentligen. En sak som jag också gillar med boken är att det finns en hel del mellan raderna, allt skrivs inte ut och man får tänka själv.
Karaktärerna känns väldigt speciella på något sätt. Boken är uppdelad så att man får träffa nya människor förutom katten Nana och hussen Satoru i varje kapitel och därefter följa både Satorus och de andra karaktärernas liv. Något som jag tycker är intressant och lite kul är att katten även beskriver en del händelser från sin synvinkel.
För mig som kattägare finns såklart en hel del igenkänning, jag blev lite full i skratt när katter och kartonger kom på tal. Men En katts resedagbok har också ett djup, den handlar mycket om människan och de relationer vi bygger upp under livets gång.
Som sagt så är jag riktigt berörd av En katts resedagbok, det var en riktigt fin bok!
3 bra saker med boken: djur, vacker, sorglig
Betyg: 4/5
Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.
Originalets titel: 旅猫リポート (2012)
Författare: Hiro Arikawa
Översättare: Carla Wiberg
Serie: -
Antal sidor: 292
Utgivningsår: 2019
Förlag: NoNa
Utläst: 4/7
Handling
Nana vet varken vart de är på väg eller varför de gör den här resan. Men han trivs med att sitta i en silverfärgad van bredvid sin älskade husse Satoru. Tillsammans far de tvärs över Japan och hälsar på hos gamla vänner.
Men varför reser de? Och varför är alla så intresserade av Nana? När det går upp för honom brister hans lilla hjärta och han gör allt för att få ett slut på äventyret.
Tankar om titel och omslag
Hur kan man inte älska en bok som har katt i titeln?! Bara det fångar min uppmärksamhet. Ett fint omslag och framförallt att det finns en tydlig tanke med det också.
Mina tankar om boken
Detta är ännu en bok som jag läst tillsammans med Camilla. Jag har inte varit så nyfiken på Arets bok som tidigare, men detta var en bok som fångade min uppmärksamhet utan att jag egentligen inte visste så mycket om den.
En katts resedagbok är en väldigt vacker och fin berättelse som stundtals är väldigt sorglig. Det är en bok man blir berörd av. Jag fångades snabbt av historien och den gick väldigt fort att läsa ut. Jag tror att det är en bok som vinner på att man inte vet så mycket om vad själva boken handlar om egentligen. En sak som jag också gillar med boken är att det finns en hel del mellan raderna, allt skrivs inte ut och man får tänka själv.
Karaktärerna känns väldigt speciella på något sätt. Boken är uppdelad så att man får träffa nya människor förutom katten Nana och hussen Satoru i varje kapitel och därefter följa både Satorus och de andra karaktärernas liv. Något som jag tycker är intressant och lite kul är att katten även beskriver en del händelser från sin synvinkel.
För mig som kattägare finns såklart en hel del igenkänning, jag blev lite full i skratt när katter och kartonger kom på tal. Men En katts resedagbok har också ett djup, den handlar mycket om människan och de relationer vi bygger upp under livets gång.
Som sagt så är jag riktigt berörd av En katts resedagbok, det var en riktigt fin bok!
3 bra saker med boken: djur, vacker, sorglig
Betyg: 4/5
Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.
18 juli 2019
Film: Pinocchio
Handling
Inventor Gepetto creates a wooden marionette called Pinocchio. His wish for Pinocchio to be a real boy is unexpectedly granted by a fairy. The fairy assigns Jiminy Cricket to act as Pinocchio's "conscience" and keep him out of trouble. Jiminy is not too successful in this endeavor and most of the film is spent with Pinocchio deep in trouble.
Filmen är 88 minuter lång och bland annat regisserad av Norman Ferguson. De amerikanska rösterna görs av bland annat Dickie Jones och Christian Rub. Filmen hade svensk premiär 3 februari 1941.
Jag såg filmen 1 juli.
Mina tankar
Tycker att det är ganska kul att se de klassiska Disney-filmerna, även om en del saker kanske inte har åldrats så bra. Jag tycker mycket om att filmerna är tecknade på riktigt.
Pinocchio är en saga som jag egentligen inte har så bra koll på, det enda jag egentligen känner till är att han är gjord av trä och att snickaren heter Gepetto.
Därför var den här filmen på ett sätt mer intressant än Snövit. Jag är lite förvånad över hur pass mörk och allvarlig den här filmen är, speciellt om man betänker vid vilken tid filmen gjordes. Såklart finns det även mer humoristiska inslag, speciellt när Benjamin syrsa är i farten.
Som sagt, roligt att se en av Disneys många klassiker och jag har ju en hel del kvar att se.
15 juli 2019
Veckoplanering v.29
Nu är det bara en vecka kvar innan jag ska fara ner och jobba på mitt gamla jobb under en semesterperiod. Dock har jag en del att ordna och förbereda innan dess, men hoppas jag ska kunna hålla igång läsningen under veckan.
Förra veckan, eller framförallt helgen, gick det väldigt bra med läsningen. Lyckades läsa ut två böcker och det är jag nöjd med.
Tillsammans med Camilla ska jag börja läsa Aldrig ensamma av Anna Jakobsson Lund. Det är den andra boken i hennes dystopiserie. Jag blev så positivt överraskad av den första delen och längtar verkligen efter att läsa denna.
Jag håller på med tegelstenen Kungarnas krig av George R R Martin, men har tagit mig över halvvägs. Nu har jag kommit in i den ordentligt och kanske, kanske att jag lyckas läsa ut den under veckan.
Jag tänker också till slut börja med Inte för nära av Colleen Oakley. Ska bli härligt med lite feelgood efter böcker som har varit betydligt mörkare.
Om jag hinner läsa något mer är det The Hate U Give av Angie Thomas som är näst på tur.
14 juli 2019
Min bokresa #48 - Mina bokmärken
Camilla på mitt bokintresse har en inläggsserie som kallas för min bokresa. Den här veckan är temat bokmärken.
Jag är för lat att ordna bilder, men å andra sidan så har jag inte så mycket att visa upp heller.
Jag har haft en hel del bokmärken tidigare, men de har en förmåga att försvinna eller bli helt uppnötta.
Jag använder alltid bokmärken, men har har inte så många "riktiga" bokmärken jag använder. Dels har jag ett som är köpt för några år sedan, men jag använder också en del som följt med olika bokbeställningar. Ofta använder jag också lånekvitton eller vanliga post it-lappar.
Jag har också ett som jag gjort själv. Det är inte vackert, men det fyller sin funktion. Det är ett bokmärke i papper där sätter bokmärket i hörnet på den sida jag har läst. Funkar riktigt bra, önskar bara att jag vore mer konstnärligt lagd så det var finare.
Jag är för lat att ordna bilder, men å andra sidan så har jag inte så mycket att visa upp heller.
Jag har haft en hel del bokmärken tidigare, men de har en förmåga att försvinna eller bli helt uppnötta.
Jag använder alltid bokmärken, men har har inte så många "riktiga" bokmärken jag använder. Dels har jag ett som är köpt för några år sedan, men jag använder också en del som följt med olika bokbeställningar. Ofta använder jag också lånekvitton eller vanliga post it-lappar.
Jag har också ett som jag gjort själv. Det är inte vackert, men det fyller sin funktion. Det är ett bokmärke i papper där sätter bokmärket i hörnet på den sida jag har läst. Funkar riktigt bra, önskar bara att jag vore mer konstnärligt lagd så det var finare.
13 juli 2019
I djupt vatten
Titel: I djupt vatten
Originalets titel: Into the Water (2017)
Författare: Paula Hawkins
Översättare: Jimmy Hofsö, Hanna Svensson
Serie: -
Antal sidor: 430
Utgivningsår: 2017
Förlag: Massolit
Utläst: 23/6
Handling
I en liten idyllisk by i norra England påträffas en ensamstående mamma död i den vackra flod som flyter genom byn. Tidigare på sommaren har en tonårsflicka hittats drunknad på samma plats. Att någon av dem skulle ha tagit sitt liv är osannolikt, men flodens historia är full av tragiska händelser.
Jules Abbott hade lovat sig själv att aldrig återvända. Men efter systerns död måste någon ta hand om hennes tonårsdotter. Motvilligt flyttar Jules in i sitt barndomshem och sakta öppnas dörren till ett förflutet hon under många år gjort allt för att förtränga.
Jules är bara en av de personer som förbryllar kriminalinspektör Erin Morgan. I byn finns fler som hade en speciell relation till de två döda, men de verkar alla undanhålla något.
Tankar om titel och omslag
Tycker inte att det är något speciellt med vare sig omslag eller titel, föredrar originaltiteln. Gillar vattnet på omslaget.
Mina tankar om boken
Jag gillade verkligen Hawkins debut, men av någon anledning har det dröjt ganska länge innan jag läste hennes andra bok. Jag har också varit lite tveksam inför I djupt vatten då jag i början såg ganska många recensioner som inte var jättepositiva.
I efterhand kan jag inte förstå att jag väntade så länge med att läsa boken. Det är ingen ny Kvinnan på tåget, detta är en helt annorlunda bok så de är inte riktigt jämförbara. Jag tycker berättarstilen är bättre i den här, även om det är ganska många karaktärer att hålla koll på och deras inbördes relation. Att kapitlen dessutom är väldigt korta gjorde det lite svårt i början.
Jag gillar framförallt den miljö som boken utspelar sig i, en mindre samhälle med många olika karaktärer och där floden och vattnet ständigt finns närvarande. För mig är det en miljö som man kan känna igen sig i och hur folk reagerar när människor drabbas av tragedier.
Jag skulle inte i första hand beskriva denna som en kriminalroman eller thriller. Fokus ligger väldigt mycket på relationerna och hur människorna hanterar skuld, ånger och sorg. Mordgåtan hamnar väldigt mycket i skymundan, men för min del gör det inget. Det finns en sorts krypande spänning och mystik i vad som hände kvinnorna och vem som egentligen är skyldig.
Jag gillar att man får följa flera olika karaktärer i samhället, den kanske mest intressanta är Jules som dels tvingas hantera saknaden efter sin syster och hur hon ska handskas med sin systerdotter. För läsaren är även Erin Morgan en intressant karaktär, hon kommer inte från samhället och på så vis får man en utomståendes syn på berättelsen.
I djupt vatten var betydligt bättre än vad jag hade förväntat mig, och det är en helt annan kriminalhistoria vi får i denna jämfört med Hawkins debut.
3 bra saker med boken: får följa olika karaktärer, krypande spänning och intressant miljö.
Betyg: 4/5
Tidigare läst av denna författare
Kvinnan på tåget
Originalets titel: Into the Water (2017)
Författare: Paula Hawkins
Översättare: Jimmy Hofsö, Hanna Svensson
Serie: -
Antal sidor: 430
Utgivningsår: 2017
Förlag: Massolit
Utläst: 23/6
Handling
I en liten idyllisk by i norra England påträffas en ensamstående mamma död i den vackra flod som flyter genom byn. Tidigare på sommaren har en tonårsflicka hittats drunknad på samma plats. Att någon av dem skulle ha tagit sitt liv är osannolikt, men flodens historia är full av tragiska händelser.
Jules Abbott hade lovat sig själv att aldrig återvända. Men efter systerns död måste någon ta hand om hennes tonårsdotter. Motvilligt flyttar Jules in i sitt barndomshem och sakta öppnas dörren till ett förflutet hon under många år gjort allt för att förtränga.
Jules är bara en av de personer som förbryllar kriminalinspektör Erin Morgan. I byn finns fler som hade en speciell relation till de två döda, men de verkar alla undanhålla något.
Tankar om titel och omslag
Tycker inte att det är något speciellt med vare sig omslag eller titel, föredrar originaltiteln. Gillar vattnet på omslaget.
Mina tankar om boken
Jag gillade verkligen Hawkins debut, men av någon anledning har det dröjt ganska länge innan jag läste hennes andra bok. Jag har också varit lite tveksam inför I djupt vatten då jag i början såg ganska många recensioner som inte var jättepositiva.
I efterhand kan jag inte förstå att jag väntade så länge med att läsa boken. Det är ingen ny Kvinnan på tåget, detta är en helt annorlunda bok så de är inte riktigt jämförbara. Jag tycker berättarstilen är bättre i den här, även om det är ganska många karaktärer att hålla koll på och deras inbördes relation. Att kapitlen dessutom är väldigt korta gjorde det lite svårt i början.
Jag gillar framförallt den miljö som boken utspelar sig i, en mindre samhälle med många olika karaktärer och där floden och vattnet ständigt finns närvarande. För mig är det en miljö som man kan känna igen sig i och hur folk reagerar när människor drabbas av tragedier.
Jag skulle inte i första hand beskriva denna som en kriminalroman eller thriller. Fokus ligger väldigt mycket på relationerna och hur människorna hanterar skuld, ånger och sorg. Mordgåtan hamnar väldigt mycket i skymundan, men för min del gör det inget. Det finns en sorts krypande spänning och mystik i vad som hände kvinnorna och vem som egentligen är skyldig.
Jag gillar att man får följa flera olika karaktärer i samhället, den kanske mest intressanta är Jules som dels tvingas hantera saknaden efter sin syster och hur hon ska handskas med sin systerdotter. För läsaren är även Erin Morgan en intressant karaktär, hon kommer inte från samhället och på så vis får man en utomståendes syn på berättelsen.
I djupt vatten var betydligt bättre än vad jag hade förväntat mig, och det är en helt annan kriminalhistoria vi får i denna jämfört med Hawkins debut.
3 bra saker med boken: får följa olika karaktärer, krypande spänning och intressant miljö.
Betyg: 4/5
Tidigare läst av denna författare
Kvinnan på tåget
11 juli 2019
Film: Snövit och de sju dvärgarna
Handling
The beautiful and kindhearted princess Snow White charms every creature in the kingdom except one - her jealous stepmother, the Queen. When the Magic Mirror proclaims Snow White the fairest one of all, she must flee into the forest, where she befriends the lovable seven dwarfs - Doc, Sneezy, Grumpy, Happy, Bashful, Sleepy, and Dopey. But when the Queen tricks Snow White with an enchanted apple, only the magic of true love's kiss can save her.
Filmen är 83 minuter lång och regisserad av bland annat David Hand. De amerikanska rösterna görs bland annat av Adriana Caselotti, Harry Stockwell och Lucille La Verne.
Filmen är baserad på den klassiska sagan av bröderna Grimm.
Filmen hade ursprunglig premiär 21 december 1937.
Mina tankar
Tillsammans med Camilla har jag sett tv-serien Once Upon a Time där snövit kan sägas vara en av huvudkaraktärerna. Serien gör om de klassiska sagorna och då tänkte vi att det skulle vara kul att även se originalfilmerna.
Jag tyckte det var riktig trevligt att se denna film, framförallt att den är tecknad och inte animerad. Sen har jag svårt att förstå vilket arbete som ligger bakom, speciellt när man betänker hur gammal filmen faktiskt är.
Mycket i filmen känns bekant, inte minst sekvensen som brukar visas på julafton. Däremot var det trevligt att få hela historien från början till slut. Det var kul att även få bekanta sig mer med dvärgarna och alla djur och det fanns faktiskt en del sekvenser som åtminstone fick mig att fnissa.
Har i övrigt inte så mycket tankar om filmen, annat att jag är fascinerad över allt arbete som ligger bakom den och hur vältecknad den är.
The beautiful and kindhearted princess Snow White charms every creature in the kingdom except one - her jealous stepmother, the Queen. When the Magic Mirror proclaims Snow White the fairest one of all, she must flee into the forest, where she befriends the lovable seven dwarfs - Doc, Sneezy, Grumpy, Happy, Bashful, Sleepy, and Dopey. But when the Queen tricks Snow White with an enchanted apple, only the magic of true love's kiss can save her.
Filmen är 83 minuter lång och regisserad av bland annat David Hand. De amerikanska rösterna görs bland annat av Adriana Caselotti, Harry Stockwell och Lucille La Verne.
Filmen är baserad på den klassiska sagan av bröderna Grimm.
Filmen hade ursprunglig premiär 21 december 1937.
Mina tankar
Tillsammans med Camilla har jag sett tv-serien Once Upon a Time där snövit kan sägas vara en av huvudkaraktärerna. Serien gör om de klassiska sagorna och då tänkte vi att det skulle vara kul att även se originalfilmerna.
Jag tyckte det var riktig trevligt att se denna film, framförallt att den är tecknad och inte animerad. Sen har jag svårt att förstå vilket arbete som ligger bakom, speciellt när man betänker hur gammal filmen faktiskt är.
Mycket i filmen känns bekant, inte minst sekvensen som brukar visas på julafton. Däremot var det trevligt att få hela historien från början till slut. Det var kul att även få bekanta sig mer med dvärgarna och alla djur och det fanns faktiskt en del sekvenser som åtminstone fick mig att fnissa.
Har i övrigt inte så mycket tankar om filmen, annat att jag är fascinerad över allt arbete som ligger bakom den och hur vältecknad den är.
10 juli 2019
PS Jag gillar dig fortfarande
Titel: PS Jag gillar dig fortfarande
Originalets titel: PS I Still Love You (2015)
Författare: Jenny Han
Översättare: Sofia Ejheden
Serie: To All The Boys I´ve Loved Before #2
Antal sidor: 339
Utgivningsår: 2018
Förlag: Lavender Lit
Utläst: 19/6
Handling
Lara Jean hade inte planerat att falla för Peter. De var ju aldrig ens ett par på riktigt, eller? Men när allting ser ut att ordna sig mellan dem händer något annat: ett filmklipp som fångat Lara Jeans allra mest privata ögonblick sprids som en löpeld över skolan. Samtidigt dyker en gammal bekantskap upp i hennes liv igen och komplicerar allting ytterligare.
I andra boken om Lara Jean och hennes systrar utsätts Lara Jean för slut-shaming, och hon inser hur svårt det kan vara att släppa taget om saker. Det är tur att hon har sina systrar. Song-tjejer håller ihop för alltid.
Tankar om titel och omslag
Tycker omslaget är så mysigt och det passar så bra ihop med omslagen till de övriga böckerna i serien.
Mina tankar om boken
Tidigare i år läste jag tillsammans med Camilla den första delen i denna serie och nu när sommaren började närma sig växte också suget efter denna typ av feelgood-YA-romance-böcker.
Denna fortsätter där den förra boken slutade och jag tycker ungefär lika bra om denna som om den förra. Jag gillar Lara Jean som huvudkaraktär, hon är intressant att läsa om och jag gillar att man får ta del av hennes kreativa sida också. Sedan tycker jag också det är spännande att läsa om henne för att hon även har ett koreanskt ursprung. Sedan kan jag också tycka det är ovanligt att läsa young adult med en närvarande, ensamstående pappa till flera döttrar.
Boken växlar mellan den romantiska handlingen och mellan de lite mer humoristiska delarna. Blandningen blir i slutändan ganska så bra, men vissa gånger blir det nästan för sockersött.
Jag tycker också om bikaraktärerna, älskar lillasystern Kitty och hennes rättframhet och Stormy som bor på ett äldreboende.
Allt som allt en väldigt mysig, underhållande och lättsam romance och jag längtar efter att läsa den sista delen.
3 bra saker med boken: karaktärer, lättsam, mysig
Betyg: 4/5
Tidigare läst av denna författare
Till alla killar jag har gillat
Originalets titel: PS I Still Love You (2015)
Författare: Jenny Han
Översättare: Sofia Ejheden
Serie: To All The Boys I´ve Loved Before #2
Antal sidor: 339
Utgivningsår: 2018
Förlag: Lavender Lit
Utläst: 19/6
Handling
Lara Jean hade inte planerat att falla för Peter. De var ju aldrig ens ett par på riktigt, eller? Men när allting ser ut att ordna sig mellan dem händer något annat: ett filmklipp som fångat Lara Jeans allra mest privata ögonblick sprids som en löpeld över skolan. Samtidigt dyker en gammal bekantskap upp i hennes liv igen och komplicerar allting ytterligare.
I andra boken om Lara Jean och hennes systrar utsätts Lara Jean för slut-shaming, och hon inser hur svårt det kan vara att släppa taget om saker. Det är tur att hon har sina systrar. Song-tjejer håller ihop för alltid.
Tankar om titel och omslag
Tycker omslaget är så mysigt och det passar så bra ihop med omslagen till de övriga böckerna i serien.
Mina tankar om boken
Tidigare i år läste jag tillsammans med Camilla den första delen i denna serie och nu när sommaren började närma sig växte också suget efter denna typ av feelgood-YA-romance-böcker.
Denna fortsätter där den förra boken slutade och jag tycker ungefär lika bra om denna som om den förra. Jag gillar Lara Jean som huvudkaraktär, hon är intressant att läsa om och jag gillar att man får ta del av hennes kreativa sida också. Sedan tycker jag också det är spännande att läsa om henne för att hon även har ett koreanskt ursprung. Sedan kan jag också tycka det är ovanligt att läsa young adult med en närvarande, ensamstående pappa till flera döttrar.
Boken växlar mellan den romantiska handlingen och mellan de lite mer humoristiska delarna. Blandningen blir i slutändan ganska så bra, men vissa gånger blir det nästan för sockersött.
Jag tycker också om bikaraktärerna, älskar lillasystern Kitty och hennes rättframhet och Stormy som bor på ett äldreboende.
Allt som allt en väldigt mysig, underhållande och lättsam romance och jag längtar efter att läsa den sista delen.
3 bra saker med boken: karaktärer, lättsam, mysig
Betyg: 4/5
Tidigare läst av denna författare
Till alla killar jag har gillat
8 juli 2019
Veckoplanering v.28
Förra veckan blev det mindre läst än vad jag hade väntat mig. Det är lite frustrerande då jag känner att jag är i en period där jag allra helst vill läsa allt samtidigt.
Tillsammans med Camilla läser jag andra delen av Uppstigningens brunn av Brandon Sanderson. Denna tar vid där den förra slutade och såhär långt verkar den riktigt bra. Sanderson skapar en intressant värld och det ska bli spännande att se vart det hela slutar.
Lite till och från läser jag Kungarnas krig av George R R Martin. Jag börjar ändå komma in i den mer nu och få bättre koll på personerna igen, tror att jag inte ska vänta flera år med att läsa fortsättningarna på denna serie då man fort glömmer namn och vissa relationer.
Jag håller fortfarande på med Elly Griffiths En kvinna i blått, men börjar närma mig slutet på den. Jag trivs verkligen med att läsa den, trots att det är en deckare är den mysig på något sätt och jag vill inte riktigt att den ska ta slut.
Som jag nämnt i tidigare läsplaneringar så är nästa bok på tur Inte för nära av Colleen Oakley.
7 juli 2019
Min bokresa #47 - Book Snob Book Tag
Även den här veckan har Camilla på mitt bokintresse hittat en tag till veckans bokresa.
1. Adaptation Snob: Do you always read the book before you see the movie?
Oftast så läser jag boken eller bokserien först. Det är också en av anledningarna till att jag ännu vare sig sett Outlander eller Game of Thrones. Visst finns det vissa filmer och böcker där jag har missat och sett filmatiseringen först. 2. Format Snob: if you had to choose only one format for the rest of your life - print, electronic, or audio - which would it be?
Jag föredrar fysiska böcker, så detta var ett lätt väl. 3. Ship Snob: would you date or marry a non-reader?
Ingen aning! Men klart det skulle vara trevligt om den personen åtminstone läste lite grann. Sedan tycker jag livet skulle vara så fattigt om man inte läste. 4. Genre Snob: You have to ditch one genre and never read it again, which would it be?
Jag läser ju relativt blandat, men den genre som skulle vara lättast att inte läsa igen är nog så kallade självhjälpsböcker och liknande. 5. Uber Genre Snob: You only read one genre for the rest of your life, which would it be?
Detta var en jobbigare fråga! Skulle kunna välja lite olika här. Jag har inget emot deckare/kriminalromaner men tror man skulle bli lite less i längden. Kanske att man skulle välja fantasy som ändå har större variation och olika världar. 6. Community Snob: Which genre do you think receives the most snobbery from the bookish community? Nu tolkar jag denna fråga som en genre som brukar ses ned på. Mitt första svar här blir romance, det finns faktiskt välskriven sådan. Till viss del skulle jag även vilja säga barn-ungdomsböcker och YA för det finns böcker som tillhör den kategorin och som ALLA skulle ha nytta av att läsa, även vuxna.
7. Snobbery Recipient: Have you ever been snubbed for something you've been reading or for reading in general?
Tror inte det, möjligtvis att folk inte förstår hur man kan läsa så mycket.
1. Adaptation Snob: Do you always read the book before you see the movie?
Oftast så läser jag boken eller bokserien först. Det är också en av anledningarna till att jag ännu vare sig sett Outlander eller Game of Thrones. Visst finns det vissa filmer och böcker där jag har missat och sett filmatiseringen först. 2. Format Snob: if you had to choose only one format for the rest of your life - print, electronic, or audio - which would it be?
Jag föredrar fysiska böcker, så detta var ett lätt väl. 3. Ship Snob: would you date or marry a non-reader?
Ingen aning! Men klart det skulle vara trevligt om den personen åtminstone läste lite grann. Sedan tycker jag livet skulle vara så fattigt om man inte läste. 4. Genre Snob: You have to ditch one genre and never read it again, which would it be?
Jag läser ju relativt blandat, men den genre som skulle vara lättast att inte läsa igen är nog så kallade självhjälpsböcker och liknande. 5. Uber Genre Snob: You only read one genre for the rest of your life, which would it be?
Detta var en jobbigare fråga! Skulle kunna välja lite olika här. Jag har inget emot deckare/kriminalromaner men tror man skulle bli lite less i längden. Kanske att man skulle välja fantasy som ändå har större variation och olika världar. 6. Community Snob: Which genre do you think receives the most snobbery from the bookish community? Nu tolkar jag denna fråga som en genre som brukar ses ned på. Mitt första svar här blir romance, det finns faktiskt välskriven sådan. Till viss del skulle jag även vilja säga barn-ungdomsböcker och YA för det finns böcker som tillhör den kategorin och som ALLA skulle ha nytta av att läsa, även vuxna.
7. Snobbery Recipient: Have you ever been snubbed for something you've been reading or for reading in general?
Tror inte det, möjligtvis att folk inte förstår hur man kan läsa så mycket.
6 juli 2019
Stad av glas
Titel: Stad av glas
Originalets titel: City of Glass (2009)
Författare: Cassandra Clare
Översättare: Jan Risheden
Serie: The Mortal Instruments #3
Antal sidor: 585
Utgivningsår: 2014
Förlag: Bonnier Carlsén
Utläst: 15/6
Handling
Clary kämpar för att rädda sin mammas liv, men för att få hjälp måste hon åka till Glasstaden, Skuggjägarnas stad i hemlandet Idris. Men att ta sig in oinbjuden i staden är förbjudet enligt Lagen, och att bryta mot den kan straffas med döden.
Kärlek är en dödlig synd och gamla hemligheter kan visa sig vara livsfarliga, när Clary och Jace tillsammans står upp mot Valentine, den ondskefulle före detta skuggjägaren som också är deras pappa!
Tankar om titel och omslag
Jag gillar att omslagen har olika karaktärer från bokserien och att man även ser New Yorks skyline. Jag gillar ju när titlarna i en serie följer ett mönster, men jag blandar alltid ihop titlarna och i vilken ordning de kommer.
Mina tankar om boken
Den här gången dröjde det i alla fall inte ett år mellan att jag fortsatte läsa serien. Förra boken lästes i oktober och jag kommer hyfsat ihåg vad som hände.
När det gäller Clares böcker har jag stundtals svårt att veta vilken ordning de ska läsas. Enligt författarens hemsida rekommenderas att först läsa de tre första i denna serie för att därefter läsa en annan serie och senare läsa de tre sista delarna i The mortal instruments-serien. Det kan blir förvirrande med andra ord.
Denna del är inte lika spännande som de två första, men man får en större inblick i skuggjägar-världen och deras egen stad. Dessutom får man även följa Simon en hel del och han är något av en favorit tillsammans med Magnus Bane. Vi får även veta mer om Clare och Jace och deras relation till varandra, slutet var inte så överraskande ändå.
Jag gillar den värld som Clare bygger upp, den är väldigt detaljrik och jag gillar denna typ av urban fantasy där vi både befinner oss i den vanliga världen och i en magisk värld. Stad av glas känns både som en avslutning och början på samma gång.
Gemensamt för alla böcker av Clare jag läst hittills är att de är väldigt spännande och har ett högt tempo. Det är också det jag tycker om med hennes böcker, de är så underhållande att läsa och går trots sin storlek ändå ganska fort att läsa, trots långa kapitel.
Helst av allt vill jag läsa klart denna serie, men jag kommer nog läste hennes andra serie emellan att jag läser denna.
3 bra saker med boken: spännande, lättläst och intressant värld
Betyg: 3/5
Tidigare läst av denna författare
Stad av skuggor
Stad av aska
Originalets titel: City of Glass (2009)
Författare: Cassandra Clare
Översättare: Jan Risheden
Serie: The Mortal Instruments #3
Antal sidor: 585
Utgivningsår: 2014
Förlag: Bonnier Carlsén
Utläst: 15/6
Handling
Clary kämpar för att rädda sin mammas liv, men för att få hjälp måste hon åka till Glasstaden, Skuggjägarnas stad i hemlandet Idris. Men att ta sig in oinbjuden i staden är förbjudet enligt Lagen, och att bryta mot den kan straffas med döden.
Kärlek är en dödlig synd och gamla hemligheter kan visa sig vara livsfarliga, när Clary och Jace tillsammans står upp mot Valentine, den ondskefulle före detta skuggjägaren som också är deras pappa!
Tankar om titel och omslag
Jag gillar att omslagen har olika karaktärer från bokserien och att man även ser New Yorks skyline. Jag gillar ju när titlarna i en serie följer ett mönster, men jag blandar alltid ihop titlarna och i vilken ordning de kommer.
Mina tankar om boken
Den här gången dröjde det i alla fall inte ett år mellan att jag fortsatte läsa serien. Förra boken lästes i oktober och jag kommer hyfsat ihåg vad som hände.
När det gäller Clares böcker har jag stundtals svårt att veta vilken ordning de ska läsas. Enligt författarens hemsida rekommenderas att först läsa de tre första i denna serie för att därefter läsa en annan serie och senare läsa de tre sista delarna i The mortal instruments-serien. Det kan blir förvirrande med andra ord.
Denna del är inte lika spännande som de två första, men man får en större inblick i skuggjägar-världen och deras egen stad. Dessutom får man även följa Simon en hel del och han är något av en favorit tillsammans med Magnus Bane. Vi får även veta mer om Clare och Jace och deras relation till varandra, slutet var inte så överraskande ändå.
Jag gillar den värld som Clare bygger upp, den är väldigt detaljrik och jag gillar denna typ av urban fantasy där vi både befinner oss i den vanliga världen och i en magisk värld. Stad av glas känns både som en avslutning och början på samma gång.
Gemensamt för alla böcker av Clare jag läst hittills är att de är väldigt spännande och har ett högt tempo. Det är också det jag tycker om med hennes böcker, de är så underhållande att läsa och går trots sin storlek ändå ganska fort att läsa, trots långa kapitel.
Helst av allt vill jag läsa klart denna serie, men jag kommer nog läste hennes andra serie emellan att jag läser denna.
3 bra saker med boken: spännande, lättläst och intressant värld
Betyg: 3/5
Tidigare läst av denna författare
Stad av skuggor
Stad av aska
4 juli 2019
Tv-serie: AP Bio säsong 2
Handling
When Harvard philosophy scholar Jack Griffin finds himself teaching high school in Toledo, he tosses the syllabus and recruits his students to help mentally break his dream-job-stealing nemesis.
Den andra säsongen har 13 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Glenn Howerton, Patton Oswalt och Aparna Brielle.
Jag såg klart säsongen 14 juni.
Mina tankar
Seriens första säsong var för mig något av en besvikelse då den inte riktigt motsvarade mina förväntningar. Jag hade betydligt lägre sådana inför denna säsong och jag är inte alls lika besviken. Däremot kan jag förstå att den blev nedlagd, men överlagt tyckte jag att den andra säsongen var bättre.
För min del gillade jag mer när avsnitten inte bara fokuserar på Jack, utan även på den andra lärarna och eleverna. Flera av avsnitten handlar mer om eleverna vilket jag gillar. Bitvis blir det ganska absurd humor, men det funkar på något sätt. Ett av de bättre avsnitten involverar en talangjakt och ett musikalnummer.
Det finns inte så mycket mer att säga, det är ingen serie som kommer lämna något bestående intryck men den var ändå trivsam och underhållande att se.
AP Bio säsong 1
When Harvard philosophy scholar Jack Griffin finds himself teaching high school in Toledo, he tosses the syllabus and recruits his students to help mentally break his dream-job-stealing nemesis.
Den andra säsongen har 13 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Glenn Howerton, Patton Oswalt och Aparna Brielle.
Jag såg klart säsongen 14 juni.
Mina tankar
Seriens första säsong var för mig något av en besvikelse då den inte riktigt motsvarade mina förväntningar. Jag hade betydligt lägre sådana inför denna säsong och jag är inte alls lika besviken. Däremot kan jag förstå att den blev nedlagd, men överlagt tyckte jag att den andra säsongen var bättre.
För min del gillade jag mer när avsnitten inte bara fokuserar på Jack, utan även på den andra lärarna och eleverna. Flera av avsnitten handlar mer om eleverna vilket jag gillar. Bitvis blir det ganska absurd humor, men det funkar på något sätt. Ett av de bättre avsnitten involverar en talangjakt och ett musikalnummer.
Det finns inte så mycket mer att säga, det är ingen serie som kommer lämna något bestående intryck men den var ändå trivsam och underhållande att se.
AP Bio säsong 1
3 juli 2019
Månadsutvärdering juni 2018
Lästa böcker i juni:
1. Med ont fördrivas - Anna Tell
2. The Poppy War - R.F. Kuang
3. De fördärvade - Karin Slaughter
4. Stad av glas - Cassandra Clare
5. PS Jag gillar dig fortfarande - Jenny Han
6. I djupt vatten - Paula Hawkins
7. Uppstigningens brunn del 1 - Brandon Sanderson
Manliga författare: 1
Kvinnliga författare: 6
Amerikanska författare: 5
Engelska författare: 1
Svenska författare: 1
Antal lästa sidor: 3056
Medelbetyg: 3,7
Snyggast omslag: PS jag gillar dig fortfarande
Månadens bästa bok: De fördärvade
Månadens mest spännande: Uppstigningens brunn del 1
Månadens överraskning: -
Månadens besvikelse: The Poppy War
Kommentar
En ganska bra läsmånad ändå, framförallt har böckerna i varit riktigt bra. Flera av dem var dessutom relativt tjocka. Blev en bra blandning mellan olika genre också.
Hoppas att juli blir en minst lika bra månad.
Om månadens bästa: Riktigt intressant och spännande
Om månadens mest spännande: Politik och intriger kan vara ganska spännande
Om månadens besvikelse: Hade nog för höga förväntningar på denna, absolut ingen dålig bok.
Filmer och Tv-serier:
The Americans S6E1 - S6E3
AP Bio S2E12 - S2E13 (serieavslutning)
Barnmorskan i East End S8E8 (säsongsavslutning)
En enkel resa till Korfu S3E1 - S3E5
Follow the Money S3E1 - S3E4
Once Upon a Time S2E1 - S2E4
Orphan Black S2E1 - S2E4
Snövit och de sju dvärgarna
Störst av allt S1E1 - S1E4
Månadens bästa: Orphan Black
Månadens mest spännande: Orphan Black
Månadens överraskning: -
Månadens besvikelse: AP Bio
Kommentar
Har blivit en del serier denna månad också, fick även avsluta en serie (dock gav den inget bestående intryck). Började även se den sista säsongen av The Americans, ska bli intressant att se hur det hela slutar. Började också se Follow the money på svt, den har en ganska lång startsträcka men kan nog bli riktigt bra till slut. Började också se Störst av allt, bättre än vad jag trodde.
Lite kul också att jag såg en klassisk tecknad film från Disney, har aldrig sett hela filmen tidigare.
I juli kommer det nog bli lite fler Disneyfilmer och kanske även några andra filmer.
Om månadens bästa: Så välgjord och imponerad av skådespelarna.
Om månadens mest spännande: Det är full fart hela tiden, vet aldrig vad som ska hända.
Om månadens besvikelse: Serien har haft potential, men har haft svårt att leva upp till den.
1. Med ont fördrivas - Anna Tell
2. The Poppy War - R.F. Kuang
3. De fördärvade - Karin Slaughter
4. Stad av glas - Cassandra Clare
5. PS Jag gillar dig fortfarande - Jenny Han
6. I djupt vatten - Paula Hawkins
7. Uppstigningens brunn del 1 - Brandon Sanderson
Manliga författare: 1
Kvinnliga författare: 6
Amerikanska författare: 5
Engelska författare: 1
Svenska författare: 1
Antal lästa sidor: 3056
Medelbetyg: 3,7
Snyggast omslag: PS jag gillar dig fortfarande
Månadens bästa bok: De fördärvade
Månadens mest spännande: Uppstigningens brunn del 1
Månadens överraskning: -
Månadens besvikelse: The Poppy War
Kommentar
En ganska bra läsmånad ändå, framförallt har böckerna i varit riktigt bra. Flera av dem var dessutom relativt tjocka. Blev en bra blandning mellan olika genre också.
Hoppas att juli blir en minst lika bra månad.
Om månadens bästa: Riktigt intressant och spännande
Om månadens mest spännande: Politik och intriger kan vara ganska spännande
Om månadens besvikelse: Hade nog för höga förväntningar på denna, absolut ingen dålig bok.
Filmer och Tv-serier:
The Americans S6E1 - S6E3
AP Bio S2E12 - S2E13 (serieavslutning)
Barnmorskan i East End S8E8 (säsongsavslutning)
En enkel resa till Korfu S3E1 - S3E5
Follow the Money S3E1 - S3E4
Once Upon a Time S2E1 - S2E4
Orphan Black S2E1 - S2E4
Snövit och de sju dvärgarna
Störst av allt S1E1 - S1E4
Månadens bästa: Orphan Black
Månadens mest spännande: Orphan Black
Månadens överraskning: -
Månadens besvikelse: AP Bio
Kommentar
Har blivit en del serier denna månad också, fick även avsluta en serie (dock gav den inget bestående intryck). Började även se den sista säsongen av The Americans, ska bli intressant att se hur det hela slutar. Började också se Follow the money på svt, den har en ganska lång startsträcka men kan nog bli riktigt bra till slut. Började också se Störst av allt, bättre än vad jag trodde.
Lite kul också att jag såg en klassisk tecknad film från Disney, har aldrig sett hela filmen tidigare.
I juli kommer det nog bli lite fler Disneyfilmer och kanske även några andra filmer.
Om månadens bästa: Så välgjord och imponerad av skådespelarna.
Om månadens mest spännande: Det är full fart hela tiden, vet aldrig vad som ska hända.
Om månadens besvikelse: Serien har haft potential, men har haft svårt att leva upp till den.
2 juli 2019
Min bokresa #46 - Mid Year Check In Tag
Jag hade tänkt göra denna tagg som ingår i Camillas bokresa tidigare, men hade helt enkelt inte möjlighet förrän nu.
1. Hur många böcker har du läst hittills i år?
Såhär långt har jag läst 37 böcker i år och för tillfället håller jag på med tre stycken. Ändå ganska bra, med tanke på studier och annat.
2. Vad har varit din favoritbok under året?
Jag har läst många riktigt bra böcker, men betygsmässigt är det Scythe av Neal Shusterman som varit bäst. En hel del har varit i närheten, men saknat det lilla extra.
3. Vilken bok har gjort dig mest besviken under året?
Har egentligen läst många bra böcker, men en bok som jag blev besviken på var Blackmoore av Julianne Donaldson.
4. Vilken genre har du läst mest av i år?
Skulle gissa på fantasy och young adult, men försöker läsa ganska blandat.
5. Namnge en ny favoritförfattare du har upptäckt i år.
Karin Slaughter ligger högt upp på den listan, läste min första bok av henne i vår och den gav mersmak. Även Jenny Han finns med på listan.
6. Vilken bok har överraskat dig mest i år?
Har blivit positivit överraskad av så många böcker, så det är svårt att bara välja en. Men en av dem är definitivt Tredje principen av Anna Jakobsson Lund.
7. Vilken bokrelease ser du mest fram emot i år?
Jag har så dålig koll på böcker som kommer, men jag ser fram emot Simona Ahrnstedts nya som kommer i höst. Sedan hoppas jag också att den avslutande delen i Stephanie Garbers Caraval-serie kommer på svenska snart.
8. Vad är nästa stora prioritet för din kommande läsning?
The Hate U Give av Angie Thomas står högt på listan över böcker jag vill läsa snarast. Rent allmänt har jag väldigt stor läslust just nu och det känns som jag vill läsa allt på en gång.
9. Vad har varit ditt största bokliga minne?
Hmm, tycker detta var en svår fråga. Men jag måste nog svara som Camilla, det vill säga de böcker vi läser tillsammans. Har upptäckt flera nya författare och läst andra typer av böcker än vad jag annars brukar göra när vi dessutom försöker läsa böcker från olika länder.
1. Hur många böcker har du läst hittills i år?
Såhär långt har jag läst 37 böcker i år och för tillfället håller jag på med tre stycken. Ändå ganska bra, med tanke på studier och annat.
2. Vad har varit din favoritbok under året?
Jag har läst många riktigt bra böcker, men betygsmässigt är det Scythe av Neal Shusterman som varit bäst. En hel del har varit i närheten, men saknat det lilla extra.
3. Vilken bok har gjort dig mest besviken under året?
Har egentligen läst många bra böcker, men en bok som jag blev besviken på var Blackmoore av Julianne Donaldson.
4. Vilken genre har du läst mest av i år?
Skulle gissa på fantasy och young adult, men försöker läsa ganska blandat.
5. Namnge en ny favoritförfattare du har upptäckt i år.
Karin Slaughter ligger högt upp på den listan, läste min första bok av henne i vår och den gav mersmak. Även Jenny Han finns med på listan.
6. Vilken bok har överraskat dig mest i år?
Har blivit positivit överraskad av så många böcker, så det är svårt att bara välja en. Men en av dem är definitivt Tredje principen av Anna Jakobsson Lund.
7. Vilken bokrelease ser du mest fram emot i år?
Jag har så dålig koll på böcker som kommer, men jag ser fram emot Simona Ahrnstedts nya som kommer i höst. Sedan hoppas jag också att den avslutande delen i Stephanie Garbers Caraval-serie kommer på svenska snart.
8. Vad är nästa stora prioritet för din kommande läsning?
The Hate U Give av Angie Thomas står högt på listan över böcker jag vill läsa snarast. Rent allmänt har jag väldigt stor läslust just nu och det känns som jag vill läsa allt på en gång.
9. Vad har varit ditt största bokliga minne?
Hmm, tycker detta var en svår fråga. Men jag måste nog svara som Camilla, det vill säga de böcker vi läser tillsammans. Har upptäckt flera nya författare och läst andra typer av böcker än vad jag annars brukar göra när vi dessutom försöker läsa böcker från olika länder.
1 juli 2019
Veckoplanering v.27
Läsningen under förra veckan gick sådär, men kunde i alla fall läsa ut en bok. Vet inte riktigt hur veckan kommer se ut, några lugna dagar och se några intensiva dagar.
Tillsammans med Camilla ska jag börja läsa En katts resedagbok av Hiro Arikawa, främst är det nog titeln som lockar mig. Har ingen större aning om vad den handlar om egentligen så det ska bli spännande. Då den inte är så lång kommer vi nog också hinna börja med en till bok och det är bok 2 i Uppstigningens brunn av Brandon Sanderson. Den förra slutade väldigt frustrerande så det ska bli skönt att få läsa andra delen med en gång.
För min egen del läser jag fortfarande Elly Griffiths En kvinna i blått. Siktar på att läsa ut den under veckan, den är så mysig så för min del gör det inte så mycket om den tar lite extra tid att läsa.
På tur efter den är det dags för en helt annan genre, Inte för nära av Colleen Oakley som jag nämnde i förra veckans planering.
Utöver detta håller jag ju även på med Kungarnas krig av George R R Martin, brukar försöka läsa några sidor varje dag, men har inte hunnit läsa så mycket ur den. Hoppas jag ska kunna läsa en del i veckan, det är en bok som jag känner att jag vill ha tid för att läsa.