13 juli 2019

I djupt vatten

Titel: I djupt vatten
Originalets titel: Into the Water (2017)
Författare: Paula Hawkins
Översättare: Jimmy Hofsö, Hanna Svensson
Serie: -
Antal sidor: 430 
Utgivningsår: 2017
Förlag: Massolit
Utläst: 23/6

Handling
I en liten idyllisk by i norra England påträffas en ensamstående mamma död i den vackra flod som flyter genom byn. Tidigare på sommaren har en tonårsflicka hittats drunknad på samma plats. Att någon av dem skulle ha tagit sitt liv är osannolikt, men flodens historia är full av tragiska händelser.

Jules Abbott hade lovat sig själv att aldrig återvända. Men efter systerns död måste någon ta hand om hennes tonårsdotter. Motvilligt flyttar Jules in i sitt barndomshem och sakta öppnas dörren till ett förflutet hon under många år gjort allt för att förtränga.

Jules är bara en av de personer som förbryllar kriminalinspektör Erin Morgan. I byn finns fler som hade en speciell relation till de två döda, men de verkar alla undanhålla något.


Tankar om titel och omslag
Tycker inte att det är något speciellt med vare sig omslag eller titel, föredrar originaltiteln. Gillar vattnet på omslaget.

Mina tankar om boken
Jag gillade verkligen Hawkins debut, men av någon anledning har det dröjt ganska länge innan jag läste hennes andra bok. Jag har också varit lite tveksam inför I djupt vatten då jag i början såg ganska många recensioner som inte var jättepositiva.

I efterhand kan jag inte förstå att jag väntade så länge med att läsa boken. Det är ingen ny Kvinnan på tåget, detta är en helt annorlunda bok så de är inte riktigt jämförbara. Jag tycker berättarstilen är bättre i den här, även om det är ganska många karaktärer att hålla koll på och deras inbördes relation. Att kapitlen dessutom är väldigt korta gjorde det lite svårt i början.

Jag gillar framförallt den miljö som boken utspelar sig i, en mindre samhälle med många olika karaktärer och där floden och vattnet ständigt finns närvarande. För mig är det en miljö som man kan känna igen sig i och hur folk reagerar när människor drabbas av tragedier.

Jag skulle inte i första hand beskriva denna som en kriminalroman eller thriller. Fokus ligger väldigt mycket på relationerna och hur människorna hanterar skuld, ånger och sorg. Mordgåtan hamnar väldigt mycket i skymundan, men för min del gör det inget. Det finns en sorts krypande spänning och mystik i vad som hände kvinnorna och vem som egentligen är skyldig.

Jag gillar att man får följa flera olika karaktärer i samhället, den kanske mest intressanta är Jules som dels tvingas hantera saknaden efter sin syster och hur hon ska handskas med sin systerdotter. För läsaren är även Erin Morgan en intressant karaktär, hon kommer inte från samhället och på så vis får man en utomståendes syn på berättelsen.

I djupt vatten var betydligt bättre än vad jag hade förväntat mig, och det är en helt annan kriminalhistoria vi får i denna jämfört med Hawkins debut.

3 bra saker med boken: får följa olika karaktärer, krypande spänning och intressant miljö.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Kvinnan på tåget

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...