27 oktober 2018

Stad av aska

Titel: Stad av aska
Originalets titel: City of Ashes (2008)
Författare: Cassandra Clare
Översättare: Jan Risheden
Serie: The Mortal Instruments #2
Antal sidor: 490
Utgivningsår: 2013
Förlag: Bonnier Carlsen
Utläst: 14/10

Handling
Clary Fray önskar att livet bara kunde återgå till det normala. Men vad är normalt när du är en demondräpande skuggjägare, vars mamma ligger medvetslös i en magipåverkad koma och du plötsligt kan se varulvar, vampyrer och älvor på gatorna?

Clary försöker dra sig undan från skuggvärlden för att kunna hänga mer med Simon (är han kanske mer än en vän?), men Jace tänker inte släppa henne så lätt. Och den enda chansen Clary har att hjälpa sin mamma är om hon söker upp Valentine, den ondskefulle skuggjägaren som mördat hennes morföräldrar – och dessutom är hennes pappa.


Tankar om titel och omslag

Jag gillar att omslagen är enhetliga och att titlarna har ett tema. Gillar silhuetten av New York på omslaget.

Mina tankar om boken
Enligt min blogg är det över fem år sedan jag läste första delen, som jag tyckte om väldigt mycket. Av någon anledning läste jag aldrig vidare i serien, förrän nu. Kan väl säga att det finns vissa nackdelar med att lägga en serie på is så länge, men jag kom ihåg förvånansvärt mycket från första delen och jag fräschade upp minnet med att läsa en sammanfattning på internet också.

Man kastas verkligen i i handlingen, det är full fart framåt som gäller och jag gillar det. Ju mer jag läste kom jag också bättre ihåg första boken. Stad av aska är lättläst och underhållande och jag gillar den humor och värme som ändå finns mellan karaktärerna. Kapitlen är kanske i längsta laget, men att den är så spännande och lätt att plöja väger upp.

Karaktärerna genomgår en viss utveckling i denna bok, även om jag kan bli lite less på att det alltid ska vara triangeldraman. Man får också större förståelse för Valentine och vad som driver honom. Jag har svårt att välja ut favoritkaraktärer, jag tycker om så många, och flera av dem ställs inför utmaningar. Några av favoriterna förutom Clary är Magnus Bane, Simon och Luke.

Jag vill försöka att undvika spoilers, fast jag antar att många redan har läst böckerna vid det här laget. Jag hade läst någonstans vad som skulle hända med Simon, men jag blev lite förvånad över att det hände redan i denna bok.

Det är ett väldigt driv i Stad av aska och det är svårt att släppa den ifrån sig under läsningen, så den gick fort att läsa. Boken är kanske inget litterärt mästerverk, men den är otroligt underhållande och det är inte att förakta.

Det är en intressant och magisk värld som Cassandra Clare bygger upp och jag ser fram emot att fortsätta läsa om den. Inte minst med tanke på hur denna bok slutar. Förhoppningsvis dröjer det inte fem år innan jag läser nästa del.

3 bra saker med boken: karaktärerna, spännande, världen

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Stad av skuggor

Här kan ni läsa en smakbit ur boken.

Andra som bloggat om boken är Tusen sidor, Zellys bokhylla och IHeartFantasy.

2 kommentarer:

  1. Åh, den här serien borde jag också fortsätta med. Läste bara första boken inför filmen men sen rann det ut i sanden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så lätt hänt när det gäller serier

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...