27 juli 2019

Uppstigningens brunn (del 1 & 2)


Titel: Uppstigningens brunn
Originalets titel: Mistborn: The Whell of Ascension (2007)
Författare: Brandon Sanderson
Översättare: Lottie Eriksson
Serie: Mistborn #2
Antal sidor: 392 & 512
Utgivningsår: 2016
Förlag: Modernista
Utläst: 14/7

Handling
De gjorde det omöjliga: de lyckades övervinna den gudalika varelse vars brutala regim hade pågått i tusen år. Nu måste Vin ? tjejen från gatugänget som blivit landets mäktigaste dimfödde ? och Elend Venture, den idealistiske unge adelsmannen som är förälskad i henne, bygga upp ett nytt fungerande samhälle i askan efter imperiet.

De har knappt hunnit börja då tre separata arméer går till anfall. När belägringen intensifieras tycks en uråldrig legend erbjuda en glimt av hopp. Men även om den existerar, så är det ingen som vet hur man hittar Uppstigningens brunn, eller vilken sorts kraft den består en med.

Dödandet av Överstehärskaren visar sig ha varit den lättare delen. Att överleva i svallvågorna efter hans fall kommer att bli den verkliga utmaningen?


Tankar om titel och omslag
Har inget att anmärka på titeln, dock har jag lite svårt att förstå varför den svenska översättningen delades upp på två böcker. Omslagen är stilrena och jag gillar att de har olika färger.

Mina tankar om boken
Jag blev oerhört positivt överraskad av den första delen när jag läste den förra hösten. Har längtat efter att få fortsätta läsningen. Med det sagt så var också mina förväntningar väldigt höga, men som tur var blev jag inte besviken.

Jag har svårt att förstå varför den svenska översättningen delades upp på två böcker då det är en och samma bok egentligen.

För det första älskar jag att det i början av båda böckerna finns en sammanfattning över vad som hänt tidigare. Det gjorde att det gick väldigt fort att komma in i boken och trots att båda böckerna ändå är ganska tjocka så går de fort att läsa.

Brandon Sanderson har verkligen skapat en helt fantastisk värld. Beskrivningarna av hur världen och magisystemet funkar känns aldrig krångliga och man hänger med hela tiden. I denna bok får vi också veta ännu mer om bakgrunden till Överstehärskaren samtidigt som ett nytt samhälle håller på att ta form.

Jag är lite förundrad över att denna bok som ändå beskrivs som fantasy innehåller så mycket politik och intriger. Jag gillar att läsa om det, men jag är nästan förvånad över att jag gillar det så pass mycket som jag gör.

En anledning till att jag tycker så bra om boken är karaktärerna. En av mina favoriter är nog Sazed som kanske är mer lugn och betänksam än många av de övriga karaktärerna. Han bidrar med ett annat perspektiv. Vin är ju ändå bokens stjärna, men bitvis tycker jag det blir lite långrandigt att läsa om hur hon är den allra bästa och hur hon alltid tvivlar på sig själv. Dock känns det trovärdigt.

Mycket av boken handlar om krig och politik, men det finns även inslag av mer action. Blandningen gör detta till en nästintill perfekt bok.

Överlag tycker jag att den andra boken/delen är mer spännande, men det är ju ändå en och samma bok.

Jag är helt golvad av dessa böcker och jag ser fram emot att läsa mer av Sanderson! Problemet är bara att endast de två första böckerna är översatta, men får fortsätta på engelska.

Detta är verkligen ett måste för fantasyälskare! Och alla andra!

3 bra saker med boken: karaktärer, fantastisk värld och handling

Betyg: 5/5

Tidigare läst av denna författare
Sista riket

2 kommentarer:

  1. Det är det som gör att den räknas till high fantasy att det är så mycket poiitik och krigsscener.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite otippat att det kan vara så spännande

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...