31 oktober 2019

Film: Bambi

Handling
It's spring, and all the animals of the forest are excited by the forest's latest birth, a buck fawn his mother has named Bambi. The animals are more excited than usual as Bambi's lineage means he will inherent the title of prince of the forest. Along with his mother, Bambi navigates through life with the help of his similarly aged friends, Thumper, a rabbit kit who needs to be continually reminded by his mother of all the lessons his father has taught him about how to live as a rabbit properly, and Flower, a skunk kit who likes his name. As different animals, they have their own issues and challenges which may not translate to the others. Being similarly aged, Bambi, Thumper and Flower may have to experience the uncharted phases of their lives without the knowledge or wisdom unless gleaned from those who have gone through them before. Bambi has to learn early that the lives of deer and of many of the other forest animals are not without their inherent dangers, for deer especially in the beautiful albeit exposed meadow. Bambi will also find that his ascension to prince of the forest is not a guarantee as other buck deer and situations may threaten that ascension.

Filmen är 70 minuter lång och regisserad av David Hand. Rösterna görs av bland annat Hardie Albright och Sam Edwards. Filmen hade urpremiär 13 augusti 1942.

Jag såg filmen 5 oktober.

Mina tankar
Jag har aldrig sett Bambi tidigare, men upptäckte att jag kände igen Bambi på hal is om jag säger så.

Det är en väldigt vacker film, tycker skogen är väldigt fint tecknad.  För att vara en tecknad skog så känns den väldigt levande. Sedan är djuren också väldigt söta.

Jag tycker däremot inte att Bambi är lika medryckande och berörande som några av Disney-filmerna jag sett tidigare. Kan inte heller påstå att jag vet vad det beror på heller.

Tycker Bambi är hemskt söt som liten, sen är det riktigt underhållande att se hans djurvänner.

Jag tycker det är kul att man får se Bambi ur djurens perspektiv. Människan tecknas som ett ont monster, som både jagar djuren och förstör naturen.


30 oktober 2019

November TBR

Tänkte jag skulle presentera något av vad jag hoppas få läst under november. I början av denna månad avslutas anatomikursen och vi ska börja med nästa kurs. Brukar alltid vara rätt intensivt i början.

Jag har val ut några deckare, måste vara inne i en sådan period nu. Först en bok av Elly Griffiths, Dolt i mörker som är den 9:e boken om Ruth Galloway. Tycker dessa böcker är perfekta mysdeckare.

Sedan tänker jag även försöka läsa Tjockare än vatten av Carin Gerhardsen som är näst sista boken om Hammarbypoliserna. En serie som jag har tänkt avsluta för väldigt länge sedan egentligen, men som inte blivit av.

Jag vill också läsa klassikern Du sköna nya värld av Aldous Huxley. En klassiker som jag inte vet så mycket om, men handlingen låter intressant i alla fall.

För att motverka allt mörker har jag också tänkt läsa en feelgood, nämligen Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck. Fick denna som recensionsexemplar och skäms över att jag ännu inte läst den.

En sista bok jag hoppas att jag hinner med under november är Jag kommer hem till jul av Joanna Bolouri. Vet inte hur mycket "jul-lit" det kommer bli år, men tänker försöka klämma in någon i alla fall. Väldigt mysig titel i alla fall.

29 oktober 2019

En bok - olika omslag

Vi säger nog alla att vi aldrig dömer en bok utifrån omslaget. Men är det verkligen sant?

En bok som har ett tilltalande omslag och som passar innehållet kan i mina ögon verkligen förhöja en läsupplevelse.

Den här gången tänkte jag att vi skulle fokusera på en svensk bok av en högaktuell författare. Nämligen 1793 av Niklas Natt och Dag.

Blogger samarbetar inte riktigt med mig, och jag lyckas inte få bilderna i den ordning som jag vill. 

Engelskt omslag
Estniskt omslag
Finskt omslag
Grekiskt omslag

Svenska omslaget




Tycker det är intressant hur pass lika en del av omslagen är, medan en dels alls inte är det. Det som kanske sticker ut mest är det engelska omslaget, men det är snyggt gjort med vargen i silhuett och en bild av Stockholm. Det är mindre tydligt att The Wolf and the Watchman är en historisk roman. 

De övriga omslagen visar väldigt tydligt att det är en historisk bok. Tycker att både det estniska och finska omslaget har en liten gammaldags stil och påminner en del om det svenska. 

Det grekiska omslaget sticker ut en del, framförallt när det gäller allt det röda (som väl ska föreställa blod?). Jag gillar typsnittet på omslaget.

Jag tycker det är intressant hur olika omslagen är, men det som nog fångar mig mest är nog det engelska, tycker det är mer stilrent på något sätt. 


Vad tycker ni om omslagen?

28 oktober 2019

Veckoplanering v. 44

Den här veckan hoppas jag att jag ska kunna läsa en del, då det inte blev så mycket läst under veckan som var. Nu är vi också inne på sista veckan av kursen och repetition inför sluttentan så kommer nog ha att göra.

Tillsammans med Camilla läser jag 1794 av Niklas Natt och Dag och den kommer nog bli utläst i början av veckan. Tycker denna bok är bättre än debuten, är mer intresserad av personerna och de händelser som vi får läsa om.

Efter det kommer vi nog börja med Frukta mig av Tahereh Mafi som är fortsättningen på hennes trilogi om Juliette. Ska bli intressant att läsa fortsättningen, för serien kändes ju ändå ganska avslutad tidigare.

För egen del fortsätter jag med Hägring 38 av Kjell Westö och efter det kommer jag påbörja Annars skjuter jägaren mig av Nele Neuhaus.

27 oktober 2019

Min bokresa #61 - The End of the Year Booktag

Såhär på söndagskvällen tänkte jag passa på att svara på bokresan som Camilla håller i. Den här veckan är det en tag som handlar om läsning och böcker i slutet av året.

Are there any books that you started this year that you need to finish?
Nu läser jag inte så många böcker med en gång och spontant känner jag att de böcker jag inte hinner med under det här året finns kvar till ett senare tillfälle. 

Do you have an autumnal book to transition into the end of the year?
Nej, det kan jag inte påstå. Läser det jag känner mig sugen på. Dock brukar jag försöka att närmare julen läsa böcker med lite juligt tema.
Is there a new release you're still waiting for?
Jag brukar inte hålla så mycket koll på kommande böcker, men Camilla Grebes nya kommer i november om jag inte misstar mig.
What are three books you want to read before the end of the year?
Finns så många böcker jag vill läsa, men en bok jag vill läsa är Enda vägen av Anna Jakobsson Lund. Sen vill jag också hinna läsa Tjockare än vatten av Carin Gerhardsen och till sist I hemlighet begravd av Viveca Sten.
Is there a book you think could still shock you and become your favourite book of the year?
Känns tveksamt, har inte läst så många böcker som fått högsta betyg.
Have you already started making reading plans for 2020?
Nej, försöker att inte göra så mycket läsplaner i förväg längre. Nästa år har vi dessutom en ganska lång praktik så vill inte lägga alltför mycket stress och press på mig själv.

26 oktober 2019

Stum sitter guden

Titel: Stum sitter guden
Originalets titel: -
Författare: Anna Jansson
Översättare: -
Serie: Maria Wern #1
Antal sidor: 224
Utgivningsår: 2004
Förlag: Norstedts pocket
Utläst: 6/10

Handling
Mannen hängde stelt med en rännsnara runt halsen. Skjortan var söndersliten, buken genomstungen med ett grovt spjut. Oförskämda vita flingor landade i mannens hår. Kanske naturens eget sätt att dölja det inträffade - ett midvinterblot.Polisassistent Maria Wern och hennes kolleger står handfallna inför den bestialitet de möter. Ett liknande mord inträffade i Uppsala nio år tidigare. Mördaren hade den gången omkommit i en bilbrand. Kan det trots allt finnas något samband?

Tack vare Marias kamp och envishet tonar bilden av en mördare fram - en människa sviken och förnedrad till den punkt där verkligheten ger plats för vansinnet. Men det blir en kamp där Maria är nära att mista allt som betyder något för henne.


Tankar om titel och omslag
Jag gillar omslaget på något vis, speciellt de blå tonerna. Dock känns omslaget ganska så brutalt. Titeln har jag inget att säga om.

Mina tankar om boken
Jag vet att jag har läst Inte ens det förflutna av Anna Jansson tidigare, men det är då så länge sedan att jag glömt bort vad den riktigt handlade om. Sen så går ju Maria Wern både nu och då på tv och jag har sett lite av filmatiseringarna här och var.

Stum sitter guden var inte alls som jag hade förväntat mig. Jag hade fått för mig att alla böckerna utspelade sig på Gotland, men denna utspelar sig ju någon helt annanstans. Under läsningens gång ser jag ju såklart skådespelarna framför mig när jag läser, men det gör mig inte så mycket.

Jag hade lite problem med språket i denna, en del bitar känns väldigt korthuggna. Och så finns det andra delar där det hela känns som en enda föreläsning och det bara blir en massa uppradande av olika fakta.

Däremot gillade jag att boken tog avstamp i den nordiska mytologin, det tyckte jag var spännande.

Jag tyckte att den var lite seg i början, men mot slutet blev den ganska så spännande. Det är ok som underhållning och detta är ju bara första boken.

3 bra saker med boken: spännande, nordisk folktro och underhållande

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

25 oktober 2019

Film: Dumbo (1941)

Handling
The stork delivers a baby elephant to Mrs. Jumbo, veteran of the circus, but the newborn is ridiculed because of his truly enormous ears and dubbed "Dumbo". After being separated from his mother, Dumbo is relegated to the circus' clown acts; it is up to his only friend, a mouse, to assist Dumbo to achieve his full potential.

Filmen är regisserad av Ben Sharpsteen och är 64 minuter lång. Rösterna gjordes av bland annat John McLeish och Edward Brophy. Filmen hade urpremiär 23 oktober 1941.

Jag såg filmen 28 september.

Mina tankar
Tillsammans med Camilla har jag sett några av Disneys filmer kronologist i den ordning de är utgivna.

Varje gång jag ser en av dessa gamla filmer blir jag hänförd över teckningsstilen och vilket arbete som krävdes för att skapa en film. Sedan gillar jag när det är klassiskt tecknat och inte dataanimerat.

Jag hade egentligen ingen större koll på Dumbo, visste egentligen bara att det var om en elefant med stora öron. Men jag tyckte denna film var rätt så mysig och underhållande.

Visst märks det att filmen har en del år på nacken, tänker på hur cirkuslivet beskrivs och djuren behandlas, men jag väljer att försöka bortse från detta.

Tycker Dumbo är så söt, och det finns både lite roliga scener och så några sorgliga också.


24 oktober 2019

Tv-serie: Once Upon a Time säsong 2

Handling
For Emma Swan, life has been anything but a happy ending. But when she's reunited with Henry - the son she gave up for adoption ten years ago - on the night of her 28th birthday, everything changes. The now 10-year-old Henry is in desperate need of Emma's help because he believes from reading a book of fairy-tales that she's the daughter of Snow White and Prince Charming - who sent her away from the Enchanted Forest to be protected from a curse that was enacted by the Evil Queen. Emma initially refuses to believe a word of Henry's story but soon finds that his hometown of Storybrooke, Maine is more than it seems. Because it's in Storybrooke that all of the classic characters we know are frozen in time with no memories of their former selves - except for the Evil Queen, who is Storybrooke's mayor and Henry's adoptive mother Regina Mills. Now, as the epic "Final Battle" for the future of both worlds approaches, Emma will have to accept her destiny and uncover the mystery behind a place where fairy-tales are to be believed.

After Emma breaks the curse and everyone regains their memories, Gold brings magic to Storybrooke, and a new danger lurks in the Enchanted Forest.

Den andra säsongen har 22 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Jennifer Morrison, Ginnifer Goodwin och Lana Parrilla.

Jag såg klart säsongen 26 september.

Mina tankar
Detta är en serie som jag ser och diskuterar tillsammans med Camilla, vilket är ganska roligt.

Då detta är en serie som bygger på olika sagor finns det många referenser till sagornas värld. Jag tycker det är ganska kul att försöka hitta referenserna, men även att se hur de har justerat den för att passa in i Storybrooke.

I den här säsongen får vi bland annat göra bekantskap med Peter Pan, Mulan, Törnrosa och Katpen Krok. Som ni ser är det en salig röra av karaktärer, trots det så går det ganska bra att hålla rätt på alla.

Det som däremot är svårt är tidslinjen och jag helt gett upp mina försök att ha någon sorts ordning på den. Istället försöker jag se OUAT precis som den är, en underhållande serie.

I den här säsongen tycker jag att man får se en lite annan bild av Regina som annars brukar ses som den onda, hon har drag som gör att man faktiskt tycker synd om henne. Dock är den mest intressanta karaktären Mr Gold, han pendlar mellan att vara god och ond och är nog den karaktär som är mest komplex.

Jag vill inte gå in på alltför mycket detaljer i vad som händer under säsongens gång för det hinner hända mycket. Detta är en serie som man nog måste se från början för att få mer av ett sammanhang.

På det stora hela tycker jag säsongen är ganska så bra, jag sitter ofta och funderar över vilka sagokaraktärer som kommer dyka upp och vad som ska hända.

Även den här säsongsavslutningen är riktig spännande och se ska bli intressant att se vad som händer i nästa säsong.

Hur säsongen slutar
Greg och Tamara kidnappar Emmas son Henry och reser till Neverland och de försöker också att förstöra staden.  Regina och Emma lyckas tillsammans stoppa staden från att förstöras. Kapten Krok kommer tillbaka och erbjuder sig att hjälpa dem ta sig till Neverland. Även Gold följer med på resan till Neverland, han vill försöka rädda sitt barnbarn. Neal, Henrys far och Golds son försvinner också genom en portal och hamnar hos Törnrosa, Mulan och prinsen. I Neverland letar de efter en pojke och fotografiet föreställer Henry. 

Once Upon a Time säsong 1

23 oktober 2019

I fel sällskap

Titel: I fel sällskap
Originalets titel: -
Författare: Viveca Sten
Översättare: -
Serie: Morden i Sandhamn #9
Antal sidor: 521
Utgivningsår: 2018
Förlag: Forum
Utläst: 29/9

Handling
Nora Linde står inför sitt mest komplicerade fall. Ledaren för en av Stockholms största narkotikaligor anklagas för ekobrott eftersom det inte går att fälla honom för droghandel. Situationen blir snart hotfull.

Den unga kvinnan Mina är på desperat flykt undan sin man sedan han nästan har slagit ihjäl henne. Allt hon vill göra är att skydda sin son, men hon är en nyckelperson i den kommande rättegången – om Nora kan förmå henne att vittna.

Andreis Kovac bär på mörka minnen från krigets Bosnien som han lämnade som barn. Han är beredd att göra allt för att krossa sina fiender och få tillbaka sin hustru, Mina, och skyr inga medel för att få sin vilja igenom.

Människor i Minas närhet offras i Andreis krig och Thomas Andreasson dras in i fallet. Samtidigt som han kämpar med sitt sönderfallande äktenskap måste han se på när Nora tar allt större risker för att rädda Mina från undergång.


Tankar om titel och omslag
Nu har jag börjat vänja mig vid de nya omslagen. Jag gillar att omslagen tydligt ingår i en serie. Har annars inget speciellt att tillägga om vare sig titel eller omslag. Dock börjar jag ha väldigt svårt för att hålla reda på vilken bok i ordningen detta är, då alla har ganska likartade titlar.

Mina tankar om boken
Till slut, lagom tills att den nya boken i denna serie kommer, har jag lyckats läsa den senast utgivna. Jag hade ganska bra koll på grundstoryn då jag tidigare sett filmatiseringen, men det störde mig inte speciellt mycket.

Vid det här laget är det som att återse gamla bekanta, både Tomas och Nora hör dit. Jag upplever det som att det var mer fokus på Mina och hennes historia i denna bok, än på själva utredningsarbetet. Det känns också som att Nora hade en större roll, och det var intressant att få en litet annat perspektiv på det hela.

Minas historia är väl tyvärr ej helt unik och det är stundtals också ganska jobbigt att läsa om henne. Både hur hon behandlas, men också hur hon försöker rättfärdiga Andreis beteende. Jag tycker det hela är skildrat på ett bra sätt.

I övrigt är det en lättläst och ganska så spännande deckare. Jag gillar också att kapitlen är så pass korta, så det känns som att den går väldigt fort att läsa.

Nu när jag har denna i färskt minne ser jag fram emot att snart läsa nästa del.

3 bra saker med boken: spännande, Minas historia och lättläst

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
I de lugnaste vatten
I den innersta kretsen
I grunden utan skuld
I natt är du död
I stundens hetta
I farans riktning
I maktens skugga
I sanningens namn
Iskalla ögonblick

22 oktober 2019

En bok - olika omslag

Vi säger nog alla att vi aldrig dömer en bok utifrån omslaget. Men är det verkligen sant? 

En bok som har ett tilltalande omslag och som passar innehållet kan i mina ögon verkligen förhöja en läsupplevelse. 

Av den anledningen tänker jag visa upp olika böcker som fått olika omslag i olika länder. 

Först ut har vi Triangel av Nic Stone, som jag läste förra månaden. 

Amerikanska originalomslaget

Svenska omslaget

Engelskt omslag

Holländskt omslag

Det svenska omslaget är det jag gillar minst, det känns rörigt och skrikigt. Det är inte ett omslag som gör mig intresserad av att läsa boken.

Både de engelska och amerikanska omslagen är ganska lika varandra. Det enda som skiljer dem åt är färgen och då föredrar jag det mörkare omslaget.

Det holländska omslaget är nog det jag tycker mest om. Det är en fin tecknarstil och innehåller detaljer om alla tre karaktärerna och är nog också min favorit. 

Nu vill jag såklart gärna höra era synpunkter på de olika omslagen så kommentera gärna! 





21 oktober 2019

Veckoplanering v.43


Läsningen under förra veckan gick ändå ganska bra, men jag har varvat mellan att läsa lite olika böcker.

Tillsammans med Camilla läser jag Godsgrave av Jay Kristoff som är den andra i hans serie. Av någon anledning tycker jag att denna är mycket lättare att läsa än den första boken, och den är riktigt spännande dessutom.

Lite senare i veckan kommer jag och Camilla börja läsa 1794 av Niklas Natt och Dag. Jag tyckte ändå att den första boken var ganska bra, men jag är nog inte lika förtjust i den som många andra. Hursomhelst ska det bli intressant att läsa uppföljaren.

För egen del läser jag Hägring 38 av Kjell Westö, men har inte hunnit så långt i den än. Jag hoppas dock jag ska kunna läsa ut den under veckan.

Jag velar lite fram och tillbaka vilken bok som ska läsas sen, men det kommer nog bli Annars skjuter jägaren mig av Nele Neuhaus. Har tyckt om de tidigare böckerna av henne och se fram emot att läsa ännu en deckare.





20 oktober 2019

Min bokresa #60 - böcker jag inte gillar eller ger upp att läsa

Söndag kväll och jag tänkte passa på att svara på bokresan, som Camilla håller i. Nu handlar det om varför man väljer att sluta läsa en bok.

Jag är väldigt dålig på att ge upp böcker som jag en gång har påbörjat. Det finns några undantag däremot.

En del gånger kan det helt enkelt vara tidsbrist, om jag har lånat en bok som strax måste lämnas tillbaka och jag inte hinner läsa ut den. Vissa gånger känner jag inte för att försöka stressläsa en bok.

Andra gånger klickar jag inte med språket, eller tycker den är svår att läsa. Det måste alltid finnas något som fångar mitt intresse. De viktigaste komponenterna är nog ändå att jag känner något för karaktärerna eller att handlingen är intressant. Annars kan jag nog ge upp boken.

I vissa fall om jag läser en bok som inte intresserar mig kan det hjälpa att läsa något annat för att varva mellan en bok som jag tycker om. Om jag läser en  bok som jag inte gillar blir ju också omdömet därefter, och jag vet inte hur rättvist det är mot boken heller. Sedan blir det ju lite som att man tvingar sig genom boken bara för att läsa klart den.


19 oktober 2019

Brun flicka drömmer

Titel: Brun flicka drömmer
Originalets titel: Brown Girl Dreaming (2014)
Författare: Jacqueline Woodson
Översättare: Athena Farrokhzad
Serie: -
Antal sidor: 334 
Utgivningsår: 2018
Förlag: Natur & Kultur
Utläst: 19/9

Handling
Brun flicka drömmer är Jacqueline Woodsons memoarer skrivna på fri vers. Hon skildrar sin uppväxt i South Carolina och i New York och hur det var att växa upp som svart flicka i USA på 1960- och 1970-talet. Ömsint och starkt leder varje rad in i barnets sökande efter tillhörighet och en plats i världen.


Jacqueline Woodson har skrivit ett trettiotal böcker och är flerfaldigt prisbelönt. Hon tilldelades ALMA-priset 2018, är läsambassadör i USA (2018-2019) och har valts till Barack Obamas Book Club.


Tankar om titel och omslag
Jag gillar omslaget, även om det inte har så mycket med bokens handling att göra. Väldigt fin färg dock.

Mina tankar om boken
Detta är kanske inte en bok jag skulle ha valt i normala fall, då det hör till en genre som jag inte är helt bekväm med. Hursomhelst, så tilltalade ämnet mig och jag bestämde mig för att läsa den tillsammans med Camilla.

Jag är inte alls van att läsa böcker på vers, men jag tycker att det funkade väldigt bra. Jag fick tvinga mig själv att läsa långsamt emellanåt och även fundera lite över dikterna och deras innehåll. Jag upplever den svenska översättningen som väldigt bra gjord och det är ett bra flyt i språket.

Vad jag förstår är denna riktad till lite yngre läsare, något som jag kan ifrågasätta. Jag tror man kan få ut ännu mer om man läser den som vuxen och är mer medveten om hur USA ser ut. Det finns en mängd referenser till personer som var aktiva i medborgarrättsrörelsen, motsättningarna mellan svarta och vita och hur det är att växa upp som Jehovas vittne.

Jag tycker många av dikterna var väldigt fina och framförallt tänkvärda. De som berörde mig mest handlade om relationen till morfadern, men även dikterna om rasism och svarta aktivister berörde mig.

Många av dikterna handlar om hur det är att växa upp, vänner, familj, syskon och skola.

Detta är min första bekantskap med Woodson, men jag är absolut nyfiken på att läsa mer.

3 bra saker med boken: tänkvärda dikter, bra språk och flyt.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

17 oktober 2019

Tv-serie: Veep säsong 1

Handling
"Politics is about people," former Sen. Selina Meyer is fond of saying. Unfortunately, the people Meyer, a charismatic leader and rising star in her party, meets after becoming vice president are nothing like she expected, but everything she was warned about. "Veep" follows the new VP as she puts out political fires, juggles her public schedule and private life, and does everything within her limited powers to improve her dysfunctional relationship with the chief executive. Meyer's trusted -- and some not-so-trusted -- aides include chief of staff Amy, spokesperson Mike, secretary Sue and right-hand man Gary.

Den första säsongen har 8 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Julia Louis-Dreyfus, Anna Chlumsky och Tony Hale.

Jag såg klart säsongen 17 september.

Mina tankar
Detta  är en serie jag varit lite nyfiken på, inte minst på grund av Julia Louise-Dreyfus som har huvudrollen. Jag gillade verkligen Parks & Recreation som också handlar om politik och förvaltning.

Veep är däremot något annorlunda jämför med den serien. Den första säsongen är väldigt kort så det lite svårt att bilda sig en ordentlig uppfattning. Men serien har definitivt potential till att växa när man lär känna karaktärerna ännu bättre.

Selina Meyer är ju också en väldigt speciellt person, jag tyckte egentligen att hon är ganska så hemsk, det finns något absurt i det hela att hon hör till en av de mäktigaste i landet. Jag tycker däremot väldigt mycket om Gary som är Selinas assistent. Sättet som Gary och Selina interagerar med varandra är riktigt underhållande.

När det gäller de övriga medarbetarna så har de alla stunder som jag gillar. Situationerna som teamet försätts i är ju absurda, men nog skulle jag tro att det finns någon sannolikhet i det hela också.

Just nu känner jag att serien är OK, men inte så mycket mer. Jag har dock förhoppningar om att den kan växa i mina ögon.

16 oktober 2019

Film: Dumplin'

Handling
Willowdean är en överviktig tjej, vars mamma är en före detta skönhetsdrottning som nu driver Miss Teen Blue Bonnet-tävlingen. I den lilla Texas-staden ignorerar Will alla kommentarer om sin vikt, men när hon går med i mammans skönhetstävling i ren protest, får andra deltagare modet att söka.

Filmen är 110 minuter lång och regisserad av Anne Fletcher. I huvudrollerna ses bland annat Danielle Macdonald och Jennifer Aniston. Filmen hade premiär 7 december 2018.

Jag såg filmen 14 september.

Filmen är baserad på boken med samma namn.

Mina tankar
I vintras läste jag tillsammans med Camilla boken och  nu bestämde vi oss för att se filmen. Jag tyckte att boken var riktigt bra, men jag hade inte så höga förväntningar på filmen.

Jag tycker att filmen är väldigt härlig på något sätt, framförallt beror det på karaktärerna och musiken. Soundtracket tycker jag är så bra, av förklarliga skäl så är det mycket Dolly Parton-musik men den passar in väldigt bra.

Sen tycker jag om karaktärerna också, framförallt Willowdean och hennes tjejkompisar som ställer upp i tävlingen. Alla tjejerna har något som gör att de avviker från normen över hur tjejer i skönhetstävlingar ser ut och har sina egna anledningar till varför de ställer upp.

Sen gillar jag också de drag queens som dyker upp i filmen!

Jag tycker att filmen följer boken väldigt bra, det är nästan så att jag tycker filmen är lite bättre än boken om jag ska vara ärlig.

Jag har inte så mycket att säga om skådespelarna, men jag tycker det är kul att Jennifer Aniston dyker upp och att även författaren har en liten cameo i slutet av filmen.

14 oktober 2019

Veckoplanering v.42


Läsningen under förra veckan gick ganska bra, och läste även ut några böcker.

Tillsammans med Camilla ska jag börja läsa Doktor Moreaus ö av HG Wells. Är ganska så nyfiken på den då den förekommer i tv-serien Orphan Black, som jag ju gillar.

Då den boken inte är så lång kommer vi nog också kunna påbörja en annan bok och då blir det nog Godsgrave av Jay Kristoff som är den andra delen i hans Nevernight-serie. Tyckte slutet på förra boken var riktigt spännande,så det ska bli intressant att se vad som händer.

Jag har snart läst ut Den du inte ser av Mari Jungstedt, som är den första deckaren om Anders Knutas. Den är väldigt lättläst och flyter på bra.

Jag är lite i valet och kvalet vilken bok jag ska läsa sen, men skulle tro att det kommer bli Hägring 38 av Kjell Westö. Jag var ju väldigt positivt överraskad av Den svavelgula himlen som jag läste förra året så ser fram emot att läsa denna också. Gillar också det historiska temat och handlingen låter ganska spännande.



13 oktober 2019

Min bokresa #59: Library Loves Book Tag

Den här veckan består Camillas bokresa av Library Loves book tag. En tag som passar mig alldeles utmärkt.

1. When did you first go to the library/get a library card?
I skolan, men då minns jag att våra lärare var de som ansvarade för det. Sedan fick vi ett nytt några år senare då det gäller på alla 8 bibliotek som samarbetar.
2. How often do you use your library?
Denna fråga går att besvara på flera sätt. Å ena sidan så är det väldigt mycket och ofta då jag lånar majoriteten av de böcker jag läser. Har varken utrymme eller pengar att köpa alla böcker jag vill läsa. Men nu är det sällan jag besöker biblioteket fysiskt, utan jag använder mig av deras andra tjänster. Som exempel att de skickar upp en lånad bok till mig, då jag bor 10 mil från tätorten.
3. Have you ever had a late or lost library book?
Jag har nästan tappat bort en bok. Det var en bok som jag var säker på att jag hade lämnat tillbaka, men rätt vad det var hittade jag den hemma i en väska.
4. What’s your favourite thing about your library?
Bra och hjälpsam personal, god service och stort utbud. Speciellt om man ser till alla biblioteken.
5. Are you a browser or do you plan what you’re taking out?
Om jag är på en ort där bibliotek finns så kan jag gå omkring och strosa bland hyllorna. Annars reserverar jag väldigt mycket.
6. Name a book you took a chance on from the library
Triangel av Nic Stone var en sådan bok, likaså Inte för nära av Colleen Oakley. Den första var okej, men den senare var fantastisk.

7. What is the best book you read from the library?
Jag lånar ju så mycket, men i är det nog Uppstigningens brunn av Brandon Sanderson.

8. Have you ever taken the same book out multiple times?
Det händer, om jag inte hinner läsa boken första gången jag lånade den.

9. Have you read a good book set in a library?
Känns som att bokhandlar förekommer oftare än bibliotek. Men huvudkaraktären i Inte för nära av Collen Oakley jobbar ju på ett bibliotek.
10. Have you used your library’s ebook and audiobook options?
Ljudböcker lyssnar jag inte på. E-böcker läser jag bara om den inte finns i fysisk form.
11. Which is the best library you’ve been to?
Jag har ju inte varit till så många bibliotek, men jag gillar de som jag har tillgång till. Biblioteken som jag har tillgång har lite olika inriktningar kan man säga.

12. What would make you use your local library more?
Jag brukar inte låna filmer eller streama via mitt bibliotek, men det är nog det enda jag kan komma på.

12 oktober 2019

Nu och för alltid, Lara Jean

Titel: Nu och för alltid, Lara Jean
Originalets titel: Always and Forever, Lara Jean (2017)
Författare: Jenny Han
Översättare: Sofia Ejheden
Serie: To All The Boys I've Loved Before #3
Antal sidor: 342
Utgivningsår: 2018
Förlag: Lavender Lit
Utläst: 14/9

Handling
Lara Jean har världens bästa sista år på high school. Och det finns så mycket kvar att se fram emot! En klassresa till New York, att gå på balen med pojkvännen och hennes pappas stundande bröllop. Sedan ska hon börja på ett närbeläget college så att hon fortfarande kan åka hem och umgås med familjen på helgerna. Livet kunde inte bli mer perfekt! Tills hon helt plötsligt får oväntade nyheter som vänder upp och ner på allt.

Tankar om titel och omslag
Så mysigt och härligt omslag, passar jättefint ihop med omslagen till de två tidigare böckerna.

Mina tankar om boken
För en gångs skull har jag lyckats läsa klart en serie/trilogi under ett och samma år. Det händer inte ofta och det säger nog också lite grann om vad jag tycker om dessa böcker. Precis som de tidigare böckerna har jag läst dem tillsammans med Camilla.

Jag tycker det har varit så härligt att få följa Lara Jean, men även hennes familj under dessa tre böcker. Vad jag framförallt gillar är vänskapsrelationerna och Lara Jeans relation till sina systrar och sin pappa. Jag tycker också det är kul att mycket av boken handlar om pappan.

Det är även trevligt att läsa om Lara Jeans relation till Peter och övriga vänner. Däremot kan jag bli lite irriterad på de för så många problem skulle bli lösta om de bara var ärliga och pratade med varandra.

Jag tycker att Nu och för alltid, Lara Jean är en väldigt trevlig avslutning på en väldigt underhållande och fin bokserie.

3 bra saker med boken: Lara Jean, familjen och mysig

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Till alla killar jag har gillat
PS. Jag gillar dig fortfarande

11 oktober 2019

Helgfrågan v.41: Att ge upp en bok och efterrätt


Nu är det jättelänge sedan som jag var med på Mias helgfråga, men den här veckan tänkte jag vara det.

Hur många sidor ger du en bok innan du ger upp?

Jag är dålig på att sluta läsa böcker som jag kanske inte ens gillar. Jag önskar att jag vore bättre på det.

De få gånger jag har gett upp böcker har det oftast berott på tidsbrist och att jag inte haft ork att läsa just den boken då. Sådana gånger har jag nog varken blivit intresserad av språk, handling eller karaktärer.

Jag tror att när jag läser en bok som jag inte riktigt klickar med från början har jag alltid någon förhoppning om att den kan vända och bli bättre.

Bonusfråga: Vad är din favoritefterrätt?
Jag gillar nog det mesta, men jag är nog kanske mest svag för antingen choklad eller efterrätter med någon form av bär eller frukt. Sen är jag också väldigt förtjust i hjortron och glass, fast det blir långt mellan gångerna att jag äter det.

10 oktober 2019

Triangel

Titel: Triangel
Originalets titel: Odd One Out (2018) 
Författare: Nic Stone
Översättare: Anna Thuresson
Serie: -
Antal sidor: 338 
Utgivningsår: 2019
Förlag: Lavender Lit
Utläst: 15/9

Handling
Courtney "Coop" Cooper och Jupiter Charity-Sanchez har varit bästa vänner så länge de kan minnas. De gör det mesta tillsammans, och brukar till och med dela säng. Inga konstigheter dock, Jupiter är gay and proud och Coop är helt okej med det. Inte. Han har varit hemligt kär i Jupiter i en halv evighet.

Då kommer plötsligt Rae Evelyn Chin in i bilden. Hon är den nya tjejen, och hon blir snart kompis med både Jupiter och Coop. Coop förvånas över känslorna som plötsligt blossar upp inför Rae, samtidigt som Jupiter och Rae börjar tillbringa allt mer tid tillsammans.

Det hela resulterar i överraskande känslor, en kyss som hotar att förstöra allt, en plan som går åt skogen och total förvirring.


Tankar om titel och omslag
Jag föredrar faktiskt originaltiteln, även om Triangel är en titel som fångar ens uppmärksamhet. Omslaget tycker jag är lite sisådär, det är inte så snyggt men det är ändå iögonfallande. Omslaget känns lite barnsligt.

Mina tankar om boken
Detta var en bok som jag lånade på måfå när jag var på biblioteket då jag hade läst några recensioner och ändå tyckte att det fanns något lockande med handlingen.

I vanliga fall brukar jag inte vara så förtjust i böcker med triangeldraman, och Triangel har ju just det som premiss.

Jag hade svårt att komma in i boken och sättet den var skriven på. Den är uppdelad i tre delar och berättas av alla tre personer, men man får det inte riktigt kronologiskt. Första delen berättas helt ur Coops perspektiv, andra delen ur Raes och tredje och avslutande delen ur Jupiters. Det gör att det jag upplever det hela som lite rörigt, även om det tar sig mot slutet.

Jag gillar dock att den handlar mycket om vänskapsrelationer också, att den inte bara kretsar kring kärlek. Ur det perspektivet så tycker jag nästan bättre om bikaraktärerna. Sen gillar jag verkligen alla referenser till Queen.

Det är en väldigt inkluderande bok, en av huvudpersonerna har två pappor och karaktärerna har många fundering kring sin egen identitet. Så ur det perspektivet så gillar jag boken och inser dess värde.

Dock förstör berättarstilen lite av bokens handling för min egen del, det blir som sagt lite för rörigt så slutbetyget blir inte mer än en svag 3:a.

3 bra saker med boken: LBTQ, inkluderande och snabbläst

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

9 oktober 2019

Tv-serie: Unge kommissarie Morse säsong 6

Handling
Pylon
Upptäckten av en död skolflicka får kommissarie Morse att återvända till Oxford. Han är tveksam till den huvudmisstänktes skuld och tvingas ta reda på och avslöja sanningen innan fler mord sker.

Apollo
Världen håller andan av förväntan inför Apollo 11:s stundande månlandning. Kommissarie Morse rycker in när det upptäcks att en astrofysiker och hans flickvän hittas döda under mystiska omständigheter.

Confection
Ägaren till en chokladfabrik blir mördad under en jakt. Sökandet efter gärningsmannen leder kommissarie Morse till den stillsamma byn Chigton Green.

Degüello
Mordet på en bibliotekarie i Oxford får kommissarie Morse att testa sina gränser. Han avslöjar sanningen bakom ett gammalt brott. 

I huvudrollerna ses bland annat Shaun Evans och Roger Allam.

Jag såg klart säsong 13 september.

Mina tankar
Detta är en serie som jag ser mycket av gammal vana och för att jag inte gillar att lämna saker oavslutade. Men det finns ändå något tilltalande med serien, trots att jag inte sett originalet.

Jag gillar att den är så typiskt brittisk, musiken och framförallt miljöerna. Avsnitten har var för sig ett eget tema och jag tycker det är intressant att följa mordutredningarna. Musiken och de historiska miljöerna lyfter verkligen serien i mina ögon.

Den här säsongen är det fyra fristående fall, men även en tråd som löper genom hela säsongen. Jag tycker att de sista två avsnitten var de som var klart bäst, speciellt uppgörelsen på slutet.

Jag tycker dock att en del karaktärer blir sämre, medan en del växer i mina ögon. Stora delar av säsongen har jag svårt för Thursday och den riktning som han utvecklas i, men jag gillar desto mer Bright.

Unge kommissarie Morse säsong 2
Unge kommissarie Morse säsong 3
Unge kommissarie Morse säsong 4
Unge kommissarie Morse säsong 5


7 oktober 2019

Veckoplanering v.41


Läsningen under förra veckan gick sådär. Det var först igår kväll som jag lyckades läsa ut Anna Janssons bok.

Den här veckan fortsätter läsningen med Himlakroppar av Eleanor Catton. Den börjar ta sig, ska bli intressant att se hur det hela slutar.

Idag tänker jag förhoppningsvis börja med Främlingen av Albert Camus. Ska bli kul att läsa en klassiker, var så länge sedan jag gjorde det. Skönt också med en lite tunnare bok.

Jag hoppas att jag ska kunna påbörja Den du inte ser av Mari Jungstedt, som alltså är den första delen om Anders Knutas. Jag har läst någon bok för länge sedan och vad jag kan minnas så var den väldigt lättläst.


6 oktober 2019

Min bokresa #58 - The Buojee Booktuber Tag

Även den här söndagen tänker jag vara med i Camillas bokresa.

Den här tagen handlar alltså om hur vi spenderar pengar på böcker.

Jag är inte en sådan som spenderar jättemycket pengar, speciellt inte nu när jag studerar.

1. What is your average monthly budget for books?
Nu köper jag ju så sällan böcker. De enda böcker jag köpt de senaste åren är kurslitteratur, som inte direkt är billigt. Resten lånar jag från biblioteket.


Tanken är väl att när studietiden är över att kanske mest köpa böcker som inte finns på svenska. Tidigare har jag beställt från Bookdepository som jag tycker är väldigt bra. Dock är skillnaden i pris väldigt liten just nu.
2. What's the most you've ever spent in a bookstore?

Ingen aning. Sen är jag sällan i fysiska bokhandlar så det kan jag inte svara på.
3. Are you willing to pay full price for a brand new release, or will you wait until you have a coupon or there's a sale?
Då måste det vara en bok som jag verkligen, verkligen vill ha och och som jag inte kan få tag på biblioteket. Annars brukar jag gilla att köpa när det är rea.
4. Would you rather buy one new book or several less expensive used copies?
Jag köper gärna böcker som är second-hand och brukar själv rensa ut mina bokhyllor nån gång då och då och lämna bort.

5. What do you think is a reasonable price for a new hardback book? A paperback? An eBook?

Nu köper jag ju så sällan böcker och jag förstår ju att de måste ta betalt för dem. Men en pocket så skulle jag säga mellan 70-100 kronor. Inbundet är betydligt svårare att prissätta, men 100+ kronor där och E-bok ska i mina ögon ha ett lägre pris än pocket.
6. Is a signed book worth more to you? How about a first edition?
Njae, skulle jag väl inte påstå bok. Har ibland fått signerade recex och den känns ju lite mera värd. Men inte att jag aktivt skulle lägga pengar på en bok för att den skulle vara signerad.
7. What is your most valuable book (sentimental or actual value)?
Jag har ingen aning! Sitter och försöker komma på någon barnbok som har sentimentalt värde men kommer inte på någon.
8. Will you pay more for a cover or edition you like better?
Nej, det skulle jag inte göra. Visst jag kan tycka att en del bokomslag är jättefina och så, men jag är nöjd så länge jag får tag i boken. Det är också samma anledning till att jag inte vill köpa en bok i flera utgåvor, tänker ex på Harry Potter-böckerna.
9. What physical characteristics does a good quality book have?
Detta var en svår fråga, jag har blivit mer och mer förtjust i formatet danskt band. Det är den perfekta blandningen mellan pocket och inbundet. Sen tycker jag att en bok som är väldigt tjock kan vara tung och besvärlig att hålla i när man läser.

10. If you won the lottery, what bookish things would you do with the money?
Jag vet inte, en del pengar på böcker och kanske någon bokhylla. Nu har jag i och för sig aldrig behövt betala för en bokhylla då min pappa har gjort dem åt mig, Men jag kanske skulle lägga pengarna på att skaffa ett rum för att ha mina bokhyllor i?
BONUS: Give us an image (actual or mental) of your dream home library!


5 oktober 2019

Ilustrado

Titel: Ilustrado
Originalets titel: Ilustrado (2008)
Författare: Miguel Syjuco
Översättare: Niclas Hval
Serie: -
Antal sidor: 382 
Utgivningsår: 2010
Förlag: Natur & Kultur
Utläst: 8/9

Handling
När den legendariske filippinska författaren Crispin Salvador hittas död i Hudsonfloden i New York bestämmer sig hans adept Miguel för att undersöka det märkliga dödsfallet. Han upptäcker snart att det med all sannolikhet hänger ihop med försvinnandet av Salvadors sista manuskript, en avslöjande skildring av korruptionen på Filippinerna. För att försöka förstå vad som har hänt börjar Miguel att kartlägga Salvadors liv genom att läsa hans romaner och dikter. Fram trädet en berättelse som spänner över fyra generation och omfattar etthundrafemtio år av filippinsk historia präglad av förtryck och revolution - en berättelse som på många vis handlar om Miguel själv.

Tankar om titel och omslag
Titeln har en tydlig koppling till boken när jag kollar upp vad Ilustrado betyder. Vad jag förstår så var det den filippinska överklassen när Spanien hade kontroll över landet. Omslaget tycker jag är bättre när jag läst klart boken, det får en lite annan innebörd då.

Mina tankar om boken
Tillsammans med Camilla försöker jag läsa böcker från olika delar av världen. När det var dags för Filippinerna sökte jag på mitt bibliotek och hittade denna. Jag tyckte handlingen från början lät intressant, men jag kommer inte riktigt överens med genomförandet.

Jag har väldigt dålig koll på landets historia, jag hade ingen aning om att även USA har styrt landet. Annars har jag förknippat Filippinerna med Spanien, men USA var där och härjade under första halvan av 1900-talet.

Jag tyckte som sagt att handlingen lät intressant och det är ungefär det enda som är bra med Ilustrado. Jag hade väldigt svårt att komma in i boken, den är skriven i korta brottstycken och läsningen kändes väldigt rörig och osammanhängande. Jag hade svårt att få en större bild av boken och det blev inte bättre av att man hoppade fram och tillbaka i tid och att den blandar berättarstilar.

Detta måste klassificeras som en metaroman, men tyvärr kan jag inte alls förstå vad som är så bra med boken.

3 bra saker med boken: Filippinerna, metaroman, lär sig mer om landets historia

Betyg: 2/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

2 oktober 2019

Månadsutvärdering september 2019

Lästa böcker i september:
1. Värd att döda - Peter Swanson
2. Ilustrado - Miguel Syjuco
3. Nu och för alltid Lara Jean - Jenny Han
4. Triangel - Nic Stone
5. Brun flicka drömmer - Jacqueline Woodson
6. I fel sällskap - Viveca Sten

Manliga författare: 2
Kvinnliga författare: 4

Amerikanska författare: 4
Filippinska författare: 1
Svenska författare: 1


Antal lästa sidor: 2296
Medelbetyg: 3,3

Snyggast omslag: Brun flicka drömmer

Månadens bästa bok: Brun flicka drömmer
Månadens mest spännande: Värd att döda
Månadens överraskning: Brun flicka drömmer
Månadens besvikelse: Ilustrado

Kommentar
Överlag är jag ändå ganska nöjd med månaden, men jag tycker kvaliten var lite sådär på några böcker. Skönt också att få avsluta trilogin om Lara Jean och att jag för tillfället är i fas med Stens böcker om Sandhamn.

Hoppas på att oktober också ska bli en bra läsmånad.


Om månadens bästa och överraskning: Utanför min komfortzon,men åh vad bra den var!
Om månadens mest spännande: Riktigt spännande sträckläsning!
Om månadens besvikelse: Handlingen lät så bra, men genomförandet var inte i min stil.


Filmer och Tv-serier:
The Americans S6E4 - S6E10 (serieavslutning)
Dumbo
Dumplin'
The Good Place S4E1
Hawaii Five-0 S8E1-S8E6
Modern Family S11E1
Once Upon a Time S2E15 - S2E22 (säsongsavslutning)
Shetland S5E1-S5E4
Superstore S5E1
The Umbrella Academy S1E4-S1E7
Unge kommissarie Morse S6E3-S6E4 (säsongsavslutning)
Veep S1E1-S1E8 (säsongsavslutning)
Young Sheldon S3E1

Månadens bästa: The Good Place
Månadens mest spännande: The Americans
Månadens överraskning: Shetland
Månadens besvikelse: -

Kommentar
Nu drar många av höstens serier igång igen, så jag ska försöka hålla mig någorlunda i fas med den. Blev några enstaka filmer också, båda var bra men på helt olika sätt. Sista säsongen av The Good Place har börjat, en av mina favoriter.

Såg också en del säsongsavslutningar den här månaden och framförallt avslutningen av The Americans. En mycket sevärd serie, speciellt de sista avsnitten där allt man väntat på händer.

Om månadens bästa: Så oerhört kreativ, rolig och underhållande
Om månadens mest spännande: Sista avsnittet var fantastiskt!
Om månadens överraskning:Hade glömt hur mycket jag gillade Shetland.

Tv-serie: The Americans säsong 6

Handling
A pair of deep-cover Soviet spies masquerades as a typical DC couple whose children, neighbors, coworkers & friends are completely unaware of their activities. At home, they're the stereotypical parents of stereotypical kids; at work, they pose as travel agents; but at night, they weave a web of confidants, lovers, dupes, and historical figures from the Reagan-era Cold War. The startlingly realistic plot twists force the viewer to consider the real cost of an undeclared war, what it takes to protect one's beliefs, if it's worth it, and if it actually worked for either side.

Den sjätte och sista säsongen har 10 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Keri Russell och Matthew Rhys.

Jag såg klart säsongen 10 september.

Mina tankar
Nu har jag alltså sett klart denna serie. Överlag tycker jag att den har varit riktigt bra, den har varit intressant från början till slut.

När den sista säsongen tar sin början har det gått 3 år och mycket har förändrats för Philip och Elizabeth. Jag vill inte gå in på så mycket detaljer, men deras relation är inte vad den en gång har varit. Deras arbeten tär på dem och de börjar också fundera på vilka som går att lita på och hur Sovjetunionens framtid kommer att se ut.

Det som jag tyckte var allra bäst med den här avslutande säsongen är de sista avsnitten som knyter ihop mycket av det som hänt och tvingar Philip och Elizabeth att göra ett svårt val. De sista avsnitten sitter jag verkligen som på nålar för att ta reda på hur allt kommer att sluta.

Jag tycker serien har varit riktigt spännande att se, just kampen mellan dessa två länder under kalla kriget och vad de olika länderna försökte göra mot varandra. Sedan visar The Americans knappast någon smickrande bild av vare sig USA eller Sovjet. Vad jag förstår så ska åtminstone något av serien vara baserad på verkliga personer och händelser.

Slutet känns på ett sätt ganska väntat, men samtidigt är det lite frustrerande för man får ju inte veta vad som händer sen. Det hade varit intressant att få återse karaktärerna någon gång i framtiden.

Jag vill inte säga något mer om The Americans, känns som jag riskerar att spoila hela serien. Men om man gillar spioneri, drama och spänning är det definitivt en serie att kolla in!

The Americans säsong 1
The Americans säsong 2
The Americans säsong 3
The Americans säsong 4
The Americans säsong 5