16 maj 2018

Tv-serie: Unge kommissarie Morse säsong 5

Handling
Muse
Året är 1968 och den nyligen befordrade kriminalinspektör Morse sätts på fallet när en internationellt ryktbar tjuv försökt stjäla ett Fabergé-ägg från en auktion. Spåren leder till de brutala morden på en akademiker och en gangster, och Morse är övertygad om att dödsfallen är samme mans verk. Samtidigt som Morse kämpar med ansvaret i sin nya position, tvingas han agera mentor åt en ung partner.

Cartouche
Oxford får påhälsning av en gammal filmstjärna som är i stan för att besöka en biograf, men ett mystiskt dödsfall kastar en mörk skugga över hela evenemanget. Den nyligen befordrade Morse får här ett nytt fall att sätta tänderna i, medan ett familjebesök sätter kommissarie Thursdays tålamod på prov.

Passenger
Morse misstänker att det finns ett samband mellan en kvinnas försvinnande och det olösta mordet på tonåring flera år tidigare. Men upptäckten av en kropp och en del ovanliga omständigheter gör att ett annat scenario är möjligt.

Colours
En protestaktion vid en frisörsalong blottar växande rasmotsättningar i staden, och stämningen närmar sig kokpunkten. Under tiden upptäcker Thursdays son ett mord på sin militärbas, och Morse måste gräva upp väl dolda hemligheter för att kunna lösa fallet.

Quartet
Morse utreder ett mordförsök under ett internationellt sportevenemang, men fallet förklaras snabbt som avslutat av högre ort. Thursday är fast besluten att släppa det hela, men Morse gräver djupare och dras snart in en värld av spioneri och mörka hemligheter.

Icarus
Morse utreder en lärares försvinnande från en ljusskygg privatskola, och när en kropp påträffas måste han fråga sig vem som egentligen går att lita på. 

I huvudrollerna ses bland annat Shaun Evans, Roger Allam och Lewis Peek.

Jag såg klart säsongen 5 maj.

Mina tankar
Jag blir nästan lika förvånad varje gång när jag inser hur bra serien faktiskt är. Avsnitten är välgjorda och de har en tydlig story. Den här säsongen är en av de bättre jag har sett och är lite längre än de tidigare säsongerna med sex avsnitt.

Jag har aldrig sett originalserien om kommissarie Morse och jag är säker på att jag missar en del referenser till den, men det gör inte ett dugg. Det första jag fångas av är miljöerna och musiken. Att veta att musiken uppförs av riktig orkester tillför något extra.

Avsnitten ligger på kring 1,5 timme och ibland blir det lite väl långdraget, men jag tycker att historierna i denna säsong känns mer genomarbetade och är väldigt intressanta. Något som jag tycker känns nytt för denna serie är att det vävs in fler referenser till dåtida händelser, exempelvis John F Kennedy. Sedan hänger avsnitten ihop mer och det finns en storyline som börjar i denna säsong och troligtvis kommer fortsätta i nästa säsong.

I denna säsong får Morse en ny polis som han ska lära upp, Samarbetet mellan dem är väl kanske inte det bästa men det bjuder också på lite humor och lättare stämning i en annars ganska mörk säsong.

Alla de sex avsnitten utspelar sig i olika miljöer, men mina favoritavsnitt av säsongen är de två sista. Det nästa sista, Quartet, har en nästan thrilleraktig känsla där Morse jagar spioner medan det sista avsnittet, Icarus, utspelar sig på en anrik privatskola där Morse får undercover.

Säsongsavslutningen är ett riktigt starkt avsnitt och det känns som att hela serien tar en ny vändning. Ser riktigt mycket fram emot nästa säsong och få svar på en del funderingar.

Det bästa med säsongen
Quartet, så välgjort och spännande avsnitt! Sen också soundtracket.

Det sämsta med säsongen
Längden på avsnitten är både till fördel och nackdel, ibland blir det lite för långt.

Hur säsongen slutade
Gängkriget trappas upp och leder till att den unge Fancy dör, vem som dödat honom är oklart. Shirley lämnar för Scotland Yard och polisstationen stängs. Thursday kan inte ta ut sin pension, då alla hans besparingar gått till hans bror. Morse och Joan möts igen.

Unge kommissarie Morse säsong 2
Unge kommissarie Morse säsong 3
Unge kommissarie Morse säsong 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...