5 oktober 2019

Ilustrado

Titel: Ilustrado
Originalets titel: Ilustrado (2008)
Författare: Miguel Syjuco
Översättare: Niclas Hval
Serie: -
Antal sidor: 382 
Utgivningsår: 2010
Förlag: Natur & Kultur
Utläst: 8/9

Handling
När den legendariske filippinska författaren Crispin Salvador hittas död i Hudsonfloden i New York bestämmer sig hans adept Miguel för att undersöka det märkliga dödsfallet. Han upptäcker snart att det med all sannolikhet hänger ihop med försvinnandet av Salvadors sista manuskript, en avslöjande skildring av korruptionen på Filippinerna. För att försöka förstå vad som har hänt börjar Miguel att kartlägga Salvadors liv genom att läsa hans romaner och dikter. Fram trädet en berättelse som spänner över fyra generation och omfattar etthundrafemtio år av filippinsk historia präglad av förtryck och revolution - en berättelse som på många vis handlar om Miguel själv.

Tankar om titel och omslag
Titeln har en tydlig koppling till boken när jag kollar upp vad Ilustrado betyder. Vad jag förstår så var det den filippinska överklassen när Spanien hade kontroll över landet. Omslaget tycker jag är bättre när jag läst klart boken, det får en lite annan innebörd då.

Mina tankar om boken
Tillsammans med Camilla försöker jag läsa böcker från olika delar av världen. När det var dags för Filippinerna sökte jag på mitt bibliotek och hittade denna. Jag tyckte handlingen från början lät intressant, men jag kommer inte riktigt överens med genomförandet.

Jag har väldigt dålig koll på landets historia, jag hade ingen aning om att även USA har styrt landet. Annars har jag förknippat Filippinerna med Spanien, men USA var där och härjade under första halvan av 1900-talet.

Jag tyckte som sagt att handlingen lät intressant och det är ungefär det enda som är bra med Ilustrado. Jag hade väldigt svårt att komma in i boken, den är skriven i korta brottstycken och läsningen kändes väldigt rörig och osammanhängande. Jag hade svårt att få en större bild av boken och det blev inte bättre av att man hoppade fram och tillbaka i tid och att den blandar berättarstilar.

Detta måste klassificeras som en metaroman, men tyvärr kan jag inte alls förstå vad som är så bra med boken.

3 bra saker med boken: Filippinerna, metaroman, lär sig mer om landets historia

Betyg: 2/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...