19 oktober 2019

Brun flicka drömmer

Titel: Brun flicka drömmer
Originalets titel: Brown Girl Dreaming (2014)
Författare: Jacqueline Woodson
Översättare: Athena Farrokhzad
Serie: -
Antal sidor: 334 
Utgivningsår: 2018
Förlag: Natur & Kultur
Utläst: 19/9

Handling
Brun flicka drömmer är Jacqueline Woodsons memoarer skrivna på fri vers. Hon skildrar sin uppväxt i South Carolina och i New York och hur det var att växa upp som svart flicka i USA på 1960- och 1970-talet. Ömsint och starkt leder varje rad in i barnets sökande efter tillhörighet och en plats i världen.


Jacqueline Woodson har skrivit ett trettiotal böcker och är flerfaldigt prisbelönt. Hon tilldelades ALMA-priset 2018, är läsambassadör i USA (2018-2019) och har valts till Barack Obamas Book Club.


Tankar om titel och omslag
Jag gillar omslaget, även om det inte har så mycket med bokens handling att göra. Väldigt fin färg dock.

Mina tankar om boken
Detta är kanske inte en bok jag skulle ha valt i normala fall, då det hör till en genre som jag inte är helt bekväm med. Hursomhelst, så tilltalade ämnet mig och jag bestämde mig för att läsa den tillsammans med Camilla.

Jag är inte alls van att läsa böcker på vers, men jag tycker att det funkade väldigt bra. Jag fick tvinga mig själv att läsa långsamt emellanåt och även fundera lite över dikterna och deras innehåll. Jag upplever den svenska översättningen som väldigt bra gjord och det är ett bra flyt i språket.

Vad jag förstår är denna riktad till lite yngre läsare, något som jag kan ifrågasätta. Jag tror man kan få ut ännu mer om man läser den som vuxen och är mer medveten om hur USA ser ut. Det finns en mängd referenser till personer som var aktiva i medborgarrättsrörelsen, motsättningarna mellan svarta och vita och hur det är att växa upp som Jehovas vittne.

Jag tycker många av dikterna var väldigt fina och framförallt tänkvärda. De som berörde mig mest handlade om relationen till morfadern, men även dikterna om rasism och svarta aktivister berörde mig.

Många av dikterna handlar om hur det är att växa upp, vänner, familj, syskon och skola.

Detta är min första bekantskap med Woodson, men jag är absolut nyfiken på att läsa mer.

3 bra saker med boken: tänkvärda dikter, bra språk och flyt.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...