28 september 2019

Värd att döda

Titel: Värd att döda
Originalets titel: The Kind Worth Killing (2017)
Författare: Peter Swanson
Översättare: Katarina Falk
Serie: -
Antal sidor: 379
Utgivningsår: 2017
Förlag: Southside Stories
Utläst: 5/9

Handling
På ett nattflyg från London till Boston träffar Ted Severson den vackra och mystiska Lily Kintner. För att få tiden att gå dricker de två främlingarna martini och leker en lek som går ut på att de avslöjar hemligheter för varandra. Leken tar dock en allvarlig vändning när Ted, halvt på allvar och halvt på skämt, säger att han vill döda sin fru, och Lily erbjuder sig att hjälpa till. Tillbaka i Boston håller de kontakten och fortsätter smida planer på hur Ted kan ta sig ur sitt olyckliga äktenskap. Men vad Ted inte vet är att Lily döljer ett mörkt förflutet. Snart är de indragna i en katt och råtta-lek där det är omöjligt att veta vem som är förövare och vem som är offret.

Tankar om titel och omslag
Omslaget känns väldigt typiskt för en deckare, väldigt mörkt. Har inget att säga om titeln.

Mina tankar om boken
Jag blev nyfiken på denna thriller redan när den kom ut i USA då jag hörde några booktubers prata varmt om den. Tiden gick och helt plötsligt upptäckte jag att den hade blivit översatt. Tiden fortsatte att gå och till slut har jag läst den.

Detta är en riktigt bra thriller! Man kommer in i boken med en gång och sedan är det full fart ända till slutet. Kapitlen är alldeles lagom långa för att man ska tänka att man bara läser ett till. Många av kapitlen slutar dessutom med en cliffhanger som gör att man bara vill läsa vidare.

Jag tycker boken är berättad på ett väldigt bra sätt, man får växelvis följa huvudkaraktärerna så under läsningen gång hinner man få flera perspektiv. Jag läste den för nöjes skull och tänkte inte huruvida den var förutsägbar eller inte, visst finns det vissa händelser som går att förutse men rätt vad det är tar storyn en helt annan vändning.

Jag har dock några problem med Värd att döda. Det handlar om kvinnoskildringarna. Vanligtvis är det inte något som jag brukar reagera på, men det gör jag i den här boken. Det är väldigt mycket bröst och blickar hit och dit genom hela boken.  Tempot är dessutom så snabbt så man hinner inte heller riktigt känna karaktärerna, stundtals blir det mest en uppräkning på vad karaktärerna gör.

Med det sagt så är det en riktig bladvändare till thriller och jag är mycket spänd på hur den kommer bli som film.

3 bra saker med boken: spännande, olika perspektiv, oväntade händelser

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...