22 april 2017

Om jag kunde drömma

Titel: Om jag kunde drömma
Originalets titel: Twilight (2005)
Författare: Stephenie Meyer
Översättare: Carina Jansson
Serie: Twilight #1
Antal sidor: 416
Utgivningsår: 2008
Förlag: B. Wahlströms
Utläst: 1/4

Handling
Isabella Swan flyttar till Forks, en liten regnig sovstad i Washington. Hon förväntar sig att hennes nya liv ska bli lika långtråkigt som staden själv. Men när hon träffar den gåtfulle och förföriske Edward Cullen tar hennes liv en oväntad och farlig vändning. Edward har länge lyckas hålla sin identitet som vampyr hemlig. Men nu går ingen säker, minst av allt Bella som är den person Edward håller mest av. Edward och Bellas förhållande balanserar på knivseggen mellan begär och livsfara. 

Mina tankar
Ett av mina mål för året är att läsa hela Twilight-serien. Jag läste aldrig böckerna när de var som allra mest populära och tog hela världen med storm. Jag har sett den första filmen, så därför hade jag mycket av bilderna i huvudet från den. När en bok eller en serie blir så omåttligt populära blir jag ofta lite skeptisk och om jag bestämmer mig för att läsa boken så är jag alltid orolig för att inte gilla den.

Om jag hade läst Om jag kunde drömma när den var som allra mest populär och om jag vore några år yngre skulle nog boken få ett högre betyg än vad den får nu. Det är inte det att jag tycker om boken, för det gör jag, men jag ser inte det där fantastiska som många andra ser. Visst, den är lättläst och nog blir spännande mot slutet, men mitt problem var att det tog så lång tid innan det började hände saker och innan Bella förstod att Edward var vampyr. Sen kan jag inte låta bli att bli lite irriterad över att allt ska beskrivas in i minsta detalj, allt från när Bella kommer hem till skolan, gör middag och sina läxor. Det blev för mycket detaljer, som inte alls kändes nödvändiga.

Något som jag däremot uppskattade med boken var miljöskildringarna, de var mycket bättre än vad jag hade förväntat mig. Det var lätt att se skogarna och det eviga regnet framför sig medan jag läste.

Själva kärlekshistorien tycker jag inte är så romantisk, jag upplever Edward som väldigt kontrollerande gentemot Bella och att hon hela tiden måste tänka på vad hon säger för att inte göra honom upprörd. Jag tycker inte det verkar speciellt jämställt, och i mitt tycke  bygger många relationer på att man är jämlika, utan hierarki, och att man ska kunna resonera med varandra utan att den andre ska få vredesutbrott och börja kasta saker omkring sig.

Jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag tycker om Bella, det känns aldrig riktigt som man lära känna henne ordentligt. Det finns också många andra bikaraktärer att hålla reda på och jag blandar ihop flera av dem. Däremot tycker jag hela familjen Cullen, förutom Edward då, är riktigt intressanta och jag ser fram emot att få lära känna dem bättre.

Jag inser att det kanske låter som att jag inte alls gillade Om jag kunde drömma vilket inte alls stämmer. Den är bra, men den är kanske lite överhypad och den levde inte riktigt upp till mina förväntningar och det största problemet för mig är Bellas och Edwards relation.

3 bra saker med boken: lättläst, spännande och miljöbeskrivningarna

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...