31 mars 2020

Kommentarer

För tillfället har jag lagt till kommentarsgranskning. 

Detta är inget som jag har använt tidigare, men på senaste tiden har jag fått en del spamkommentarer och jag vill försöka slippa dessa. 

Tisdagrstrion v. 14: Grannar

Den här tisdagen är ämnet i Ugglan & Bokens tisdagstrio grannar. Ett tema som jag har lite svårt att tolka, så någon bok kanske är lite långsökt.

Den första boken jag tipsar om är Problemet med får och getter av Joanna Cannon. Utspelar sig under 70-talet i ett grannområde där en människa plötsligt försvinner och hur det påverkar de som bor där. Detta är både en kriminalroman och en uppväxtskildring som är fint skriven.

Nästa bok får bli Kvinnan i fönstret av A.J. Finn som är en riktigt spännande deckare. Kvinnan i huvudrollen är ju i och för sig isolerad i sitt hem men blir misstänksam mot sina nya grannar och vet inte riktigt vad som är sant och inte.

Sista boken kanske är lite långsökt men jag tänker ta upp Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie. Nu utspelar sig boken på ett tåg men de blir ju grannar på tågresan. Oavsett om den passar in eller inte, så är det en klassisk deckare som jag gärna läser om emellanåt.

Länktisdag #49

1. Bea Usmaas roman Expeditionen: min kärlekshistoria kommer bli en spelfilm. Kan bli intressant att se!

2. Boktycke tipsar om några ungdomsböcker som kommer på svenska i år.

3. Mitt i all Coronakris och elände vill jag tipsa om något upplyftande, nämligen Bäst i test. Perfekt när man vill koppla av en stund och bara vill ha ren och skär underhållning. Finns på SVT play.

4. Om man är intresserad av vintersport kom nyligen beskedet att Stina Nilsson startar en satsning på skidskytte. Överraskande, men ska bli kul att se!

30 mars 2020

Veckoplanering v. 14


Läsningen förra veckan stod ganska still, det var så mycket att göra i den nya kursen och en ganska intensiv vecka. Hoppas komma in i lite bättre rutiner denna vecka också så att jag kan få läsa lite mer för nöjes skull.

Tillsammans med Camilla läser jag Rismodern av Rani Manicka. Såhär långt tycker jag boken är riktigt bra även om den stundtals är väldigt tragiskt och brutal. Det kommer nog bli en bok som jag kommer rekommendera.

För egen del läser jag Konstiga huset av Agatha Christie. På något vis tycker jag det är ganska mysigt att få läsa hennes böcker och jag är intresserad av intrigen. Snabbläst är den också.

För ganska länge sedan lånade jag hem Rupi Kaurs Milk & Honey som jag har tänkt försöka läsa nu mellan varven. Ser fram emot att få testa att läsa mer poesi.

Sedan hoppas jag att jag också ska hinna börja med Nattens cirkus av Erin Morgenstern. Hann ju inte det förra veckan men håller tummarna för det denna vecka.

29 mars 2020

Min bokresa #83 - Get to know the fantasy reader

Den här veckan består Camillas bokresa av en tag som handlar om fantasy.

1. What is your fantasy origin story? (How you came to read your first fantasy novel)
Jag har inget minne av när jag läste fantasy för första gången. När jag var yngre var jag inte heller så förtjust i den genren, det är först på senare år som jag börjat gilla den. Men jag vet att lärarna högläste böckerna om Spiderwick i skolan.


2. If you could be the hero/heroine in a fantasy novel, who would be the author and what’s one trope you’d insist be in the story?
Jag skulle nog vilja ha någon sorts form av gåvor, men vet inte vad. Sen skulle jag också vilja bra på att fysiskt bekämpa motståndare.

3. What is a fantasy you’ve read this year, that you want more people to read?
Mitt go-to svar är Brandon Sanderson. Han skriver helt fantastiskt och världsbygget är fenomenatlt. 4. What is your favorite fantasy subgenre? What subgenre have you not read much from?
Jag läser nog lite olika subgenres och jag gillar variationen. Nu den senaste tiden har jag läst en hel del high fantasy och det är riktigt bra. Sen gillar jag också urban fantasy och science fiction, men även sådant som har dystopiska inslag.


Den subgenre som jag kanske läst minst av är steampunk och paranormal fantasy. 5. Who is one of your auto-buy fantasy authors?
Nu köper jag ju inte så mycket böcker men om jag tänker vilka författare jag gärna vill läsa böcker av så blir det nog Brandon Sanderson, Anna Jakobsson Lund och Tahereh Mafi. 6. How do you typically find fantasy recommendations? (Goodreads, Youtube, Podcasts, Instagram..) Det är lite blandat, både bloggar, youtube och en hel del podcasts.
7. What is an upcoming fantasy release you’re excited for?
Har ju så dålig koll på vad som släpps men när Anna Jakobbson Lund kommer med nytt kommer jag bli glad, likaså när sista delen i Stephanie Garbers Caraval-serie kommer på svenska (om den kommer på svenska). 8. What is one misconception about fantasy you would like to lay to rest?
Att det bara är "nördar" som läser detta. Och att det inte är något man kan lära sig av. Bra fantasy kan däremot säga ganska mycket om den värld vi lever i.


9.. If someone had never read a fantasy before and asked you to recommend the first 3 books that come to mind as places to start, what would those recommendations be?
Det beror ju på vart man vill börja. Om man vill börja med något som kanske är lite lättare skulle jag säga Harry Potter, det är ju ändå en klassiker och utspelar sig ju också dels i vår värld.


Sen överlag skulle jag tipsa om young adult fantasy, såsom Marissa Meyers serie om Cinder eller Neal Shustermans Scythe-serie.

Om man vill börja med high fantasy är det självklara tipset Brandon Sanderson, skriver på ett enkelt sätt och bygger upp komplicerade världar på ett bra sätt. Och det är inte heller bara fantasy, utan där ryms både humor, religion, filosofi och relationer. 10. Who is the most recent fantasy reading content creator you came across that you’d like to shoutout?
Oj, jag följer ju ganska många olika typer av bloggar och booktubers. Men en som jag ofta återkommer till är Peruse Project.

28 mars 2020

Nora eller brinn Oslo brinn

Titel: Nora eller brinn Oslo brinn
Originalets titel: -
Författare: Johanna Frid
Översättare: -
Serie: -
Antal sidor: 187 
Utgivningsår: 2018
Förlag: Ellerströms förlag
Utläst: 1/3

Handling
Hur svartsjuk får man bli? Hur ofta kan man titta på en främmande människas Instagram? Hur mycket mensvärk måste man ha? Är Norge paradisets mittpunkt? Johanna är ihop med Emil. Emil har en exflickvän som heter Nora. Nora är allt Johanna inte är: vacker, norsk, offentligt älskad i sociala medier. När Johanna av en slump får reda på att Emil och Nora ska ses inleder hon en grundlig efterforskning om Nora på Instagram - en undersökning som inte tycks kunna få ett slut. Samtidigt förtärs Johannas kropp inifrån; inte bara av svartsjukan, utan också av en genomborrande, ändlös smärta i livmodern. I sin autofiktiva och svart humoristiska roman Nora eller Brinn Oslo brinn under söker Johanna Frid med skarp blick två av vår tids stora kvinnosjukdomar - Instagram och endometrios. 

Tankar om titel och omslag
Det är en titel som fångar mitt intresse. Från början tyckte jag omslaget var litet intetsägande, men har ändrat min åsikt om det lite grann när jag upptäckte äggstockarna som är en frän detalj.

Mina tankar om boken
Detta är inte en bok som jag egentligen trodde skulle passa mig, den kändes som väldigt "fin" litteratur. Sen hörde jag så otroligt mycket om boken, men jag hade av någon skum anledning fått för mig att det var en tegelsten och det den ju inte alls! Sen hörde jag också väldigt många positiva röster, men också en del negativa omdömen så allt sammantaget gjorde mig riktigt nyfiken på att läsa boken.

Nora eller brinn Oslo brinn var en trevlig överraskning och den var inte alls som jag hade förväntat mig. För det första var den lättläst trots att språket är lite annorlunda då det finns fraser på både danska och norska. Men det flyter ändå på bra att läsa och bitvis är det också riktigt rappt och humoristiskt.

Jag tycker nog språket är största behållningen av boken. Det som griper tag i handlingen är dock när endometrios och smärta beskrivs. Det som handlar om hennes svartsjuka och besatthet av Nora är inte det som jag intresserar mig mest för.

Så jag är ändå nöjd att jag kom mig för att läsa boken.

3 bra saker med boken: språket, endometrios och lättläst

Betyg: 3/5

27 mars 2020

Helgfrågan v.13: Skriva böcker & Sommarlängtan

Såhär på fredag kväll innan det är dags att bänka sig framför Bäst i test tänkte jag passa på att svara på Mias helgfråga.

Om du skulle skriva en roman, i vilken genre skulle det vara? Skulle du skriva i eget namn eller under pseudonym?

Nu har jag inga författardrömmar på det viset men om man får leka lite med tanken skulle jag nog gärna skriva något inom feelgood-genren. Och att skriva för att sprida lite glädje och lyckliga slut i den värld vi lever i. Jag skulle nog också vilja skriva den typ av böcker som jag själv skulle vilja läsa. Så jag skulle skriva någon sorts feelgood med humor, husdjur och varför inte lite böcker också. 

Bonusfråga: På söndag byter vi till sommartid? Längtar du efter sommaren?

Jag kan inte påstå att jag påverkas nämnvärt av tidsbytet. Men nog börjar jag längta efter sommaren, men jag vill ha snö och riktigt fin vårvinter över påsk. Sen skulle det vara fantastiskt om man kunde spola förbi perioden när det bara är slask och blött ute. Sen kände jag också att efter mina praktikveckor då jag bodde i hus själv att jag är väldigt less på att skotta snö och hålla på med allt sånt. 

26 mars 2020

Djungelbarn

Titel: Djungelbarn
Originalets titel: Dschungelkind (2005)
Författare: Sabine Kuegler
Översättare: Rolli Fölsch
Serie: -
Antal sidor: 287
Utgivningsår: 2008
Förlag: Bra böcker
Utläst: 5/3

Handling
Sabine Kueglers historia börjar då hon som femårig dotter till en tysk språkforskare och missionär kommer till en stam i Västpapua som ännu idag lever som på stenåldern. Mitt i urskogen bygger hennes föräldrar ett hus för sig och sina tre barn. Det kan endast nås från luften eller vattnet.

För den lilla blonda flickan handlar mötet med djungeln om kärlek vid första ögonkastet. Hon lär sig jaga, klättra och simma i floder där det vimlar av krokodiler. Hon vet hur man jagar giftspindlar med pilbåge och hur man gör upp eld utan hjälp av tändstickor. Istället för pommes frites äter hon rostade insekter och istället för tuggummi knaprar hon på fladdermusvingar. Hon får lära sig hur brutal naturen kan vara, men också vad krig och hat innebär för människor. Fayu-folket, som en gång i tiden var kannibaler, bestraffar alla förseelser med döden. Ändå blir stammens barn som bröder och systrar för Sabine.

17 år gammal skickas Sabine till internatskola i Schweiz för att avsluta sin skolutbildning. Det blir en katastrofal upplevelse. För Sabine är civilisationen en ny och skrämmande värld i vilken hon får lära sig hur man hälsar på folk, korsar trafikerade gator och shoppar.


Tankar om titel och omslag
Har egentligen inget att säga när det gäller titel och omslag. Gillar att det finns många egna bilder med i boken. Kopplingen till djungelbarn återkommer flera gånger under bokens gång.

Mina tankar om boken
Det är inte helt enkelt att läsa jorden runt. Vissa länder är extremt svåra. Hursomhelst så dök denna bok upp när vi letade efter böcker som utspelade sig i Oceaniens/Asiens övärld.

Nu har biografin några år på nacken, men jag tycker ändå den är intressant att läsa. Det känns som så långt ifrån den värld vi lever i idag. Att växa upp helt isolerad från omvärlden och bo tillsammans med en urbefolkning som är primitiv och farlig.

Det som jag kanske tycker är mest intressant att läsa om är Sabines möte med västvärlden. Framförallt det snabba tempo vi lever i och med mat och allt annat i överflöd och hur vi beter oss i det moderna samhället.

Sedan är väl den bild som målas upp i Djungelbarn romantiserad och sett ur ett barns ögon och tror det finns mycket under ytan som inte kommer med. Men boken ger ändå en inblick i en annorlunda uppväxt och innehåller intressanta reflektioner om västvärlden.

3 bra saker med boken: annorlunda, intressant och uppväxtskildring

Betyg: 3/5

25 mars 2020

Serie: Grey's Anatomy säsong 1

Handling
A medical based drama centered around Meredith Grey, an aspiring surgeon and daughter of one of the best surgeons, Dr. Ellis Grey. Throughout the series, Meredith goes through professional and personal challenges along with fellow surgeons at Seattle Grace Hospital.

Den första säsongen har 9 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Ellen Pompeo, Sandra Oh, Justin Chambers och Patrick Dempsey.

Jag såg klart säsongen 23 februari.

Mina tankar
Det finns massor av långkörare till serier som jag inte har sett. Grey's Anatomy är en sådan.

Att se sjukhusserier kan jag tycka är ganska underhållande emellanåt, men ofta faller det på grund av att trovärdigheten kanske inte är så stor alla gånger. Framförallt när det gäller relationsförvecklingar hit och dit.

Jag känner också att det inte är någon nackdel att ha jobbat inom vården och ha läst anatomi när jag ser denna för det blir så mycket lättare att förstå vilka åkommor patienterna har.

Jag gillar vänskapen mellan Izzie, Meredith och George samtidigt som det finns en del rivalitet dem emellan. Det finns också karaktärer som jag stör mig ofantligt mycket på.

De personliga förvecklingarna karaktärerna går igenom är väl inte det som jag är mest intresserad av. Däremot gillar jag att följa deras arbete på sjukhuset och se vilka olika typer av patienter de möter.

Säsongen var bättre än vad jag hade förväntat mig och jag ser fram emot att se nästa säsong.

Hur säsongen slutar
Shephard tillsammans med ett utvalt team opererar Dr Webber som har en tumör som påverkar synen. Han behåller synförmågan. Meredith får reda på att Shephard är gift när hans fru dyker upp. George får en syfilis av sin nya flickvän och ger sig på Alex när han får reda på att det var han tidigare var tillsammans med henne.

24 mars 2020

Tisdagstrion v. 13: Böcker det känns som om alla har läst utom jag


Tisdag och dags för en ny tisdagstrio hos Ugglan & Boken. Den här veckan är temat böcker det känns som om alla har läst utom jag.

Detta är en lista som jag skulle kunna göra hur lång som helst. Sedan tänker jag också att de böcker som ges ut idag har en kortare tid som de är aktuella. Vissa böcker dyker upp i flödet extremt mycket en kort tid och försvinner sedan. Medan en del böcker hela tiden återkommer.

Nåja, här kommer i alla fall tre böcker som jag tycker det känns som alla läst, förutom jag då.

Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood. Känns högaktuell, inte minst med tanke på hur samhället har förändrats och i samband med tv-serien.

Ensam på Mars av Andy Weir. Också en bok som blivit film och jag vet väldigt många som har läst och tyckt bra om boken.

Sist ut, som jag verkligen känner att jag är sist med att inte ha läst är The Hunger Games trilogin av Suzanne Collins. Förhoppningsvis förändras detta i år.


23 mars 2020

Veckoplanering v. 13


Den här veckan känns otroligt intensiv och jag tror inte det kommer bli mycket nöjesläsning.

I början av veckan avslutas min praktik och så börjar vårens sista kurs där vi ska skriva vår B-uppsats. Sedan ställer ju covid-19 till det för alla och påverkar såklart även studierna. Så det ska bli spännande att se hur detta går.

Tillsammans med Camilla har jag läst Den skrikande trappan av Jonathan Stroud som en del i middlegrade march. Den kommer att bli utläst nu i början av veckan. Då är det dags att ta tag i en lite tyngre bok, Rismodern av Rani Manicka som vi ska läsa tillsammans.

För egen del har jag fått prioritera om lite i min läsning då jag har en del böcker som snart måste lämnas igen till biblioteket. Jag tänker börja med att läsa lite klassisk pusseldeckare i form av Konstiga huset av Agatha Christie. Ska bli spännande att läsa den, vad jag förstår är det en av författarens personliga favoriter.

Jag hoppas att jag ska hinna läsa ut den boken under veckan så att jag kanske kan börja med någon annan bok. Då tror jag att det lutar åt att jag börjar med Nattens cirkus av Erin Morgenstern, som jag har så otroligt höga förhoppningar på.


22 mars 2020

Min bokresa #82 - Läsning och Corona

Camillas bokresa handlar den här veckan kort och gått om vår läsning under Coronakrisen och om den förändras något.

Jag är inte speciellt orolig över själva viruset, snarare alla andra konsekvenser som sker till en följd av detta.

Läsningen påverkas inte i någon större grad direkt, jag läser det som jag vanligtvis läser. Möjligtvis kanske jag väljer något som är lite mer feelgood och upplyftande för att få fly situationen vi har just nu, då all mediarapportering gör mig ganska överväldigad.

Ibland känns det lite som att vi lever i en dystopisk film där hela samhället stänger ner så nog behöver man få släppa de tankarna och hämta energi från något annat.

Har läst en del middlegrade nu och har lite planer på att läsa lite Agatha Christie.

Mitt bibliotek har fortfarande öppet och skickar också hem låneböcker så det känns inte som att jag kommer ha någon brist på böcker att läsa.

Jag kan tycka det är ganska fint med de engagemang som sprids i olika typer av sociala medier, hemkonserter och så vidare.

För några dagar snappade jag upp att skådespelaren Josh Gad läser barnböcker varje kväll via Twitter. Ett fint engagemang!


21 mars 2020

Bokhandeln på Riverside Drive

Titel: Bokhandeln på Riverside Drive
Originalets titel: -
Författare: Frida Skybäck
Översättare: -
Serie: -
Antal sidor: 445
Utgivningsår: 2018
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Utläst: 28/2

Handling
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att förlora den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon får ett oväntat besked, hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymmer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap med den motsträviga personalen fram.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda bokhandeln inser hon att det är något som inte riktigt stämmer. Varför har Charlotte aldrig fått träffa sin moster och vad är det för mörk hemlighet som döljer sig i huset?


Tankar om titel och omslag
Så mysig och fint omslag. Kul med detaljerna på omslaget och det är alltid ett plus i kanten när även omslaget har böcker på omslaget. Det samma kan sägas om titeln, en bok med bokhandel i titeln kan ju inte vara annat än bra.

Mina tankar om boken
Detta är en bok som har stått i bokhyllan väldigt länge och orsakat dåligt samvete hos mig. Det är ännu en sån bok som jag har varit så sugen på att läsa men där jag aldrig riktigt har kommit mig för.

Den tog lång tid för mig att läsa, men jag skyller lite grann på att jag dels saknade ro att sätta mig ner och läsa och att jag dessutom började min praktik. För när jag väl läste boken så var den ju väldigt lättläst. Den var också riktigt bra att läsa för att slappna av och få komma till en annan värld.

En bok som på något vis handlar om böcker kan ju inte vara annat än bra! Jag gillar verkligen att läsa om bokhandeln och hur Charlotte kommer in i gemenskapen och börjar kämpa för att bokhandeln att gå runt. Som sig bör finns det en hel del referenser till andra böcker, vilket jag tycker är kul.

Sidohistorien om Charlottes moster är också intressant att läsa, även om jag inte är lika intresserad av den som jag är av bokhandeln och Charlotte och alla de andra karaktärerna hon stöter på.

Nu är jag såklart sugen på att läsa Skybäcks andra feelgood roman som också har en boklig titel.

3 bra saker med boken: mysig, lättläst och böcker!

Betyg: 4/5

20 mars 2020

Helgfrågan v.12: Motivation till att läsa & musik som passar vid läsning


Det är fredag kväll och jag har tagit mig hem upp till fjälls. Den här helgen kommer ägnas åt att skriva klart min rapport och skicka in den och förbereda lite inför nästa kurs som börjar till veckan. Dock tänkte jag inleda helgen med att svara på Mias helgfråga.

Hur gör du för att hitta motivation och inspiration till att läsa?

Nu är det ju jag som kommit med förslaget till frågan och det känns som att jag därför borde ha något superbra svar. Det har jag inte. Men jag är nyfiken på att läsa allas svar, och det var kanske också tanken bakom frågan.

Kan säga som så att jag sällan har problem med motivationen, det som kan vara svårt är att hitta tid och faktiskt sätta sig ned i lugn och ro. Däremot känner jag att nöjesläsning är något som jag behöver för min egen skull. I perioder blir det en hel del kurslitteratur, men jag måste också få läsa för nöjes skull.

Motivation består mycket i vetskapen av att jag vet att det är något som jag njuter och mår bra av.

Sedan kan jag också känna att i dessa tider behöver man också få ha någon sysselsättning som gör att man koppla bort verkligheten ett tag.

Bonusfråga: Har du någon favoritmusik du lyssnar på samtidigt som du läser?

Jag föredrar att inte ha så mycket ljud runtomkring mig när jag ska läsa. Det är sällan jag sätter på musik att ha i bakgrunden. Men om jag skulle göra det så vill jag ha ganska lugn musik och musik som inte tar över handen för mycket och flyttar fokus från läsningen.

19 mars 2020

Film: Aristocats

Handling
I Paris har en snäll, rik, men lite virrig gammal tant testamenterat allt hon äger till sin älskade katt Duchess och hennes tre kattungar, Toulouse, Marie och Berlioz. Det gör hennes girige betjänt Edgar grön av avundsjuka. När han har försökt på sig på den ultimata kattnappningen blir det upp till vildkatten Thomas O`Malley och hans coola gäng med jazzkatter att komma till undsättning.

Filmen är 78 minuter lång och regisserad av Wolfgang Reitherman. De svensk rösterna görs av bland annat Margareta Sjödin, Per Myrberg och Ingvar Kjellson. Filmen hade svensk premiär 3 december 1971.

Jag såg filmen 22 februari.

Mina tankar
Detta är ännu en Disney-film som jag inte sett tidigare men jag känner ingen "Alla snubbar vill ju vara katt".

Detta var i alla fall en ganska så mysig och humoristisk film. Som kattälskare tyckte jag den var lite extra rolig. Den påminner lite grann om 101 dalmatiner förutom att hundarna är utbytta mot katter.

Sedan tyckte jag det var väldigt härligt med musiken också, precis som i många andra filmer som Disney gjort.

18 mars 2020

Film: To All The Boys: PS I Still Love You

Handling
Lara Jean and Peter have just taken their relationship from pretend to officially official when another recipient of one of her old love letters enters the picture.

Filmen är 101 minuter lång och regisserad av Michael Fimognari. I huvudrollerna ses bland annat Lana Condor, Noah Centineo och Jordan Fisher. Filmen hade premiär på Netflix 12 februari.

Filmen är baserad på boken PS: I Still Love You av Jenny Han.

Jag såg filmen 15 februari.

Mina tankar
Passande nog till Alla hjärtans dag såg jag filmen på Netflix.

Jag tyckte verkligen om böckerna och jag har ofta tänkt att det skulle passa bra som film. Men på grund av att jag tyckte om böckerna så mycket kan jag inte hjälpa att känna att jag saknar en del händelser från böckernas värld. Jag tänker framförallt på pappan och relationen mellan systrarna även om de såklart dyker upp i filmen.

Precis som när jag läste boken kan jag bli lite irriterad på Lara Jean och som i många andra filmer och böcker skulle så mycket lösa sig om folk bara kunde prata och vara ärliga med varandra.

Något som jag tycker om är ändå Lara Jeans familj, både pappan som är änkling och så lillaystern som livar upp stämningen rejält. Sedan kan jag också tycka det är fint att man får en inblick i flickornas koreanska arv.

Filmen är charmig och väldigt mysig och är en stunds härlig avkoppling, precis som böckerna så de har lyckats fånga känslan i böckerna väl.

17 mars 2020

Tisdagstrion v. 12: Roliga böcker

Ugglan & Bokens tisdagstrio har den här veckan temat roliga böcker, något som vi kan behöva i dessa tider känner jag.

Vad man tycker är roligt är såklart olika, men här kommer tre böcker som i mitt tycke är väldgt upplyftande.

Först vill jag gärna tipsa om Jag kommer hem till jul av Joanna Bolouri. Den är riktigt charmig och smårolig, en romantisk julkomedi i bokform helt enkelt.

Sen tipsar jag om Född fenomenal av Josephine Bornebusch. Huvudkaraktären Rut är riktigt underhållande och lockar en ofta till skratt.

Om man vill ha något mer verklighetsförankrat tycker jag Lilla Berlin av Ellen Ekman funkar riktigt bra. Sen tycker jag också det är ganska kul att läsa grafiska romaner. Hennes böcker är riktigt träffsäkra!

16 mars 2020

Veckoplanering v. 12


Läsningen under föregående vecka gick ändå bra, framförallt under helgen då jag lyckades läsa ut tre böcker. Nu gör jag också näst sista veckan på min praktik, tiden har gått så otroligt fort. Den här veckan känns det som att det är en del saker som behöver göras, men hoppas ändå få tid till lite läsning.

Tillsammans med Camilla ska jag börja läsa Den skrikande trappan av Jonathan Stroud, som är den första boken i Lockwood & Co - serien. Dessa böcker har jag läst en del om, så jag ser fram emot att läsa den.

För egen del tänkte jag som en del i middlegrade march läsa Under ägget av Laura Marx Fitzgerald. Det är en bok som jag lånade helt på måfå och jag vet inte vad den handlar om heller. Men den har ett snyggt omslag i alla fall.

Näst på tur står De sju systrarna av Lucinda Riley, ser så fram emot att läsa den! Har så höga förväntningar på den vilket känns lite jobbigt också.

15 mars 2020

Min bokresa #81 - Middle Grade Book Tag

Camillas bokresa den här veckan består bokresan passade nog av en tag som handlar om bokgenren middle grade.

What is the last MG book you read?
Den senaste jag läste ut var The wishing spell av Chris Colfer.

What is a MG book someone read to you as a child?

Ingen aning, minns inte vilka böcker jag fick upplästa för mig. Har ett svagt minne att läraren läste några av Spiderwick-böckerna för oss.
What was your favorite MG book as a child?
Jag har svårt att minnas vilka böcker jag tyckte om. Vet dock att jag läste en del av Lin Hallbergs hästböcker och att jag läste flera böcker om Tsatsiki. En annan favorit var Spejarens lärling av John Flanagan.

What is your favorite MG book as an adult?
Nu har jag inte läst så mycket middlegrade så jag kan uttala mig om det. Men gillar både Percy Jackson-böckerna och Harry Potter.
Who is your favorite MG author?
Egentligen samma svar som på föregående fråga. Men säger Rick Riordan. Dock finns det ju så många författare som skriver bra böcker, oavsett genre!
What MG book do you think should be required reading in school?
Här går jag bet.
What is your favorite MG book cover?





What is your favorite MG book to screen adaptation?
De tidigare Harry Potter-filmerna har en ganska självklart på listan. Sedan är Coraline en ganska frän och annorlunda film.

14 mars 2020

Darkdawn

Titel: Darkdawn
Originalets titel: - 
Författare: Jay Kristoff
Översättare: -
Serie: The Nevernight Chronicle #3
Antal sidor: 478
Utgivningsår: 2019
Förlag: HarperVoyager
Utläst: 23/2

Handling
The greatest games in Godsgrave’'s history have ended with the most audacious murders in the history of the Itreyan Republic.

Mia Corvere, gladiatii, escaped slave and infamous assassin, is on the run. Pursued by Blades of the Red Church and soldiers of the Luminatii legion, she may never escape the City of Bridges and Bones alive. Her mentor Mercurio is now in the clutches of her enemies. Her own family wishes her dead. And her nemesis, Consul Julius Scaeva, stands but a breath from total dominance over the Republic.

But beneath the city, a dark secret awaits. Together with her lover Ashlinn, brother Jonnen and a mysterious benefactor returned from beyond the veil of death, she must undertake a perilous journey across the Republic, seeking the final answer to the riddle of her life. Truedark approaches. Night is falling on the Republic for perhaps the final time.


Tankar om titel och omslag
Denna bok finns ju i flera utgåvor med olika omslag. Den här är nog inte favoriten, tycker det känns lite rörigt med alla detaljer inuti katten.

Mina tankar om boken
Känns så skönt att få avsluta ännu en serie. Den förra boken var en stor överraskning och jag hade höga förhoppningar om vad som skulle hända i den sista boken.

Det tar alltid ett tag att vänja sig vid språket och att författaren använder sig ganska flitigt av fotnötter. Men när man väl vant sig vid det och kommit in i boken går det bra att läsa. Sedan har jag väldigt roligt åt vissa partier i boken där den blir lite mer meta och författaren anmärker på sitt eget språk. Det var något som jag inte hade förväntat mig.

Jag gillar den värld som Kristoff byggt upp och det sätt han beskriver den på. Den påminner en hel del om romartiden, men det finns fantasyelement till det hela. I den här boken får vi även lite influenser av den nordiska mytologin.

Karaktärerna i denna serie har alltid varit fascinerande och bitvis har det varit och är svårt att heja på huvudkaraktärerna. De är inte "klassiskt goda" utan de har ganska många fel och brister och gör saker som kanske inte är så genomtänkta. Sedan så är jag en sådan som kan gilla osympatiska karaktärer och som på något vis bryter mot vad som förväntas av dem. Mia är en sådan.

Slutet känns på ett vis passande även om jag också kan tycka det är lite frustrerande på samma gång.

Det finns dock något med boken som gör att jag inte fastnar lika mycket i den som jag fastnade i Godsgrave. Lite ovanligt att jag tycker bäst om andra boken i en trilogi, men det här är kanske undantaget som bekräftar regeln.

3 bra saker med boken: världen, intressanta karaktärer och meta

Betyg: 4/5

12 mars 2020

FIlm: Djungelboken

Handling
Den lilla människobabyn Mowgli är föräldralös i Indiens farliga djungel. Han räddas av pantern Bagheera som bär barnet till en vargfamilj. Men några år senare beslutar vargarnas råd att Mowgli ska föras till människornas by för att den lömske tigern Shere Khan har återvänt till djungeln och vill inget hellre än att döda Mowgli.

Filmen är 78 minuter lång och regisserad av Wolfgang Reitherman. Rösterna görs av bland annat Sebastian Cabot, Phil Harris och Bruce Reitherman. Filmen hade svensk premiär 9 december 1968.

Jag såg filmen 9 december.

Mina tankar
Ännu en Disneyklassiker avklarad. Tycker det är kul att se de klassiska filmerna när man har vuxit upp med att klippen som brukar sändas på julafton.

Jag är fortfarande lika fascinerad av tecknarstilen, framförallt naturen som ändå känns ganska verklighetstrogen. Djuren känns inte lika väl tecknade, eller så är det bara jag som är kräsen.

Själva historien känns igen även om jag inte läst boken och det gör ju som många andra Disney-klassiker filmen ganska förutsägbar. Ändå nöjd över att ha sett den, även om den kanske inte hör till mina favoriter.

11 mars 2020

Tv-serie: Orphan Black säsong 4

Handling
Orphan Black follows outsider, orphan and street-wise chameleon Sarah. After witnessing a woman's suicide, Sarah assumes the stranger's identity - who happens to look just like her. Expecting to solve all her problems by cleaning out the dead woman's savings, Sarah is instead thrust headlong into a kaleidoscopic mystery as she realizes the dizzying truth - she and the dead woman are clones. As Sarah searches for answers, she discovers the chilling fact that there are more people like her out there - genetically identical individuals who were planted in unsuspecting birth parents and nurtured in completely different circumstances. With no idea who created the clones, she'll need to discover the reason in a hurry as an assassin is killing them one by one.

Den fjärde säsongen har 10 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Tatiana Maslany, Jordan Gavaris och Ari Millen.

Jag såg klart säsongen 4 februari.

Mina tankar
De senaste säsongerna har jag sett direkt efter varandra, vilket jag inte tror är till någon nackdel.

Jag har hela tiden varit fascinerad av den här serien, dels för att den är väldigt spännande men också att den delvis har en (fiktiv) vetenskaplig grund och då tar upp ämnen relaterade till detta.

Vid det här laget vill jag inte säga så mycket om handlingen, men vad jag kan säga är att den är lika spännande nu som tidigare. Insatserna för karaktärerna är hela tiden höga och det händer ofta saker som förvånad mig. Det finns ett avsnitt under säsongen så jag verkligen undrar vad som kommer hända för det är som om alla har nått botten och det är svårt att se en väg ut därifrån, men på något sätt tar de sig vidare.

Karaktärerna känns väl igen nu och jag tycker det är så spännande att följa dynamiken mellan alla systrar/kloner och hur de försöker hjälpa varandra. Nu sätts deras lojalitet på prov och man inser hur mycket de betyder för varandra.

Mitt i all denna spänning och drama finns det en mörk och svart humor som jag gillar. Ibland blir det nästan lite farsartat, men jag kan inte hjälpa att jag gillar det. Helena är i det hänseendet den jag uppskattar mest för hon kör verkligen sitt eget race.

Systrarna har hela tiden kämpat mot olika fiender och i denna säsong blir antalet fiender ännu fler. Det är som att precis när de överlistat en, så dyker en ny upp och vill förstöra det de åstadkommit. I den här säsongen är fienden större än någonsin och det blir en hel del oväntade allianser.

Till sist måste jag också hylla skådespeleriet och framförallt Maslany som gör alla huvudroller. Jag är så imponerad över hur hon lyckas göra karaktärerna helt egna.

Nu ser jag fram emot att se den sista säsongen och jag hoppas på att få många svar.

Hur säsongen slutar
Rachel tar över Neolution, skadar Susan (deras skapare) och Sarah svårt. Cosima tillsammans med den yngre klonen går vilse på ön och blir hittad av att tältsällskap som har en mystisk man i ledningen. Väl där återförenas Cosima med Delphine. Allison och Donnie gömmer sig ute i skogen med Helena. Sarahs dotter och mamma är tagna av Neolution. 

Orphan Black säsong 1
Orphan Black säsong 2
Orphan Black säsong 3

10 mars 2020

Tisdagstrion v.11: Asien


Den här veckan är temat i Ugglan & Bokens tisdagtrio Asien. Jag har försökt bredda min läsning åt att läsa böcker av asiatiska författare eller böcker som utspelar sig där. Tipsen här nedan är böcker som jag verkligen tyckt om och gärna rekommenderar.

En bok som jag har rekommenderat ganska mycket är Flickan med sju namn Hyeonseo Lee som handlar om hennes uppväxt och flykt från Nordkorea och hur hon till slut hamnade i Sydkorea. Fascinerande läsning!

Nästa bok är en bok som blivit populär även i Sverige och det är En katts resedagbok av Hiro Arikawa som utspelar sig i Japan. Den handlar alltså om en man och en katt och deras liv tillsammans. Om man gillar djur tror jag man tycker om även denna.

Sist ut vill jag tipsa om några bilderböcker från Taiwan. Framförallt om Jimmy Liaos Stjärnenatt och Färgernas ljud. Jättefin tecknarstil med mycket färg och konstärliga bilder, vackert språk och därtill en bra historia med karaktärer som på det ena eller andra sättet avviker från normen.


9 mars 2020

Veckoplanering v.11


Läsningen under veckan har väl ändå gått relativt bra, men ofta på kvällarna när jag försökt läsa har jag somnat med boken i handen. Den här veckan har jag praktik måndag-fredag vilket jag inte haft tidigare och så blir det födelsedagsfirande till helgen.

J.R.R. Tolkiens  The fellowship of the ring är en bok som tar tid men nu är det bara omkring 100 sidor kvar. Tror jag kommer läsa lite då och då ur den i veckan och eventuellt läsa ut den under helgen.

Jag har inte alls mycket kvar av Alice i Spegellandet av Lewis Carroll men jag orkade inte läsa de sista sidorna under gårdagskvällen så det blir bli kvällens projekt.

Tillsammans med Camilla läser jag The Wishingspell av Chris Colfer (från Glee) och jag måste säga att jag tycker den är riktigt charmig. Det finns gott om referenser till olika sagor och jag tycker det är så fantasifullt.

Jag tror att nästa bok jag kommer börja med är De sju systrarna av Lucinda Riley. Har så höga förväntningar på den boken för det låter som en bok som passar mig perfekt och att så många tipsat om den.

8 mars 2020

Min bokresa #80 - The Genre Book Tag

Camillas bokresa den här veckan består av tag som handlar om olika genrer man läser.

1. Your favorite genres?
Jag tycker om att läsa olika genres och vad jag gillar mest beror lite på humör och vad jag är sugen på. Men skulle säga att favoriterna nog är fantasy, young adult och deckare.

2. Your least favorite genres?
Kan faktiskt inte komma på någon specifik genre. Men kanske en viss typ av självbiografier som bara innehåller skryt om personen själv och hur hen blev så framgångsrik om det är ett svar?

3. A genre you want to try?
Jag har nog läst de flesta genres som jag skulle vilja pröva på. Däremot skulle jag kanske vilja testa att läsa mer poesi.

4. A genre you don't want to try?
Självhjälpsböcker eller böcker som påstår sig ha vetenskaplig grund fast de inte har det (Hej Omgiven av idioter!). Fast sen skulle jag tycka det kanske vore roligt att läsa någon sådan bok bara för att se vad vissa författare kan koka ihop.

5. A genre you're not sure about?
Skulle kanske säga autofiktion här. Har inte riktigt räknat ut vad jag tycker om den typen av böcke.r

6. A genre blend you love?
Här blir det nog olika former av fantasy- eller dystopimix. Gärna blandat med urban fantasy, science fiction eller varför inte climate fiction som verkar bli en grej.

7. A genre-defying book?
Jag hade jättesvårt att komma på ett bra svar på denna fråga. Den enda som jag kan komma på är Den rätta tiden för en kula i hjärtat av Un-su Kim som är sydkoreansk deckare/thriller. Fast det finns många andra genreinslag där också, framförallt absurdism och en del humorinslag.

7 mars 2020

Thunderhead

Titel: Thunderhead
Originalets titel: -
Författare: Neal Shusterman
Översättare: -
Serie: Arc of a Scythe #2
Antal sidor: 504
Utgivningsår: 2018
Förlag: Simon & Schuster Books for Young Readers
Utläst: 10/2

Handling
Rowan has gone rogue, and has taken it upon himself to put the Scythedom through a trial by fire. Literally. In the year since Winter Conclave, he has gone off-grid, and has been striking out against corrupt scythes—not only in MidMerica, but across the entire continent. He is a dark folk hero now—“Scythe Lucifer”—a vigilante taking down corrupt scythes in flames.

Citra, now a junior scythe under Scythe Curie, sees the corruption and wants to help change it from the inside out, but is thwarted at every turn, and threatened by the “new order” scythes. Realizing she cannot do this alone—or even with the help of Scythe Curie and Faraday, she does the unthinkable, and risks being “deadish” so she can communicate with the Thunderhead—the only being on earth wise enough to solve the dire problems of a perfect world. But will it help solve those problems, or simply watch as perfection goes into decline?


Tankar om titel och omslag
Titeln är ganska självförklarande. Jag tycker om att omslagen håller samma design, men nog har jag sett finare omslag.

Mina tankar om boken
Den tidigare boken, Scythe, tog mig verkligen med storm och blev en av förra årets favoriter. Därför var också förväntningarna på uppföljaren väldigt höga.

Som tur är blir jag inte besviken! Det är ett högt tempo genom hela boken som gör att den går väldigt fort att läsa. Den här andra delen är väldigt fokuserad vid alla händelser så det blir inte så mycket utrymme till att utveckla karaktärerna.

Den värld som byggs upp känns både fascinerande men också skrämmande på samma gång. Idén med artificiell intelligens är inte alls lång bort vilket gör att den känns väldigt aktuell. Sedan gillar jag också referenserna till gamla kända personer varifrån scythes hämtar sina namn.

Jag trodde att slutet skulle ha en större twist än vad jag trodde, men vägen dit var såklart underhållande och spännande. Med det sagt så längtar jag efter att läsa nästa del då slutet verkligen vände på saker och ting.

3 bra saker med boken: spännande, lättläst och fascinerande värld

Betyg: 4/5

5 mars 2020

Film: Svärdet i stenen

Handling
Arthur (aka Wart) is a young boy who aspires to be a knight's squire. On a hunting trip he falls in on Merlin, a powerful but amnesiac wizard who has plans for Wart beyond mere squiredom. He starts by trying to give Wart an education (whatever that is), believing that once one has an education, one can go anywhere. Needless to say, it doesn't quite work out that way.

Filmen är regisserad av Wolfgan Reitherman och är 76 minuter lång. Originalrösterna görs av bland annat Rickie Sorensen, Karl Swenson och Sebastian Cabot. Filmen hade svensk premiär 14 december 1964.

Jag såg filmen 2 februari.

Mina tankar
Ännu en Disney-film avbockad och denna är väl kanske inte min favorit såhär långt. Den är underhållande men inte så mycket mer.

Däremot gillar jag alla referenserna till legenderna om Arthur och Merlin, även om de såklart har en egen spin på det hela. Finns också mycket humor i berättelsen.

Annars gör den nog inget större intryck på mig, då jag har sett och vet att det finns bättre Disney-filmer.

4 mars 2020

Månadsutvärdering februari 2020

Lästa böcker i februari:
1. Den rödaste rosen slår ut - Liv Strömquist
2. The Hobbit - J.R.R Tolkien
3. The Hero of Ages - Brandon Sanderson
4. Berör och förstör: dikter för unga
5. Thunderhead - Neal Shusterman
6. Darkdawn - Jay Kristoff
7. Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Manliga författare: 4
Kvinnliga författare: 2
Samarbeten: 1

Australiensiska författare: 1
Amerikanska författare: 2

Engelska författare: 1
Svenska författare: 2

Antal lästa sidor: 2650
Medelbetyg: 3,8

Snyggast omslag: Bokhandeln på Riverside Drive

Månadens bästa bok: The Hero of Ages
Månadens mest spännande: Thunderhead
Månadens överraskning: The Hobbit
Månadens besvikelse: -

Kommentar
Jag är ändå ganska nöjd med månadens läsning, framförallt att böckerna har varit så bra. Såklart önskar jag att jag hade hunnit läsa lite mer men sen är ju februari också en lite kortare månad.

Också kul att det har blivit flera böcker på engelska. Sedan tror jag kanske att jag redan nu kan ha läst en av årets bästa böcker.

Det blev också en omläsning av The Hobbit och jag tyckte faktiskt bättre om boken andra gången jag läste den.

Om månadens bästa: Fantastiskt världsbygge och avslutningen är så bra!
Om månadens mest spännande: Mycket som händer hela tiden och snabbt tempo.
Om månadens överraskning: Lättare att läsa den här gången och oväntat rolig.


Filmer och Tv-serier:
Aristocats
Barnmorskan i East End S9E5 - S9E8 (säsongsavslutning)
Brooklyn Nine Nine S7E1-S7E5
Djungelboken
Grey's Anatomy S1E1 - S1E9 (säsongsavslutning)
Modern Family S11E13 - S11E14
Orphan Black S4E10 - S5E4 (säsong 4)
Riverdale S4E12 - S4E14
Superstore  S5E14 - S5E17
Svärdet i stenen
To All The Boys: PS I Still Love You
Tretton skäl varför S1E4 - S1E7
Veep S2E1-S2E2
Young Sheldon S4E14 - S4E16

Månadens bästa: Brooklyn Nine Nine
Månadens mest spännande: Orphan Black
Månadens överraskning: Grey's Anatomy
Månadens besvikelse: -

Kommentar
Som vanligt blivit en del serier och film under månaden. Mysigt var det också att se den andra filmen om Lara Jean. Kvalitén har varit bra också och det har även blivit en del säsongsavslutningar.

Om månadens bästa: Så härligt att den är tillbaka, lika bra som tidigare.
Om månadens mest spännande: Den är alltid spännande!
Om månadens överraskning: Bättre än vad jag hade förväntat mig.

3 mars 2020

En bok - olika omslag

Den här veckan tänkte jag att vi skulle titta lite närmare på omslaget till Eliza och hennes monster av Francesca Zappia.

Ett av de amerikanska originalomslagen

Svenskt omslag

Italienskt omslag

Serbiskt omslag

Både det svenska och det amerikanska omslaget är väldigt lika varandra. Det som skiljer är färgerna och den illustrerade bilden. Jag gillar färgen på det svenska bättre, men jag gillar illustrationen bättre på det amerikanska. 

Jag gillar det italienska omslaget! Både stjärnhimlen och färgerna är sådant som jag tycker om. 

Det serbiska omslaget är lite annorlunda och även om det inte är min favorit så kan jag tycka det är kul med ett tecknat omslag då det är en stor del av huvudkaraktärens liv.

Men favoritomslagen blir ändå det italienska. 

Vad tycker ni om omslagen?





Tisdagstrion v. 10: I stadsmiljö

Tisdag och även denna vecka hakar jag på Ugglan & Bokens tisdagstrio. Ämnet den här vecka är i stadsmiljö. Detta finns det ju väldigt många böcker som utspelar sig i städer så det är inte svårt att hitta tre stycken.

Först ut har vi 1794 av Niklas Natt och Dag som utspelar sig i Stockholm. Det är riktigt bra beskrivningar av staden också.

Sedan vill jag gärna tipsa om Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafõn som utspelar sig i Barcelona.

Sist ut tipsar jag om en bok som utspelar sig i New Dehli i Indien och det är Dehlis vackraste händer av Mikael Bergstrand.

2 mars 2020

Veckoplanering v.10


Ny vecka och dags att göra upp nya läsplaner. I helgen hann jag med att läsa en hel del och jag lyckades också skriva en hel del på min rapport så jag är förhoppningsvis snart klar med den.

I min planering för mars har jag sagt att jag ska försöka delta i middlegrade march som är ett readathon som fokuserar på denna genre. Igår kväll började jag så smått med att läsa Alice i underlandet av Lewis Carroll och jag räknar med att läsa klart både den och Alice i spegellandet under veckan.

Tillsammans med Camilla läser jag självbiografin Djungelbarn av Sabine Kuegler och den känns väldigt annorlunda då det handlar om författarens uppväxt i en stam på Västra Papua.

Jag håller också på med mitt projekt att läsa The Fellowship of the Ring av J.R.R. Tolkien. Tycker den är överraskande bra såhär långt måste jag säga.

Sedan hoppas jag att jag hinner börja med De sju systrarna av Lucinda Riley. Det är en författare som jag varit sugen på att läsa så länge och det låter verkligen som en bok som passar mig.


1 mars 2020

Min bokresa #79 - Leap Year Book Tag

Den här söndagen går i lugnets tecken. Vasaloppet går på tv och jag njuter av att få känna mig riktigt ledig.

Nu tänkte jag passa på att vara med i bokresan, som Camilla på Mitt bokintresse anordnar. Den här gången är det en tag som passar in ganska lämpligt, nämligen Leap year book tag.

1. An extra day: what is one book that brought a little something extra?
Detta var riktigt svårt att hitta en bok som passade in och det beror ju på vad man lägger i betydelsen av "extra" också. Men en bokserie som jag tänker på är The Illuminae Files av Jay Kristoff och Amie Kaufman. Tänker på själva formatet och användandet avbilder, chatter och så vidare.
2. Taking a big leap: what is one book that you are/were afraid to read?
Här kan jag nog kopiera Camillas svar rakt av och det är The Lord of the Rings av J.R.R. Tolkien. De har stått i bokhyllan länge och samlat damm men 2020 är året som serien kommer bli läst. Det är ju en klassiker som har ganska högt anseende och många säger att den är svår att läsa då jag har varit riktigt förvånad över att den går så pass bra att läsa trots att den är på engelska.
3. Every 4 years: what is the 4th book you read this year?
Fjärde boken som jag läste ut var Kvinnor ritar bara serier om mens som är en antologi.
4. 366 days in the year: looking at your 3rd shelf, name the 6th book on that shelf, and name the 6th book after that!
Jag är ju inte hemma så har inget att plocka fram.
5. Leaping ahead: name 4 books that you want to read by the next leap year [alternative: name something on your bookish bucket list that you want to complete by the next leap year].
Det är ju 4 år man har på sig... Men ett projekt skulle ju vara att läsa fler klassiker och framförallt svenska klassiker framförallt Utvandrarserien och Mina drömmars stad.
6. Leapfrog: name a book on your TBR that has green in it.
Små eldar överallt av Celeste Ng.



7. Bad luck: what bookish things do you steer clear from?
Rita eller anteckna i böckerna (som verkar vara en grej) jag läser och att vika hundöron.
8. Tag 4 people!
Alla som känner sig manade!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...