31 juli 2018

Nyfiken på: Glasbarnen

Handling
Mystiska saker händer i Billies och hennes mammas nya hem. Det är som att huset inte vill ha dem där. Tillsammans med vännen Aladdin börjar Billie forska i husets mörka historia. En historia som leder hela vägen fram till den natt då Billie plötsligt vaknar av att någon, eller något knackar på hennes fönster.

Varför jag vill läsa den
Nu har jag bara läst en bok av Kristina Ohlsson och det var den första delen i hennes deckarserie. Jag är även nyfiken på hennes andra böcker och särskilt de som är riktade till lite yngre läsare. Tycker Glasbarnen låter så spännande och alldeles lagom ryslig också. Sen har den också ett omslag som får mig väldigt intresserad.

30 juli 2018

Veckoplanering v.31

Läsningen under förra veckan och BookBuddyathon gick väl sådär, men den här veckan hoppas jag ska bli bättre. Nu är jag hemma hos mina föräldrar och ska passa katten i veckan då han inte trivs så bra att vara borta. Dock är det lite frustrerande att inte ha bra internet här, men förhoppningsvis kommer det lösa sig till hösten när vi gräver in bredband.

Den här veckan kommer jag fokusera på att läsa klart The Fifth Season av N.K. Jemisin, Har läst över halva boken nu och den är riktigt bra. Spännande och intressant, fast jag inte vet hur allt hänger ihop än.

I veckan kommer jag och Camilla också påbörja Skrik tyst så inte grannarna hör av Karin Alfredsson. Vi har läst flera av de böcker som är nominerade till Årets bok tillsammans och jag ser fram emot att läsa denna.

Under resten av veckan hoppas jag ska kunna börja med de böcker jag hade tänkt läsa i readathonen. Den bok jag är mest sugen på att läsa är Sommar i det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan och Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty.

28 juli 2018

Sammanfattning av BookBuddyathon

Tänkte jag skulle göra en liten sammanfattning av BookBuddyathon som jag var med i, som avslutades igår. För att läsa mer om den, kan ni kolla här.

Jag hade ganska stora planer på vad jag skulle läsa, men tyvärr hann jag inte alls med så mycket som jag hade hoppats på. Fast jag är ändå nöjd med min läsning, framförallt hur bra den har varit.

Den enda bok som jag lyckades avsluta under readathonen var Husdjuret av Camilla Grebe. Jag tyckte verkligen om den, kan vara en av de bästa böcker jag läst i år.

Jag påbörjade också The Fifth Season av N.K. Jemisin. Ur den hann jag läsa ungefär 200 sidor.

Jag hade som sagt hoppats på att hinna läsa mer, men får läsa de andra böckerna jag hade i min TBR senare.

Stanna hos mig

Titel: Stanna hos mig
Originalets titel: Stay With Me (2017)
Författare: Ayóbámi Adébáyó
Översättare: Erik MacQueen
Serie: -
Antal sidor: 342
Utgivningsår: 2017
Förlag: Piratförlaget
Utläst: 16/7

Handling
Yejide träffade sin man på universitetet och de har varit gifta i fyra år. De har ett fint äktenskap, allt som egentligen saknas i deras liv är ett barn. Yejide ber om ett mirakel, hon träffar läkare, hon går motvilligt på en krävande ceremoniell pilgrimsfärd. Men inget händer.

Släkten är bestämd, kräver ett barn och insisterar på att hennes man ska ta en till fru. Yejide känner sig förtvivlad. Hennes make försöker blidka Yejide såväl som släkten.

Men det är en omöjlig situation som kommer att leda till svartsjuka, svek och förtvivlan.


Tankar om titel och omslag

Älskar det färggranna omslaget! Gillar titeln också, fast det dröjer ett tag innan man får veta kopplingen den har till boken.

Mina tankar om boken
Jag hade riktigt höga förväntningar på Stanna hos mig, jag har läst en hel del positivt om den och jag trodde att det skulle vara en bok i min smak.

Jag har inte läst speciellt många böcker som utspelar sig i Nigeria, men de jag läst har varit riktigt bra. Jag älskade t.ex. En halv gul sol och denna är lite i samma anda fast den handlar om helt andra saker. Nigeria är ett land som har en intressant historia, och i Stanna hos mig finns politiken och militärkupperna hela tiden i bakgrunden.

Boken är lättläst och fast tempot inte är speciellt snabbt så finns det ändå något som gör att den är svår att lägga ifrån sig. Huvudkaraktärerna Akin och Yejide är intressanta karaktärer och man får verkligen lära känna dem. Bit för bit växer berättelsen fram om dessa människor som älskar varandra, men som längtar efter ett barn.

Stanna hos mig är en gripande och sorglig bok, men som det också finns mycket hopp i. Tänker framförallt på slutet som tog en något oväntad vändning.

Stanna hos mig är en väldigt stark debut och jag ser fram emot att läsa mer av författaren.

3 bra saker med boken: miljön, intressanta karaktärer, lättläst

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Andra som bloggat om boken är bland annat C.R.M. Nilsson, Stories from the city och Enligt O.

26 juli 2018

Charmen med tarmen

Titel: Charmen med tarmen: allt om ett av kroppens mest underskattade organ
Originalets titel: Darm mit Charme (2014)
Författare: Giulia Enders
Översättare: Frederik Sjögren
Serie: -
Antal sidor: 254
Utgivningsår: 2015
Förlag: Forum
Utläst: 13/7

Handling
Hur magen och tarmarna fungera har långt större betydelse för hur vi mår än vad vi tidigare trott. Många av våra välfärdssjukdomar orsakas av obalans i tarmfloran. Och kopplingen mellan hjärnan och tarmarna är central.

Den unga forskaren Giulia Enders beskriver matens väg genom kroppen utifrån de senaste vetenskapliga rönen och förklarar på ett underhållande sätt hur vi kan uppnå välbefinnande, åldras friskt och leva lyckligare.


Tankar om titel och omslag

En söt titel som man kommer ihåg. Inget speciellt att säga om omslaget egentligen, gillar den illustrerade bilden.

Mina tankar om boken
Charmen med tarmen har jag varit sugen på att läsa ända sedan författaren gästade Skavlan för flera år sedan.

Boken är skriven på ett underhållande sätt och jag lärde mig i alla fall flera nya saker. Det är förklarat på ett förståeligt sätt som gör att man inser att hela kroppen är en fascinerande varelse och hur allting hänger ihop på något sätt.

Enders går på ett metodiskt sätt igenom hela matspjälkningen och vad som händer i kroppen och andra kroppsliga funktioner och vad som kan orsaka problem eller underlätta.

Dessutom finns det små illustrationer som är gjorda av författarens syster.

Charmen med tarmen är precis som titeln antyder en charmig bok.

3 bra saker med boken: informativ, illustrationer och lättläst

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

25 juli 2018

Tv-serie: Riverdale säsong 2

Handling
The quiet little town of Riverdale is turned upside down after it is struck with the mysterious death of Jason Blossom, a popular high school student and member of the most powerful family in town. Archie and his friends explore the struggles of everyday life in a small town whilst taking on the haunting case of Jason Blossom. in order to solve this mystery, the rag tag group of friends must first unlock the secrets that lie buried deep beneath the surface of their hometown. Riverdale may not be as innocent as it appears.

Fred's life hangs in the balance following the shooting; Veronica's father arrives into town; Jughead and Betty question the gunman's true motives.

Den andra säsongen har 22 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat K.J. Apa, Camila Mendes, Cole Sprouse och Lili Reinhart.

Jag såg klart säsongen 14 juli.

Mina tankar
Jag fastnade verkligen totalt för denna serie. Det är sån bra underhållning, det är snabbt tempo och många tvära kast och framförallt är det spännande.

Jag tror att det är en fördel om man inte vet så mycket om vad serien handlar om, utan att man bara hänger med. Det hinner verkligen hända mycket under säsongen, det är många storylines att hålla reda på. Serien är överlag mörkare i den andra säsongen och staden får mer och mer problem.

I den här säsongen introduceras vi också för Veronicas far Hiram Lodge, någon som i den första säsongen bara fanns i bakgrunden. Tycker också det är intressant att se relationerna mellan alla vuxna, den ena är galnare än den andra. Den enda förälder som faktiskt känns vettig är Fred, Archies pappa men en del föräldrar växer under säsongen.

Många av karaktärerna ställs inför nya utmaningar och utvecklas. Den karaktär som jag tycker har den bästa utvecklingen är Cheryl och jag har helt ändrat uppfattning om henne. Jag hade ändå önskat att man hade fått se mer av henne.

Det är som sagt mycket drama och känslor och jag vill inte gå in på detaljer. Dessutom får man följa jakten på en maskerad mördare och vem som är det får man först veta i sista avsnittet.

Jag skulle kunna skriva mycket mer, men då jag inte vill spoila alltför mycket så försöker jag lägga band på mig själv. Riverdale har på kort tid seglat upp som en av mina favoritserier och jag längtar verkligen efter den tredje säsongen.

Favoritkaraktär: Jughead
Det sämsta med säsongen: Hade önskat att se mer av en del karaktärer, ex. Cheryl.
Det bästa med säsongen: Dramat, spänningen

Hur säsongen slutar
Man får veta vem som var the black hood, något som påverkar Betty och Alice väldigt mycket. Jughead blir ledare för Serpents och Cheryl joinar gänget. Fred ställer upp i valet för borgmästare, men förlorar mot Hermione. Det blir upplopp i Riverdale. Hiram ser till att Archie blir gripen för mord, efter att Archie trotsar honom. Veronica blir ny ägare till Pops och bryter eventuellt med sin far. 

Riverdale säsong 1



24 juli 2018

Länktisdag #43

1. Jesse the Reader är en booktuber som jag följer och han gör många härliga videos. Fastnade särskilt för denna.

 


2. Första gången jag hörde talas om honom var i Good mythical morning. Blev så glad när jag upptäckte denna dokumentär och att de lyckats hitta en donator.



3. Malin Persson Giolitos bok Störst av allt ska bli tv-serie. Nu har det blivit officiellt vilka som kommer ha huvudrollen. 

23 juli 2018

Veckoplanering v. 30


Veckorna ser betydligt lugnare ut nu, vilket är skönt. Den här veckan blir det nog inte så mycket gjort, kommer eventuellt att börja packa ned lite böcker och sådana saker i veckan från lägenheten. Den här sommaren håller vi också på att byta tak på mormors hus så kommer nog vara en hel del där mellan varven. Där har vi inte heller internet, vilket gynnar läsningen.

Jag är riktigt nöjd med läsningen förra veckan, hann läsa ut flera stycken och det känns verkligen som att jag tagit mig ur lässvackan.

I veckan pågår BookBuddyAthon och jag kommer att fokusera på att läsa de böckerna. Kommer nog inte hinna med något annat.

Husdjuret av Camilla Grebe läser jag och Camilla tillsammans under Readathonen. Den kommer också att bli utläst i veckan.

Utöver det håller jag också på med The Fifth Season av N.K. Jemisin. Har inte hunnit så långt än, men gillar det jag har läst.

De andra böckerna som står med på min TBR är Sommar på strandpromenaden (Colgan), Öppnas i händelse av min död (Moriarty), Bokhandeln på Riverside Drive (Skybäck) och Grejen med kärlek (James) så vi får se om jag hinner påbörja några av dessa också.

21 juli 2018

Älskaren från huvudkontoret

Titel: Älskaren från huvudkontoret
Originalets titel: -
Författare: Camilla Grebe
Översättare: -
Serie: Flickorna och mörkret #1
Antal sidor: 487
Utgivningsår: 2015
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utläst: 6/7

Handling
Emma har en älskare. En älskare som är allt hon har drömt om och lite till. Det finns egentligen bara ett problem - han råkar vara vd på klädjätten där hon är anställd: en opraktisk, men samtidigt oemotståndligt kittlande omständighet som väl egentligen inte utgör ett hinder för en relation. Eller?
På deras förlovningsmiddag försvinner han spårlöst - lika oväntat som han dök upp. Och inte långt efter det hittas en ung kvinna bestialiskt mördad och lemlästad i hans bostad i en fashionabel förort till Stockholm.


Peter Lindgren, resignerad men rutinerad kriminalpolis, får hjälp av beteendevetaren Hanne Lagerlind i utredningen av mordet, som bär tydliga likheter med ett tio år gammalt, olöst brott. Tillsammans söker de efter svaren som kan förklara det fruktansvärda brottet; en undersökning som sträcker sig från ett köldslaget Stockholm och många år tillbaka i tiden och som också får dem att trevande återuppta den relation de en gång hade.

Vem är den mördade kvinnan? Har brottet en koppling till det snarlika mordet ett decennium tidigare? Varför försvann älskaren från huvudkontoret och varför verkar kärleken alltid vilja något annat med oss än vi vill med den?

Tankar om titel och omslag

Ett blodigt omslag, men jag gillar både titel och omslag. Gillar de mörka tonerna och det författarnamnet i guld.

Mina tankar om boken
Grebes uppföljare till denna bok, Husdjuret, är nominerad till Årets bok och jag kände att jag ville läsa första boken också. Jag hade inga speciella förväntningar på boken och jag började läsa med inställningen att jag skulle få en bra mordhistoria.

Boken är lätt att komma in och lättläst. Jag upplevde den också som snabbläst, vilket nog också har med själva handlingen att göra. Jag tycker också om att man får följa flera karaktärer i boken och att man själv kan skapa sig en bild av vad som har hänt. Jag lyckas bli både berörd av en del karaktärer och väldigt irriterad på andra. Jag blir särskilt berörd av att läsa om Hanne och mest irriterad blir jag på Peter.

Jag hade förväntat mig att man skulle få läsa mer om själva utredningsarbetet, men man fick läsa mer om polisernas privatliv och upptakten till själva mordet.

Egentligen är själva mordhistorien ganska förutsägbar, men det var vägen dit som var mest spännande. Det var också intressant att få läsa om psykiska sjukdomar ur ett lite annorlunda perspektiv.

Jag blev riktigt positivt överraskad av Älskaren från huvudkontoret och jag ser fram emot att läsa uppföljaren.

3 bra saker med boken: spännande, Emma och upplösningen

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Andra som bloggat om boken är Romeo and Juliet, Carolina läser och Johannas deckarhörna.

19 juli 2018

BookBuddyAthon Love Island Edition TBR

Jag och Camilla bestämde oss för att vara med i Bookbuddyathon. Jag har själv aldrig varit med i någon sån innan så det ska bli kul. Jag har försökt att välja ut en TBR för det, men lite beror också på vad jag tycker om en del böcker. Det börjar 20/7 och avslutas en vecka senare.



Den första boken är en buddyread och det kommer bli Husdjuret av Camilla Grebe. Vi försöker att läsa flera av de böcker som är nominerade till Årets bok tillsammans. 

Nästa bok är en bok som vi valt åt varandra  och som vi kommer skicka åt varandra. Har ingen aning om vilken bok det är, så det blir spännande att se. 

Utifrån vad man tyckte om den boken (1-3 eller 4-5) så ska man välja utifrån två andra kategorier. Om man ger boken 1-3 i betyg så ska man läsa en bok med den andres favoritfärg på omslaget och i mitt fall kommer det vara Ensamma tillsammans av Jörgen Löwenfeldt. Om man ger den 4-5 ska man läsa en bok med ett ord i titeln som den andre valt, i mitt fall kommer det vara Sommar på strandpromenaden av Jenny Colgan. 

Nästa kategori är att läsa en bok från ett land du eller din kompis vill besöka. Jag var tvungen att välja bland de böcker som fanns på bibblan och landet blir Australien och boken Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty. 

Då blev det så att jag valde Camillas land och då har hon fått välja ut en bok av tre alternativ som jag ska läsa och då blev valet Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck.

Sista kategorin är "diverse book" eller "comfort read": Det lutar åt att jag väljer en comfort read och då blir det nog Grejen med kärlek av Julie James. 

Så för att sammanfatta här kommer en liten lista över min TBR

Husdjuret
Bok som Camillla valt åt mig
Ensamma tillsammans eller Sommar på strandpromenaden
Öppnas i händelse av min död 
Bokhandeln på Riverside Drive
Grejen med kärlek

Tv-serie: Timeless säsong 1

Handling
Timeless tells the story of a mysterious criminal who steals a secret state-of-the-art time machine, intent on destroying America as we know it by changing the past. The only hope is an unexpected team: a scientist, a soldier and a history professor, who must use the machine's prototype to travel back in time to critical events. While they must make every effort not to affect the past themselves, they must also stay one step ahead of this dangerous fugitive. But can this handpicked team uncover the mystery behind it all and end his destruction before it's too late?

Den första säsongen har 16 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Abigail Spencer, Matt Lanter och Malcolm Barrett.

Jag såg klart säsongen 1 juli.

Mina tankar
Timeless var en serie som lockade mig ändå sedan den kom ut. Jag har alltid tyckt hela konceptet med tidsresor har varit intressant och denna verkade också lagom lättsam. Serien är riktigt underhållande, och lyckas också lära ut något om historien.

Jag fastnade ganska direkt för serien. Den karaktär som blir min favorit snabbt är Lucy, jag gillar henne helt enkelt som karaktär och hennes nörderi för historia. Serien bjuder på ganska mycket humor och framförallt spänning. Miljöerna är väldigt fina och jag tycker om att se de olika kläderna och olika epoker och hur en del behandlades då.

Av naturliga skäl handlar det mycket om Amerikas historia och vad som har format landet. Jag hade gärna sett att den hade fokuserat på andra historiska händelser i andra länder men som påverkat hur världen ser ut idag.

Själva jakten på Flynn, seriens fiende, är spännande även fast jag tycker en del moment är lite förutsägbara. Det finns dock mycket som man inte vet och att framtiden kan ändras  varje gång teamet reser tillbaka i tiden gör att man är lite spänd på att veta vad som förändras i deras nutid.

Timeless har haft ett ganska turbulent öde, först lades serien ner efter första säsongen men räddades av fans och nu lades serien ner igen efter andra säsongen. Jag har bara sett den första säsongen, men jag är verkligen spänd på att veta mer om Flynn, Lucy och framförallt det hemliga sällskapet Rittenhouse.

Timeless är en härlig, spännande och underhållande serie som jag hoppas kan få ett värdigt avslut.

Favoritkaraktär: Lucy
Det sämsta med säsongen: Väldigt Amerika-fokuserat, hade varit intressant om det hade varit mer i andra länder också.
Det bästa med säsongen: Tidsresorna

Hur säsongen slutade
Lucy, Wyatt och Rufus teamar ihop med Garcia, som de kämpat mot under hela säsongen. Efter att ha färdats i tidsmaskinen blir Jiya sjuk, krampar och ser syner av något. Vad? Garcia blir gripen, han tror att Lucy förrått honom. Lucy får veta att även hennes mor tillhör Rittenhouse och att de kan kontrollera historien, nutiden och framtiden. 

18 juli 2018

Nej och åter nej

Titel: Nej och åter nej
Originalets titel: Nei og atter nei (2016)
Författare: Nina Lykke
Översättare: Lotta Eklund
Serie: -
Antal sidor: 219
Utgivningsår: 2018
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utläst: 10/7

Handling
Ingrid och Jan har varit gifta i ett kvarts århundrade. Sönerna är stora nog att räknas som vuxna men uppför sig som hotellgäster. För Ingrid har både familjelivet och läraryrket mist sin glans. Jan, däremot, har blivit befordrad till departementschef och drömmer om sin femton år yngre kollega Hanne. Hanne som i sin tur är i färd med att bli förbisprungen på familjefronten när väninnorna gifter sig och skaffar barn.

Tankar om titel och omslag

Har lite svårt att förstå vad titeln har med boken att göra. Gillar ändå omslaget, väldigt enkelt med bara texten.

Mina tankar om boken
Nej och åter nej är nominerad till Årets bok och är ytterligare en av de böcker som jag och Camilla läst tillsammans.

Jag visste redan innan jag började läsa att detta nog inte skulle vara en bok i min smak. Sen så tillhör den väl inte min målgrupp heller. Innan jag börjar recensionen ska jag vara tydlig och säga att detta inte är en bok för mig, men att det säkert finns många andra som uppskattar den.

Jag har väldigt svårt för karaktärerna, jag blir mest irriterad på dem alla. Jag skulle bara vilja skaka om Ingrid, Jan och Hanne. De väcker ingen sympati hos mig, förutom Ingrid en bit in i boken. När en del karaktärer ondgör sig över andra människor och hur deras liv ser ut är det beskrivet på ett sätt så att jag får en dålig känsla i magen. Den karaktär som jag nog tycker är allra värst är Jan, först gå ifrån sin fru och senare fortfarande förvänta sig att hon ska vara kvar. Mot slutet utvecklas dock Ingrid som karaktär och hon får ett bra slut.

Nej och åter nej är som tur är en kort och lättläst bok. Språkligt sett är den också bra skriven och stundtals finns också lite humor. Jag är säker på att andra kanske kan uppskatta den mer än vad jag gjorde.

3 bra saker med boken: kort, lättläst, Ingrid växer mot slutet.

Betyg: 1/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Andra som bloggat om boken är Enligt O och Just nu - Just här.

17 juli 2018

Nyfiken på: Angivaren

Handling
I Fredrikstad hittas stans rikaste man mördad och kriminalkommissarie Anton Brekke kallas in. Brekke är känd för att vara orädd och oförskämd, och han har dessutom en hemlig last: poker. Med hjälp av polisstudenten Magnus Torp och polisinspektör Simon Haugen börjar han nysta i fallet, som först verkar ha ekonomiska motiv. Men när han kastas in i New Yorks korrupta undre värld, rakt in i maffians högborg, inser han snart att helt andra krafter ligger bakom.

Varför jag vill läsa den
Norsk krim brukar bara bra och denna serie tycker jag låter riktigt spännande. De två första delarna har nu kommit ut på svenska och mitt sug efter att få läsa dessa böcker stiger bara. Som många andra krim-serier så verkar detta ha en polis med problem i huvudrollen, men spelberoende har jag inte läst om tidigare i den typ av genre. verkar också som den skulle kunna vara ganska mörk i tonen och sånt uppskattar jag.

16 juli 2018

Veckoplanering v.29

Måndag och ny vecka och dags för att försöka göra en veckoplanering. Nu har jag semester i fyra veckor vilket ska bli så otroligt skönt och efter det kommer jag vara tjänstledig då jag ska börja plugga. Ska bli spännande att sätta sig i skolbänken igen, fast det bara är tre år sedan sist.

Den här veckan har jag inga speciella planer vad jag vet. Förhoppningsvis är det en lugn vecka då jag åkt på någon sorts förkylning. På fredag kommer jag och Camilla vara med i Bookbuddyathon Love Island edition och om jag känner för det kommer jag nog eventuellt publicera en TBR för det.

I veckan var jag också tvungen att lämna igen en del påbörjade böcker till bibblan igen.

Den här veckan måste jag försöka avsluta Den som stannar, den som går av Elena Ferrante. Böckerna är inte direkt i min smak, men ändå så är det intressant.

Jag håller också på och läser Stanna hos mig av Ayóbámi Adébáyó tillsammans med Camillla som är nominerad till Årets bok. Såhär långt är den riktigt bra. Tycker det är så intressant att den utspelar sig i Nigeria.

Månadens icke-skönlitterära bok för Godnattsagor för rebelltjejer. Ska bli kul att läsa den och plus också för att den är lättläst.

Om jag hinner läsa mer kommer det nog bli Ett moln på min himmel av Francoise Sagan, fast den kanske är mer känd under namnet Bonjour Tristessse.



14 juli 2018

Mischling

Titel: Mischling
Originalets titel: Mischling (2016) 
Författare: Affinity Konar
Översättare: Cecilia Berglund Barklem
Serie: -
Antal sidor: 343
Utgivningsår: 2017
Förlag: Polaris
Utläst: 26/6

Handling
År 1944 kommer tvillingsystrarna Pearl och Stasha till Auschwitz med sin mamma och farfar. De sätts i Mengele Zoo, nazisternas mänskliga experimentverkstad med tvillingar. Flickorna upplever förskräckliga fasor och de personligheter de en gång har delat klyvs nu i två: Pearl blir ansvarig för det sorgliga, det goda och det förflutna. Stasha får stå för det roliga, det vildsinta och framtiden.

På vintern försvinner Pearl. Stasha sörjer tvilling, men håller fast vid tanken att Pearl fortfarande lever. När lägret befrias av Röda armén ger hon sig ut genom Polens förödelse för att hitta Pearl och försöka forma sig en framtid.


Tankar om titel och omslag

Gillar titeln, visste inte vad det ordet betydde tidigare. Ett helt okej omslag och jag gillar syskonparet på omslaget.

Mina tankar om boken
Jag har läst en del av de böcker som är nominerade till Årets bok tillsammans med Camilla, och Mischling är en utav dessa.

Jag tycker alltid det är tufft och lite jobbigt att läsa om 2:a världskriget. Här märks det också att författaren har lagt ner mycket tid på research och att det är baserad på verkliga händelser. Det gör att det hela kommer så mycket närmare. Skildringen av Auschwitz känns trovärdig och man blir verkligen förfärad. Mischling skildrar också ett Europa kring krigsslutet och ett land i ruiner.

Jag tycker det är intressant att läsa om syskonens relation. Nu har ju jag ingen erfarenhet av tvillingar eller hur deras relationer kan se ut, men jag kan förstå att det kan finnas speciella band mellan dem. Pearl och Stasha är ändå ganska olika som individer och jag tycker egentligen det är mest intressant att följa deras jakt efter varandra. Vad de utsätts för är verkligen hemskt och ännu hemskare är att mycket av det har hänt i verkligheten också.

Något som tyvärr drar ner betyget lite grann för mig är språket. Det är poetiskt och ganska ordrikt och ibland blir det lite väl mycket av det goda och jag upplever det som att det blir mer fokus på språket än på handlingen.

Språket ska dock inte avskräcka en från att läsa Mischling, det handlar om så viktiga ämnen och framförallt om att vi aldrig ska glömma bort vad som har hänt.

3 bra saker med boken: skildringen av Förintelsen, syskonskapet, budskapet

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Andra som bloggat om boken är bland annat Fantastiska berättelser och Bina's books.

12 juli 2018

Tv-serie: Riverdale säsong 1

Handling
The quiet little town of Riverdale is turned upside down after it is struck with the mysterious death of Jason Blossom, a popular high school student and member of the most powerful family in town. Archie and his friends explore the struggles of everyday life in a small town whilst taking on the haunting case of Jason Blossom. in order to solve this mystery, the rag tag group of friends must first unlock the secrets that lie buried deep beneath the surface of their hometown. Riverdale may not be as innocent as it appears.

Den första säsongen har 13 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat K.J. Apa, Camila Mendes, Lili Reinhart och Cole Sprouse.

Jag såg klart säsongen 20 juni.

Mina tankar
Riverdale är en serie som jag varit nyfiken på ett bra tag utan att jag haft någon egentligen aning om vad den handlar om. Camilla föreslog att vi skulle se den tillsammans, och jag är glad att jag äntligen har sett serien. Det var verkligen en överraskning hur bra den var!

Jag har ingen relation till Archie Comics som denna serie bygger på. Upplever det inte heller som att det är nödvändigt, men det är klart att man kanske går miste om en del referenser till originalet.

Första avsnittet var oerhört spännande och jag satt hela tiden som på nålar och undrade vad som skulle hända. Serien har också en berättare i form av Jughead och han antyder flera gånger på händelser som ska komma och hur karaktärerna formas av detta.

Alla avsnitten är spännande, det är mycket drama och känslor. Riverdale är som en härlig blandning av high school-drama, musikal och kriminalserie. Överlag är serien väldigt mörk och de teman som tas upp är inte direkt rosenskimrande.

Det är intressanta karaktärer man får följa, men ändå känns det som det finns mycket nytt att ta reda på om dem. Det finns gott om karaktärer att tycka om, men också en hel del karaktärer att ogilla. Jag har personligen svårt för Archie och Alice, Bettys mor som är väldigt kontrollerande. Däremot så gillar jag verkligen Betty och Jughead som är drivande när det gäller att ta reda på vem som mördade Jason Blossom.

Serien handlar såklart mycket om ungdomarna och deras liv, men man får även stifta bekantskap med föräldrarna. Generellt så är alla föräldrar mer eller mindre galna, men det finns ett undantag och det är Arhcies pappa Fred, som är ensamstående förälder till Archie och som dessutom har en bra relation till varandra.

Riverdale är en serie man inte ska veta alltför mycket om när man börjar se, utan istället upptäcka eftersom. Längs vägen bjuds det på många överraskningar och twister och jag längtar verkligen efter att se nästa säsong.

Favoritkaraktär: Jughead
Det sämsta med säsongen: Ibland blev det lite väl mycket drama.
Det bästa med säsongen: Spänningen, jakten på mördaren.

Hur säsongen slutar
Gänget får veta som mördat Jason. Cheryl gör ett självmordsförsök, men räddas av Archie, Veronica, Betty och Jughead. Cheryl bränner ned sitt och föräldrarnas hus. Veronica och Archie blir tillsammans. Jugheads pappa, som är gängmedlem, sitter i fängelse fast han är oskyldig till det brottet. Jughead blir medlem/skyddad av sin fars gäng. Betty får veta att hon har en äldre bror som adopterades bort. Archies far blir skjuten av en okänd man. 



10 juli 2018

Nyfiken på: Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett ikeaskåp

Handling
Pugalendhi heter en bluffande 38-årig fakir från Rajasthan, som har lurat sina grannar i byn att samla ihop pengar för att han ska kunna åka till Paris och köpa Ikeas senaste innovation, spikmattesängen Svavelvikspik. Men sängen visar sig vara dyr, vilket gör att fakiren tvingas lura till sig pengar av den vackra fransyskan Marie, för att sedan tillbringa natten på Ikea. Han gömmer sig i en garderob som naturligtvis packas in i en låda och skickas iväg, och detta är startskottet för en galen jakt över världen. En resa där fakiren lär känna sudanesiska flyktingar, blir jagad av hämndlystna romer på Barcelonas flygplats, skriver början på en roman och får ett bokkontrakt i Rom samt hänger på ett hotellrum i ett konfliktdrabbat Libyen. Under tiden upptäcker han mycket som han inte visste om både kärlek och vänskap.

Varför jag vill läsa den
Här är det nog mycket titeln som styr, jag gillar långa och lite annorlunda titlar. Tycker också att denna verkar påminna lite om både Hundraåringen och Dehlis vackraste händer. Själva handlingen verkar som att den kan vara riktigt underhållande också.

9 juli 2018

Veckoplanering v.28

Måndag och det är min sista arbetsvecka innan semester. Längtar verkligen efter det nu. Den här veckan ser så här långt ut ganska lugn och jag är ledig några dagar mitt i veckan innan jag avslutar med att jobba helg.

Läsningen förra veckan gick väl sådär. Jag håller på med en massa böcker, men har inte hunnit avsluta några. Hoppas jag ska kunna avsluta flera den här veckan.

En bok som jag nog kommer läsa ut ganska snart är Nej och åter nej av Nina Lykke som jag läser tillsammans med Camilla. Såhär långt är den ingen större favorit, jag irriterar mig mest på karaktärerna och har svårt att förstå vad som är så bra med den.

Jag tror också att jag kommer kunna avsluta Charmen med tarmen av Giulia Enders i början av veckan. Den är rätt intressant och skriven på ett underhållande sätt.

Den här veckan måste jag nästan ta och avsluta Björnstad, Finns det en finns det flera, Ceremonin och Den som stannar, den som går. Har hållit på med dessa böcker i evigheter nästan känns det som.

Tänker inte planera in några fler böcker, känns som jag har nog med dessa.


7 juli 2018

1793

Titel: 1793
Originalets titel: -
Författare: Niklas Natt och Dag
Översättare: -
Serie: Bellman Noir #1
Antal sidor: 452
Utgivningsår: 2017
Förlag: Forum
Utläst: 18/6

Handling
Året är 1793. Gustav III är död sedan mer än ett år. Sverige styrs med järnhand av friherre Gustaf Adolf Reuterholm. Ingen litar på någon. Överallt frodas paranoia och konspirationer.

I oktober hittas ett stympat lik i den stinkande sjön Fatburen på Södermalm i Stockholm. Kroppen saknar både armar och ben och har vanställts bortom all igenkänning. Trots att Cecil Winge vid Stockholms poliskammare är dödsmärkt av lungsoten åtar han sig att lösa mysteriet med Fatbursliket. Snart fastnar han i en väv av mörka hemligheter och bottenlös ondska vars trådar leder högt upp i samhällets topp.


Tankar om titel och omslag

En passande titel. Gillar när det är kort och enkelt. Snyggt omslag också.

Mina tankar om boken
1793 år nominerad till Årets bok och jag och Camilla har läst den tillsammans. Det var en intressant och bitvis spännande bok, men som saknar det lilla extra.

Jag tycker om att läsa historiska böcker, men tyvärr blir det alldeles för sällan. Miljön känns trovärdig och boken är intressant hela vägen. Natt och Dag måste ha lagt ner väldigt mycket research för man kan nästan se miljöerna framför sig. Jag tror dock att om jag hade varit bekant med hur Stockholm ser ut så hade jag kunnat uppskatta det ännu mer.

1793 är ingen vacker bok, det är mörkt och skitigt och det finns inte mycket hopp någonstans. Mordet som sker är verkligen grymt och jakten på sanningen likaså. Jag tycker om hur boken är uppdelad i olika delar och att det är först mot slutet som alla delarna fogas ihop till en berättelse.

Språket är väldigt detaljrikt, ibland tyckte jag det var ganska segt och att läsningen ibland gick lite trögt. Språket känns trots det levande och det är lätt att se allting framför sig. Något som jag även tänkte på när det gäller språket är att det känns lite tidstypiskt, det är lite gammaldags.

Under bokens gång för man följa en del människoöden, det som gör starkast intryck på mig är Anna-Stinas som inte har ett lätt liv och blir oskyldigt dömd till spinnhuset.

Något som jag reagerade på när jag läste var att det inte fanns speciellt många kvinnor representerade, den enda man får stifta närmare bekantskap med är just Anna-Stina annars är det bara män man får följa.

3 bra saker med boken: Anna-Stina, den historiska miljön, hur de olika delarna hänger ihop

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Andra som bloggat om boken är Fantastiska berättelser, Johannas deckarhörna och Boklysten.

5 juli 2018

Tv-serie: En enkel resa till Korfu säsong 2

Handling
Om familjen Durrell som emigrerat från 1930-talets gråa England till ett nytt liv i det soliga Grekland. Familjen har fortsatt svårt att få ihop ekonomin och Louisa provar att sälja hemlagade brittiska rätter på marknaden. Gerry gör upp en plan för att föda upp uttrar, Leslie råkar skjuta Roger och Margo funderar på att bli nunna

Den andra säsongen har 6 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat

Jag såg klart säsongen 8 juni.

Mina tankar
Jag tycker detta är en sån mysig och lättsam serie. Det är både lite drama, spänning och humor. Framförallt utspelar sig den i en helt fantastisk miljö och det är lätt att drömma sig bort till varmare länder.

Något som jag uppskattar med En enkel resa till Korfu är att hela serien är centrerad kring familjen Durrell. De är kanske lite dysfunktionella, men de bryr sig ändå verkligen om varandra. Jag gillar hela familjedynamiken och alla syskonen tillsammans.

En story som däremot drar ner mitt betyg lite grann är modern Louisas kärleksbekymmer. Det känns bara tjatigt att hon letar en ny man och faller nästan pladask för första bästa.

Däremot finns det gott om humor och jag gillar att det yngsta barnets intresse för djur och natur.

En enkel resa till Korfu är en mysig och underhållande serie och passar perfekt på sommaren.

Favoritkaraktär: Leslie
Sämsta med säsongen: Louisas kärleksbekymmer
Bästa med säsongen: Avsnittet där de är är fast inomhus. Så roligt!

Hur säsongen slutar
Leslie förlöser ett barn. Gerrys uttrar får ungar. Även doktorns fru föder ett barn, som Louisa förlöser. Hugh blir knivhuggen, men klarar sig och flyttar nog tillbaka till England. Louisa avslutar relationen med honom.

En enkel resa till Korfu säsong 1

4 juli 2018

Månadens bästa bok: juni

Mia håller i Månadens bästa bok, en utmaning som går ut på att man varje månad ska kora den bästa bok man har läst.

I juni  läste jag 5 böcker, alla var över medel men den som stack ut lite extra var Binas historia av Maja Lunde. Jag hade inga speciella förväntningar på den, vilket jag tror är till bokens fördel.  Den är riktigt intressant och skrämmande och jag gillade framförallt hur den är upplagd. En del utspelar sig i dåtid i England, en annan i nutid USA och en tredje del i framtidens Kina. Det är först på slutet som man börjar ana hur det hela hänger ihop.


Månadsutvärdering juni 2018

Lästa böcker i juni:
1. Koka björn - Mikael Niemi
2. Binas historia - Maja Lunde
3. Den lilla bokhandeln runt hörnet - Jenny Colgan
4. 1793 - Niklas Natt och Dag
5. Mischling - Affinity Konar

Manliga författare:2
Kvinnliga författare: 3

Engelska författare: 1

Norska författare: 1
Svenska författare: 2

Antal lästa sidor: 2047
Medelbetyg: 3,8

Snyggast omslag: Den lilla bokhandeln runt hörnet

Månadens bästa bok: Binas historia
Månadens överraskning: Koka björn
Månadens besvikelse: 1793

Kommentar
Blev bara 5 böcker i juni, men är trots det ändå ganska nöjd. Flera av dem var också relativt tjocka. Alla böckerna jag läste den här månaden var riktigt bra, men jag kan gräma mig lite över att jag inte hann läsa ut flera böcker som var påbörjade.

Det blev en bra blandning av böcker, en hel del historiska böcker men också en lättsam bok för att varva med.

Flera av böckerna gjorde riktigt starkt intryck på mig, framförallt Mischling och Binas historia.


Om månadens bästa: Intressant och skrämmande. Snyggt berättad där man på slutet förstår hur allt hänger ihop.
Om månadens överraskning: Aldrig läst något av Niemi tidigare, men gillade verkligen den.
Om månadens besvikelse: Absolut inte en dålig bok, men upplevde den som lite seg emellanåt.


Filmer och Tv-serier:
Friday Night Dinner S5E5-S5E6 (säsongsavslutning)
Jane the Virgin S3E20 (säsongsavslutning)
En enkel resa till Korfu S2E5-S2E6 (säsongsavslutning)
Mord i paradiset S7E1-S7E8 (säsongsavslutning)
Morden i Midsomer S20E1
Riverdale S1E1 - S1E13 (säsongsavslutning)
Timeless S1E1-S1E14
Unbreakable Kimmy Schmidt S4E1-S4E6

Månadens bästa: Riverdale
Månadens överraskning: Riverdale
Månadens besvikelse: -

Kommentar
Blev ganska mycket serier och framförallt säsongsavslutningar denna månad. Har blivit mycket brittiska serier också. Dessutom är Morden i Midsomer tillbaka, underhållande som alltid.

Har sett två nya serier denna månad, Riverdale och Timeless. Båda är riktigt underhållande, men Riverdale är lite vassare. I Timeless gillar jag framförallt hela aspekten med tidsresor och de olika historiska miljöerna.

Om månadens bästa och överraskning: Hade inte alls förväntat mig att jag skulle tycka så mycket om Riverdale. Verkligen spännande och underhållande! 


3 juli 2018

Nyfiken på: I tystnaden begravd

Handling
Lars-Erkki Svanberg, en gång Sveriges snabbaste skidåkare, slås ihjäl med sin egen yxa på gården Rauhala hemma i Tornedalen.

I ett trapphus i Sankt Petersburg skjuter en rysk gangsterledare sin närmaste vän, och flyr mot gränsen.

Katrine, som just har fått sparken från Sveriges Radio, upptäcker att hennes mamma inte är den människa hon trodde. I byn Kivikangas långt uppe i norr finner hon sanningar som tystats ner i generationer.

Medan midvintern långsamt släpper sitt järngrepp över Nordkalotten dras deras historier allt närmare varandra, tills allting slutligen löper samman i den utkylda mangårdsbyggnaden på Rauhala - ett namn som betyder lugnet, friden.


Varför jag vill läsa den
Förra året läste jag Vänd dig inte om av Alsterdal och blev positivt överraskad av den, främst för de ämnen som boken tog upp och det var även spännande att få läsa om Beckomberga och romernas situation. I tystnaden begravd låter riktigt spännande och jag lockas av att den verkar utspela sig i Tornedalen.

2 juli 2018

Veckoplanering v.27


Läsningen förra veckan gick väl helt okej, men jag lyckades bara läsa ut en bok. Den här veckan ser ganska lugnt ut jobbmässigt och jag är ledig en dag i veckan. Jag har flera biblioteksböcker som ska vara återlämnade i början på den här veckan, så jag får försöka lägga på ett kol med läsningen.

Älskaren från huvudkontoret av Camilla Grebe läser jag tillsammans med Camilla. Såhär långt tycker jag den är ganska bra och jag har insett att det  var ganska länge sedan som jag läste en renodlad deckare.

Den här veckan tänker jag också fortsätta med Charmen med tarmen av Giulia Enders som jag började på förra veckan. Intressant och den är skriven på ett underhållande sätt.

Jag tänker också fortsätta med Den som stannar, den som går av Elena Ferrante. Hennes böcker är inte riktigt i min smak, men jag vill ändå läsa klart serien. Har i alla fall tagit mig igenom drygt halva boken så det går ju framåt.

Den här veckan måste jag ta och läsa klart Björnstad av Fredrik Backman, Finns det en, finns det flera av Mhairi McFarlane och Ceremonin av Kiera Cass. Cass bok verkar ganska lättläst så det kommer nog inte vara några större problem med den.

Jag har också tänkt försöka börja med Ensam i Paris och andra historier av Jojo Moyes. Var länge sedan jag läste noveller, så det ska bli kul. Jag gillar det formatet.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...