31 oktober 2018

TBR för november

Jag lyckades oväntat bra med att följa min TBR för oktober så nu tänkte jag göra en även för november. Än vet jag inte riktigt hur november kommer bli, vi kommer börja en ny kurs i juridik i november i all fall.

Jag har varit väldigt dålig på att avsluta bokserier i år, så den här månaden tänkte jag försöka läsa en del böcker som ingår i serier.

Jag har valt ut en del böcker som jag vill försöka läsa i november. Den första jag vill hinna läsa är Hennes iskalla ögon av Carin Gerhardsen som är den sjätte delen i Hammarbyserien. Det är ett tag sedan jag läste den senaste delen, men jag ser fram emot att fortsätta serien då jag tyckt väldigt bra om de tidigare böckerna.

Jag vill också försöka läsa en hel serie och det är Mats Strandbergs serie om monstret Frank som består av Monstret i natten, Monstret på cirkusen och Monstret och människorna. Länge sedan jag läste barnböcker och detta är nog lagomt läskigt för mig.

Jag vill också läsa Percy Jackson och monsterhavet av Rick Riordan som är den andra delen i Percy Jackson-serien. Den första boken tyckte jag mycket om, den var både rolig och spännande och jag hoppas att den andra boken följer i samma stil.

Den sista boken jag sätter upp på min tbr är Angivaren av Jan-Erik Fjell och det är den första delen om Anton Brekke. Länge sedan jag läste norsk krim och när denna kom ut fick den goda omdömen så jag ser fram emot den.

Jag har eventuellt fler böcker som jag vill läsa, men det beror lite på när jag får tag på dem då jag står  i kö på dem på biblioteket.

30 oktober 2018

Nyfiken på: Hon som inte vet

Handling
CIA-analytikern Vivian Millers uppdrag är att avslöja ryska spionceller i USA. Hon kommer över en hemlig mapp som innehåller bilder på infiltratörer som lever i landet under täckmantel. Ett par klick senare är allt som betyder något för henne, hennes jobb, hennes man, till och med hennes barn under hot. Vivian har svurit på att försvara sitt land mot alla fiender, men nu står hon inför ett omöjligt val. Hon slits mellanplikttrogenhet och förräderi, kärlek och misstänksamhet. Vem kan hon lita på?

Varför jag vill läsa den
Jag gillar verkligen tv-serien The Americans och när jag läste om denna bok tyckte jag det verkar som tv-serien i bokformat. Vad jag förstår har författaren själv jobbat som CIA-analytiker och då känns det genast mer trovärdigt. Den verkar riktigt spännande och jag har alltid varit fascinerad av böcker/filmer/serier som handlar om spioner. När jag läste beskrivningen kände jag direkt att det är en bok för mig.

Veckans topplista v.44: Spökhistorier

Tisdag och dags för en ny topplista som anordnas av Johannas deckarhörna. Den här veckan är temat spökhistorier.

Spökhistorier känns som ett svårt tema för mig, jag brukar inte läsa skräck så det blir exempel på andra spöken istället. Jag kommer bara på tre stycken.

1. Först ut är Kvinnan i svart av Susan Hill. Det är en klassisk spökhistoria som jag ändå tyckte om, gillade stämningen i boken.

2. Nästa bok är Rosie Potters lyckliga liv efter detta av Kate Winter. Feelgood med ett spöke i huvudrollen. Tyckte i alla fall att den var hysteriskt rolig när jag läste den, satt verkligen och gapskrattade.

3. Sist ut har vi Harry Potter-serien med J.K. Rowling. Det förekommer ju flera spöken, men min favorit är Myrtle.



29 oktober 2018

Tematrio - Sjukdomar och skador

Lyrans tematrio är tillbaka och handlar denna vecka om sjukdomar och skador.

Jag väljer ta med böcker där karaktärerna har någon form av psykisk sjukdom.

Först ut har vi Flora Banks förlorade minne av Emily Barr, en ungdomsroman där huvudpersonen Flora har grav minnesförlust och glömmer saker från dag till dag. Bitvis utspelar den sig på Svalbard också. Läsvärd och lite skrämmande.

Nästa bok får blir Kvinnan i fönstret av A.J. Finn, en kriminalroman som jag verkligen gillade. Huvudpersonen lider av agorafobi och bevittnar något som hon inte skulle ha sett. Riktigt spännande och skrämmande med flera oväntade vändningar.

Sist ut har vi En dåre fri av Beate Grimsrud där huvudpersonen har schizofreni och man för följa hur hon upplever sitt liv och hur hon hon behandlas av vården. Väldigt intressant och berörande läsning!


Veckoplanering v.44


Förra veckans läsning gick också ganska bra. Jag är tveksam till att det kommer gå lika bra den här veckan, då jag både fyller år och ska göra två stycken hemtentor som avslutning på den första kursen.

I helgen började jag med Darktown av Thomas Mullen, den är ganska bra fast jag har inte hunnit så långt i den.

Om jag hinner något mer så är det nog Katarina Bivalds senaste, En dag ska jag lämna allt det här, som står näst på tur.

Jag och Camilla på Mitt bokintresse brukar läsa böcker tillsammans och vi ska börja med en ny till veckan. Vi har ännu inte riktigt bestämt oss för vilken, får se vilken det blir.

28 oktober 2018

Min bokresa #11 - Viktorianska klassiker

Camilla på Mitt bokintresse har en inläggsserie som hon kallar för min bokresa och som varje vecka har ett nytt tema. Den här veckan har den temat viktorianska klassiker.

Jag är inte alls insatt i viktorianska klassiker, men efter att läst på lite så inser jag att jag nog bara har läst en sådan och det är Svindlande höjder av Emily Brontë, som förövrigt är en av mina favoritklassiker.

Däremot har jag fått många tips! Så det blir nog till att skriva upp dem och försöka läsa dem. Jag vill ju läsa böckerna om Sherlock Holmes, Oscar Wilde, Alice i Underlandet och böcker av de övriga Brontë-systrarna. 

Särskilt nyfiken blir jag på Hustrur och döttrar, om Camilla tycker den är bra är det en stor chans att jag också gillar den! 

En smakebit på søndag: Darktown

Söndag och dags för en smakebit på søndag, som den här veckan arrangeras av Flukten fra virkeligheten.

Den här helgen har varit lugn. Igår bakade jag lite och idag har jag bara tänkt läsa och se på de alpina tävlingarna som drar igång för vintern nu. Har varit och gått en morgonpromenad nu, kallt men fint väder ute. Imorse när jag vaknade var det -12 och strålande sol.

Den bok som jag tänkte dela med mig av en smakebit ur är Darktown av Thomas Mullen. Jag har bara börjat på den, så smakebiten kommer från första sidan, sidan 5.

Klockan närmade sig midnatt när en av lykstolparna på Auburn Avenue hade oturen att bli den första som blev påkörd av en bil.Glassplitter från den vita Buickens strålkastare låg utstrött på trottoaren under stolpen som nu lutade åt ena hållet. Gräshopporna fortsatte spela i den tryckande sommarluften. Fönster öppnades runtom i staden, många väcktes av kollisionen. Den enda som var ute och gick i kvarteret var bara tio meter från platsen. Det var en gammal man på väg hem från sitt arbete som städare på ett sockerbruk. Han hade ryggat tillbaka när bilen körde upp på trottoaren men nu stannade han och tittade eftersom det fanns risk för att stolpen skulle rasa mot marken. Det  gjorde den inte. Åtminstone inte ännu. Bilen backade sakta, framhjulen rullade ner över trottoarkanten. Detta fick stolpen att luta sig långt åt andra hållet och sedan tillbaka, likt pendeln på en jättelik metronom.


27 oktober 2018

Stad av aska

Titel: Stad av aska
Originalets titel: City of Ashes (2008)
Författare: Cassandra Clare
Översättare: Jan Risheden
Serie: The Mortal Instruments #2
Antal sidor: 490
Utgivningsår: 2013
Förlag: Bonnier Carlsen
Utläst: 14/10

Handling
Clary Fray önskar att livet bara kunde återgå till det normala. Men vad är normalt när du är en demondräpande skuggjägare, vars mamma ligger medvetslös i en magipåverkad koma och du plötsligt kan se varulvar, vampyrer och älvor på gatorna?

Clary försöker dra sig undan från skuggvärlden för att kunna hänga mer med Simon (är han kanske mer än en vän?), men Jace tänker inte släppa henne så lätt. Och den enda chansen Clary har att hjälpa sin mamma är om hon söker upp Valentine, den ondskefulle skuggjägaren som mördat hennes morföräldrar – och dessutom är hennes pappa.


Tankar om titel och omslag

Jag gillar att omslagen är enhetliga och att titlarna har ett tema. Gillar silhuetten av New York på omslaget.

Mina tankar om boken
Enligt min blogg är det över fem år sedan jag läste första delen, som jag tyckte om väldigt mycket. Av någon anledning läste jag aldrig vidare i serien, förrän nu. Kan väl säga att det finns vissa nackdelar med att lägga en serie på is så länge, men jag kom ihåg förvånansvärt mycket från första delen och jag fräschade upp minnet med att läsa en sammanfattning på internet också.

Man kastas verkligen i i handlingen, det är full fart framåt som gäller och jag gillar det. Ju mer jag läste kom jag också bättre ihåg första boken. Stad av aska är lättläst och underhållande och jag gillar den humor och värme som ändå finns mellan karaktärerna. Kapitlen är kanske i längsta laget, men att den är så spännande och lätt att plöja väger upp.

Karaktärerna genomgår en viss utveckling i denna bok, även om jag kan bli lite less på att det alltid ska vara triangeldraman. Man får också större förståelse för Valentine och vad som driver honom. Jag har svårt att välja ut favoritkaraktärer, jag tycker om så många, och flera av dem ställs inför utmaningar. Några av favoriterna förutom Clary är Magnus Bane, Simon och Luke.

Jag vill försöka att undvika spoilers, fast jag antar att många redan har läst böckerna vid det här laget. Jag hade läst någonstans vad som skulle hända med Simon, men jag blev lite förvånad över att det hände redan i denna bok.

Det är ett väldigt driv i Stad av aska och det är svårt att släppa den ifrån sig under läsningen, så den gick fort att läsa. Boken är kanske inget litterärt mästerverk, men den är otroligt underhållande och det är inte att förakta.

Det är en intressant och magisk värld som Cassandra Clare bygger upp och jag ser fram emot att fortsätta läsa om den. Inte minst med tanke på hur denna bok slutar. Förhoppningsvis dröjer det inte fem år innan jag läser nästa del.

3 bra saker med boken: karaktärerna, spännande, världen

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Stad av skuggor

Här kan ni läsa en smakbit ur boken.

Andra som bloggat om boken är Tusen sidor, Zellys bokhylla och IHeartFantasy.

26 oktober 2018

Helgens läsning

Snart dags för en ny helg och idag har jag passat på att städa och göra bort alla sådana saker.. Jag har inga speciella planer för helgen, utan ska försöka ladda upp inför tentorna nästa vecka.

Läsningen den här veckan har gått riktigt bra så nu idag har jag tänkt börja på en ny bok. Det blir Darktown av Thomas Mullen. Gillar verkligen omslaget och boken låter riktigt spännande.

25 oktober 2018

Helgfrågan v.43

Torsdag kväll och nu ska jag sätta mig ner och vara med i helgfrågan som Mia anordnar.

Den här veckan lyder frågan: I dagarna har det varit nominering för Augustpriset.Vilken bok är ni sugen på att läsa?

Jag har dålig koll på de nominerade till augustpriset och knappt någon bok känns igen. Finns dock några som jag blir nyfikna på. Av de nominerade i den skönlitterära klassen blir jag lite nyfiken på Sami Said och Människan är den vackraste staden.

I den facklitterära klassen är jag  nyfiken på Internet är trasigt. Silicon Valley och demokratins kris. av Martin Gelin och Karin Pettersson.

I klassen för barn- och ungdom är jag intresserad av flera stycken. Särskilt nyfiken är jag på Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting, men även Comedy Queen av Jenny Jägerfeld. Jag blir också nyfiken på Regn av Ander Holmer.

Bonusfrågan lyder: Äter du vegetariskt? Receptfavorit?

Jag är dålig på att äta vegetariskt, önskar att jag vore bättre på det. Tycker mycket om vegetariska soppor av olika slag. Några favoriter är en klassisk tomatsoppa, men gillar även majs- och chilisoppa.

Tv-serie: The Americans säsong 5

Handling
A pair of deep-cover Soviet spies masquerades as a typical DC couple whose children, neighbors, coworkers & friends are completely unaware of their activities. At home, they're the stereotypical parents of stereotypical kids; at work, they pose as travel agents; but at night, they weave a web of confidants, lovers, dupes, and historical figures from the Reagan-era Cold War. The startlingly realistic plot twists force the viewer to consider the real cost of an undeclared war, what it takes to protect one's beliefs, if it's worth it, and if it actually worked for either side

After witnessing Elizabeth kill two men, Paige trades in church for training sessions with mom. First, self defense. Second could tear the family apart. The beginning of the end for Paige and Matthew looms.

Den femte säsongen har 13 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Kerri Russell, Matthew Rhys, Holly Taylor och Noah Emmerich.

Jag såg klart säsongen 12 oktober.

Mina tankar
The Americans är en serie som jag verkligen har tyckt om, den har varit spännande och serien har fokuserat mycket på relationerna mellan karaktärerna och det tysta krig som pågick mellan Sovjet och USA utan att ta tydligt parti för någon sida.

I den här säsongen blir Paige ännu mer insatt i sina föräldrars liv och vad de egentligen arbetar med. Hon har genomgått en stor karaktärsutveckling och hon försöker lära sig mer och förstå mer om sina föräldrar och var de kommer ifrån, Man får även följa brodern betydligt mer och han har en egen historia i den här säsongen också, vilket är roligt att se.

Det är inte så mycket action i de här avsnitten, men den är ändå spännande. De två sista avsnitten är riktigt starka där allting kulminerar på ett intressant sätt. Philip och Elizabeth har jobbat med olika operationer, som alla har tärt på dem och inse att de kanske vill återvända till sitt hemland men att det kanske inte är så lätt.

I den här säsongen får man också se mer av Sovjet och hur landet förtärdes inifrån när man får följa Oleg som rest tillbaka till Sovjet för att komma närmare sin familj och arbeta med något annat. Jag hade gärna sett mer av den karaktären, då den på ett intressant sätt visade hur Sovjet såg ut vid den tiden och hur korrupt det var.

Nu har man kommit så långt in i serien att man blir lire begränsad i vad man kan skriva utan att spoila alltför mycket. De två sista avsnitten är ruskigt bra och det märks också att det är början mot slutet. Jag ser verkligen fram emot att se den sista säsongen för att få veta hur allt slutar.

Favoritkaraktär
Philip

Det bästa med säsongen
Relationerna, att barnen får ta mer plats. Hur varje avsnitt bygger upp mot det sista avsnittet.

Det sämsta med säsongen
Finns inte så mycket negativt, den var kanske lite långsam i början. Hade också gärna sett mer från Sovjet.

Hur säsongen slutade
Philip och Elizabeth har gift sig på riktigt. Pastor Tim har fått ett jobb utomlands. Den operation som P och E jobbat med under säsongen lyckas, men till ett högt pris där en av familjemedlemmarna nästan dör. P och E börjar känna att de är färdiga med spionlivet och vill återvända till sitt hemland, men tvekar eftersom det kommer påverka barnen. De får information från en inspelning som gör att de inser att de måste stanna kvar och arbeta. Elizabeth erbjuder sig att göra merparten av spionarbetet då det är jobbigare för Philip. Stan funderar på jobba med något annat samtidigt som hans nya flickvän flyttar in. 

The Americans säsong 1
The Americans säsong 2
The Americans säsong 3
The Americans säsong 4

24 oktober 2018

Film: Wonder Woman

Handling
Innan hon blev Wonder Woman var hon Diana, prinsessan av Amazonerna, tränad för att bli en oövervinnerlig krigare. När en amerikansk pilot kraschar på den paradisö hon växt upp, berättar han om en massiv konflikt som härjar utanför ön. Hon bestämmer sig för att lämna tryggheten, övertygad om att hon kan stoppa hotet.

Filmen är 141 minuter lång och regisserad av Patty Jenkins. I huvudrollerna ses bland annat Gal Gadot, Chris Pine och Robin Wright. Filmen hade svensk premiär 2 juni 2017.

Jag såg filmen 6 oktober

Mina tankar
Jag försöker att se mig igenom DC:s filmer och en del har väl varit bra och en del har varit mindre bra. Den förra filmen, Batman v Superman, var inte jättebra och filmens räddning var just Wonder Woman. Därför var jag riktigt taggad på att se hennes film.

Jag blev inte besviken! Jag tycker det var ganska härligt att se en film med en kvinnlig superhjälte i huvudrollen. Actionscenerna var också bra och de var inte heller för långa. Jag gillar att man får en del av hennes bakgrundshistoria och att man får följa henne när hon beger sig ut i människornas värld.

För att vara en DC-film så fanns det en hel del humor och det var både roligt och spännande att se Diana möta vår värld. Att se hur hon hon fick nya kläder och vad hon tyckte om kvinnans underordnade roll.

Specialeffekterna är också snyggt gjorda utan att det känns som att de tar över handen.

Wonder Woman var en härlig film att se och jag ser fram emot att se nästa film med henne i huvudrollen.


23 oktober 2018

Nyfiken på: Vi har alltid bott på slottet

Handling
En gång var de sju i familjen Blackwood. Men en dödlig dos arsenik fann vägen till familjens sockerskål. Den enda som undvek sockret till bären var äldsta systern Constance. Hon misstänktes för mord på sina föräldrar, sin bror och sin faster, men frikändes. Sedan dess lämnar hon aldrig slottet, sätter inte foten utanför dess trädgårdar.
Farbrodern Julian åt av giftet men överlevde. Numera rullstolsbunden skriver han maniskt på sina memoarer. Merricat, Constances lillasyster, kom inte till bords alls den där kvällen för sex år sedan, eftersom hon skickats till sängs utan mat som straff för olydnad. Det är hon, Merricat, nu arton, som berättar historien. Och hon gör allt för att skydda sin storasyster, om hon så ska tvingas använda häxkrafter. En dag besöker deras kusin Charles slottet. Omedelbart hotas dess sköra, mörka hemligheter.


Varför jag vill läsa den
Författaren Shirley Jackson hörde jag först talas om på Booktube och vad jag har förstått anses hennes böcker vara klassiker inom sin genre. Trots att jag inte läser skräck ofta, är det ändå något som lockar mig med boken. För ett tag sedan kom de dessutom i nyutgåva på svenska med nya omslag och jag är riktigt sugen på att läsa denna bok. Boken verkar riktigt spännande, mörk och suggestiv. 

Veckans topplista v.43

Veckans topplista är en utmaning som Johannas deckarhörna håller i där man varje vecka ska lista fem böcker på ett givet tema. Den här veckan är ämnet Italien. 

Jag har endast läst några böcker som utspelar sig i Italien och tyvärr har de flesta inte varit så bra heller. Av den anledningen gör jag en lista om 5 böcker som utspelar sig i Italien som jag vill läsa. 

1. Som om du inte fanns av Kate Eberlen.

2. Italienska nätter av Katherine Webb

3. De imperfekta av Tom Rachman

4. Konklaven av Robert Harris

5. Alla dessa vackra nederlag av Jess Walter 



22 oktober 2018

Veckoplanering v.43


Läsningen förra veckan gick riktigt bra och jag kunde avsluta några böcker också. Den här veckan kommer kanske att vara lite lugnare, då halva veckan kommer gå åt till forumdiskussioner i kursen.

Igår började jag med 30 dejter på 30 dagar av Sarah Title. Jag ser verkligen fram emot att få läsa lite feelgood och det är ett extra plus att den handlar om en bibliotekarie.

I veckan tänker jag också börja med The DUFF: Designtaed Ugly Fat Friend av Kody Keplinger. Ser fram emot att läsa den, har hört mycket talas om filmen men inte boken.

Om jag hinner något mer så är det Darktown av Thomas Mullen som står på tur och som är den enda bok jag har kvar på min tbr för månaden. Är riktigt nyfiken på den boken, verkar riktigt mörk och intressant.

21 oktober 2018

Min bokresa #10 - Ålderskategorier

Camilla på Mitt bokintresse har en inläggsserie hon kallar för min bokresa och som varje vecka har ett nytt tema. Den här gången är temat ålderskategorier.

I Sverige är de vanligaste 0-3, 3-6, 6-9, 10-12, 12-15 och unga vuxna. I engelskspråkiga länder finns det några fler indelningar.

Unga vuxna är en genre som jag tycker har blivit mycket större i Sverige på bara några år. Nu kan jag ju räknas tillhöra den kategorin också. Tidigare vill jag mest minnas att det fanns böcker för typ mellanstadieåldern, högstadiet och så vuxenböcker.

När jag själv var i yngre tonåren var jag inte så förtjust i just ungdomsböckerna, jag läste hellre vuxenböcker även om jag såklart också läst bra ungdomsböcker också.

Nu när jag blivit lite äldre så har jag helt nästan börjat strunta i åldersindelningen av böcker. Det finns många ungdomsböcker som även vuxna skulle må bra av att läsa. Sen är ju inte alla på samma nivå när det kommer till läsning och böcker riktade till lite yngre är oftast skrivna på ett lite lättare språk och kan ha ett snabbare tempo.

Det kan vara lite mysigt och nostalgiskt att läsa en barnbok eller ungdomsbok. Förra året läste jag några böcker om LasseMaja och det var så himla mysigt!

De allra bästa barn-och ungdomsböckerna kan både unga och "vuxna" läsa med stor behållning.

Camilla tog även upp Harry Potter-serien. Jag läste dem för något år sedan och i början är de ju mer eller mindre riktade till  barn, men de sista 3-4 böcker är riktade till lite äldre. Det finns en tydlig gräns mellan dem.

En smakbit på søndag: 30 dejter på 30 dagar

Söndag och dags för en smakebit på søndag, som den här veckan arrangeras av Betraktninger.

Den här helgen har varit väldigt lugn, har inte alls gjort mycket förutom att läsa. Igår var vi också bortbjudna på middag, vilket var väldigt trevlig. Har inte heller några speciella planer för dagen, blir nog att läsa och kanske baka lite om andan faller på.

Smakebiten kommer från 30 dejter på 30 dagar av Sarah Title som jag kommer påbörja snart. Smakebiten kommer från sidan 8-9.

Klockan var sjutton över ett och Bernie var galet hungrig. Hon tänkte längtansfullt på sin förmiddagsbanan som låg ensam och övergiven på köksbänken, och på den överblivna skvätten linssoppa som tålmodigt väntade på henne i termosväskan under hennes skrivbord. Hennes lunch var så långt borta.  Och även om den hade stått mitt framför henne hade hon inte kunnat äta i informationsdisken. Det skulle se illa ut och hon måste föregå med gott exempel. Hon hade tillräckliga problem med att få sina unga praktikanter att låta bli sina mobiltelefoner när de arbetade i informationsdisken, och on ville verkligen inte att de skulle äta där också.


20 oktober 2018

Kvinnan i fönstret

Titel: Kvinnan i fönstret
Originalets titel: The Woman in the Window (2018)
Författare: A.J. Finn
Översättare: Klara Lindell
Serie: -
Antal sidor: 457
Utgivningsår: 2018
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utläst: 6/10

Handling
Anna Fox lever ensam och isolerad i sin lägenhet i New York. Om dagarna dricker hon vin, ser Hitchcockfilmer och spionerar på grannarna. En dag flyttar familjen Russell in i huset på andra sidan gatan. En mamma, en pappa, en tonårig son: på ytan den perfekta familjen. Så en kväll blir Anna vittne till nåt hon inte borde ha sett. Hennes värld faller samman. Vad var det hon såg? Har hon inbillat sig allt? Och vem är egentligen i fara?

Tankar om titel och omslag

Det är egentligen ett ganska enkelt omslag, men jag gillar lamellerna på omslaget. Titeln däremot vill jag blanda ihop med en del andra böcker som också har kvinnan i titeln.

Mina tankar om boken
Kvinnan i fönstret ville jag läsa redan när den kom ut och i samband med att den blev nominerad till Årets bok så blev jag ännu mer intresserad av boken. Kan säga såhär: jag hade gärna sett att Kvinnan i fönstret eller Husdjuret vann för i mitt tycke var det de bästa böckerna.

Boken är lättläst och man vänder blad efter blad, det var svårt att lägga ifrån sig boken. Det är ett sådant driv och tempo i berättelsen att man bara ville ha mer. Det är en sån sorts krypande spänning som till slut blir obehaglig och man funderar över hur allt hänger ihop. Kvinnan i fönstret bjuder på flera oväntade twister och en av dem var jag inte alls förberedd på. Mycket skickligt, och i efterhand är det ju lätt att se den komma.

Finns karaktärer påminner lite grann om Gillian Flynns kvinnokaraktärer. Anna är lång ifrån perfekt och lider av flera psykiska problem. Att hon själv har agorafobi och dessutom är psykolog gör det extra jobbigt att läsa. Bitvis är det svårt att läsa om Anna och hennes lidande och hur hon kämpar för att tas på allvar. Man känner verkligen med henne och den skräck hon måste uppleva.

Kvinnan i fönstret innehåller mycket filmreferenser. Jag önskar att jag hade haft bättre koll på den typ av filmer för jag tror att det verkligen skulle förhöja upplevelsen av boken och att man skulle upptäcka dolda referenser.

Boken är så sjukt spännande och de sista dryga 100 sidorna flyger verkligen förbi. Jag är nyfiken att se vad Finn hittar på härnäst.

Jag har inte läst många fullpoängare, men Kvinnan i fönstret är en av dem. Ett otroligt driv och en nervbitande spänning gör att den platsar in på listan över de bästa böcker jag läst i år.

3 bra saker med boken: lättläst, spännande och twisterna

Betyg: 5/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Här kan ni läsa en smakbit ur boken.

Andra som bloggat om boken är Mitt bokintresse, Zellys bokhylla och Johannas deckarhörna.

19 oktober 2018

Helgens läsning

Trots att jag bara sitter hemma och pluggar på dagarna så ser jag ändå fram emot helgen. Den här helgen har jag inga speciella planer, kanske se någon film eller baka.

I helgen tänker jag fortsätta med läsningen av Sista riket av Brandon Sanderson. Har drygt 100 sidor kvar så är den utläst.

I veckan har jag också läst Olycksbarnet av Malou von Sivers, har tagit mig över halvvägs i den. Gillar stämningen i den och jag siktar på att läsa ut den under helgen.

Näst på tur står då 30 dejter på 30 dagar av Sarah Title. Ser fram emot att läsa feelgood igen, speciellt efter att ha läst en del böcker som nästan är det rakt motsatta.

Helgfrågan v.42


Det är ett bra tag sedan jag var med i helgfrågan, som Mia anordnar, men nu kände jag att det var dags igen.

Nu har jag precis tagit helg. Jag sitter bara och pluggar på dagarna, men försöker hålla helgerna fria från det. Har upptäckt att det krävs disciplin både för att studera, men också för att ta ledigt från studierna.

Veckans helgfråga lyder Har du några tips på hur man kan spara tid till läsning? 

Allt handlar för det första om vad man prioriterar, något som jag själv kan ha problem med. Vill man hellre se exempelvis serier eller vill man läsa? Just nu för min del så brukar jag läsa mest på kvällar och helger. På kvällen efter att jag pluggat färdigt brukar jag sätta mig ned och läsa som avkoppling, helt för nöjes skull. 

Jag försöker att planera in min läsning, i mitt fall på kvällen, under veckodagarna. När jag jobbade brukade jag också försöka planera in läsningen lite löst. 

Annars kan man ju utnyttja små stunder i vardagen eller om man pendlar till/från jobbet och har möjlighet att läsa då. 

Bonusfrågan lyder Vad ska du hitta på i helgen?

Jag har inga speciella planer för helgen, funderar på att se någon film eller baka lite. Läsa ska jag i alla fall göra. Annars är det inget som är planerat. 


18 oktober 2018

Film: The Artist

Handling
Hollywood 1927. George Valentin är stumfilmens superstjärna, vars popularitet inte vet några gränser. Peppy Miller är en ung skådespelerska, som försöker få sitt genombrott i den glamourösa, men stumma, filmvärlden. Med lite tur och mycket skicklighet lyckas Peppy få en roll i Georges kommande film och tycke uppstår dem emellan. När ljudfilmen gör sitt intåg i Hollywood skiljs deras vägar dock åt och plötsligt är rollerna ombytta. Peppy är den stora stjärnan och George glöms bort. Ödet vill dock att deras vägar korsas igen.

Filmen är 100 minuter lång och regisserad av Michel Hazanavicius. I huvudrollerna ses bland annat Jean Dujardin och Bérénice Bejo. Filmen hade svensk premiär 9 mars 2012.

The Artist har vunnit fem Oscar, bland annat för bästa film.

Jag såg filmen 29 september

Mina tankar
The Artist är en film som jag har varit sugen på att se ganska länge. Det var kanske inte handlingen i sig som tilltalade mig, det var mer formatet som gjorde det. Det är alltså en stumfilm, något som idag är mycket ovanligt med var dominerande under 20-talet för att senare ersättas med ljudfilmer.

Det är något väldigt vackert och vemodigt över filmen. Det är en fantastisk musik till som verkligen förhöjer upplevelsen. Jag gillar de svartvita scenerna och hur man för följa George Valentin från hans framgångsdagar till hans nedfall.

Det finns en scen närmare slutet som jag kändes ordentligt, som involverar Valentins hund. Den scenen är så vacker, sorglig och man känner huvudpersonens smärta.

Jag vill inte avslöja alltför mycket om filmen, men kan säga att den är väldigt fint gjord och man får en känsla av att är en film som hör hemma under slutet av 20-talet. Miljöerna känns klassiska. Slutscenen är också ett talande exempel på vilken förändring filmindustrin var i under den perioden.

Min stora favorit i hela filmen är hunden, så himla söt och klok hund och han stjäl varje scen han är med i.

Detta är av någon underlig anledning beskrivet som en romantisk komedi, jag kan inte alls hålla med i det. Det är ett drama, förvisso med en del komiska inslag, men framförallt är det en kärleksförklaring till filmkonsten.

Jag kanske inte riktigt förstår alla utmärkelser filmen har fått, men att The Artist är en fin film är det ingen tvekan om.


17 oktober 2018

Film: The Incredible Hulk

Handling
After surviving a deadly gamma radiation accident, scientist Bruce Banner travels the world in search for a cure to his inner force of rage that turns him into a massive green monster known as the Hulk. Though he is close, Banner must watch out because the malevolent General Ross and his team are searching for him and want to use his condition for military weaponry. Running out of time and options, Banner turns to his old flame Betty Ross for help. Meanwhile, a new threat rises as a power hungry soldier turns into a deadlier and more terrifying beast that can match even the Hulk's powers.

Filmen är 112 minuter lång och regisserad av Louis Leterrier. I huvudrollerna ses bland annat Edward Norton, Liv Tyler och Tim Roth. Filmen hade svensk premiär 13 juni 2008.

Jag såg filmen 22 september.

Mina tankar
Jag har inte sett Marvels filmer tidigare och jag var osäker på vilken ordning som gällde, så jag försöker helt enkelt att se dem i den ordning de kom ut. Nu har vi alltså kommit till den andra filmen i Marvel Cinematic Universe.

Jag har ingen större koll på serierna som ligger till grund för alla dessa filmer, men det funkar bra ändå. Edward Norton har jag tidigare sett i American History X, som för övrigt är en fantastisk film. The Incredible Hulk har väl ett underhållningsvärde, men det är inte mer än så.

Det är spännande, men på  slutet blir det lite väl mycket fightscener och då blir jag lite uttråkad, speciellt när så mycket är datagjort. Slutet kändes väl lite som något av ett antiklimat gällande Bruce Banner, men jag gillade cameon av en av de andra hjältarna från Marvel.

Vad jag förstår så är The Incredible Hulk inte känd som den bästa filmen i MCU, så jag tycker det är skönt att ha sett den för då kan jag fortsätta se de andra filmerna som förhoppningsvis är bättre.

 

16 oktober 2018

Veckans topplista v.42: Skogen

Veckans topplista är en utmaning som Johannas deckarhörna håller i där man varje vecka ska lista fem böcker på ett givet tema. Den här veckan är temat skogen.

Detta känns som ett litet klurigt tema, men jag ska försöka hitta några böcker som utspelar sig i skogen. 

1. I vargars följe av Stef Penney är en av mina favoriter  och utspelar sig i den kanadensiska vildmarken under 1800-talet och handlar om ett mord. 

2. Koka björn av Mikael Niemi utspelar sig uppe i Norrbotten under 1800-talet där folk börjar försvinna i skogarna där prosten och en samepojke försöker gå till botten med vad som hänt. Riktigt bra!

3. Den sista  boken är kanske lite mer långsökt, Ferry Tales av Björn Ferry. Han har ett stort intresse för skog och miljö och hans bok handlar en del om det också. 


Nyfiken på: Hungerspelstrilogin

Handling
Varje år direktsänds Hungerspelen som en av de största mediala händelserna. Från varje distrikt väljs två ungdomar mellan tolv och arton ut att delta. De lottas fram, och skickas omedelbart till huvudstaden där de ska stajlas, tränas och visas upp i direktsända intervjuer. De måste se till att vinna folkets gunst för att få sponsorer. Varje år konstrueras en ny spelplats där ungdomarna släpps ut. Men bara den som överlever får åka hem!

Katniss Everdeen är fjorton år. Hon älskar sin lillasyster Prim över allt annat, och försöker skydda henne från allt hemskt i distrikt tolv, men mot Hungerspelen har hon inget skydd. Det namn som dras i lottningen i distrikt tolv är Primrose Everdeen, och Katniss ser ingen annan utväg än att själv ta Prims plats i spelen...


Varför jag vill läsa den
Det här är lite skämmigt att erkänna, men jag har aldrig läst hela trilogin. Jag har sett några av filmerna, men inte alla. Jag har läst första boken, Hungerspelen, precis när den kom ut och långt före det kom en film. Jag tror jag tappade lite intresse för att läsa fortsättningen när jag var tvungen att vänta så länge på den andra boken. Nu är jag däremot sugen på att läsa hela serien, då den vid det här laget nästan är en klassiker inom YA.

15 oktober 2018

Veckoplanering v.42

Den här veckan känns lite om ett oskrivet blad då vi ska påbörja ett nytt moment i kursen så jag vet inte riktigt hur mycket läsning jag kommer hinna med. Förra veckan var väldigt lugn och jag hann då läsa en hel del.

Sista riket av Brandon Sanderson fortsätter jag med, men har nu tagit mig en bra bit över hälften. Jag gillar verkligen den boken, den är spännande och intressant.

I veckan har jag också tänkt påbörja några nya böcker, som kanske är lite mer lättsmälta och betydligt mindre tjocka. Jag har Olycksbarnet av Malou von Sivers hemlånad och ska försöka läsa den så fort som möjligt. Jag gillade den första delen överraskande mycket så jag ser fram emot denna.

Jag har också tänkt påbörja 30 dejter på 30 dagar av Sarah Title. Var ett tag sedan jag läste feelgood och jag känner för något lättsmält och här lockades jag av titeln.

14 oktober 2018

Min bokresa #9 - bokgenrer

Camilla på Mitt bokintresse har en inläggsserie där man varje vecka skriver om ett givet tema. Den här veckan är temat bokgenre utifrån en video på Youtube.


De genrer hon tar upp är (detta  år på engelska)
  • Dystopier
  • Romance/chick-lit/contempoary 
  • Non-fiction 
  • Sci-fi
  • Crime
  • Fantasy
  • Historical fcition
  • Mordern klassiker 
  • Klassiker (över 100 år)
  • Psykologisk thriller
  • Western
  • Horror
  • Literal fiction

Jag tycker genre ibland kan vara lite förvirrande. Visst kan det vara bra att böcker klassificeras och hamnar i sina fack, men det finns också en risk att en bra bok går miste om många läsare på grund av att den anses tillhöra en viss genre. Ta romance, till exempel, som av en del ses som lite mindre fin litteratur. Det finns många bra romanceböcker som är bra skrivna  och tar upp aktuella ämnen, t.ex. Simona Ahrnstedt.

Ett annat "problem" som kan uppstå är hur man ska bedöma böckerna. Man har inte samma krav på en feelgood jämfört med en deckare då syftena med böckerna kan vara helt olika. I feelgood förväntar man sig en lite mer lättsammare, mysig handling med ett garanterat lyckligt slut medan man i en deckare förväntar sig ond bråd död, jakt på mördare och ett ovisst avslut.

I de flesta genres så finns det också subgenres, inom fantasy finns det väldigt många, men finns även inom andra genres. Det finns allt från fantasy som utspelar sig i vår värld till fantasy som utspelar sig i egna världar.

Att genrebestämma en bok kan vara lite knepigt ibland, speciellt om boken kan sägas tillhöra flera olika genres och är en blandning. Vilken genre tillhör den då?

Som läsare har man också olika referensramar och hur man genrebestämmer en bok kan också variera.

När det gäller de frågor Camilla har så vet jag inte om jag kan ge några raka svar men kan göra ett försök. När det gäller romance/chick-lit/contemporary och rom-com så tycker jag alla är väldigt nära varandra. Rom-com finns, men är kanske störst inom filmvärlden. Men två stycken rom-com som jag kan komma på är Christoffer Holsts böcker och Projekt Rosie.

Romance är för mig mest kärleksromaner, där det är mest fokus på ett par som faller för varandra. Chick-lit känns lite bredare och att det kanske innehåller mer än "bara" kärlek och att det är väldigt riktat mot kvinnor. Kan också handla en del om arbetsliv och andra relationer. Contemporary är väl mer samtida romaner, sådant som utspelar sig i dagens värld.

Vad som räknas till klassiker känns svårt att bestämma, de "gamla" klassikerna är ju en sak men vad är det som avgör att den blir just en klassiker? Här tror jag att den ska kännas tidlös, att själva grundhistorien kan utspela sig när som helst eller att den har en bred och stor läsarskara. Moderna klassiker är väl lite "nyare" böcker men som kanske varit populära i flera generationer och fått ett stort genomslag.

Literal fiction känns som en väldigt bred genre, men i mitt tycke är det skönlitteratur som varken är deckare eller romance. Kanske lite mer åt håller relationsromaner, som Camilla själv nämner.

Non-fiction kan väl förenklat sägas vara allt som inte är skönlitterärt och är faktalitteratur. Men även där finns ju olika subgenres. Där känns ju biografier som en subgenre, eftersom den typen av böcker sägs vara sanna.

I Sverige kan jag känna att vi har fått fler genres på ett vis. När jag var yngre fanns det bara barnböcker och ungdomsböcker. Men idag känns det betydligt bredare, inte minst med att det blivit vanligare med böcker för unga vuxna.

Ju mer jag funderar över genre och hur man bestämmer vad som är en genre, blir jag mer och mer förvirrad. Det verkar också som att vi människor har ett ständigt behov av att kunna sätta in allt i olika fack, både på gott och ont.

En smakebit på søndag: Olycksbarnet

Söndag och dags för en smakebit på søndag som den här veckan arrangeras av Flukten fra virkeligheten.

Den här helgen går i läsandets tecken. Jag håller just nu på med Stad av aska av Cassandra Clare och jag har en förhoppning om att kunna läsa ut den idag. Eftersom jag hade en smakebit av den förra veckan, så kommer veckans från den bok jag tänker börja efter den, Olycksbarnet av Malou von Sivers. Jag gillade den första delen överraskande mycket så jag ser fram emot att läsa den.

Smakbiten kommer från första sidan.

Någonstans långt borta i huset hördes barnskrik. Ett skrik som aldrig ville ta slut. Axel såg sig omkring i sitt arbetsrum. Det väldiga skrivbordet, stolen med den blankslitna skinnsitsen, det fläckiga skrivbordsunderlägget, pappershögarna och böckerna. Alla ytor var täckta av ett tunt lager damm. Almanackan på bordet var förra årets. Den låg fortfarande uppslagen på den 18 april. Begravning stod det med stora bokstäver. Han kunde inte minnas att han hade skrivit det. April. Det måste vara mer än ett år sedan nu. Visst var de på väg in i maj?

13 oktober 2018

20 Questions Book Tag

Tänkte jag skulle göra en ny book tag, som jag hittade här.



1. How many books is too many books in a book series? 
Så länge böckerna är bra och intressanta kan ju en bokserie hålla på ganska länge, alternativt att serien byter karaktärer och fortsätter. Svårt att sätta en gräns, men kanske kring 8-10 böcker. Då börjar det kännas lite jobbigt att ta igen.
2. How do you feel about cliffhangers? 
Jag hatar och jag älskar dem. Om den är bra gjord så kan den ju skapa ett oerhört driv till att veta mer och man får gå och längta efter en ny bok. Däremot är jag inte riktigt lika förtjust om författaren börjar använda det alltför mycket.
3. Hardcover or paperback? 
Pocket är ju smidigt, men föredrar nog inbunden ändå. 
4. Favorite book? 
Såna här frågor är alltid så svåra, mycket beror också på vilket humör man är på. Favorit för i år är Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj.
5. Least favorite book? 
Nej och åter nej av Nina Lykke var ingen hit för mig.
6. Love triangles, yes or no? 
Oftast nej, men ibland funkar det. Tycker inte om när det blir utdraget och att det alltid är tjejen som ska tvingas välja mellan två stycken. Fattade inte alls kärlekstriangeln i Twilight, men gillade den i Shatter me
7. The most recent book you just couldn’t finish? 
Jag brukar alltid avsluta böcker jag påbörjar, men det är klart att det finns några undantag. Det första som jag kommer på är en fantasy-bok av Niklas Krog, men jag kan inte komma på vad den heter.
8. A book you’re currently reading? 
Håller på med flera böcker just nu, Sista riket av Brandon Sanderson och Stad av aska av Cassandra Clare.
9. Last book you recommended to someone? 
Under en period har jag försökt rekommendera både Tårar i havet (Sepetys) och Kriget har inget kvinnligt ansikte (Aleksijevitj). Två böcker som är viktiga och som jag skulle önska att många läste.
10. Oldest book you’ve read?
Ingen aning, måste väl vara en klassiker så kanske Stolthet och fördom av Jane Austen. 
11. Newest book you’ve read? 
Läser inte så mycket nya böcker, men ska börja med Olycksbarnet av Malou von Sivers som är alldeles nyutgiven. 
12. Favorite author? 
Finns så många och beror också på vad jag är för humör och vilken genre.  Några favoriter är Camilla Grebe, Elly Griffiths, Gillian Flynn och Simona Ahrnstedt.
13. Buying books or borrowing books? 
Låna! Jag köper också en del, främst böcker på engelska som inte finns översatta. Låna är ett billigt och klimatsmart alternativ.
14. A book you dislike that everyone else seem to love? 
Jag upprepar mig själv, men Twilight? Jag fattar inte grejen helt enkelt. 
15. Bookmarks or dog-ears? 
Bokmärken! Absolut inga hundöron!
16. A book you can always re-read? 
Jag brukar inte läsa om böcker, men en bokserie som jag läste om och tyckte var ännu bättre nu var En ö i havet av Annika Thor.
17. Can you read while hearing music? 
Jag kan göra det, men föredrar att ha det tyst runtomkring mig när jag ska läsa.
18. One POV or multiple POVs? 
Jag gillar båda, men för att det ska funka med flera berättare måste de ha distinkta röster så att man inte blandar ihop för annars blir det bara rörigt.
19. Do you read a book in one sitting or over multiple days? 
Ibland händer det att jag läser en bok i en sittning, men det är sällan. Oftast håller jag på i några dagar eller någon vecka.
20. One book you read because of the cover. 
Jag tittar inte bara på omslaget om jag ska läsa en bok, handlingen måste tilltala mig också. En författare vars omslag ofta tilltalar mig är Simona Ahrnstedt.



12 oktober 2018

Helgens läsning

Den här veckan har varit lugn, men jag har ändå inte hunnit läsa så mycket som jag önskat. Har varit andra småsaker att göra och som har tagit tid. Hoppas att jag ska få en del läst i helgen, har heller inget speciellt inplanerat ännu.

I helgen siktar jag på att läsa ut Stad av aska av Cassandra Clare då den snart måste lämnas igen till bibblan. Av det lilla som jag läst hittills så känns den lättläst så jag hoppas att det ska gå bra.

Jag håller också på med Sista riket av Brandon Sanderson, tycker fortfarande om den och jag gillar framförallt världsbygget och karaktärerna. Har nu tagit mig över halva boken, så det går sakta framåt.

11 oktober 2018

Film: Sierra Burgess is a Loser

Handling
Ett sms som skickats till fel nummer blir startskottet för en virtuell romans mellan en smart tonårstjej och en sportkille som tror att han pratar med en hejaklacksledare.

Filmen är 105 minuter lång och regisserad av Ian Samuels. I huvudrollerna ses bland annat Shannon Purser, Noah Centineo och Kristine Froseth. Filmen hade premiär 7 september 2018.

Jag såg filmen 16 september.

Mina tankar
Denna såg jag på Netflix efter att ha sett trailern. Jag fick redan då intrycket att jag skulle få en underhållande och rolig stund.

Detta är egentligen en typisk high school-film, men det är mysigt och jag gillar framförallt karaktärerna. Speciellt gillade jag Sierras vän Dan och hans kommentarer. Även Sierra tyckte jag om, hon var stark och modig i slutändan och jag gillade vänskapen som växte fram mellan henne och Veronica.

Relationen som växer fram mellan Sierra och Jamey gillar jag också och hur de lär känna varandra via meddelanden och samtal. Tycker vissa gånger den påminner om boken Love, Simon av Becky Albertalli som jag nyligen läst.

Tycker överlag skådespelarna för bra prestationer och jag gillar speciellt Shannon Purser, som har medverkat i exempelvis Riverdale.

Filmen går egentligen inte in särskilt djupt på vissa ämnen, som hade kunnat utforskas mer. Trots det så gillar jag ändå filmen. Det finns dock en del saker som kan ses vara skildrat på ett problematiskt sätt, men överlag så var det ändå en mysig film

Allt som allt är Sierra Burgess is a Loser en mysig och underhållande film.


10 oktober 2018

The Cookie Books Tag

Bild från Pinterest. Önskar mina bullar var lika fina. 

Jag blev taggad av Camilla på Mitt bokintresse att göra denna tagg. Jag tycker mycket om att både baka och äta kakor, så denna passar mig bra.

The Rules
  • Other than linking to the person who tagged you (or where you just happened to stumble over the tag), it would be splendid if there is a link back to the original tag post.
  • Pick a book that corresponds to the cookie’s ‘theme’.
  • Have fun!
  • Tag 1-3 people.

THE COOKIE BOOKS

Chocolate Chip: A classic book that you love or really enjoyed


En klassiker som jag verkligen gillar är Svindlande höjder av Emily Brontë. Gillar framförallt stämningen och miljön i boken.

Thin Mints: A fandom that you really want to ‘join’ AND/OR a hyped-up book you want to read


Jag borde ju ta och läsa The Hunger Games av Suzanne Collins. Känns som alla förutom en själv har läst den...

Shortbread: An author you can’t get enough of

Finns många, men Simona Ahrnstedt är högt upp på listan. Älskar hennes böcker!


Samoas/ Caramel DeLites: An emotional rollercoaster


Tre saker jag inte vet om dig av Julie Buxbaum var en sådan bok, mycket känslor och både upp- och nedgångar.


Oreos: A book whose cover was better than the story OR vice versa, where the story was better than its cover

Koka björn har väl inget jättetilltalande omslag, men innehållet är riktigt bra.

Tagalongs/Peanut Butter Patties: A book that wasn’t what you expected


Finns många böcker, men en bok som överraskade mig var Mitt hjärtas oro av Malou von Sivers. Var lite skeptisk till den innan jag läste den,men det var en bra bok.

Snickerdoodles: A book you may never stop rereading/loving


Oj, jag vet inte. Läser sällan om böcker, men en bok som jag verkligen älskar är Tårar i havet av Ruta Sepetys.

Cookie dough: A book that you are waiting for to be released


Jag längtar verkligen efter att få läsa Camilla Grebes nya, Dvalan.

Jag vet inte vilka som gjort denna utmaning eller inte, men jag taggar Bokraden och Bokrelaterat

Och om det är någon fler som vill göra denna tag, så taggar jag just dig också! 

9 oktober 2018

Tematrio: Gul

Innan jag sätter mig med dagens studier och andra göromål tänkte jag vara med i Lyrans tematrio, som den här veckan har temat gul.

1. Även Lyran hade med En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie, men den är så bra att jag själv måste få den med. Jag blev helt uppslukad av boken när jag läste den och jag lärde mig mycket nytt också.

2. Idag är allt av Nicola Yoon är en trevlig ungdomsbok med ett gult omslag.

3. Mindfulness för losers av Christoffer Holst passar också in på listan. Omslaget har lite gula toner och handlingen är härligt somrig och solig. Den är riktigt underhållande och perfekt om man vill fly verkligheten en liten stund.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...