30 april 2020

Konstiga huset

Titel: Konstiga huset
Originalets titel: Crooked House (1947)
Författare: Agatha Christie
Översättare: Lisbeth Renner
Serie: -
Antal sidor: 248 
Utgivningsår: 2018
Förlag: Bookmark
Utläst: 1/4

Handling
Tre Gavlar heter det konstiga huset i en av Londons mest fashionabla områden. Där bor tre generationer av familjen Leonides tillsammans i bästa sämja.

Men när familjens överhuvud, den ofantligt rike Aristide Leonides, dör under mystiska omständigheter förändras allt. Det står plötsligt klart att någon i familjen är en mördare, och misstankarna riktas omedelbart mot Aristides 50 år yngre änka.

Men vem är egentligen skyldig, och varför har detta mord begåtts?


Tankar om titel och omslag
Precis som flera andra böcker av Christie som jag har läst finns det en koppling i titeln till en barnramsa vilket jag tycker är en kul detalj. Omslaget känns lite rörigt, men jag gillar retrostilen.

Mina tankar om boken
Det var så härligt att äntligen få ta och läsa en Agatha Christie igen! Jag blev nyfiken på denna då den sägs vara en av Christies favoriter..

Jag föll direkt för boken. Framförallt så gillar jag intrigen och det sätt som hela mordmysteriet nystas upp. Jag är fascinerad av karaktärerna och deras samspel och hur de kommer fram till vem den skyldiga är.

Sedan är jag imponerad över att det går att få med så mycket på bara 250 sidor och det känns ändå som en detaljrik roman där man ändå får följa utredningsarbetet. Alldeles lagom längd.

Att det hela utspelar sig i en rik familj i ett säreget hus gör det hela än mer intressant att läsa. I bokens märks det också att Christie intresserar sig för det psykologiska när hon skrev sina romaner. Upplösningen hade jag inte väntat mig, men jag kan säga att jag verklige njöt av att läsa boken.

3 bra saker med boken: lättläst, spännande, intrigen

Betyg: 4/5

29 april 2020

Tv-serie: Modern family

Handling
Told from the perspective of an unseen documentary filmmaker, the series offers an honest, often-hilarious perspective of family life. Parents Phil and Claire yearn for an honest, open relationship with their three kids, but a daughter who is trying to grow up too fast, another who is too smart for her own good, and a rambunctious young son make it challenging. Claire's dad Jay and his Latina wife Gloria are raising two sons together, but people sometimes believe Jay to be Gloria's father. Jay's gay son Mitchell and his partner Cameron have adopted a little Asian girl, completing one big -- straight, gay, multicultural, traditional -- happy family.

Huvudrollerna görs av bland annat Ed O'Neill Sofia Vergara, Julie Bowen, Ty Burrell, Jesse Tyler Ferguson och Sarah Hyland.

Jag såg klart serien den 9 april.

Mina tankar
Detta var en serie som jag började se förra året någon gång när den fanns på Netflix. Hux flux hade jag sett alla säsongerna där och då tänkte jag att det var lika bra att fortsätta se serien och sen skriva en sammanfattning om vad jag tyckte om den.

Modern family är en väldigt charmig serie med mycket hjärta och humor, perfekt feelgood helt enkelt. Visst har kvalitén kanske varierar över åren men det är inget nämnvärt som har stört mig. Det har varit väldigt kul att få se alla karaktärerna (främst barnen) växa upp.

Det finns väldigt mycket humor och serien har överlag bjudit på många skratt. Jag har särskilt varit förtjust i Phil  och hans fysiska komik. Det finns något att gilla hos nästan varje karaktär och när en serie blir en sån här långkörare får man också återse gamla karaktärer.

Den sista säsongen har präglats av avslut och för familjerna att gå vidare i sina liv, exempelvis som föräldrar, studerande och rent allmänt hur livet förändras. Säsongen har som helhet varit stabil.

De tvås sista finalavsnitten blir lite som en nostalgitripp, framförallt den första delen och i den andra delen är det dags att säga hejdå och för karaktärerna att fortsätta sitt liv utanför tv-kameran.

28 april 2020

Nominerade Årets bok 2020


Idag presenterades de nominerade böcker till Årets bok 2020.

Jag har bara läst en bok på listan, Skuggjägaren av Camilla Grebe. Den tyckte jag i och för sig var riktigt bra så jag är inte förvånad över att den är med på listan.

En del år har jag försökt läsa de nominerade böckerna men i år har jag inte riktigt bestämt mig för hur jag ska göra. Jag är intresserad av flera böcker, men samtidigt känner jag att jag har så många andra böcker som jag vill läsa också.

De böcker som jag är intresserad av att läsa har jag ett blått hjärta framför.

💙 Där kräftorna sjunger av Delia Owens
💙 Bergens stjärnor av Jojo Moyes
      Jamåhonleva av Anders Roslund
💙 Mitt liv som råtta av Joyce Carol Oates
      I oxögat av Ida Andersen
💙 Ödesmark av Stina Jackson
💙 Jägarinnan av Kate Quinn
💙 Terapeuten av Helen Flood
       Nästa! En läkarroman av Nina Lykke
       Tistelhonung av Sara Paborn
       Skuggjägaren av Camilla Grebe (redan läst)
💙 Brevännerna av Eli Åhman Owetz

Spontant kan jag säga att jag nog trodde det skulle vara lite mer feelgood med på listan, som exempelvis Frida Skybäck. Sedan hade jag nog också förväntat mig att 1794 av Niklas Natt och Dag skulle finnas med också.

27 april 2020

Veckoplanering v.18

Läsningen under förra veckan rullade på ungefär som vanligt, dock önskar jag ju alltid att jag hann läsa mer.

Tillsammans med Camilla läser jag nu Tid för vila av Johann S. Lee som handlar om homosexuellt föräldraskap i Singapore. Än så länge bara börjat på boken, men jag gillar det jag läst såhär långt.

För egen del läser jag också The Two Towers av J.R.R. Tolkien. Har läst klart ungefär halva boken nu och jag måste säga att böckerna är mycket bättre än vad jag trodde att de skulle vara.

Jag håller fortfarande på med Nattens cirkus men förhoppningen är att jag ska kunna läsa ut den under veckan och därefter äntligen börja med De sju systrarna av Lucinda Riley.

26 april 2020

Min bokresa #87 - Stay at home book tag

Nu såhär på söndag kväll tänkte jag passa på att svara på tagen som är en del i Camillas bokresa.

Laying in Bed - book you could/have read in a day
Den första boken som jag kommer på är middle grade-boken Under ägget av Laura Marx Fitzgerald. Ett underhållande och spännande konstmysterium med intressanta karaktärer.
Snacking - guilty pleasure book
Då beror det på vad man menar med guilty pleasue. Spontant känner jag inte att jag läser så många böcker av den typen. De jag kan komma på är väl lite mer fluffiga feelgoodböcker, såsom Jenny Colgan och Sophie Kinsella.
Netflix - series you want to start
Då räknar jag det som tv-serier. Och det är ju hur många som helst! Spontant kommer jag på How to get away with murder, The office, Homeland och Lucifer.
Deep Clean - been on your TBR for ages
Har inte rensat min TBR på länge om jag någon gång ens har gjort det. Om jag tittar på Goodreads så har jag haft The Hunger Games av Suzanne Collins på listan i omkring 5 år. Likadant med Dödssynden av Harper Lee.
Animal Crossing - book u recently bought because of hype
Animal crossing hör jag talas om hela tiden, men det är inget som jag har engagerat mig i. Nu är det några år sedan jag köpte böcker för nöjes skull, prioriterar att köpa kurslitteratur.
Productivity - book you learnt or had an impact on you
Längesedan jag läste non-fiction så kommer inte på någon sådan bok på rak arm. Däremot kan jag säga att en bok som jag alltid tänker på när det gäller detta är nog Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj. Den öppnade verkligen mina ögon för hur sovjetiska kvinnor hade det under andra världskriget. För mig var det en väldigt stark läsupplevelse.
Facetime - A book you were gifted
Blir så tråkiga svar, länge sedan jag fick böcker. Kan inte komma på någon bok just nu.
Self Care - what is one thing you have done recently to look after yourself
Vet inte om jag gör något mer än vad jag brukar göra tidigare. Brukar försöka få till lite promenader och studiepauser och det tycker väl jag räknas. För att rensa huvudet från allt vad corona innebär har jag sett en del på Bäst i test och det är en riktig humörhöjare.
BONUS - name a book coming out soon
Nu håller jag ju som inte koll på kommande böcker, tycker ändå bara att läslistan blir längre och längre.

25 april 2020

Den skrikande trappan

Titel: Den skrikande trappan
Originalets titel: The Screaming Staircase (2013)
Författare: Jonathan Stroud
Översättare: Carina Jansson
Serie: Lockwood & Co #1
Antal sidor: 399
Utgivningsår: 2014
Förlag: B. Wahlströms
Utläst: 23/3

Handling
I över femtio år har varenda landsände i England plågats svårt av en epidemi av vålnader. Spöken, andar och gengångare som inte är speciellt vänliga, snarare rent livsfarliga. Antalet parapsykiska agenturer har ökat med åren, alla med samma affärsidé: att förgöra spöken. Bara barn och unga har den rätta övernaturliga förmågan när det gäller att uppsöka och förinta. Till detta används värjor, järnkedjor och magnesiumeld. Konkurrensen mellan agenturerna är stenhård.

Lucy Carlyle, en talangfull, mycket ung agent med stor ambition, anländer till London, säker på att hon ska få anställning hos en av de mest framstående agenturerna. Istället hamnar hon hos Anthony Lockwood. Hans firma befinner sig på fallrepet, men han driver den med stolthet, och utan någon vuxens närvaro. Efter att ett jobb får ett katastrofalt avslut, sinar uppdragen. Mot sin vilja måste de därför anta sin farligaste utmaning någonsin. På ett av de absolut mest hemsökta godsen i England.


Tankar om titel och omslag
Gillar omslaget! Det är lite mystiskt och fångar bokens innehåll väl. Titeln är helt okej, men inget speciellt minnesvärt.

Mina tankar om boken
Detta är böcker som jag hört talas om lite nu och då och varit lite nyfiken på emellanåt. När det var dags för middlegrade march sökte jag vissa böcker via biblioteket och då stötte jag på denna.

Den var inte riktigt som jag trodde att den skulle vara, men det är fortfarande en bra bok! Det tog ett tag för mig att fastna för boken. Först när själva mysteriet började blir klart fångade boken mig och då tyckte jag den blev riktigt intressant. Mysteriet i boken är förutsägbart, även om det också bjuder på en del överraskningar. Boken är lagom ryslig.

En bidragande orsak till att jag inte fastnar direkt för boken är nog att jag har svårt att förstå mig på den värld den utspelar sig i. Det är vår värld, men ändå inte på grund av spöken och ett Problem. Det känns lite som en blandning mellan den moderna världen och dåtidens England.

Karaktärerna känns ändå intressanta att följa och jag är nyfiken på att läsa vidare i serien.

3 bra saker med boken: lättläst, mysterium och spännande

Betyg: 3/5

23 april 2020

Tv-serie: Veep säsong 2

Handling
"Politics is about people," former Sen. Selina Meyer is fond of saying. Unfortunately, the people Meyer, a charismatic leader and rising star in her party, meets after becoming vice president are nothing like she expected, but everything she was warned about. "Veep" follows the new VP as she puts out political fires, juggles her public schedule and private life, and does everything within her limited powers to improve her dysfunctional relationship with the chief executive. Meyer's trusted -- and some not-so-trusted -- aides include chief of staff Amy, spokesperson Mike, secretary Sue and right-hand man Gary.

Den andra säsongen har 10 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Julia Louis-Dreyfus, Tony Hale och Anna Chlumsky.

Jag såg klart säsongen 29 mars.

Mina tankar
Nu har jag alltså sett andra säsongen av Veep och den blir bara ännu mer galen. Sedan blir den ju inte mindre underhållande med tanke på USA:s nuvarande president.

Jag tyckte bättre om den här andra säsongen och de sista avsnitten var hysteriskt roliga. Selina och hennes stab handlar i sådana absurda situationer så att det inte är sant. Selina är ju en hemsk person egentligen, men på något konstigt sätt så blir det ganska underhållande ändå. Den andra stjärnan är ju hennes assistent Gary som bjuder på en hel del komik.

Jag ser i alla fram emot att se vidare i serien nu då jag tyckte att denna var betydligt mycket bättre än den första säsongen.

Veep säsong 1

22 april 2020

Tv-serie: Tretton skäl varför säsong 1

Handling
Thirteen Reasons Why, based on the best-selling books by Jay Asher, follows teenager Clay Jensen (Dylan Minnette) as he returns home from school to find a mysterious box with his name on it lying on his porch. Inside he discovers a group of cassette tapes recorded by Hannah Baker (Katherine Langford) -his classmate and crush-who tragically committed suicide two weeks earlier. On tape, Hannah unfolds an emotional audio diary, detailing the thirteen reasons why she decided to end her life.

Den första säsongen har 13 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Dylan Minnette, Katherine Langford och Christian Navarro.

Serien är baserad på boken med samma namn.

Jag såg klart säsongen 30 mars.

Mina tankar
Detta är en serie som definitivt berör den som tittar. Det är en speciell känsla att börja se en serie där man redan från början vet hur allt kommer att sluta.

Då jag hade läst boken hade jag vissa huvuddrag klara sedan innan, men serien följer inte bokens slaviskt. Det är mer som att de viktigaste händelserna och karaktärerna är hämtade från boken och sedan får man mycket mer detaljer i filmatiseringen.

Det tog ett tag för mig att fastna ordentligt för serien, startsträckan var lång. Först satt jag mycket och grubblade på vad som var annorlunda jämfört med boken men när jag släppte det gick det lättare.

Att man får mer detaljer och en djupare story är till fördel. Jag tycker det är intressant att man inte bara för följa Hanna och Clay utan man får även följa Hannahs föräldrar och det berör en verkligen. Sedan tycker jag också det är intressant att man får följa händelserna efter det att Hannah dött.

Jag vill ju som undvika att spoila något om vad som händer, men det är starka scener och vissa är nästan jobbiga att se. Men det beror nog mycket på att man vet vad som kommer att hända och att man som tittare inte kan göra något för att stoppa det.

20 april 2020

Veckoplanering v.17


Läsningen de senaste veckorna har väl gått lite sådär, men jag är nöjd bara jag inte tappar läsningen helt. Denna vecka är det tillbaka till studierna som gäller, men jag hoppas så klart hinna läsa en del roligare litteratur också.

Tillsammans med Camilla läser jag Vända världen rätt av Jennifer Niven. En ganska så fin ungdomsbok som dessutom är väldigt lättläst.

Efter det tänkte vi nog ge oss i kast med att läsa lite seriealbum, det blir nog Umbrella Academy av Gerard Way, då vi tidigare har sett tv-serien.

Efter det kommer vi läsa ytterligare en novell av Brandon Sanderson, The Emperor's Soul.

För egen del fortsätter jag med Nattens cirkus av Erin Morgenstern, men jag har lite svårt att verkligen komma in i boken. Fast när jag väl läser den så gillar jag det jag läser.

Dessutom läser jag lite till och från något kapitel ur The Two Towers av J.R.R. Tolkien. Såhär långt måste jag säga att boken är betydligt bättre än vad jag trodde och mer händelserik än den första.


19 april 2020

Min bokresa #86 - Social Distance Book Fest Tag

Den här söndagen består Camillas bokresa av en tag som tar avstamp i en bokmässa som anordnas digitalt nu när vi ska hålla fysisk distans till varandra.

1. Worldbuilding in Speculative Fiction & Historical Suspense: Share a book with great world
building
När det kommer till världsbyggande känns det som att jag alltid tjatar om Brandon Sanderson. En svensk författare jag vill lyfta fram är Anna Jakobsson Lund och hennes science fiction-böcker. 2. Tackling Consent, Gender, and Toxic Masculinity in Romance: Share a book with enthusiastic consent
Här tycker jag alla Simona Ahrnstedts böcker passar bra in. Läs i valfri ordning! En av mina favoriter är En enda-serien som börjar med En enda natt.


3. So You Want to Start a Booktube Channel: Offer one piece of advice for aspiring book tubers
Denna fråga känns ju inte så aktuell för egen del, men generella tips när det gäller bloggande/instagrammande/booktube eller vad som helst är väl att vara sig själv och gå sin egen väg när det gäller exempelvis vilka böcker man läser eller hur man presenterar sitt material.
4. From Boys in Outer Space to Magical Girls & Guillotines: Queer Voices in Science Fiction & Fantasy: Share a favorite sci-fi or fantasy book with queer representation
Detta känns som ett område som jag inte har så bra koll, har läst så få böcker med denna typ av representation. Men Anna Jakobsson Lunds Systemet-trilogi har sådan representation.
5. Beyond Stephen King: New Frontiers in Horror: Share a creepy book written by a woman, a person of color, or someone from the LGBTQIA+ community
Läser ju så lite skräck, en bok som jag tyckte var lite otäck och läskig var Nattfilm av Marisha Pessl.
6. Fierce Femmes: Standing Your Ground: Share a book with a fierce female protagonist.
Den första jag kommer på är Mia i Jay Kristoffs Nevernight-serie. Hon är riktigt stark, men hon är kanske inte den man sympatiserar med mest.
7. Navigating Latinx Identity in Fantasy: Share a fantasy book with Latinx representation
Inte en subgenre som jag har bra koll, men fastnade lite för Her body and other parties av Carmen Maria Machado.
8. Family, Friendship, & Determination in Middle Grade Fiction: Share a middle grade book with a great family or friend group
Syskonen Pevensie i Narnia av C.S. Lewis.


9. New Voices in YA Panels (SFF and contemporary): Share an upcoming release that you can’t wait to get your hands on!
Håller ju inte koll på kommande böcker så denna har jag svårt att svara på.
10. From Sherlock Holmes to Veronica Mars: Variations in the Mystery/Thriller Genre: Share a favorite mystery or thriller!
Karin Slaughter är en favorit hos mig.
11. Identity Formation & Deconstruction in Adult Fiction: Share a book that deals with identity in a positive or negative way.
Chimamanda Ngozi Adichies novellsamling Det där som nästan kväver dig innehåller en hel del frågor som rör identitet och kultur.
12. Social Distance Book Fest: Share a bright spot from the past few weeks! A book you read, a moment of self-care, something that made you laugh etc.
Jag har kommit till den punkt där jag inte var sig orkar, kan eller vill ta in mer coronainformation. Därför har det varit så himla befriande att se Bäst i test på fredagar. Finns på SVTplay!

18 april 2020

Helgfrågan v.16: Resor i böckernas värld & saker att se fram emot


Nu är ju helgen här och då tänkte jag passa på att svara på Mias helgfråga

Har du blivit sugen på att resa till ett ställe på grund av du läst en bok som utspelar sig där? I så fall vart?

Det tycker jag att jag blir med jämna mellanrum. Senaste gången var nog när jag läste Frida Skybäcks Bokhandeln på Riverside Drive, den var så himla mysig och jag fick sådan lust att resa till London och gå omkring i bokaffärer. 

I Sverige skulle jag gärna vilja ta mig till Sandhamn på grund av Viveca Stens böcker. 

För bra många år sedan läste jag också Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón och då blev jag såklart sugen på att resa till Barcelona. 

Bonusfråga: Vad ser ni fram emot?

Nu börjar jag längta tills att snön försvinner, helst av allt skulle jag vilja spola fram tiden till sommaren så man slipper allt slask. 

Sedan längtar jag också till sommaren då jag får börja arbeta och att kursen jag läser just nu ska ta slut, där vi nu till våren ska skriva uppsats. 


Under ägget

Titel: Under ägget
Originalets titel: Under the Egg (2014)
Författare: Laura Marx Fitzgerald
Översättare: Helena Stedman
Serie: -
Antal sidor: 226
Utgivningsår: 2014
Förlag: Rabén & Sjögren
Utläst: 22/3

Handling
Theodora, eller Theo, som hon kallas, är tretton år. När hennes älskade morfar Jack omkommer i en bilolycka blir hon ensam kvar med ansvaret för sin halvgalna mamma, deras fallfärdiga gamla townhouse i Greenwich Village i New York och inte ens 400 dollar att leva på.
Men så råkar Theos klumpiga katt ha omkull en flaska rengöringsvätska med sprit i, och den hamnar på en tavla som tillhört morfar. Theo upptäcker att dold under målningen finns en annan bild som ser ut som ett äkta gammalt mästerverk. Hur har den hamnat i morfars ägo? Och varför är den övermålad?

Med hjälp av en skara omaka vänner - kändisbarnet Bhodi, den excentriske bibliotekarien Eddie och prästen Cecily - börjar Theo söka efter gåtans svar över hela Manhattan. Undan för undan rullas en makalös historia upp om Theos morfar, renässanskonstnären Rafael och hemligheter som bevarats ända sedan andra världskriget och nazisterna.


Tankar om titel och omslag
Titeln säger inte alls så mycket. Däremot gillar jag omslaget väldigt mycket, framförallt färgerna.

Mina tankar om boken
Detta var en bok som jag lånade helt på måfå från biblioteket för att ha något att läsa under middlegrade march. Jag hade inte någon större koll på vad den handlade om, det var mest omslaget som lockade.

Under ägget visade sig vara en väldigt trevlig överraskning och piggade verkligen upp. Jag gillar huvudkarakären Theodora, hon är lite speciellt och har en hel del problem i sin familj. Vänskapen med Bhodi är också trevlig att läsa om och hur de börjar sin gemenskap med att reda ut ett gammal mysterium.

Själva mysteriet tyckte jag var riktigt kul att läsa om. Framförallt att det var ett konstmysterium och att det handlade om att räkna ut hemligheten bakom tavlan. Sedan tyckte jag det var intressant med kopplingen till 2:a världskriget så boken har ju delvis verkligen grund.

Det var ett bra tempo och driv i boken och det kändes som att jag slukade de sista 100 sidorna av boken. Alltså, en trevlig överraskning och underhållande bok även för vuxna.

3 bra saker med boken: konstmysterium, spännande och lättläst.

Betyg: 4/5

16 april 2020

Film: Alice i Underlandet (1951)

Handling
Flickan Alice flyr från sin trista tillvaro ovan land när hon på jakt efter en springande vit kanin kryper in i ett litet hål och hamnar i Underlandet. Där stöter hon på många roliga och tokiga varelser. Här är allt som det inte brukar vara annars i Alices liv, förvirrat och oroligt.

Filmen är 72 minuter lång och regisserad av bland annat Clyde Geronimi. De omdubbade svenska rösterna görs av bland annat Sanna Nielsen, Anders Öjebo och Hans Lindgren. Filmen hade urpremiär 28 juli 1951.

Filmen är baserad på Lewis Carrolls bok med samma namn.

Jag såg filmen 4 april.

Mina tankar
Jag har tidigare i år läst boken så då tyckte jag det kunde passa att se en av filmversionerna också. Dock vet jag inte riktigt vad jag ska säga om vare sig boken eller filmen.

Precis som i boken finns det inte så mycket till handling, det är mest absurda saker som händer hela tiden. Jag tror dock att den kanske är mer underhållande för yngre personer. Sen har jag också ganska svårt för huvudkaraktären Alice.

Men jag tycker ändå filmen har sin charm, den är ju fantasifull om inte annat. Och det är kul att få se många av de klassiska referenserna till dagens populärkultur.


15 april 2020

Tv-serie: Orphan Black säsong 5

Handling
Orphan Black follows outsider, orphan and street-wise chameleon Sarah. After witnessing a woman's suicide, Sarah assumes the stranger's identity - who happens to look just like her. Expecting to solve all her problems by cleaning out the dead woman's savings, Sarah is instead thrust headlong into a kaleidoscopic mystery as she realizes the dizzying truth - she and the dead woman are clones. As Sarah searches for answers, she discovers the chilling fact that there are more people like her out there - genetically identical individuals who were planted in unsuspecting birth parents and nurtured in completely different circumstances. With no idea who created the clones, she'll need to discover the reason in a hurry as an assassin is killing them one by one.

Den avslutande femte säsongen har 10 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Tatiana Maslany, Jordan Gavaris och Kevin Hanchard.

Jag såg klart säsongen 26 mars.

Mina tankar
Jag är så glad att jag började se denna serie, den är helt fantastisk. Den fångade mig från första stund och intresset hölls vid liv ända till slutet.

Sett som helhet så har Orphan Black alltid varit spännande och jag har gillat blandningen mellan action, drama, vetenskap och mörk humor. Nu i sista säsongen var det många frågor som skulle få svar. Och det tycker jag att serien lyckas med. Man får ett riktigt avslut samtidigt som en del lämnas öppet och där man själv får använda sin fantasi.

Jag har alltid varit imponerad över skådespelarinsatserna och detta är inget undantag. Det har också varit spännande att få se karaktärerna växa. Sedan har jag också tyckt att systrarnas relation har varit intressant att få följa och det är så fint att se dem i slutet tillsammans.

Jag vill ju absolut inte spoila något, men kan säga som så att har nu ännu inte sett serien tycker jag att ni ska göra det!

Orphan Black säsong 1
Orphan Black säsong 2
Orphan Black säsong 3
Orphan Black säsong 4

14 april 2020

Tisdagstrion v.16


Den här veckan är temat för Ugglan & Bokens tisdagstrio starka kvinnor. Ett väldigt bra ämne och jag ser fram emot att se andras tips.

Här kommer i alla fall tre väldigt olika böcker med starka kvinnor.

Mitt första tips när det gäller starka kvinnor är en bok som jag ganska nyligen läst och det är Rismodern av Rani Manicka. Det är en sorts familjekrönika som börjar 1916 och slutar i början av 200-talet. Boken utspelar sig i Malaysia och genom boken får man också ta del av landets historia. Kvinnorna har huvudrollen i boken och det förekommer mycket tragik, men genom allt står kvinnorna starka. Däremot är kanske inte kvinnorna direkt sympatiska, men de är överlevare.

Mitt andra tips får bli de två kvinnliga poliserna Kate och Maggie i Karin Slaughters De fördärvade. Boken utspelar sig under 1970-talet i Atlanta, en stad präglad av rasism och en poliskår som är övervägande män. Dessa kvinnor tar sig an att hitta en mördare och blir motarbetade från flera håll.

Mitt sista tips får bli Svetlana  Aleksijevitjs Kriget har inget kvinnligt ansikte. Den handlar om alla de kvinnor som kämpade i 2:a världskriget för Sovjetunionen. Berörande och väldigt fascinerande läsning. 

13 april 2020

Veckoplanering v.16


Läsningen under förra veckan flöt väl på, men hann ändå inte läsa så mycket förrän påskhelgen kom. Den här veckan ska jag jobba extra på samma ställe som jag gjorde min praktik på plus att jag har lite skolarbete att göra, men har jobbat undan det mesta. Med det sagt vet jag inte hur mycket jag kommer orka att läsa.

Tillsammans med Camilla läser jag Elantris av Brandon Sanderson och vi kommer läsa ut den boken idag. Tycker den såhär långt är riktigt bra och jag är spänd på att se hur det hela kommer att sluta.

Efter det kommer nog jag och Camilla börja läsa Vända världen rätt av Jennifer Niven. Det är en bok som jag varit nyfiken på att läsa länge, utan att jag för den delen har så bra koll på vad den handlar om.

Under påskhelgen började jag dessutom med The two towers av J.R.R. Tolkien som är den andra delen i The lord of the rings. Tyckte den började riktigt spännande så jag kommer kanske fortsätta läsa lite här och där ur den.

Dessutom läser jag för egen del Nattcirkus av Erin Morgenstern.

Jag lider absolut inte av brist på böcker att läsa, det är bara tiden som saknas!

12 april 2020

Min bokresa # 85 - Påsktagg

Camillas bokresa den här veckan består av en boktagg som passar extra bra i dessa tider!

1. Kaninen - En bok du önskar skulle föröka sig (få uppföljare)
Många av de böcker jag läser ingår ju redan i serier så tänkte försöka komma på en standalone. Jag hade nog gärna sett en uppföljare till Små störa lögner av Liane Moriarty.

2. Ägg - En bok som överraskade mig

Rismodern av Rani Manicka. Känns som jag tjatar om den nu, men jag hade inte förväntat mig att den skulle vara så bra. Sen gick jag in i den med noll förväntningar.

3. Jakt - En bok som var svår att få tag på
De allra flesta böcker brukar gå bra att få tag i, jag brukar ju låna mycket böcker och mitt bibliotek är riktigt bra att köpa in eller på annat sätt få tag på de böcker man vill läsa. Den som kanske var lite klurig att få tag i var Doktor Moreaus ö av HG Wells, men det var absolut inga problem.

4. Lamm - En barnbok som du fortfarande gillar

Känns som att detta förutsätter barnböcker som man själv läste när man var liten. Klart, Astrid Lindgren funkar ju alltid. 

5. Vår - En bok vars omslag får dig att tänka på vår


6. Jesus - En religiös eller andlig bok som du älskar
Detta var en svår fråga, vet inte om jag älskar någon religiös/andlig bok. I så fall skulle det klassiska väl vara Bibeln. Men en fantasy som tar upp en hel del religionsfrågor är Mistbornböckerna av Brandon Sanderson.

7. Stiga upp från de döda - En bok från en bortgången författare

Här skulle jag ju kunna välja någon klassiker, men jag väljer Guernseys litteratur- och potatisskalpajssällskap av Mary Ann Schaffer istället.

8. Korgar - En bok från din kundkorg eller önskelista

Har lyssnat en del på engelska podcasts om böcker och fått väldigt många nya tips. Till exempel The bookish life of Nina Hill av Abbi Waxman.

9. Godis - En bok som är söt

Finns väldigt många söta och fina feelgoodböcker. En bok som hade en bra blandning för det är inte "gott" när det blir alltför sött var Bokhanden på Riverside Drive av Frida Skybäck.

11 april 2020

Helgfrågan v.15: Läser just nu & Påskgodis


Påskafton och jag tänkte idag svara på Mias helgfråga. Har i veckan hållit på med hemtenta och nästa vecka ska jag jobba extra så jag skulle allra helst få lite lästid i mitt påskägg.

Vad läser du nu?

Jag lider av lite brist på lästid, men hoppas få en del läst nu under själva påskhelgen. Tillsammans med Camilla läser jag Brandon Sandersons Elantris som är en riktigt spännande fantasy. På papperet är det kanske inte böcker som jag skulle gilla, men det är något med sättet han skriver på och hur handlingen förs framåt som jag gillar. Njuter av att läsa den boken för jag vet att jag inte kommer bli besviken.

Jag har också börjat med Nattcirkus av Erin Morgenstern, en bok som jag är så taggad på att läsa.

Vad är ditt favoritpåskgodis?

Jag är inte speciellt kräsen, gillar ju både choklad och de där dragerade äggen. Dock undviker jag gärna marsipan men i övrigt slinker det mesta ner.

The Fellowship of the Ring

Titel: The Fellowship of the Ring (1954)
Originalets titel: -
Författare: J.R.R. Tolkien
Översättare: -
Serie: The lord of the rings #1
Antal sidor: 458
Utgivningsår: 1994
Förlag: Del Rey Books
Utläst: 15/3

Handling
The dark, fearsome Ringwraiths are searching for a Hobbit. Frodo Baggins knows that they are seeking him and the Ring he bears—the Ring of Power that will enable evil Sauron to destroy all that is good in Middle-earth. Now it is up to Frodo and his faithful servant, Sam, with a small band of companions, to carry the Ring to the one place it can be destroyed: Mount Doom, in the very center of Sauron’s realm.

Tankar om titel och omslag
Har inte så mycket att säga om titeln. Omslaget känns ju väldigt typisk för fantasy på något sätt, även fast jag har sett snyggare.

Mina tankar om boken
Det känns skönt att jag äntligen kommit mig för att läsa Tolkiens böcker. Innan jag började läsa denna så var jag lite orolig och rädd för att jag skulle tycka den var svår och tråkig att läsa. Som tur var hade jag helt fel, så detta var något av en överraskning för mig.

Det kändes bra att ha The Hobbit ganska färskt i minnet då Bilbo är med en hel del i boken, betydligt mer än vad jag hade väntat mig. För länge sedan såg jag också någon av filmerna så har en del minnesbilder av karaktärerna, men kan inte påstå att jag minns händelserna.

Jag gick nog in med inställningen att detta skulle vara en svår bok att läsa. Därför blev jag så överraskad när jag ändå tyckte den gick bra att läsa även på engelska. Det är ju mycket naturbeskrivning och då dalar mitt intresse lite grann, men handlingen i sig är det inget fel på.

Jag gillar hur man får följa Frodos och så småningom hela brödraskapets äventyr och de utmaningar de ställs inför på vägen. Framförallt gillade jag den första delen där Frodo är jagad och det sätt som Tolkien beskriver och bygger upp stämningen.

Som i mycket annan fantasy är det mycket resande och det är väl också det nästan hela bokserien går ut på. Att följa dem på vägen är dock intressant och jag ser fram emot att läsa nästa del då denna slutade med en liten cliffhanger.

3 bra saker med boken: brödraskapet, rikt världsbygge och äventyrlig

Betyg: 3/5

9 april 2020

Alice i Underlandet & Alice i Spegellandet

Titel: Alice i Underlandet & Alice i Spegellandet
Originalets titel: Alice in Wonderland / Through the Looking Glass, and What Alice Found There (1865, 1871)
Författare: Lewis Carroll 
Översättare: Harry Lundin
Serie: Alice's Adventures in Wonderland #1-2
Antal sidor: 224
Utgivningsår: 1998
Förlag: Klassikerförlaget
Utläst: 14/3

Handling
När Alice sitter och har tråkigt dyker en kanin upp. Han plockar upp en klocka ur västfickan och säger: "Kära hjärtanes, jag kommer för sent". Kaninen skyndar vidare och försvinner i ett hål. Alice följer efter, snubblar och faller flera mil. Efter det är ingenting sig likt. Vad som helst kan hända i det fantastiska Underlandet. I Spegellandet upplever Alice minst lika underliga saker. I Spegellandet är allt bakvänt!

Tankar om titel och omslag
Omslaget till boken jag har läst är annorlunda än det på bilden, men kunde inte hittat rätt omslag på nätet och orkar inte heller ta en bild. Kan dock säga att jag gillar omslaget, måste vara en färglagd illustration. Väldigt mycket detaljer också.

Mina tankar om boken
Jag hade ju tänkt att 2020 skulle vara året då jag försökte läsa fler klassiker,men hittills har det gått lite trögt. Nu räknar jag ju också in barnboksklassiker till denna kategori. Detta är böcker som jag varit nyfiken på ganska länge så det var kul att äntligen få läsa den.

Jag vet ärligt talat inte vad jag ska säga om boken. Det är verkligen skruvat och fantasifullt, men jag tycker inte att det finns så mycket logisk handling. Men jag läser och blir mest förundrad över fantasin som finns och jag kan tänka mig att den är ganska spännande för yngre läsare.

Sedan är det också kul med illustrationerna, boken jag läste hade originalillustrationer. Jag märker också att jag känner igen en del saker i boken, men det kan bero på att jag läst andra böcker som refererar till denna klassiker.

Allt som allt är jag glad att jag läste den, men den är inte någon ny favorit. Men jag tyckte ändå om att läsa den på något sätt, fast det var väldigt mycket nonsens.

3 bra saker med boken: illustrationer, lättläst, fantasifullt

Betyg: 3/5

8 april 2020

Tv-serie: Mord i paradiset säsong 9

Handling
New Year's Eve celebrations are cut short when a masked man stabs a woman in her own home. Jack and the team must uncover the identity of the murderer before they can strike again.

Den nionde säsongen har 8 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Ardal O'Hanlon, Shyko Amos och Tobi Bakare.

Jag såg klart säsongen 24 mars.

Mina tankar
Detta är en serie som jag tycker är väldigt skön att se emellanåt. Fast det är kriminalserie tycker jag den ändå känns som lite feelgood, jag blir glad på något vis av den.

Framförallt är det nog miljön som fångar mig och att den ändå på något vis är lite mer lättsam. De mord som sker är ju lite varierande men upplägget är sig likt.

De senaste säsongerna har det skett en del förändringar och flera nya karaktärer har introducerats. Även i mitten av denna säsong får vi stifta bekantskap med en ny utredare från England som minst sagt har sina bekymmer. Tycker att den nya utredaren påminner lite mer om seriens första polis som hade sina problem med semesterparadiset. Detta är en serie som ändå klarar av att det karaktärerna byts ut, känslan behålls ändå.

Mordfallen de här säsongen är väl kanske inte något utöver det vanliga. Det fall som jag tyckte var mest intressant är när fallet involverar en blind karaktär.

Jag kan också tycka det är lite spännande när man får lära känna ny karaktärer och det ska bli spännande att se hur det hela kommer utveckla sig nästa säsong.

Mord i paradiset är en mysig och avkopplande serie att se och som jag gärna följer år ut och år in.

Mord i paradiset säsong 4
Mord i paradiset säsong 5
Mord i paradiset säsong 6
Mord i paradiset säsong 7
Mord i paradiset säsong 8

7 april 2020

Tisdagstrion v.15: Vårkänslor

Ugglan & Bokens tisdagstrio har den här veckan temat vårkänslor. Personligen tycker jag våren kan vänta en liten stund, vill njuta av vårvintern först. Temat är ju väldigt öppet men här kommer i alla fall tre böcker med omslag som jag tycker ger vårkänslor.






6 april 2020

Veckoplanering v.15


De här senaste veckorna känns det inte som jag har hunnit läsa så mycket, men det blir ändå någon bok här och där. Den här veckan kommer nog också bli rätt mycket plugg då det är dags för hemtenta och jag vill göra så mycket jag bara kan före påsken.

Tillsammans med Camilla fortsätter jag att läsa Elantris av Brandon Sanderson. Gillar verkligen hans böcker och denna är inget undantag.

Sen håller jag också på med Nattens cirkus av Erin Morgenstern. Helst borde jag läsa ut den före onsdag, vi får se hur det går helt enkelt. Men jag gillar den såhär långt i alla fall.

Till och från läser jag också lite dikter ur Milk & Honey av Rupi Kaur.

Nu kring påsk har jag också planer på att försöka börja läsa The Two Towers av J.R.R. Tolkien. Jag gillade ju den första boken i serien och jag hoppas den fortsätter på samma sätt.


4 april 2020

The Wishing Spell

Titel: The Wishing Spell
Originalets titel: -
Författare: Chris Colfer
Översättare: -
Serie: The Land of Stories #1
Antal sidor: 438
Utgivningsår: 2012
Förlag: Little, Brown Young Readers
Utläst: 14/3

Handling
Alex and Conner Bailey's world is about to change, in this fast-paced adventure that uniquely combines our modern day world with the enchanting realm of classic fairy tales.
The Land of Stories tells the tale of twins Alex and Conner. Through the mysterious powers of a cherished book of stories, they leave their world behind and find themselves in a foreign land full of wonder and magic where they come face-to-face with the fairy tale characters they grew up reading about.

But after a series of encounters with witches, wolves, goblins, and trolls alike, getting back home is going to be harder than they thought.


Tankar om titel och omslag
Älskar omslaget! Så fina detaljer och fantasirikt. Tydliga kopplingar till boken också.

Mina tankar om boken
Detta är en bokserie som jag varit nyfiken på ganska länge och när det blev dags för Middlegrade March tänkte jag och Camilla att det vore ett bra tillfälle att passa på. En av de stora anledningarna till att jag varit sugen på att läsa boken är ju författaren, som jag annars är bekant med som skådespelare.

Jag blev faktiskt riktigt imponerad. Tyckte att boken och själva miljön var väldigt mysig på något vis. En magisk sagovärld och massa hinder som huvudkaraktärerna måste besegra. Upplägget känns ju ganska klassiskt, men jag tycker det är så underhållande.

Det som jag nog gillar mest är stämningen och miljön i boken. Det känns verkligen som en sagovärld där allt är möjligt. Jag gillar när författare sätter sin egen prägel på de klassiska sagofigurerna. När jag läser får jag också lite vibbar av tv-serien Once upon a time.

Karaktärerna tycker jag också är härliga, framförallt att få följa tvillingarna och deras äventyr. sedan kan jag tycka fienden i boken gestaltats på ett intressant sätt.

Efter att ha läst The wishing spell är jag definitivt sugen på att fortsätta läsa serien.

3 bra saker med boken: världen, karaktärerna och äventyret

Betyg: 4/5

2 april 2020

Tv-serie: Barnmorskan i East End säsong 9

Handling
Based on the memoirs of Jennifer Worth; the story follows twenty-two year old Jenny, who in 1957 leaves her comfortable home to become a midwife in London's East End. She is surprised to find that she will be living in a convent: Nonnatus House. Working alongside fellow nurses and the medically-trained nuns, Jenny has her eyes opened to the harsh living conditions of the slums, but she also discovers the warm hearts and the bravery of the mothers. Even after Jenny leaves Nonnatus, she continues to chronicle the lives of the midwives who have become her family.

Säsong 9 har 9 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Jenny Agutter, Helen George, Laura Main och Leonie Elliott.

Jag såg klart säsongen 26 februari.

Mina tankar
Ännu en säsong av denna härliga brittiska serie.

Vid det här laget vet jag inte vad jag mer ska skriva om denna serie som jag inte redan har skrivit tidigare. Men trots att den pågått i 9 säsonger så är den lika bra och berörande. Det får ju ändå ses som ett bra betyg, att serien trots att flera karaktärer försvunnit sedan början fortfarande håller hög nivå.

I denna säsong märks det mer än tidigare hur den värld de lever i håller på att förändras och Nonnatus House får lite mer bekymmer än tidigare när allt fler väljer att föda barn inneliggande på sjukhuset.

Som alltid blandas allvar med glädje, sorg och humor. Sedan måste jag också berömma serien då historierna kring de blivande mödrarna känns så genomtänkta. Det sista avsnittet förvånade mig en del när det gällde handlingen och den lilla tvist som fanns där.

Årets julspecial utspelade sig i yttre Hebriderna vilket var kul att se då gänget fick möta en helt nya miljö med nya utmaningar.

Här kan ni läsa vad jag tyckt om tidigare säsonger.


1 april 2020

Månadsutvärdering mars 2020

Lästa böcker i mars:
1. Nora eller brinn Oslo brinn - Johanna Frid
2. Djungelbarn - Sabine Kuegler
3. The Wishing Spell - Chris Colfer
4. Alice i Underlandet & Alice i Spegellandet - Lewis Carroll
5. The fellowship of the ring - J.R.R. Tokien
6. Under ägget - Laura Marx Fitzgerald
7. Den skrikande trappan - Jonathan Stroud

Manliga författare: 4
Kvinnliga författare: 3

Amerikanska författare: 1
Engelska författare: 4
Svenska författare: 1

Tyska författare: 1

Antal lästa sidor: 2219
Medelbetyg: 3,2

Snyggast omslag: The Wishing Spell

Månadens bästa bok: Under ägget
Månadens mest spännande: Under ägget
Månadens överraskning: The fellowship of the ring
Månadens besvikelse: Alice i Underlandet

Kommentar
Jag är ändå ganska nöjd med månadens läsning då det kändes som att jag inte hade så mycket tid över till att läsa. Framförallt bjöd månaden på flera positiva överraskningar. Jag upplevde också att jag läste en del som inte var den typiska genre som jag läser.

Jag deltog också i Middlegrade march och jag lyckades också uppfylla mina mål så det är jag nöjd med.

Om månadens bästa och mest spännande: Otroligt spännande och bra historia
Om månadens överraskning: Hade inte förväntat mig att den skulle vara så pass lätt att läsa.
Om månadens besvikelse: Inte alls som jag hade förväntat mig.



Filmer och Tv-serier:
Brooklyn Nine Nine S7E6 - S7E9
Chilling adventures of Sabrina S3E1
Modern Family S11E15 -
Mord i paradiset S9E1 - S9E8 (säsongsavslutning)
Orphan Black S5E5 - S5E10 (serieavslutning)
Riverdale S4E15-S4E16
Superstore  S5E18 - S5E19
Tretton skäl varför S1E8 - S1E13 (säsongsavslutning)
Veep S2E3 - S2E10 (säsongsavslutning)
Young Sheldon S4E17-S4E17

Månadens bästa: Orphan Black
Månadens mest spännande: Orphan Black
Månadens överraskning: -
Månadens besvikelse: -

Kommentar
Har blivit en hel del serier under månaden. Sedan blev det också flera säsongavslutningar.

Såg sista avsnittet av Orphan Black och det känns så tråkigt att den serien är avslutad för den är verkligen så bra.

Om månadens bästa och mest spännande: Helt enkelt en fantastisk serie!

Sammanfattning av Middlegrade March

Ett av mina mål för året var ju att delta i ett readathon och redan i mars har jag klarat av det. Jag deltog i Middlegrade march och bestämde mig direkt för att inte sätta alltför höga krav på det hela.

Tänkte lite kort visa upp böckerna jag läste.

💙 Book with illustrations - Alice i Underlandet av Lewis Carroll
💙 Books about books/stories - The Wishing Spell av Chris Colfer
💙 A Mystery - Den skrikande trappan av Jonathan Stroud
💙 Book set in another country - Under ägget av Laura Marx Fitzgerald
💙 Book to screen adaptation - Alice i Underlandet av Lewis Carroll


På bara fyra böcker lyckades jag pricka in alla punkterna. Kan säga att jag inte heller blivit besviken på någon bok vilket ju är roligt. Den bok som bjöd på största överraskningen var nog Under ägget, slukade den boken.

Inser också att det är en genre som jag har ganska dålig koll på och att det finns jättemycket bra böcker att upptäcka.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...