2 juni 2017

Tv-serie: Unge kommissarie Morse säsong 4

Handling
Game
Juli 1967. Liket efter en vetenskapsman, som varit anmäld saknad i över en månad, hittas i en flod. Dödsorsaken antas vara drunkning, men Morse låter sig inte övertygas. När ett andra offer hittas drunknad vid ett bad i trakten, utkristalliserar sig ett mönster.

Canticle
En ledande censurförespråkare kommer till Oxford på en föreläsningsturné, och Morse får i uppgift att ordna beskydd efter ett flertal dödshot. När flera mord sker under turnéns gång, söker Morse ett samband.

Lazaretto
Morse får i uppdrag att skydda en polisinformatör som genomgår en akut operation. Uppgiften gör att obehagliga minnen väcks till liv, medan hans kollegor hamnar i ett tumult när även Bright förs till sjukhus. Morse blir fixerad vid en serie mystiska dödsfall som inträffat på avdelningen, och försöker hitta den vetenskapliga förklaringen bakom en förbannelse. 

Harvest
Upptäckten av en 2000 år gammal kropp ger nya bevis i ett fall där en person varit mystiskt försvunnen i fem år. I utredningen stöter Morse och Thursday på en koppling till gamla hedniska skörderitualer.

Den fjärde säsongen hade 4 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Shaun Evans och Roger Allam.

Jag såg klart säsongen 12 maj.

Mina tankar 
Precis som när det gäller många serier, hade jag glömt en del vad som hade hänt innan, men det tog inte alltför länge innan jag kom in i handlingen igen. Jag har inte sett originalet och jag tror man missar en del referenser till den, men går ändå bra att se på.

Jag blir alltid lika förvånad när denna serie, som trots allt är väldigt mörk och handlar om mord, lyckas få med så pass mycket humor i interaktionerna mellan huvudkaraktärerna på polisstationen. Avsnitten är rätt långa, så man hinner verkligen lära känna karaktärerna som är inblandade i mordfallet och förstå deras motiv. Jag tycker att de tempot i de flesta avsnitten är rätt långsamt, för att det mot slutet verkligen ska bli nervkittlande.

Egentligen tycker jag den här säsongen är mindre spännande, än den föregående. Men det finns några avsnitt där jag verkligen sitter klistrad framför tv:n. Det är Canticle, som är otroligt spännande och har tydliga Beatles-referenser, mycket härlig musik och ett fall som är riktigt spännande och har en twist som var riktigt bra. Även säsongsavslutningen Harvest är riktigt spännande och kretsar kring en person som varit försvunnen i fem år och försvann vid ett kärnkraftverk som Morse måste utreda.

Jag gillar verkligen stämningen och miljöerna i denna serie, Musiken som hör till är också riktigt bra och effektfull, och jag gillar att det är en riktig orkester som spelar in musiken.

Unge kommissarie Morse hör kanske inte till mina favoritserier, men alla avsnitt är ändå bra och jag gillar den engelska historiska miljön och kommer att fortsätta se serien.

Unge kommissarie Morse säsong 2
Unge kommissarie Morse säsong 3

2 kommentarer:

  1. Jag gillar verkligen Unge Kommissarie Morse, men däremot inte Kommissarie Morse. När det gäller de tre tidigare säsongerna har jag en känsla av att jag tyckte om ungefär hälften av avsnitten. Men när det gäller säsong fyra tycker jag faktiskt om alla avsnitten. Fast jag gillar mer mysterier än spänning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte alls sett Kommissarie Morse, fast ibland tror jag man missar lite referenser till den serien. Tyckte också om denna säsong, speciellt avsnittet canticle.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...