14 juli 2018

Mischling

Titel: Mischling
Originalets titel: Mischling (2016) 
Författare: Affinity Konar
Översättare: Cecilia Berglund Barklem
Serie: -
Antal sidor: 343
Utgivningsår: 2017
Förlag: Polaris
Utläst: 26/6

Handling
År 1944 kommer tvillingsystrarna Pearl och Stasha till Auschwitz med sin mamma och farfar. De sätts i Mengele Zoo, nazisternas mänskliga experimentverkstad med tvillingar. Flickorna upplever förskräckliga fasor och de personligheter de en gång har delat klyvs nu i två: Pearl blir ansvarig för det sorgliga, det goda och det förflutna. Stasha får stå för det roliga, det vildsinta och framtiden.

På vintern försvinner Pearl. Stasha sörjer tvilling, men håller fast vid tanken att Pearl fortfarande lever. När lägret befrias av Röda armén ger hon sig ut genom Polens förödelse för att hitta Pearl och försöka forma sig en framtid.


Tankar om titel och omslag

Gillar titeln, visste inte vad det ordet betydde tidigare. Ett helt okej omslag och jag gillar syskonparet på omslaget.

Mina tankar om boken
Jag har läst en del av de böcker som är nominerade till Årets bok tillsammans med Camilla, och Mischling är en utav dessa.

Jag tycker alltid det är tufft och lite jobbigt att läsa om 2:a världskriget. Här märks det också att författaren har lagt ner mycket tid på research och att det är baserad på verkliga händelser. Det gör att det hela kommer så mycket närmare. Skildringen av Auschwitz känns trovärdig och man blir verkligen förfärad. Mischling skildrar också ett Europa kring krigsslutet och ett land i ruiner.

Jag tycker det är intressant att läsa om syskonens relation. Nu har ju jag ingen erfarenhet av tvillingar eller hur deras relationer kan se ut, men jag kan förstå att det kan finnas speciella band mellan dem. Pearl och Stasha är ändå ganska olika som individer och jag tycker egentligen det är mest intressant att följa deras jakt efter varandra. Vad de utsätts för är verkligen hemskt och ännu hemskare är att mycket av det har hänt i verkligheten också.

Något som tyvärr drar ner betyget lite grann för mig är språket. Det är poetiskt och ganska ordrikt och ibland blir det lite väl mycket av det goda och jag upplever det som att det blir mer fokus på språket än på handlingen.

Språket ska dock inte avskräcka en från att läsa Mischling, det handlar om så viktiga ämnen och framförallt om att vi aldrig ska glömma bort vad som har hänt.

3 bra saker med boken: skildringen av Förintelsen, syskonskapet, budskapet

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Andra som bloggat om boken är bland annat Fantastiska berättelser och Bina's books.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...