14 oktober 2018

Min bokresa #9 - bokgenrer

Camilla på Mitt bokintresse har en inläggsserie där man varje vecka skriver om ett givet tema. Den här veckan är temat bokgenre utifrån en video på Youtube.


De genrer hon tar upp är (detta  år på engelska)
  • Dystopier
  • Romance/chick-lit/contempoary 
  • Non-fiction 
  • Sci-fi
  • Crime
  • Fantasy
  • Historical fcition
  • Mordern klassiker 
  • Klassiker (över 100 år)
  • Psykologisk thriller
  • Western
  • Horror
  • Literal fiction

Jag tycker genre ibland kan vara lite förvirrande. Visst kan det vara bra att böcker klassificeras och hamnar i sina fack, men det finns också en risk att en bra bok går miste om många läsare på grund av att den anses tillhöra en viss genre. Ta romance, till exempel, som av en del ses som lite mindre fin litteratur. Det finns många bra romanceböcker som är bra skrivna  och tar upp aktuella ämnen, t.ex. Simona Ahrnstedt.

Ett annat "problem" som kan uppstå är hur man ska bedöma böckerna. Man har inte samma krav på en feelgood jämfört med en deckare då syftena med böckerna kan vara helt olika. I feelgood förväntar man sig en lite mer lättsammare, mysig handling med ett garanterat lyckligt slut medan man i en deckare förväntar sig ond bråd död, jakt på mördare och ett ovisst avslut.

I de flesta genres så finns det också subgenres, inom fantasy finns det väldigt många, men finns även inom andra genres. Det finns allt från fantasy som utspelar sig i vår värld till fantasy som utspelar sig i egna världar.

Att genrebestämma en bok kan vara lite knepigt ibland, speciellt om boken kan sägas tillhöra flera olika genres och är en blandning. Vilken genre tillhör den då?

Som läsare har man också olika referensramar och hur man genrebestämmer en bok kan också variera.

När det gäller de frågor Camilla har så vet jag inte om jag kan ge några raka svar men kan göra ett försök. När det gäller romance/chick-lit/contemporary och rom-com så tycker jag alla är väldigt nära varandra. Rom-com finns, men är kanske störst inom filmvärlden. Men två stycken rom-com som jag kan komma på är Christoffer Holsts böcker och Projekt Rosie.

Romance är för mig mest kärleksromaner, där det är mest fokus på ett par som faller för varandra. Chick-lit känns lite bredare och att det kanske innehåller mer än "bara" kärlek och att det är väldigt riktat mot kvinnor. Kan också handla en del om arbetsliv och andra relationer. Contemporary är väl mer samtida romaner, sådant som utspelar sig i dagens värld.

Vad som räknas till klassiker känns svårt att bestämma, de "gamla" klassikerna är ju en sak men vad är det som avgör att den blir just en klassiker? Här tror jag att den ska kännas tidlös, att själva grundhistorien kan utspela sig när som helst eller att den har en bred och stor läsarskara. Moderna klassiker är väl lite "nyare" böcker men som kanske varit populära i flera generationer och fått ett stort genomslag.

Literal fiction känns som en väldigt bred genre, men i mitt tycke är det skönlitteratur som varken är deckare eller romance. Kanske lite mer åt håller relationsromaner, som Camilla själv nämner.

Non-fiction kan väl förenklat sägas vara allt som inte är skönlitterärt och är faktalitteratur. Men även där finns ju olika subgenres. Där känns ju biografier som en subgenre, eftersom den typen av böcker sägs vara sanna.

I Sverige kan jag känna att vi har fått fler genres på ett vis. När jag var yngre fanns det bara barnböcker och ungdomsböcker. Men idag känns det betydligt bredare, inte minst med att det blivit vanligare med böcker för unga vuxna.

Ju mer jag funderar över genre och hur man bestämmer vad som är en genre, blir jag mer och mer förvirrad. Det verkar också som att vi människor har ett ständigt behov av att kunna sätta in allt i olika fack, både på gott och ont.

5 kommentarer:

  1. Håller helt med om att det är både på gott och ont att sätta genrer på böcker Vissa romaner kan ha deckar inslag tex Koka björn, eller en bok som är en deckare är mera en roman med bara lösa inslag som sätter den i deckargenren. Det är någon bok jag tänker på men kommer inte på vilken nu.
    Projekt Rosie är romantisk komedi det kan jag hålla med om. Men även feel-good som var en genre jag missade likadant med true crime.
    Och när en bok kan tyckas höra hemma i flera genrer vad ska man då ta det som mest LunarChronicles är re-tellings, men även fantasy och sci fi.( eller sub genren science fantasy)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir lite lurigt hur man ska kategorisera den typen av böcker

      Radera
  2. Vad kul, detta måste jag nog spana in lite mer känner jag.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...