19 september 2015

Känslan av död

Titel: Känslan av död
Originalets titel: A Room Full of Bones (2012)
Författare: Elly Griffiths
Översättare: Gunilla Roos
Serie: Ruth Galloway #4
Antal sidor: 284
Utgivningsår: 2012
Förlag: Minotaur 
Utläst: 11/9

Första meningen: "Kistan utgör definitivt en arbetsmiljörisk".

Handling
Det är halloween. På det historiska museet i Norfolk förbereds ett speciellt evanemang. En kista ska öppnas och kvarlevorna av en medeltida biskop ska utforskas. Men när arkeolog Ruth Galloway anländer hittar hon i stället museiintendenten livlös bredvid kistan.

När museets förmögne ägare, lord Smith, dör och kommissarie Harry Nelson oförklarligt insjuknar, anar Ruth att sanningen är mer komplex än vad hon först trodde.

Mina tankar
Griffiths serie om Ruth Galloway har verkligen vuxit och bara blivit bättre och bättre. Jag måste erkänna att dessa numera räknas som riktiga favoriter. Hittills har jag aldrig blivit besviken och jag ser verkligen fram emot varje gång jag får läsa om Ruth och Nelson.

Jag gillar hur Griffiths beskriver sina karaktärer, allt är inte svart och vitt utan det finns många gråzoner. Hon låter de inte ta den lätta vägen ut. Ruth och Nelsons relation är verkligen komplicerad och jag tycker om att allt inte skrivs rätt ut utan att man får läsa lite mellan raderna. Känslan av död innehåller en hel del bikaraktärer som återkommer (t.ex. Cathbad, Judy och Clugh) och jag tycker det är intressant att se hur de också växer som personer.

Sen gillar jag också sättet som Griffiths skriver sina böcker, de är skrivna i presens och man får följa karaktärerna på nära håll, det blir på något sätt väldigt intimt. Sen tycker jag också om att det ofta har hunnit gå en viss tid mellan böckerna och att hon inte redogör för allt som har hänt utan att man själv får skapa sig en bild av det.

Känslan av död är verkligen spännande och lättläst. Elly Griffiths hör till en av mina favoriter och som vanligt så ser jag fram emot att få läsa mer om Ruth och Nelson. Det är tur att jag har några delar kvar innan jag har läst ikapp serien.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Flickan under jorden
Janusstenen
Huset vid havets slut


Känslan av död var min september månads bok i Spänningsutmaningen.

3 kommentarer:

  1. Ja jag gillar verkligen den serien och den sista boken var suverän.

    SvaraRadera
  2. Ja, jag kan bara hålla med Marie :)

    SvaraRadera
  3. Vill verkligen läsa den här serien.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...