5 september 2015

Polarnatt

Titel: Polarnatt
Originalets titel:-
Författare: Frida Skybäck
Översättare:-
Serie: Systrarna Stiernfors #2
Antal sidor: 392
Utgivningsår: 2015
Förlag: Forum bokförlag
Utläst: 25/8

Första meningen: "Sommaren var smäktande het och en söt doft av vildkaprifol spreds med vinden".

Handling
Mellansystern Elisabeth skickas till Bergdala slott för att hitta en make, men efter en omvälvande händelse flyr hon tillbaka hem till Rosenlunds herrgård. Elisabeth vill inte avslöja vad hon varit med om och den enda hon kan anförtro sig åt är kammarflickan Vera, men snart kommer de alltför nära varandra och relationen blir invecklad. När Elisabeth träffar språkadjunkten Mathias Storm, som genast blir förälskad i henne, ställs allt på ända. Är han rätt för henne? Kommer hennes familj att acceptera honom? Och hur blir det med Vera?

Samtidigt kämpar storasyster Cecilia med att driva hushållet på Apelgården och få sitt äktenskap med Jacques Rousseau att fungera. Hon vantrivs i det nergångna huset och märker att allt inte står rätt till på gården. Folket i byn undviker dem och det talas om att något fruktansvärt skett med familjen som tidigare bodde där. När en liten flicka lämnas vind för våg på Apelgården och Jacques förbjuder Cecilia att hjälpa barnet tvingas hon ta ett svårt beslut.


Mina tankar
Jag fick ett mail av författaren som undrade om jag ville läsa denna bok. Självklart svarade jag ja! Jag tyckte verkligen om Norrsken, men jag måste säga att Polarnatt är ännu bättre! Vi får fortsätta följa Cecilia samtidigt som vi får lära känns Elisabeth bättre. Elisabeth är en karaktär som jag verkligen gillar! Elisabeths vänskap med kammarflickan Vera är beskriven på ett så himla vackert sätt, man känner verkligen med dem samtidigt som man förstår svårigheterna som finns.

Polarnatt är riktigt lättläst och spännande och det behövdes efter att jag läst en väldigt seg bok tidigare. Jag gillar verkligen miljön den utspelar sig i och det är lätt att se allting framför sig när man läser.

Polarnatt tar också upp kvinnornas och de fattigas situation i mitten av 1800-talet. Mycket av det som vi tar självklart idag - t.ex. välja den man vill gifta sig med - var inte självklart då och ofta var det föräldrarna som bestämde. Det var intressant att läsa om och det märks att Skybäck har gjort mycket research för alla detaljer känns väl genomarbetade.

Jag gillar verkligen historiska romaner och jag tycker det är härligt att läsa de böcker som tar upp kvinnornas öden under den tiden.

Med tanke på hur boken slutade så längtar jag verkligen efter att återse Cecilia, Elisabeth och Amelie!

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Norrsken

HÄR och HÄR kan ni läsa en smakbit ur boken.   

4 kommentarer:

 1. Tyckte också den var strået vassare än Norrsken :)

  SvaraRadera
 2. Åh jag älskade verkligen den här boken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag längtar verkligen efter fortsättningen nu :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...