Titel: Djungelbarn
Originalets titel: Dschungelkind (2005)
Författare: Sabine Kuegler
Översättare: Rolli Fölsch
Serie: -
Antal sidor: 287
Utgivningsår: 2008
Förlag: Bra böcker
Utläst: 5/3
Handling
Sabine Kueglers historia börjar då hon som femårig dotter till en tysk språkforskare och missionär kommer till en stam i Västpapua som ännu idag lever som på stenåldern. Mitt i urskogen bygger hennes föräldrar ett hus för sig och sina tre barn. Det kan endast nås från luften eller vattnet.
För den lilla blonda flickan handlar mötet med djungeln om kärlek vid första ögonkastet. Hon lär sig jaga, klättra och simma i floder där det vimlar av krokodiler. Hon vet hur man jagar giftspindlar med pilbåge och hur man gör upp eld utan hjälp av tändstickor. Istället för pommes frites äter hon rostade insekter och istället för tuggummi knaprar hon på fladdermusvingar. Hon får lära sig hur brutal naturen kan vara, men också vad krig och hat innebär för människor. Fayu-folket, som en gång i tiden var kannibaler, bestraffar alla förseelser med döden. Ändå blir stammens barn som bröder och systrar för Sabine.
17 år gammal skickas Sabine till internatskola i Schweiz för att avsluta sin skolutbildning. Det blir en katastrofal upplevelse. För Sabine är civilisationen en ny och skrämmande värld i vilken hon får lära sig hur man hälsar på folk, korsar trafikerade gator och shoppar.
Tankar om titel och omslag
Har egentligen inget att säga när det gäller titel och omslag. Gillar att det finns många egna bilder med i boken. Kopplingen till djungelbarn återkommer flera gånger under bokens gång.
Mina tankar om boken
Det är inte helt enkelt att läsa jorden runt. Vissa länder är extremt svåra. Hursomhelst så dök denna bok upp när vi letade efter böcker som utspelade sig i Oceaniens/Asiens övärld.
Nu har biografin några år på nacken, men jag tycker ändå den är intressant att läsa. Det känns som så långt ifrån den värld vi lever i idag. Att växa upp helt isolerad från omvärlden och bo tillsammans med en urbefolkning som är primitiv och farlig.
Det som jag kanske tycker är mest intressant att läsa om är Sabines möte med västvärlden. Framförallt det snabba tempo vi lever i och med mat och allt annat i överflöd och hur vi beter oss i det moderna samhället.
Sedan är väl den bild som målas upp i Djungelbarn romantiserad och sett ur ett barns ögon och tror det finns mycket under ytan som inte kommer med. Men boken ger ändå en inblick i en annorlunda uppväxt och innehåller intressanta reflektioner om västvärlden.
3 bra saker med boken: annorlunda, intressant och uppväxtskildring
Betyg: 3/5
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar