28 mars 2020

Nora eller brinn Oslo brinn

Titel: Nora eller brinn Oslo brinn
Originalets titel: -
Författare: Johanna Frid
Översättare: -
Serie: -
Antal sidor: 187 
Utgivningsår: 2018
Förlag: Ellerströms förlag
Utläst: 1/3

Handling
Hur svartsjuk får man bli? Hur ofta kan man titta på en främmande människas Instagram? Hur mycket mensvärk måste man ha? Är Norge paradisets mittpunkt? Johanna är ihop med Emil. Emil har en exflickvän som heter Nora. Nora är allt Johanna inte är: vacker, norsk, offentligt älskad i sociala medier. När Johanna av en slump får reda på att Emil och Nora ska ses inleder hon en grundlig efterforskning om Nora på Instagram - en undersökning som inte tycks kunna få ett slut. Samtidigt förtärs Johannas kropp inifrån; inte bara av svartsjukan, utan också av en genomborrande, ändlös smärta i livmodern. I sin autofiktiva och svart humoristiska roman Nora eller Brinn Oslo brinn under söker Johanna Frid med skarp blick två av vår tids stora kvinnosjukdomar - Instagram och endometrios. 

Tankar om titel och omslag
Det är en titel som fångar mitt intresse. Från början tyckte jag omslaget var litet intetsägande, men har ändrat min åsikt om det lite grann när jag upptäckte äggstockarna som är en frän detalj.

Mina tankar om boken
Detta är inte en bok som jag egentligen trodde skulle passa mig, den kändes som väldigt "fin" litteratur. Sen hörde jag så otroligt mycket om boken, men jag hade av någon skum anledning fått för mig att det var en tegelsten och det den ju inte alls! Sen hörde jag också väldigt många positiva röster, men också en del negativa omdömen så allt sammantaget gjorde mig riktigt nyfiken på att läsa boken.

Nora eller brinn Oslo brinn var en trevlig överraskning och den var inte alls som jag hade förväntat mig. För det första var den lättläst trots att språket är lite annorlunda då det finns fraser på både danska och norska. Men det flyter ändå på bra att läsa och bitvis är det också riktigt rappt och humoristiskt.

Jag tycker nog språket är största behållningen av boken. Det som griper tag i handlingen är dock när endometrios och smärta beskrivs. Det som handlar om hennes svartsjuka och besatthet av Nora är inte det som jag intresserar mig mest för.

Så jag är ändå nöjd att jag kom mig för att läsa boken.

3 bra saker med boken: språket, endometrios och lättläst

Betyg: 3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...