20 april 2015

Recensioner: Sagan om Isfolket bok 37-38

Titel: Stad i skräck
Originalets titel: Skrekkens by  (1987)
Författare: Margit Sandemo
Serie: Sagan om Isfolket #37
Antal sidor: 251
Utgivningsår: 2009
Förlag: Schibsted förlag
Utläst: 3/4

Första meningen: "Skräcken har många ansikten".

Handling
En råkall januaridag 1937 kom Döden till byn Halden, med en fripassagerare på ett skepp från Rotterdam. Bland de många, som blivit hotade till livet, var den självutplånande och underkuvade Vinnie Dahlen. Polismannen Rikard Brink av Isfolket fick uppgiften att hindra katastrofen. Men för att klara av det måste han först vinna den förskrämda flickan Vinnies tillit ...

Mina åsikter
En helt okej bok. Jag gillade verkligen Rikard Brink och Vinnie. Den var lättläst och spännande. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga mer om boken, det känns lite som en typisk mellanbok.

Betyg: 3/5

_________________________________________________________________________________
Titel: Små män kastar långa skuggor
Originalets titel: Skjulte spor (1988)
Författare: Margit Sandemo
Serie: Sagan om Isfolket #38
Antal sidor: 251
Utgivningsår: 2009
Förlag: Schibsted förlag
Utläst: 7/4

Första meningen: "Snön föll mjukt och tätt över bergstrakterna vid treriksgränsen mellan Italien, Österrike och Jugoslavien, som om den ville låta vintern råda ännu en stund".

Handling
Som liten flicka blev Karin Volden vid två tillfällen brutalt våldtagen. Även om hon till viss dell lyckas förskjuta de grymma upplevelserna, blev hon med tiden alltmer sluten och rädd för kontakt med andra människor. Under kriget blev hon utsatt för ett nytt övergrepp, och då blev det en våldsam reaktion. Värre blev det då hon kände att det var överfallets - och därmed hennes - fel att brodern Jonathan blev skickad till ett koncentrationsläger i Tyskland ...

Mina åsikter
I början var jag lite orolig för hur Sandemo skulle skildra andra världskriget, men jag tyckte att hon gjorde ett bra jobb med det. Kriget fanns hela tiden i bakgrunden och påverkade handlingen med det tog aldrig över. Jag gillade verkligen huvudkaraktärerna Karin och Jonathan, Det kändes lite som att slutet snabbspolades, men i övrigt var boken bra.

Betyg: 3/5

Andra recensioner
Sagan om Isfolket bok 23-24
Sagan om Isfoket bok 25-26
Sagan om Isfolket bok 27-28
Sagan om Isfolket bok 29-30
Sagan om Isfolket bok 31-32
Sagan om Isfolket bok 33-34
Sagan om Isfolket bok 35-36

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...