30 april 2015

Sveket

Titel: Sveket
Originalets titel: Die Verratenen (2012)
Författare: Ursula Poznanski
Översättare: Sofia Lindelöf
Serie: Sveket #1
Antal sidor: 432
Utgivningsår: 2014
Förlag: Opal 
Utläst: 23/4

Detta var ett recensionsexemplar från förlaget. Tack! 

Första meningen: "Jag vet att det måste ha hänt något fruktansvärt så fort Tomma kommer in i rummet".

Handling
Vad gör du när ditt liv vänds ut och in? När ditt skyddade liv i sfären tar slut för att du hör ditt namn räknas upp bland de som måste dödas. De
som ska dödas för att en konspiration hotar hela sfärsystemet. En konspiration du aldrig hört talas om. Världen i sfärerna är perfekt och rättvis. Ria och de andra studenterna arbetar disciplinerat för att vidareutveckla denna värld och för att förbättra för klanerna som lever utanför i kyla och svält. Det tror de i alla fall.

När Ria tillsammans med fem andra studenter beskylls för att vara del i en konspiration faller deras värld i bitar. De flyr, svikna, förföljda och utlämnade åt ödet. Utanför sfärerna hotas deras liv inte bara av kyla, svält och illasinnade klaner, utan även av sfärernas verkställare. Varför är det så viktigt att de dör?

Mina tankar
Jag måste börja med att säga att jag verkligen tycker om hela värden som Ria lever i sfär och där kontakt med dem som bor utanför sfären är väldigt ovanlig. Det är intressant hur hela sfärsystemet funkar, jag skulle tycka det var otrolig obehagligt att leva i en bubbla i hela sitt liv och vara så fullständigt skyddad. De är i princip helt styra av sina salvatorer som ger de besked hur mycket och vad de ska äta och meddelar om deras puls eller blodtryck stiger för mycket.

Boken utspelar sig ju någon gång i framtiden, men det finns verkligen tydliga paralleller till hur vi lever idag där det blir allt vanligare att vi delar upp oss i olika grupper och det blir ett "vi- och dom -tänkande".

När Ria och hennes vänner flyr gillar jag hur insikten om den värld de har levt hela sitt liv i sakta förändras och hur de faktiskt börjar ifrågasätta vissa saker. Jag tycker om huvudpersonen Ria, det är väldigt härligt att läsa om en stark tjej som med hjälp av kunskap och logik försöker lösa problem.

Sveket är en väldigt spännande bok och de sista hundra sidorna flög bara förbi. Det var väldigt intressant att läsa och jag ser fram emot att fortsätta serien. Som tur är så behöver jag inte vänta så länge till den andra boken kommer!

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...