10 augusti 2019

Kungarnas krig

Titel: Kungarnas krig
Originalets titel: A Clash of Kings (1998)
Författare: George R.R. Martin
Översättare: Louise Thulin
Serie: Sagan om is och eld #2
Antal sidor: 753
Utgivningsår: 2006
Förlag: Forum
Utläst: 17/7

Handling
Den natt drakarna föds brer kometens svans ut sig över gryningen, röd som blod och eld, praktfull och skrämmande på en och samma gång. Likt ett nysmitt svärd med glödhet klinga river kometen upp ett sår på himlen och förebådar en ny tidsålder. Sedan kung Robert dött betraktar sig hans bror Stannis som arvtagare till järntronen. Men han är inte ensam om sina anspråk. Det råder kaos i de sju konungarikena och de olika släkterna är beredda att slåss om makten. Det pågår ett krig där man inte kan lita på någon. Brodermord, blodskam och svartkonst, en prinsessa förklädd till tiggarpojke, en livmedikus som besitter ett dödligt gift och stråtrövare som lämnar bergen för att hemsöka dalen. Ett krig där segern går till den som äger det vassaste stålet och det hårdaste hjärtat och där döden vandrar i natten. När kung slåss emot kung darrar landet i fasa. 

Tankar om titel och omslag
Jag lånade min bok och har därför en äldre utgåva, tycker de nya pocketomslagen är betydligt snyggare. Sedan gillar jag också de engelska originaltitlarna bättre. Det här omslaget skriker verkligen fantasy, men det får mig inte direkt sugen på att plocka upp boken.

Mina tankar om boken
Det är länge sedan jag läste den första delen i denna serie. Var tvungen att kolla upp det med hjälp av bloggen och det visar sig att det är ganska precis tre år sedan. Så med det sagt så har jag ju hunnit glömma en del, men hittade bra sammanfattningar på internet.

Det tog ett tag för mig att komma in i boken, mest beroende på att jag glömt mycket och att det är en hel del karaktärer att hålla reda på. Dock blev den lättare att läsa ju länge in i boken jag kom så mot slutet gick det ganska fort.

En anledning till att jag ändå tycker det går bra att läsa boken är också att jag blivit något mer van vid att läsa epic fantasy och att jag finner ett nöje i att läsa om fiktiva karaktärer som kämpar om makten. Jag har också blivit mer van vid att läsa om politik och intriger. Sedan hjälper persongalleriet också till för att hålla reda på karaktärerna bättre.

Jag hör till en av de få(?) som inte sett tv-serien än, men har tänkt läsa några böcker först innan jag ger mig på den. Jag har fått för mig att jag alltid måste läsa böckerna först, vilket ibland ställer till problem.

Jag vill påstå att dessa böcker känns som en enda lång berättelse och att böckerna gynnas om man inte låter det gå alltför länge mellan att man läser varje del. Denna bok tar vid där den förra slutade och det hinner hända en hel del på dessa dryga 700 sidor.

Det är en intressant värld som Martin skapar, och den blir också allt större och mer invecklad i denna bok. Att man dessutom får följa olika karaktärer gör att intresset hålls vid liv i stort sett genom hela boken. Såklart är vissa karaktärer mer intressanta än andra, i denna bok tyckte jag att Bran och Theon drog ned tempot något medan jag tyckte det var väldigt spännande att läsa om Sansa, Tyrion och Catelyn.

Jag vill allra helst inte gå in på specifika saker som händer i denna bok. Däremot kan jag säga att det är en underhållande och spännande serie att läsa och att jag ser fram emot att fortsätta läsa den och senare också se tv-serien.

3 bra saker med boken: följa olika karaktärer, intressant värld och spännande

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Kampen om järntronen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...