21 april 2018

Flora Banks förlorade minne

Titel: Flora Banks förlorade minne
Originalets titel: The One Memory of Flora Banks (2017)
Författare: Emily Barr
Översättare: Lena Karlin
Serie: -
Antal sidor: 317
Utgivningsår: 2017
Förlag: Alfabeta
Utläst: 5/4

Handling
Flora Banks lider av svår minnesförlust. Hon minns ingenting från dag till dag, hennes armar är fullklottrade med saker hon inte får glömma. Så kysser hon någon hon inte borde kyssa. Det är det första hon kommer ihåg sedan hon var tio år. Men han är borta. Flora blir besatt av att hitta killen hon kysste och sökandet tar henne ut på en farlig resa.
För vem kan man lita på när man inte ens kan lita på sig själv?


Tankar om titel och omslag

Jag gillar blåa omslag och denna är inget undantag. Ganska enkelt omslag men väldig effektfullt. Har kommit underfund med att jag också gillar titlar som har namn på personer i sig.

Mina tankar om boken

Jag hade ganska höga förväntningar på Flora Banks förlorade minne, men måste tyvärr erkänna att jag blev lite besviken på boken då den inte riktigt var som jag trodde den skulle vara. Det är fortfarande en intressant bok, men inte riktigt lika bra som jag hade hoppats på.

Själva temat kring minnesförlust är intressant och åtminstone för mig väldigt skrämmande. Tänk att hela tiden glömma bort vem man är och inte minnas någonting. Mycket av boken bygger på upprepningar och att Flora hela tiden upptäcker vem hon själv är, men efter ett tag blir det lite för mycket upprepningar och gör att hela historien saktas ned och blir lite tröttsam i längden.

Jag hade förväntat mig att Flora Banks förlorade minne skulle vara en ganska lättsam bok, men den hade en del mörka undertoner som jag verkligen förfäras av. Jag vill inte gå in på detta alltför mycket då jag inte vill spoila, men ni som läst boken förstår kanske när jag nämner Floras mamma och hur de behandlar henne. Varför var det ingen som reagerade och gjorde något för mamman är ju uppenbarligen sjuk och behöver hjälp? (markera för att läsa).

Boken pendlar mellan sina mörkare undetoner, Floras jakt på sina minnen och att försöka lätta upp stämningen med att försätta Flora i jobbiga och pinsamma situationer. Jag får inte riktigt något grepp om vad den här boken vill vara och vad budskapet är och slutet gör mig bara ännu mer förvirrad.

Något som jag däremot tyckte om att läsa var skildringen av Svalbard. Det märks att författaren har lagt ner en hel del research på det och det är lätt att se miljön framför sig.

Nu kanske det låter som att jag inte alls tyckte om boken, men det gjorde jag trots att den i mitt tycke har en del brister. Dessutom tror jag också att mina förväntningar på boken ställde till det och att jag kanske hade förväntat mig en annan typ av historia.

3 bra saker med boken: intressant tema, Svalbard och Flora

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Andra som bloggat om boken är Tusen sidor, Annas bokblogg och Amandas minnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...