24 mars 2013

En smakebit på söndag: Kungamordet


Den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten har varje söndag en liten utmaning att man ge en liten smakebit på vad det är man läser. Nu har jag ju äntligen läst ut En värld utan slut och har nyss börjat på Kungamordet av Hanne-Vibeke Holst. Jag har inte hunnit så långt i boken, men jag tycker att den har börjat mycket bra.

Linda Lykke Jacobsen sitter och följer valrysaren framför TV:n och hör kommentatorerna tala om socialdemokraternas nederlag och om "ett historiskt kliv åt höger" men det enda hon kan tänka på är sin man, den nu avgående finansministern Gert Jacobsen. För de flesta betraktarna är han en briljant politiker och för många en självklar efterträdare till partiledarposten, men Linda ser någonting annat. Efter närmare trettio års äktenskap kan hon läsa minsta tecken och vet när det är dags att ligga lågt - men hon vet också att det aldrig hjälper. Det är julen 2001 och Linda och Gert ska fira jul. Smakebiten kommer från sidan 63.

"Julen är en prövning för många människor säger de på Radioavisen. Många tar livet av sig eller ringer desperata in till Livslinjen eller någon annan av de hotlines som de deprimerade eller ensamma kan klamra sig fast vid. Ett telefonnummer nämns, men jag lyssnar bara med ett halvt öra, för jag har bråttom med ankan och den stekta potatisen och tänker att jag inte kommer höra till dem i år. I år har jag mitt på det torra, jag är inne i värmen, behöver inte vara en av dem som står med näsan tryckt mot fönsterrutan och drömmer sig in till de andras fest." 

11 kommentarer:

 1. Denne boken likte jeg kjempegodt, og er stor fan av Hanne-Vibeke Holsts bøker! Tusen takk for hyggelig gjensyn :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var lite tveksam i början, men nu när man har kommit in i boken så är den riktigt bra! :)

   Radera
 2. Har ikke lest noe av forfatteren ennå,men jeg har en bok stående i hyllen. Kanskje jeg må titte litt nærmere på denne? Tusen takk for smakebit og tips!

  SvaraRadera
 3. Takk for tipset. Denne hørtes kjent ut. Må visst lese den en gang. Ha en fin palmesøndag!

  SvaraRadera
 4. Denne står i lesehyllen min og bare venter på å bli lest. Når det en gang blir dens tur da!
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 5. Har läst 2 böcker av denne författare som jag gillar och har två till stående bland mina olästa böcker.

  SvaraRadera
 6. Har ikke lest noe av denne forfatteren før. Takk for smakebiten. :)

  SvaraRadera
 7. Har läst Min mosters migrän och skulle gärna läsa den här också. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Jag har kikat på hennes böcker många böcker, men än så länge har jag inte slagit till.

  SvaraRadera
 9. Høres ut som en bra bok, takk for smakebiten!

  SvaraRadera
 10. Jag tror inte jag har läst något av Holst. Brukar av någon anledning alltid blanda ihop henne med en annan författare.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...