8 mars 2013

Iakttagelserna. En Gatflickas Berättelse - Jane Harris

Originalets titel: The Observations
Författare: Jane Harris
Översättare: Ulla Danielsson
Antal Sidor: 457
Utgivningsår: 2008
Förlag: Damm Förlag

Första meningen: " Min matmor sa ofta till mig 'Se så, Bessy, kalla mig inte för damen.'"

Skottland 1863. Bessy Buckley är på flykt från sitt förflutna som prostituerad i Glasgow. Av en slump får hon jobb som hembiträde hos den vackra Arabella. Bessy fascineras av sin nya matmor och av hennes ovanliga önskemål och konstiga befallningar. Arabella befaller Bessy att skriva dagbok om allt hon tänker och gör. Bessy inser snart att Arbella döljer något. Och när Bessy börjar undersöka vad som hänt den förra tjänsteflickan inser hon att hon själv blivit inblandad  i allra högsta grad. Bessy beslutar sig för att hämnas vilket får ödesdigra konsekvenser, både för henne själv och för hennes omgivning. Men framför allt för Arabella ...

Innan jag började läsa boken hade jag jättestora förväntningar på den här boken och jag kan väl säga att den inte riktigt levde upp till dem. Det är ända en bra bok, men som saknar det där lilla extra. Jag tycker att boken i vissa delar är ruggigt spännande och det är nästan så att man sitter och biter på naglarna! Ett stort plus är också att den är lättläst och det inte riktigt går att förutse vad som ska hända. Det som jag däremot stör mig på ordentligt är att den är skriven i första person, vilket gör att jag inte riktigt får så bra grepp om karaktärerna.

Jag tycker att Bessys matmor är konstig och jag anar nästan direkt att allt inte står rätt till med tanke på fruns krav och befallningar. Jag tycker också att Bessy är en härlig liten figur som jag tar till mitt hjärta och hejar på även om jag blir arg och irriterad på hur hennes mor har behandlar henne!

Mitt betyg: 6,5/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...