17 mars 2013

En smakebit på söndag: En värld utan slut

Den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten har varje söndag en liten utmaning att man ska ge en liten smakbit på vad det är man läser för tillfället. Just nu läser jag fortfarande tegelstenen En värld utan slut av Ken Follett.

De fyra barnen Gwenda, Caris, Merthin och Ralph bevittnar ett brutalt överfall på en riddare som senare söker skydd i klostret. Hemligheten sammanflätar deras liv. En drar ut till hundraårskrigets slagfält, en vandrar på kontinenten för att lära sig nya byggtekniker, en söker sig till läkekonstens förbjudna hemligheter och en försöker bara klara av feodaltidens hårda bondeliv. 

Smakebiten handlar om när Merthin är på väg hem till Kingsbridge från Florens.

" Han dröjde sig kvar i Paris i två veckor. Pesten hade ännu inte nått hit, och det var en otrolig lättnad att se vardagslivet i en storstad, där människor köpte och sålde och vandrade omkring, i stället för tomma gator med lik utanför dörrarna. Hans lynne förbättrades, och det var först då som han insåg hur hårt han hade tagit de fasor som han hade lämnat bakom sig i Florens. Han betraktade Paris katedraler och palats, och han gjorde skisser av detaljer som intresserade honom. Han hade ett litet anteckningshäfte av papper, ett nytt skrivunderlag som var omtyckt i Italien." (Sida 726)


10 kommentarer:

 1. Den här boken läste jag på semester en gång. Jag läser en tegelsten nu också, men tycker jag har för lite tid till den. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 2. Fin smakebit! Eg har lenge tenkt eg skal lese denne, men det blir aldri. Eg har lest "Stormenes tid" (Pillars of the Earth) og det er ei flott bok:-)

  SvaraRadera
 3. Har enda tilgode å lese noe av Ken Follett men han er på leselisten og skal leses en gang.Tusen takk for smakebiten!

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten. Har sett den här som TV-serie och har lust att läsa den också!

  SvaraRadera
 5. Den här boken läste jag för något år sedan och tyckte den var fantastiskt bra!

  SvaraRadera
 6. Det enda jag läst av Follett är Nålens öga och det är nog inte så likt :)

  SvaraRadera
 7. Så Stormenes tid på tv, utrolig bra. Har lest gammel Ken Follett, men det er lenge siden..

  SvaraRadera
 8. Spennende! Jeg har lest alt for lite Ken Follett har jeg funnet ut så det kan jeg gjøre noe med ved å lese denne boken. Han er en av dem som menn gjerne vil låne, og det hjelper hvis jeg har lest boken selv og kan komme med en skikkelig anbefaling (på jobb), og ikke måtte basere meg på hva andre har sagt. Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 9. Det er nesten så man kan føle at man er tilstede i samme tid som personen i smakebiten :)

  SvaraRadera
 10. Ken Follett har jeg ikke lest ennå, men jeg har to av bøkene hans på leselisten. Takk for tips til denne :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...