29 mars 2013

Kungamordet av Hanne-Vibeke Holst

Originalets Titel: Kongemordet (2005)
Författare: Hanne-Vibeke Holst
Översättare: Margareta Järnebrand
Antal Sidor: 463
Utgivningsår: 2006
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Första meningen: " Det är endast den allra innersta kretsen, av en närvarande och snart före detta rådgivare benämnd juntan, som befinner sig på statministerns kansli på valkvällen den 20 november 2001."

"Är det för att de hela tiden använder ordet historisk som jag vet att den här kvällen på något sätt utgör en milstolpe? Även för mig? Är det därför som jag har gjort mig sådan möda och ändå är så nervös att jag knappt kan hålla tändaren tillräckligt stilla för att få eld på min cigarett? Men jag har tänkt på allt. Kommit ihåg allt.
Linda Lykke Jacobsen sitter och följer valrysaren framför TV:n och hör kommentatorerna tala om socialdemokraternas nederlag och om "ett historiskt kliv åt höger" men det enda hon kan tänka på är sin man, den nu avgående finansministern Gert Jacobsen. För det flesta betraktare är han en briljant politiker och för många en självklar efterträdare till partiledarposten, men Linda ser någonting annat. Efter närmare trettio års äktenskap kan hon läsa minsta tecken och vet när det är dags  att ligga lågt - men hon vet också att det aldrig hjälper.

Kungamordet - en fristående fortsättning på succéromanen Kronprinsessan - är en inträngande skildring av maktens innersta väsen, både i dess offentliga betydelse och i dess privata. Det har blivit en stark och oavlåtligt spännande roman om dem som styr och dem som drabbas, om makt och vanmakt - och ytterst: om förövare och offer.

Detta är den första boken som jag läser av Holst, men jag tycker det är synd att jag inte läste Kronprinsessan först. Jag trodde att boken skulle vara tråkig, med tanke på att den handlade om poliktik, men den är inte ett dugg tråkig. Den är spännande, dramtisk och rolig. Om en författare lyckas få mig att oavbrutet läsa en bok som handlar om makt och politik är hen duktig! Hanne-Vibeke Holst är duktig, redan från första sidan är jag fast och vänder andäktigt blad ända till det överraskande slutet. Holst lyckas att få med så mycket i en bok på 460 sidor, det är etnicitet, misshandel, alkoholmissbruk och mycket mer. Det är en mycket bra bok och är en känslomässig berg-och-dal-bana.

Boktipsets estimerade betyg var 4,7 men jag ger boken en 5:a.

3 kommentarer:

 1. Denne trilogien ble en hyggelig overraskelse for meg også! Skulle ønske det ble skrevet enda flere bøker i denne serien :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Önskar jag med! Blev som sagt positiv överraskad av hur bra den var! Nu blir det till att få tag i de andra två böckerna.

   Radera
 2. Va? Nu måste du ju hitta och berätta vem som skrivit böckerna om Dicte :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...