19 april 2013

Allt du kunde önska, Tara

Titel: Allt du kunde önska, Tara
Originalets titel: Tara´s Fortune (2004)
Författare: Geraldine O´Neill
Översättare: Britt Arenander
Antal sidor: 425
Utgivningsår: 2006
Förlag: Albert Bonnier Förlag

Första meningen: "Till och med i jeans och en ledig, blårutig skjorta framstod Tara Fitzgerald som en elegant kvinna med sin smärta gestalt och sina långa, vindrufsiga, tizianröda lockar där hon stod mitt i det som en gång i tiden hade varit en vacker, vindlande trädgård i edvardiansk stil."

Tara Flynn har allt hon någonsin kunnat drömma om. Hon har gift sig med sin första stora kärlek Gabriel Fitzgerald, hon har ett vackert hem på Ballygrace House, den ståtliga herrgården bland Irlands grönskande kullar, och hon är en framgångsrik yrkeskvinna.
   Men Tara har inte glömt sin enkla bakgrund, då hon växte upp hos en älskad farfar i Tullamore sedan modern dött och fadern, en slarver och drinkare, flyttat hemifrån och bildat ny familj. Hennes vänskap med den föräldralösa, grymt utnyttjade Biddy betyder mycket och hon minns hur de båda flickorna hals över huvud lämnade Irland och gav sig iväg till England och med mod och envishet slog sig fram i en ny, främmande miljö.
   Det är nu tidigt 60-tal. Biddy är respekterad pensionatsvärdinna i Stockport, gift med Fred och de har två barn. Tara själv har lyckan med sig som fastighetsförvaltare och mäklare och saknar egentligen bara en sak - hon har ännu inga barn. När Fred så råkar ut för en allvarlig skada reser Tara omedelbart till England för att stödja Biddy. Då nås hon av ett telefonsamtal - en ofattbar tragedi har återigen drabbat den otursförföljda familjen Fitzgerald. Kommer Tara att ha modet och styrkan som krävs för att överleva?

Detta är den andra boken av tre om irländskan Tara Flynn. Tyvärr så är det länge sedan jag läste den första delen och jag har hunnit glömma bort en del karaktärer och händelser. När jag började läsa så började jag ändå koma ihåg mer och mer från den första boken. Det bästa med den här boken är att den är så fantastiskt lätt att läsa och det är bara korta kapitel. Boken har dessutom ett lätt och ledigt språk så man det blir att bra flyt i läsningen.

Det finns ändå en del saker som jag stör mig på... Även om boken skildrar många händelser, så är den ändå lite småtråkig och gör mig uttråkad så jag måste som tvinga mig att läsa boken. Den är dessutom väldigt förutsägbar och det känns inte som att O´Neill  utnyttjar bokens dramatiska händelser till fullo. När jag läser så stör jag mig på författarens lättvindiga syn på att förlora en närstående. Det blir liksom bara Åh-nej-min-man-är-död-men-allt-är-okej...

Det är på långa vägar inte den bästa bok jag läst, men den duger om man vill ha en förutsägbar kvinnlig underhållningsroman.

Boktipsets estimerade betyg var 3,4 men jag ger boken en godkänd 3:a. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...