7 april 2013

En smakebit på söndag: Den röde prinsen


Den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten har varje söndag en liten utmaning, där man ger en liten smakebit på det man läser. Igår började jag läsa Den röde prinsen: Wilhelm von Habsburgs hemliga liv av den amerikanske historikern Timothy Snyder. Har bara hunnit läsa några sidor och det finns många personer att hålla reda på, men jag hoppas att boken kommer vara intressant.Wilhelm von Habsburgs liv tar sin början i palatsen i Wien och fin de siécle-epokens glansdagar och slutar i ett förhörsrum i Kiev under det kalla kriget. Hans olika skepnader som ärkehertig, Ukrainas befriare, playboy i Paris, österrikisk monarkist, tysk fascist och brittisk spion gör honom till en spegelbild av det kaos som rådde i Centraleuropa under första hälften av 1900-talet.
   Timothy Snyder har forskat i ett stort antal källor, han har läst brev från Wilhelms oroliga släktingar, letat upp polisrapporter i Paris och spioners hemliga meddelanden till olika regeringar, grävt i gamla Gestapoarkiv och sovjetiska förhörsprotokoll. Wilhelm von Habsburg föddes i det gamla Europa då hans familj var den obestridligt mäktigaste härskardynastin. Hans liv blev en sällsamt utdragen enmansteater, en efterklang till den tid och det imperium som försvann i svallvågorna etfer de båda världskrigen.Dagens smakebit kommer från sidan 33.

"Habsburgarna älskade verkligen sina folk, åtminstone i den mån de innebar kronländer, makt och rikedom. De hade i århundraden använt de språk och lagt sig till med de seder som gav dem bäst möjligheter att härska. Deras kärlek var kosmopolitisk, urskillningslös, egoistisk, spontan och därmed i någon mening fulländad. "

12 kommentarer:

 1. Det låter som en intressant bok. Det är inte så många historiska epoker jag är intresserad av, men den runt världskrigen är en av dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ganska historieintresserad och har varit det sedan jag var liten och jag tycker att det är både spännande och i vissa fall hemskt att läsa om tex 2:a världskriget

   Radera
 2. Leser sjelden biografier, men det kan være litt spennnede å lese om mennesker som er så annerledes enn oss "vanlige".
  God søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser inte ofta biograier heller, men det kan vara spännande och lärorikt att läsa :)

   Radera
 3. Helt enig om at det høres ut som en spennende bok:) Takker for smakebiten og ønsker deg en fin fin søndag!:)

  SvaraRadera
 4. Selv om jeg ikke leser så ofte biografier så høres denne veldig spennende ut, så tusen takk for smakebit og tips!

  SvaraRadera
 5. Jeg leser heller ikke så mange biografier. Noen har jeg lest, og de var alle om forfattere jeg setter høyt :-)
  Men denne så spennende ut, så jeg håper du får en fin tid sammen med den! Ha en riktig fin dag!

  SvaraRadera
 6. Det er interessant å lese om kjente personers liv og særlig om deres hemmelige liv. I dag leste jeg en artikkel om Vidkun Quislings liv som ikke har vært fremme i offentligheten før, veldig interessant å få et innblikk i denne mannens personlighet. Takk for smakebiten :)

  SvaraRadera
 7. Detta låter verkligen som en intressant bok.

  SvaraRadera
 8. Spennende smakebit:) Leser dessverre ikke så mange biografier. Ha en fin søndag :)

  SvaraRadera
 9. Intressant smakbit!

  SvaraRadera
 10. Det låter definitivt som en väldigt intressant bok :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...