11 april 2013

Den röde prinsen

Titel: Den röde prinsen: Wilhelm von Habsburgs hemliga liv
Originalets titel: The red prince: The Secret Lives of a Habsburg Archduke (2008)
Författare: Timothy Snyder
Översättare: Margareta Eklöf
Antal Sidor: 355
Utgivningsår: 2009
Förlag: Albert Bonnier Förlag

Första meningen: " Det var en gång en söt ung prinsessa som hette Maria Krystyna."

Wilhelm von Habsburgs liv tar sin början i palatsen i Wiwn och fin de siécle-epokens glansdagar och slutar i ett förhörsrum i Kiev under det kalla kriget. Hans olika skepnader som ärkehertig, Ukrainas befriare, playboy i Paris, österrikisk monarkist, tysk fascist och brittisk spion gör honom till en spegelbild av det kaos som rådde i Centraleuropa under första hälften av 1900-talet.
   Timothy Snyder har forskat i ett stort antal källor, han har läst brev från Wilhelms oroliga släktingar, letat upp polisrapporter i Paris och spioners hemliga meddelanden till olika regeringar, grävt i gamla Gestapoarkiv och sovjetiska förhörsprotokoll. Wilhelm von Habsburg föddes i det gamla Europa då hans familj var den obestridligt mäktigaste härskardynastin. Hans liv blev en sällsamt utdragen enmansteater, en efterklang till den tid och det imperium som försvann i svallvågorna efter de båda världskrigen.

Jag läser för det mesta skönlitteratur eller deckare så jag läser inte alls ofta historiska biografier. Jag har tänkt försöka bättra mig med det och tänker utmana mig själv till att försöka läsa fler icke-skönlitterära böcker. Mina förväntningar var inte speciellt höga, men jag började läsa och fastnade. Den är intressant, ganska lättläst och spännande om man bortser från allt som handlar om politik, nationalism, fascism och liknande begrepp. Jag tycker det är fel att säga att den här boken är en biografi som bara handlar om Wilhelm, för den handlar om så mycket mer! Jag måste säga att jag blev riktigt förvånad när Sverige dök upp i boken.. Tydligen så var en av Wilhelms bröder gift med en svensk adelsdam (som senare blev polska).

Hela tiden när jag läste den här boken kände jag hur spänningen byggdes upp för första världskriget och andra världskriget. I 9:an jobbade vi med första världskriget och jag tyckte att jag fick det ganska klart för mig vad det var som orsakade det, men så fel jag hade! Hela tiden när jag läste så dök det hela tiden upp nya orsaker till kriget, som jag inte hade en aning om. Något som dök upp i huvudet under läsningen var att släkten Habsburg spelar en mycket viktig roll i den europeiska historien och att allt liksom hänger ihop och att Wilhelms och de andra Habsburgarnas liv påverkar oss än idag.

Jag ger boken en 4:a för att de var så intressant och läsvärd.
2 kommentarer:

 1. Ska man kanske läsa den? Den verkar ju väldigt bra. :)
  http://www.emmaboken.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jsg tycker den var bra och intressant och lättläst :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...