6 april 2013

Mord med ett leende

Originalets Titel: Rapture In Death (1996)
Författare: J.D. Robb (Nora Roberts)
Översättare: Peter Samuelsson
Antal Sidor: 314
Utgivningsår: 2008
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Första meningen: "Gränden var mörk och stank av piss och spyor."

Året är 2058 och TV har ersatts av virtuell verklighet. Droger som används för att förändra känslor eller sinnestillstånd är lagliga. Huvudpersonen Eve Dallas har precis gift sig med entreprenören Roarke när de båda blir indragna i ett mystiskt fall: en rymdtekniker har hängt sig med ett leende på läpparna efter att ha roat sig med virtuell verklighet genom utrustning som Roarkes företag tillverkar. Fallet kompliceras ytterligare när tre människor från New York begår liknande självmord. Alla verkar ha virtuell verklighet som gemensam nämnare. Försöker någon mörda genom den virtuella verklighetsutrustning som Dallas man Roarke utvecklar?
   Mord med ett leende är fjärde boken i Nora Roberts spänningsromanserie, som utspelar sig i ett framtida New York, som hon skriver under pseudonymen J.D. Robb.

Jag måste säga att det kändes lite konstigt att läsa en bok av Nora Roberts under pseudonymen J.D. Robb. Hennes kännetecken finns där, sex, våld och dialogen, för att bara nämna några. Den är perfekt att läsa som ren och skär underhållning, men den griper ändå inte riktigt tag i mig, det är någonting som saknas. Det kanske är romantiken som saknas, men jag vet inte. Jag tycker att boken är rå och dryg att läsa och jag känner liksom ingenting för karaktärena, många karaktärer känns menlösa och man får aldrig en riktigt chans att lära känna dem. Trots detta så är boken inte usel, det är relativt lätt att luska ut vem boven är,men boken är ändå spännande att läsa.

Det är ganska intressant att boken utspelar sig i framtiden och alla har ju sin egen bild av hur framtiden kommer att vara. Jag tycker det är lite skrämmande att i den här framtiden så har man "evigt liv" (åtminstone 150 år) och att rika människor enkelt kan förlänga sina liv och aldrig bli sjuka.  Jag tror att detta kanske kommer vara möjligt i framtiden och att man på något sätt själv får bestämma när man dör. En annan sak som är skrämmande är att de människor som mördades övertalades till att begå självmord och att det var så lätt att styra över personerna om man visste hur deras hjärna syntes ut.

Det här är definitivt inte Nora Roberts bästa bok, men om man vill ha en bok som är lättläst, snabbläst bok som man ganska fort kommer att glömma är den helt okej.

Boktipsets estimerade betyg var 3,6 men jag ger boken en svag, tveksam 3:a.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...