29 april 2013

Lyssna till ditt hjärta, Tara

Titel: Allt du kunde önska, Tara
Originalets titel: Tara´s Destiny (2007)
Författare: Geraldine O´Neill
Översättare: Britt Arenander
Antal Sidor: 453
Utgivningsår: 2008
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Läst: 25/4 - 28/4

Första meningen: "Tara drog isär sovrumsgardinerna för det stora burspråksfönstret."

Det är tidigt 60-tal och världen förändras. För Tara Flynn, som växte upp under fattiga förhållanden i den lilla irländska byn Ballygrace, har tiden rusat iväg. Hon är nu en vacker, ung kvinna som driver ett litet pensionat i England, men vägen dit har varit kantad av både glädje och smärta. Hon har mött står kärlek och bottenlös hjärtesorg, hon gifte sig med och förlorade sedan en älskad man, men hon har också fått många trogna vänner.
   Med stor iver går Tara nu in för rollen som framgångsrik yrkeskvinna. Barndomsvännen Biddy och hennes familj finns som en trygghet i hennes närhet, trots att Biddy själv möter stora utmaningar. När Frank Kennedy, en gammal kärlek från det förflutna, dyker upp och erbjuder Tara att bli delägare och direktör för stadens mest ansedda hotell avböjer hon artigt - hon kan inte förlåta hans tidigare svek. Till slut tar hennes glödande entusiasm överhanden och hon accepterar. Men Frank har aldrig kunnat glömma Tara - ska kärleken få en andra chans... 

Detta är den tredje och avslutande delen om Tara Flynn. När jag nu har läst klart trilogin så har jag äntligen lyckats komma på vad det är som jag inte gillar med boken. Jag gillar inte Tara Flynn, jag har svårt för karaktären och jag blir mest irriterad på henne. Som tur är så handlar inte boken bara om Tara, den handlar också om hennes barndomsvän Biddy och Taras halvsyster Angela, som jag verkligen gillar. Jag tycker inte det är speciellt roligt att läsa en bok där man inte gillar huvudpersonen, det är väl ändå meningen att man ska gilla den?

Detta till trots så är den underhållande och lätt att läsa med korta kapitel. Precis som med Allt du kunde önska, Tara så måste jag tvinga mig själv att läsa boken. Tyvärr så är den förutsägbar och lika tråkig som de andra böckerna om Tara. Och så finns det felstavningar och konstigt uppbyggda meningar med upprepningar.

Majoriteten av den irländska befolkningen är katoliker och det märks i boken. Visserligen så utspelar sig boken under 60-talet och det märks att religion var en stor sak då. Men jag undrar hur pass stor betydelse den har idag, år 2013? Jag tycker att Irland verkar vara ett intressant land, men som tyvärr har haft många konflikter på grund av just religionen.

Allt som allt är boken helt okej, den är varken bra eller riktigt usel. 

Boktipsets estimerade betyg var 3.3 men jag ger boken 2,5. 

Jag har tidigare läst Allt du kunde önska, Tara av samma författare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...