1 september 2013

En smakebit på söndag: I de lugnaste vattenTänk vad fort en vecka går! Nu är det söndag och dags för en smakebit på söndag hos Flukten fra virkelighetenHÄR kan du läsa fler smakebitar.

I helgen har jag mest tagit det lugnt och hållit på med flera skoluppgifter, bland annat i psykologi som är ett mycket intressant ämne, men ganska svårt. Dessutom har jag städat  lite grann, det passar ju bra när vädret är lite dåligt. Just nu läser jag "I de lugnaste vatten" av Viveca Sten. Det är den första boken om Sandhamn, men jag har tidigare läst "I den innersta kretsen" så det blev lite konstigt att läsa den första boken efter att ha läst den andra först. Boken är lättläst och det tycker jag är väldigt skönt just nu. Man kan bara luta sig tillbaka och njuta.

Det är en het julimorgon på Sandhamn i Stockholms skärgård. En man tar en tidig promenad med sin hund. Plötsligt gör han en makaber upptäckt: på stranden har en manskropp, inlindad i ett fisknät och med en repögla om midjan, flutit i land.
Kriminalinspektör Thomas Andreasson från Nackapolisen kallas till platsen. Med ett förflutet inom sjöpolisen och sommarskärgårdsbo sedan barnsben har han den perfekta lokalkännedomen.
Mannen identifieras som en Krister Berggren, anställd på Systembolaget, ungkarl och försvunnen sedan påsken. Ingenting tyder på att ett brott har begåtts och fallet är på väg att avskrivas som en olycka. Då hittas en kvinna brutalt mördad på ett av Sandhamns pensionat. Thomas känner genast igen henne: Kicki Berggren, Kristers kusin, som han talat med tidigare under veckan.
Nu är det ingen tvekan längre. En mördare går lös i sommaridyllen och pressen på polisen ökar för varje dag. Det är semestertider och personalstyrkan reducerad, och när Thomas mer erfarna kollega reser bort blir det han som får ansvar för fallet. Plågad av förlusten av sin nyfödda dotter och ett havererat äktenskap kastar han sig in i utredningen. De måste snabbt finna den skyldige innan ytterligare liv går till spillo ...
Det blir ett svårt arbete. Ledtrådarna är få. Vad hade kusinerna för anknytning till Sandhamn? Vilken är den felande länken? Till sin hjälp får Thomas barndomskamraten Nora Linde, som är fritidsboende på ön. Nora brottas även med egna problem. Hon försöker kombinera rollen som småbarnsmamma med ett krävande yrkesliv som bankjurist. Men det är inte det lättaste, särskilt inte som hennes man hellre är ute och seglar än tar del i familjelivet. När Nora får ett erbjudande om en befordran ställs allt på sin spets.

Smakebiten kommer från sidan 74.
Kunde det finnas ett bättre sätt att tillbringa en vacker lördagskväll mitt i sommaren än att ha ett sammanträde på en helgstängd polisstation? tänkte Thomas. Han stirrade dystert på sina anteckningar och konstaterade att helgen med största sannolikhet var förverkad för hans del. Medan brottsplatsundersökningen pågick hade han ringt Margit för att informera henne om den senaste händelseutvecklingen. Hon hade inte uppskattat nyheterna. 

28 kommentarer:

 1. Viveca Stens böcker är både mysiga och charmiga tycker jag. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag också och det är verkligen roligt att få läsa en bok av henne igen.

   Radera
 2. Viveca Sten må jeg snart få lest noe av, for dette virker å være en dyktig forfatter.

  Tusen takk for smakebiten

  SvaraRadera
 3. Spennende smakebit, denne forfatteren må jeg få lest noe av snart :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag :) Jag gillar det jag läst av henne hittills och de är perfekta sommardeckare.

   Radera
 4. Tack för smakbiten. Viveca Sten tillhör mina deckarfavoriter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är benägen att hålla med dig. Tycker att den passar bra nu när det är så mycket annat att göra.

   Radera
 5. Denna var jag nära att köpa i somras :) Det känns lite som ett stort hål i deckarallmänbildningen att inte ha läst något av Viveca Sten ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det tror jag väl inte? :) Men det är trevliga deckare.

   Radera
 6. Nå må jeg se å få lest noe av denne forfatteren snart,tusen takk for smakebit og boktips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tycker jag :) Hennes deckare är väldigt bra tycker jag.

   Radera
 7. Den här läste jag i våras. Håller med dig om att den är lättläst. Har inte läst några fler böcker av författaren än men det blir nog av så småningom. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har som sagt läst I den innersta kretsen före, men jag tänker absolut fortsätta läsa Sandhamnsdeckarna, fast i rätt ordning :)

   Radera
 8. Gillar de första böckerna i den här serien mest. Precis som du skriver att man bara kan luta sig tillbaka och njuta. Tyvärr spårar de ut efter några böcker(enligt mig) men samtidigt fortsätter jag att läsa de! Ha en trevlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska fortsätta läsa serien och sen få vi se vad jag tycker om böckerna då :) Jag har lite liknande känslor kring Läckbergs deckare. Jag läste de första böckerna väldigt fort, men nu har jag varit fast på Sjöjungfrun i flera år.

   Radera
 9. Svar
  1. Ja, det är det. Ska bli intressant när utredningen tar fart på riktigt :)

   Radera
 10. Har ikke lest noe av forfatteren, det må jeg se å få gjort en gang. Virker da som en spennende bok dette!:) Takk for smakebiten! Kos deg videre med boken!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är verkligen spännande så man blir inte uttråkad i första taget :)

   Radera
 11. Virker som spennende krim! Takk for smakebiten :)

  SvaraRadera
 12. Enig at dagene flyr avgårde. Og eneste gang jeg har studert psykologi, var organisasjonspsykologi. Og det var interessant jf at det var ifm jobben, Lærte mye om meg selv og kollegaer. Ser den første boken av forfatteren som er oversatt til norsk er bok nr 4 i serien. På en måte er det litt dumt med krim i serier. Pga at det er så mye krim på markedet, blir det ofte til at man dropper en god bok fordi en ikke har lest de i rekkefølge. Uansett takk for smakebit og boktips om en forfatter jeg ikke husker å ha lest om tidligere.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju lite dumt när de gör så. Det är ju bättre att börja med den första boken så att man kan hänga med hela tiden i rätt ordning.

   Radera
 13. Usch, vilket öde en fin sommarkväll... Verkar som en trevlig bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan man verkligen säga! Tycker nästan synd om honom!

   Radera
 14. Läser tyvärr inte många kriminalromaner men den här lät spännande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gillar verkligen blandningen mellan privatliv och själva mordet.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...