10 februari 2018

Glöm mig

Titel: Glöm mig
Originalets titel:  -
Författare: Alex Schulman
Översättare: -
Serie: -
Antal sidor: 255
Utgivningsår: 2016
Förlag: Bookmark
Utläst: 24/1

Handling
I sin mest självutlämnande roman någonsin berättar Alex Schulman om sökandet efter försoning med sin alkoholiserade mamma.

Det är sommar. Alex Schulman befinner sig på sin mammas lantställe för att övertala henne att skriva in sig på en avvänjningsklinik. Det räcker nu. Han vill ha sin mamma tillbaka. Den glada mamman han minns från barndomen. Var var det egentligen som det gick fel mellan dem?

Genom Alex djuplodande och smärtsamma tillbakablickar till barndomen får läsaren följa det krackelerande förhållandet mellan mor och son, och, när sprickan dem emellan verkar vara som störst, följa det vuxna barnets desperata strävan efter att reparera relationen.I sin mest självutlämnande roman någonsin berättar Alex Schulman om sökandet efter försoning med sin alkoholiserade mamma. 


Det är sommar. Alex Schulman befinner sig på sin mammas lantställe för att övertala henne att skriva in sig på en avvänjningsklinik. Det räcker nu. Han vill ha sin mamma tillbaka. Den glada mamman han minns från barndomen. Var var det egentligen som det gick fel mellan dem?

Genom Alex djuplodande och smärtsamma tillbakablickar till barndomen får läsaren följa det krackelerande förhållandet mellan mor och son, och, när sprickan dem emellan verkar vara som störst, följa det vuxna barnets desperata strävan efter att reparera relationen.

Tankar om titel och omslag

Väldigt personligt omslag. Innan jag läste boken tyckte jag titeln var tråkig och lite intetsägande, men efter att ha läst boken så förstår jag titeln och den får en helt annan innebörd.

Mina tankar om boken
Glöm mig blev förra årets vinnare av årets bok, och jag kan nog redan nu säga att det fanns en del andra böcker som jag gärna hade sett som vinnare.

Det är alltid svårt att recensera en självbiografisk bok, speciellt sådana som är utlämnande för det blir ju väldigt personligt. Glöm mig är väldigt lättläst, och det är både till bokens fördel och nackdel. För tillfället känner jag att  jag har ett stort behov av lättlästa böcker, samtidigt så blir det så att man läser boken väldigt fort och kanske också går miste om en del saker.

Glöm mig är som sagt väldigt personlig, den handlar mycket om hans familj och speciellt om hans mor som levde många år med ett alkoholberoende som påverkade alla i familjen på olika sätt. Det är lätt att bara ta upp de negativa händelserna, men Schulman tar också upp de mer positiva minnena och det gör boken riktigt läsvärd. Samtidigt är det så tragiskt att läsa om mammans beroende och hur familjemedlemmarna behandlas, något som oundvikligen sätter sina spår.

Det ger också en intressant inblick i familjedynamiken och hur mammans drickande påverkade hennes barn deras medberoende.

Glöm mig är fint skriven och har litterära kvaliteter, men jag tycker personligen det känns lite konstigt att läsa den här typen av självbiografi - speciellt när flera av familjemedlemmarna är välkända. Det är en utlämnande bok och den  var säkert jobbig att skriva, men jag hade gärna velat läsa mer om deras relation mot slutet.

3 bra saker med boken: lättläst, personlig och beroendeproblamtiken

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Andra som skrivit om boken är Malins bokblogg, Romeoandjuliet och Stories from the city.

4 kommentarer:

  1. Låter intressant men jag tror inte att jag kommer att läsa Schulman. Det känns inte för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en ny bekantskap för mig, intressant fast det inte är riktigt min stil

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...