20 februari 2018

Nyfiken på: Nya norrland

Handling
I serieromanen Nya Norrland kastar sig Mats Jonsson handlöst ned i den klyfta mellan stad och landsbygd som allt mer framstår som som en av vår tids avgörande konflikter.
När hans familj flyttade till Bollstabruk 1974 hade den ångermanländska sågverksorten 3 600 invånare, full sysselsättning och ett rikt affärsliv längs huvudgatan. Fyrtio år senare går Mats omkring bland förfallna hus i ett samhälle som förlorat hälften av sina invånare, trots att sågverket omsätter en miljard om året och har blivit ett av de största i Europa.
Med vrede och svart humor skildrar Mats Jonsson både Bollstabruk och platsen han flyttat till Telefonplan i Stockholm, där designbyråer, mäklarkontor och tusentals nya bostadsrätter poppar upp samtidigt som skolbarnen hänvisas till baracker och tvivelaktiga friskolor.

I sitt sökande efter Telefonplans själ wallraffar han i bostadsrättsföreningens styrelse, kartlägger sina grannar och infiltrerar Konstfack. På jakt efter en strimma hopp för det döende Bollstabruk intervjuar han politiker, nationalekonomer och sina gamla klasskamrater. Han pratar med högstadieelever, asylsökande och SD-väljare. Fikar med ortens eldsjälar. Frågar sina föräldrar varför de blev så arga när han flyttade, och går på företagsgala i Folkets hus där han en gång dansade sin första tryckare. 


Varför jag vill läsa den
Allt som på något satt handlar om den norra landsänden är för mig riktigt intressant, och det är inte bara för att jag bor där. Däremot har jag en aversion mot just att många kallar det för Norrland när det dess yta dels är bra mycket över halva Sverige och att det också är indelat i landskap. Jag säger inte att XX bor i Svealand eller Götaland t.ex. Nya norrland verkar intressant och verkar även ta upp klyftan mellan landsbygd och storstad, något som känns högst aktuellt. Dessutom är den i serieform, bara det är anledning nog!

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...