26 december 2015

En sån som du

Titel: En sån som du
Originalets titel: The Grownup (2014)
Författare: Gillian Flynn
Översättare: Molle Kanmert Sjölander
Serie:-
Antal sidor: 62
Utgivningsår: 2015
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utläst: 19/12

Första meningen: "Jag slutade inte runka för att jag inte var bra på det."

Handling
Kvinnliga kunder som kliver in genom dörren till tarotstudion Anden i handen möts av sierskor, kristallkulor och kortlekar. Manliga kunder fortsätter vidare till det potpurridoftande bakre rummet, där studions parallella verksamhet pågår, med en kompletterande stab av olagliga soft-core-prostituerade. Efter att ha drabbats av en förslitningsskada i handen får en av kvinnorna i det bakre rummet - en driftig boknörd med en förkärlek för skräckromaner - hoppa in som medium. Men det som ser ut att bli ett välkommet avbrott tar en oväntad och olycksbådande vändning när en av de välbärgade förortsfruarna som bokat tid berättar en otäck historia som inte tycks vara inbillning.

Mina tankar
Gillian Flynn är en av många favoritförfattare som jag har upptäckt det här året och när jag såg att hon skulle komma ut med en novell på svenska blev jag genast sugen på att läsa den. Det är något med hennes böcker som verkligen lockar mig men vad just det är kan jag inte sätta fingret på.

Kanske är det språket som jag tycker mycket om, eller det där speciella mörkret hon skriver om eller hur hon lockar fram obehaget hos mig med så enkla medel. Kanske är det de lite trasiga, utsatta karaktärerna som fångar mig.

Oavsett vad det är så skriver hon verkligen bra historier, och denna novell är inget undantag. Jag fastnar redan efter de första sidorna och fortsätter läsa tills boken är slut. Att på så relativt få sidor lyckas skriva en så spännande och obehaglig historia är riktigt bra! Sedan så gillar jag också hur hon får mig att tvivla på vad karaktärerna säger och gör och vem som kan betraktas som ond och god i sammanhanget. Jag vill inte skriva alltför mycket om slutet, annat än att jag gillar det. Ibland så uppskattar jag  verkligen de öppna sluten, där jag som läsare lämnas med fler frågor än svar.

En sån som du kröp verkligen in under skinnet på mig och jag längtar verkligen  tills Flynn kommer med en ny bok!

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Gone Girl
Vassa föremål
Mörka platser

4 kommentarer:

 1. Den har jag nyss beställt åt mig själv :) Gillar hennes stil att skriva

  SvaraRadera
 2. Måste beställa hem denna, älskar hennes böcker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! :) Tycker också om hennes böcker :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...