12 december 2015

Nådastöt

Titel: Nådastöt
Originalets titel: Dead Cold (2006)
Författare: Louise Penny
Översättare: Charlotte Hjukström
Serie: Armand Gamache #2
Antal sidor: 413
Utgivningsår: 2012
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utläst: 29/11

Första meningen: "Om CC Poitiers hade vetat att hon skulle bli mördad, skulle hon kanske ha köpt en julklapp till sin man Richard".

Handling
Det är vinter i Three Pines och byn ligger under ett täcke av snö. Den årliga curlingturneringen är i full gång på den frusna sjön när en fasansfull upptäckt görs: mitt bland åskådarna på isen ligger en förkolnad kropp.

Det kunde vara det perfekta brottet. Ingen har sett mordet begås och inga ledtrådar eller motiv verkar finnas. Men när kommissarie Gamache börjar nysta i offrets förflutna framträder en livshistoria fylld av mörka hemligheter. Och medan de isande vindarna drar in över byn märker Gamache att han har egna fiender och han är tvungen att ta reda på vem han egentligen kan lita på.


Mina tankar
Jag hade fått för mig att detta var den första boken i serien, men det är den andra boken egentligen. Jag kan gräma mig lite över att jag inte upptäckte det tidigare så att jag kunde börja från början med serien.

Nådastöt utspelar sig i Kanada i både engelskt och franskt område. Det är inte så ofta som jag läser böcker som utspelar sig där, och det var intressant att läsa om vilka fördomar engelsmännen och fransmännen hade om varandra.

Boken passade riktigt bra att läsa kring den här årstiden, den utspelar sig i juletid och känns verkligen vintrig. Jag gillar verkligen hur Penny målade upp det vintriga landskapet, speciellt kylan och snön. Redan på den första sidan fick jag Agatha Christie-vibbar och den var riktigt mysig att läsa.

Karaktärerna är riktigt fint beskrivna, fast jag hade lite svårt för att få känsla för karaktärerna, det kanske berodde på att en del verkar vara återkommande karaktärer. Gamache fick jag dock känsla för och han verkar som en riktigt bra polis.

Om ni tycker om Agatha Christie ska ni verkligen läsa Nådastöt nu i juletider.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

HÄR kan ni läsa en smakbit från boken.  

Nådastöt var min novemberbok i Spänningsutmaningen.
Louise Penny ingår i min Boktolva.

2 kommentarer:

  1. Ja, förstår att det blev lite tokigt om du inte läst första boken. Det var många återknytningar till den. Å andra sidan är det jättelänge sen jag läste ettan, så jag kom typ inget ihåg av den i alla fall ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har lånat hem den första nu, så jag får kanske tid att läsa den snart :)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...