7 januari 2016

Film: Insidan ut

Handling
Ilska, Avsky, Rädsla, Vemod och Glädje är inte bara känslor utan även små figurer inuti Rileys huvud som styr hennes personlighet och vardagliga liv. Dessa figurer har följt Riley ända sedan hon föddes och de har bidragit till den person som Riley är idag. Men när familjen flyttar till San Fransisco och Riley tvingas lämna kompisar, skolan och hockeylaget bakom sig blir det bokstavligt talat kaos i huvudet.

Filmen är 91 minuter lång och är regisserad av Pete Docter. Rösterna görs av bland annat Amy Poehler, Bill Hader och Phyllis Smith. Filmen spelades in 2015.

De svenska rösterna görs av bland annat Linda Olsson, Per Andersson, Cecilia Forss och Björn Granath.

Mina tankar
Jag fick en stark rekommendation order av en kompis att se den här filmen.  Det var väldigt länge sen jag såg en tecknad film och ännu längre sen jag såg en familjefilm. 

Jag hade hellre velat se den med de engelska rösterna, men jag hade bara tillgång att se den med svenska röster. Jag brukar inte tycka om när man dubbar filmer, men det gick ändå bra att se. 

Det jag gillar med filmen är att den tar upp känslor på ett lite annorlunda, kreativt och lite mer lekfullt sätt än vad man kanske sett tidigare. Själva idén om att det finns personer inne i huvudet som styr oss är intressant och det var kul att få följa Riley genom det perspektivet. Sen var det också kul att de gav oss en inblick i andra människors känsloliv (t.ex. hennes mamma och pappa). 

Insidan ut visar också på vilket sätt våra känslor samspelar med varandra och att det är möjligt att ha flera känslor samtidigt och vikten av att vara medveten om sina egna känslor. 

Filmen är också otroligt vackert gjord och bara det gör den väldigt rolig att titta på. Animationerna är så vackra och jag gillade verkligen att filmen var så färgstark. 

Det skulle också vara kul med en uppföljare som handlar om Riley i puberteten.

Insidan ut är en riktig familjefilm och man behöver inte alls vara barn för att uppskatta den! 


6 kommentarer:

 1. Jag gillade verkligen den här filmen! Underhållande samtidigt som den lär en lite om hur hjärnan fungerar gällande tankar och känslor. Precis som du, hoppas jag att det kommer en fortsättning. Kändes som att dom lämnade med en liten cliffhanger. Ett jobbigt år är förbi och nu är "Reily" (som hon heter inte den engelska versionen) snart är 13 år vad kan då gå fel... Jajo men eller hur, tankar och känslors komplexitet mixat med lite galna hormoner. Det måste ju bli en underhållande uppföljning. Jag hoppas på detta.

  Älskade situationen vid matbordet när man även får ta del av mammans och pappans könslor, så himla kul. Eller killen i ishallen som får ett krisläget är Reily pratar med honom. Haha kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att få en inblick i de andra personernas känslor var riktigt kul!! :)

   Vi får hålla tummarna för en fortsättning!

   Radera
 2. Den såg jag för bara någon vecka sedan och jag blev inte besviken. Väldigt fin film!

  SvaraRadera
 3. Såg den här på engelska, så himla gullig och rar film :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...