16 januari 2016

Ljuset vi inte ser

Titel: Ljuset vi inte ser
Originalets titel: All the Light We Cannot See (2014)
Författare: Anthony Doerr
Översättare: Thomas Andersson
Serie:-
Antal sidor: 599
Utgivningsår: 2015
Förlag: Bookmark
Utläst: 6/1

Första meningen: "I skymningen regnar de från himlen".

Handling
Den franska flickan Marie-Laure har nyligen blivit blind och kan bara tolka krigets fasor genom ljud, dofter och beröring.

I Tyskland drömmer barnhemspojken Werner om att bli radiotekniker, men kan bara undslippa ett hårt liv i kolgruvan genom Hitlerjugend.

När Marie-Laure flyr det ockuperade Paris och Werner skickas på ett hemligt uppdrag förenas deras öden i Saint-Malo en stad som kommer att totalförstöras av kriget.


Mina tankar
Jag hade sån tur att jag vann den här boken och jag började läsa den kring jul när jag var ledig några dagar. Jag hade väldigt höga förväntningar på denna, eftersom den har blivit så hyllad. Jag tyckte faktiskt att början var lite seg och det kändes som att den hade en rätt så lång startsträcka innan man kom in i boken. När jag väl verkligen kom in i boken uppskattade jag den mycket mer! Jag älskar verkligen miljöerna, speciellt den franska miljön!

Jag tycker om hur kriget skildras från båda hållen.Genom Marie-Laure får vi se hur tyskarna ockuperar Frankrike och hur invånarna påverkas av detta. Ransonering, förbud att vara ute på kvällarna med mera och framförallt rädslan. Genom Werner får vi från början se hur Hitlers maktövertag påverkar människorna och senare också Werners tid som elev när han lärs upp till att delta i kriget genom att avlyssna fiender.

Jag vill inte berätta alltför mycket om handlingen i Ljuset vi inte ser, för det är en sån fantastisk upplevelse att läsa boken. Man får verkligen komma karaktärerna nära och deras känslor beskrivs på ett så trovärdigt sätt.

Språket är levande och detaljrikt och spänningen hålls hela tiden vid liv. Sen så är det alla karaktärerna! De är så vackert tecknade och jag tycker verkligen om Marie-Laure och Étienne och hur deras vardagsliv under kriget skildras.

Hela boken präglas (såklart) av andra världskriget, och det är rätt så mörkt och eländigt, men mitt i allt detta så finns det hopp om framtiden.

Jag vet att det är alldeles omöjligt att kora årets bästa bok bara några dagar in på det nya året, men denna kommer definitivt att finnas med i toppen!

Jag kan inte nog beskriva hur fantastisk och vacker den här boken är, det enda jag kan göra är att uppmana er till att läsa den!

Betyg: 5/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Med denna bok så har jag besökt Frankrike i En världsomsegling på 366 dagar. 
  

16 kommentarer:

 1. Blir bara mer och mer nyfiken på den här boken :)

  SvaraRadera
 2. Måste verkligen läsa den här snart :)

  SvaraRadera
 3. Denna hoppas jag hinna med väldigt snart.

  SvaraRadera
 4. Den här blev jag verkligen nyfiken på nu.

  SvaraRadera
 5. Ligger i att läsa högen. Ser verkligen fram emot denna.
  Kram Cissi

  SvaraRadera
 6. Tack för tipset om den här boken! Den måste jag kika närmare på! Det blir många nya boktips från "Månadens Bok" nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, listan på böcker man vill läsa kommer verkligen bli längre! :)

   Radera
 7. Den har jag läst och tyckte den var bra.

  SvaraRadera
 8. Tack för tips, skall ha den i åtanke. :)

  SvaraRadera
 9. Jag har boken men det som stoppat mig är sidantalet.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...